Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawka 2007, Kraków
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Boran
W tym roku "Tradycyjne Święto Rękawki" odbędzie się we wtorek, 10 IV; jak zwykle w Krakowie przy Kopcu Kraka.

Tegoroczna Rękawka związana będzie z początkami Krakowa; nastawiamy się głÃ³wnie na aspekt militarny. Planujemy też turniej bojowy z nagrodą.

W pierwszej kolejności wstęp mają drużyny do których przesłaliśmy zaproszenia; jeśli pozostaną wolne miejsca, będziemy dobierać najlepsze naszym zdaniem grupy spośród tych, które się same do nas zgłoszą.

Zainteresowanym prześlę na maila regulamin imprezy z wymogami sprzętowymi.

Wszelkie pytania i zgłoszenia prosimy kierować na adres rekawka@gmail.com; nie na drużynowy adres KRAK-a.
Zgłoszenia będą przyjmowane do 10.03.

pozdrawiam
Boran
Boran
Witam

Rękawka już za niewiele ponad tydzień, więc wypada podać kilka informacji smile.gif

Temat:
Początki Krakowa - Włączenie Krakowa do Państwa Pierwszych Piastów.

Program (ramowy, rzeczywisty pewnie jak zwykle "wyjdzie w praniu"):
CYTAT
12.00 Rozpalenie ognia.
12.30 Bieg wojów dookoła kopca.
13.00 Opowieść gęślarza o najdawniejszych dziejach naszego grodu.
13.30 Bitwa Czechów z Polakami.
14.30 Pojedynki najdzielniejszych wojów obu armii.*
15.30 Oblężenie Krakowa przez wojska piastowskie.**
16.00 Wkroczenie Mieszka I do Krakowa.
16.30 Koncert Południc
17.00 Pogrzeb poległego wojewody
17.30 Koncert zespołu Percival

*) turniej bojowy z nagrodą
**) zdobywanie prowizorycznych umocnień (nic bardziej solidnego nie jesteśmy w stanie ustawić, bo pod kopcem nie bardzo można ryć w ziemi...) lub jeśli nie uda się ich zorganizować - kolejna regularna bitwa.

I lista gości...
CYTAT
Bojowa Czereda RARÓG
Drużyna Lędziańskich Wiciędzy WATRA
Drużyna Wojów SYNOWIE GROMU
Gliwicka Drużyna Wojów STAIN
Golęszycka Drużyna DĄB
Bielska Drużyna Najemna
Bractwo Grodów Czerwieńskich
Drużyna Lugiów z Zakopanego
Drużyna Słowian i Wikingów GOLĘSZYCE
Drużyna Słowian i Wikingów POSŁANNICY CHORSA
Drużyna Wczesnośredniowieczynych Wojów Słowiańskich - WISŁOCZANIE
Druzyna Wojów Doliny Dramy SWARZYCA
Drużyna Wojów Słowiańskich SLAVIA
Ydalir Laget
Woje Peruna

zespoły muzyczne:
Percival
Południce

pozdrawiam
Boran
Pandunia
przestawiciele mediow rowniez beda - sam sie postaralem o specjalnego wyslannika Dziennika Polskiego:D
najprawdopodobniej w srode poprzedzajaca Rekawke pojdzie w tymze dzienniku zapowiedz imprezy.
ISLAM GEREJ III
Czo³em!
W³a¶nie wróci³em z owej imprezy i muszê przyznaæ, ¿e mi³o mnie zaskoczy³a. Choæ miejsca pod bitwe by³o bardzo sk±po to si³a luda siê o ta stertê badyli bi³a.
Szczególne pozdrowienia dla polskiego woja-kamikaze, który samotrzeæ rzuci³ siê na czeskie szeregi:P...trzech powali³, co siê z nim dalej sta³o opisywaæ nie bêdêsmile.gif

¯al tylko ¿e ¿aden kowal nie zago¶ci³ na imprezie, ceramika, rzemyki, czapy i anta³ki to nie wszystko, no¿yków i siekierek brak mi by³o!
austenit
WItam,
ja równie¿ tam by³em "miód i wino pi³em", dobrze siê bawi³em (choæ bez orê¿a, lecz uwieczni³em to wszystko na zdjêciach i filmach). W zasadzie mam zfilmowan± ka¿d± walkê (poza kilkoma-niestety- czas na wymiane baterii i kopiowanie z karty SD na CF;(

Filmów z samych walk jest 40 (z fina³ami), wszystkie w rozdzielczo¶ci wystarczaj±cej do ogl±dania i rozpoznania wojów, format MOV, ¶rednia waga to 3MB do 40MB(np: bitwa nr 1).

Moja propozycja:

Chêtnie udostêpniê materia³y, i to nie tylko uczestnikom. Ale przyda³oby siê w tym celu nieco darmowego miejsca na jakim¶ serwerze (by to wrzuciæ np: via FTP). O tym jak mi³o by by³o, gdyby kto¶ przes³a³ mi np; emailem (zaoszczêdzi mi to czas i gro¼bê robali w kodzie exeka) jaki¶ sprawdzony kodek z MOV do DivX lub Xvid czy AVI, bêd± wtedy l¿ejsze.

*

co do walk nie chcê krytykowaæ poziomu (wszak ka¿dy co¶ æwiczy gdy mo¿e), jednak wygl±da jakoby nikt nie spojrza³ do Opera Nuova, "Fechtungsbuchera", ni do Dobringera czy Von Danzinga, a mo¿e czyta³ to ka¿dy jeno ¶cie¿ki ruchów niedo¶æ utrwalone i w ferworze walki miejsca ust±pi³y ¶cie¿kom instynktów ;)

Co do imprezy, by³a wystarczaj±co widowiskowa a zarazem bezpieczna. S±d¿e ¿e to bardzo dobra forma popularyzacji idei rycerskich.

Nic jeno organizatorom i uczestnikom podziêkowaæ nale¿a³oby, co niniejszym czyniê.

a

(Scalone - Viator)
M¶ciwój
No i po Rêkawce, by³o ¶wietnie tylko trochê pogoda nie dopisa³a angsad.gif oto trochê zdjêæ i niech ¿a³uj± ci których nie by³o :beerbang: www.druzynaslavia.prv.pl
Podziêkowania dla organizatorów icon_mrgreen.gif
Szamil
http://www.galerie.szczepanow.pl/2007/1004 - nieco zdjęć z Rękawki - od strony widzów ;)

Pogoda rzeczywiście masakryczna - nr z wystrzeleniem ryb w kierunku obrońców "grodu" interesujący, szkoda jednak że wiatr je "zawrócił" smile.gif

Woj-kamikaze zrobił spore wrażenie na oglądających ovation.gif

Przy okazji szybkiego powrotu do zdrowia dla jednego z wojów, który na samym właściwie końcu imprezy ucierpiał od duna icon_cry.gif .
Ciechan
Impreza by³a przednia:) a co do pogody to nie wiem na co tak narzekacie. Troszkê powia³o i trochê pokropi³o a wy piszecie o tym jak by by³a burza z gradobiciem :P
Ja¶min
Zamieszczam link do Kroniki Krakowskiej z 10 IV 2007. Po 10 minucie jest mowa o rêkawce (10:18 chyba).
http://ww2.tvp.pl/video/2007/04/10/116987/film.asf

Pozdrawiam
Ja¶min
tomkac
Dziêkujemy organizatorom za ¶wietn± imprezê na rozpoczêcie sezonu:D

troszkê zdjêæ na naszej stronie:
www.slowianie.z.pl

Pozdrawiam, Kacu
Pos³annicy Chorsa
Krzy¶ko
Tegoroczna Rêkawka by³a moj± pierwsz± i bardzo mile bêdê j± wspomina³. Wojom Peruna dziêkujê za przygarniêcie jednosobowej reprezenatacji DCD, a Krakom za pyszn± kaszê !
Pozdrawiam
jagoda
W imieniu Dru¿yny Wojów Wi¶lañskich KRAK dziêkujê wszystkim go¶ciom za przybycie, mam nadziejê, ze spotkamy siê szybciej, niz dopiero na kolejnej Rêkawce.
specjalne podziêkowania dla Krzy¶ka od zespo³u dziewek kuchennych...
svart
CYTAT(austenit @ 17:35 10.04.2007) [snapback]186209[/snapback]
Filmów z samych walk jest 40 (z fina³ami), wszystkie w rozdzielczo¶ci wystarczaj±cej do ogl±dania i rozpoznania wojów, format MOV, ¶rednia waga to 3MB do 40MB(np: bitwa nr 1).

Moja propozycja:

Chêtnie udostêpniê materia³y, i to nie tylko uczestnikom. Ale przyda³oby siê w tym celu nieco darmowego miejsca na jakim¶ serwerze (by to wrzuciæ np: via FTP). O tym jak mi³o by by³o, gdyby kto¶ przes³a³ mi np; emailem (zaoszczêdzi mi to czas i gro¼bê robali w kodzie exeka) jaki¶ sprawdzony kodek z MOV do DivX lub Xvid czy AVI, bêd± wtedy l¿ejsze.

Witam,
Z³o¿y³em na prive pewn± propozycjê a nie otrzyma³em ¿adnej odpowiedzi. Poniewa¿ pracujê w firmie IT, wydaje mi sie mo¿liwym uzyskanie na pewien okres czasu serwera z którego ka¿dy bedzie móg³ ¶ci±gn±æ te materia³y.
Obaj mieszkamy w Krakowie wiêc przekazanie p³ytki z materia³em to jedynie kwestia dobrej woli... Czekam na info w tej sprawie.

Dani³o z Raroga
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.