Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ inkunabu³
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
enchaton
Kto¶ wie jak zrobiæ oprawiony w skórê manuskrypt?
Rabiega
Hohoho... shocked.gif
Manuskrypt, a inkunabu³ to jakby zupe³nie odmienne pojêcia.
Zdecyduj, o co pytasz.
enchaton
CYTAT(Rabiega @ 23:28 07.02.2007) *
Hohoho... shocked.gif
Manuskrypt, a inkunabu³ to jakby zupe³nie odmienne pojêcia.
Zdecyduj, o co pytasz.

Zdecydowa³em siê. Chodzi mi o tak± fajn± ksi±¿kê oprawion± w skórê z okuciami, kamieniami i klamerk±. (Tak± jak mia³ Harry Portier icon_wink.gif To czy ma byæ drukowana czy malowana rêcznie nieistotne. Istotne jest jak to oprawiæ?
bestia1978
Trzeba wzi±æ dwie deseczki. Oprawic je w skure , nabic okucia i przyszyæ kartki. Kiedy¶ to robi³em ze swoj± ksiêg± cieni. Lecz jezeli ta ksiêga ma mieæ marn± zawarto¶æ to poco to robic. To musi byæ ksiêga wyjatkowa ¿eby j± tak oprawiaæ.
Basia
Ale czy kto¶ rzeczywi¶cie chce to zrobiæ, czy tak dla jaj zadano to pytanie????

Ja bym raczej radzi³a najpierw przyszyæ kartki do pasków skóry (zwiêzów), a potem je do deseczki do³±czyæ...
Najbardziej jednak polecam zajrzeæ do literatury fachowej z dziedziny introligatorstwa, np. A. Semkowicz Introligatorstwo, tyle, ¿e poza bibliotekami nie jest zbyt powszechnie dostêpne.
Lecheor
CYTAT
poza bibliotekami nie jest zbyt powszechnie dostêpne
Chêtnym zosta³o 9 dni smile.gif
Poza tym przyda siê repeta z kodykologii.
Ja te¿ mam wra¿enie, ¿e temat nie do koñca powa¿ny...
Pozdrowienia,
Bartosz
jo³
jako kolejna osoba nie udzielê odpowiedzi na zadane w pierwszym po¶cie pytanie, mimo to zabiorê g³os mro¿±cy krew w ¿y³ach:):
1. - wykonanie ¶redniowiecznej ksiêgi jest trudne, pracoch³onne i przede wszystkim kosztowne
2. - wiedza na temat ich konstrukcji (budowy), historii, rozwoju, dekoracji, zapiêæ, obleczeñ itd. jest naprawdê du¿a i nie da siê jej zmie¶ciæ w po¶cie jednym bo wysz³aby z tego niez³a ksi±¿ka:) (z postu)
3. - wyk³ady oraz zajêcia praktyczne z budowy ksi±¿ki ¶redniowiecznej odbywaj± siê na UMK w Toruniu - je¶li masz czas i przekonasz osobê prowadz±c±, dowiesz siê wszystkiego
4. je¶li oczekujesz na tym forum informacji skrótowej, czego¶ w stylu "¶redniowieczne ksi±¿ka w 5 minut" lub "...i Ty mo¿esz zostaæ introligatorem" to nie licz na to z dwóch powodów
- jest to niemal niewykonalne
- grozi to "Harym Poterem" i z uwagi na to, i¿ jest to forum rekonstrukcji historycznych nie ma co tworzyæ mody na buble historyczne stworzone na podstawie krótkiego "artykuliku" o budowie takich knig

pozdrawiam
Bartosz
enchaton
CYTAT(Bary¶ @ 20:50 22.02.2007) *
8 postów z których nie wynika nic a mój jest 9 (ca³a FREHA wszyscy wiedz± ale nikt nie powie)

Dziêki s³oñce wjecha³a¶ im na ambicje. Tak ogólnie widzê, ¿e zdenerwowa³ Was ten Hary Portier ;=). Odpowiadaj±c hurtowo: oczywi¶cie, ¿e tylko wa¿na tre¶æ. Co powiesz na "Podró¿e Guliwera" albo "Ma³ego Ksiêcia", albo "Twierdzê" Exuperego?
Dziêkujê za wszystkie cenne sugestie i namiary - nie liczy³em, ¿e bêdzie ³atwo. Chyba najlepiej jak dla mnie brzmi ten Toruñ.
Viator
Tak ¿eby nie poprzestaæ na ogólnikach.

W za³±cznikach s± moje notatki robione na bie¿±co z wyk³adu w TV
(nie pamiêtam co to by³ za program, to by³o ze 20 lat temu)
- to by³a pierwsza czê¶æ, dotycz±ca przygotowania samego
wnêtrza ksiêgi. Oprawie po¶wiêcony by³ odcinek drugi, którego,
niestety, nie mia³em okazji obejrzeæ.

Oczywi¶cie, nie jest to kompletna wiedza i w du¿ym skrócie, ale
mo¿e daæ pocz±tkuj±cym kolegom pogl±d na to, jak skomplikowane
bêdzie wykonanie porz±dnej repliki ¶redniowiecznej ksi±¿ki.
Lecheor
Tak wygl±daj± "notatki robione na bie¿±co"???

Mogê tylko wyraziæ szczery podziw dla Twoich zdolno¶ci! smile.gif

Pozdrowienia,
enchaton
CYTAT(Lecheor @ 20:13 27.02.2007) *
Tak wygl±daj± "notatki robione na bie¿±co"???

Mogê tylko wyraziæ szczery podziw dla Twoich zdolno¶ci! smile.gif

Pozdrowienia,

Przy³±czam siê. Jeste¶ geniuszem cz³owieku. Da Vinci to przy Tobie pipa (za przeproszeniem moderatora). B³agadarienije gaspadin!
Viator
Przesadzacie, koledzy. Oczywiście, to jest wersja gotowa, tzn. podczas filmu szkicowałem ołÃ³wkiem, natomiast poprawienie tu i ówdzie, pociągnięcie tego rapidografem i wytarcie podkładu zajęło jeszcze z godzinę po filmie... Co prawda w latach studenckich byłem znany z szybkiej kreski i umiejętności rysowania dowolnych scen i brył z natury i z wyobraźni, ale to było dawno i pewnie nieprawda... no i pisać czytelnie to się pewnie nigdy nie nauczę. A poza tym wracajmy do tematu!

Gdyby ktoś miał podobny skrót na temat oprawy, byłbym wdzięczny.
zonk
hmm - z tego co wiem o ksiazkach sredniowiecznych to reczne przepisywanie (ba - rysowanie i cieniowanie kazdej literki) i iluminowanie ksiegi to 'zabawa' na d³uuuugie lata.. angsad.gif wiec tak hop siup sie tego nie da zrobic - nie mniej pomysl dobry (o ile mowimy tu o rekonstrukcji a nie harrym portierze smile.gif ) zreszta - jak juz sie ktos nauczy repliki ksiag sredniowiecznych robic to pewnie go kazda pracownia restaurujaca ksiazki powita z otwartymi ramionami smile.gif
Viator
Jest tu opodal temat pi¶miennictwa ¶redniowiecznego - poszukaæ pod has³em "piórem" chocia¿by, a siê znajdzie - wiêc ju¿ nie mieszajmy tematów - Echnaton, pardon-Enchaton pyta³ g³ównie o oprawê. Co do pisania, to powiem tylko ¿e wcale nie jest a¿ takie trudne, tylko oczywi¶cie trzeba poznaæ liternictwo, abrewiacje itd. z konkretnego okresu i krêgu kulturowego, a jest to ogromna dziedzina wiedzy (ju¿ nawet twórcy czcionek TrueType do MsWorda zauwa¿yli ¿e "gotyk" mo¿e byæ ró¿ny - w³oski, niemiecki, angielski... a ka¿dy z nich ewoluowa³ stale). No i do pracy z orygina³ami - trzeba te¿ poznaæ jêzyk orygina³u. Jak wiêkszo¶æ rzeczy tutaj nie jest to niemo¿liwe, tyle ¿e wymaga "tylko" mnóstwa czasu i mrówczej pracowito¶ci.
Zrobienie i oprawienie ksiêgi z w³asnorêcznie przygotowanego pergaminu - tak¿e.
dobrociecha
witam,
w sumie dopiero teraz trafi³am na ten temat...
czy kto¶ jeszcze jest zainteresowany tym jak oprawiæ ¶redniowieczn± knigê?
bo tak siê sk³ada, ¿e jestem z wykszta³cenia introligatorem i dawno dawno temu w ramach pracy dyplomowej wykonywa³am renowacjê starych ksi±g. co prawda by³y one oprawiane w p³ótno i wyrób skóro podobny (wiem- profanacja) nie mniej przygotowanie poszczególnych czê¶ci sk³adowych jak i sam proces oprawy niewiele odbiegaj± od siebie.

P.S.
dziadek mój, bêd±c zupe³nym laikiem w tych sprawach oprawia³ samodzielnie "¯ywoty ¦wiêtych" i pomniejsze dawne dzie³a w skórê

je¶li temat by od¿y³, chêtnie co¶ pomogê
Viator
Z otwartymi ramionami, Dobrociecho!

Co prawda ja akurat na ten moment pracujê nie nad ksiêg± a nad tabliczkami woskowymi, wiêc mo¿e potrzeba nie jest pal±ca, ale skoro ju¿ mamy taki ³adny temat, a doszli¶my z nim tylko do go³ej deski i brakuje nam tu przynajmniej jakiego¶ skrótowego opisu jak j± okleiæ, okuæ i jakie zrobiæ zamkniêcia, ¿eby uzupe³niæ oprawê, poprosi³bym Ciê ¿eby¶ albo co¶ napisa³a (i narysowa³a jesli umiesz), albo poda³a jak±¶ literaturê do tego tematu (papierow± lub link do zasobów sieciowych) - albo i jedno i drugie. Na pewno siê przyda, a mo¿e jak ju¿ nasza "receptura na inkunabu³" bêdzie kompletna, to pomo¿e to zabraæ siê do roboty komu¶, kto na razie nie mia³ ¶mia³o¶ci (i wiedzy).

Zapraszam!
Bartosz
Hej
To ja pochwalê siê moim ostatnim wynalazkiem:)
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery..._albumName=asad

Pozdrawiam
Bartosz
Martinus Templar
Salve!
Szukam fotek, obrazków, ilustracji, szkiców, itp itd etc ¶redniowiecznych ksi±g.
Chodzi mi tu w szczególno¶ci o ich wykonanie, nie o pismo.
z tego co wiem ksiêgi by³y zbudowane z pergaminu, drewna i skóry, nie wiem czy okucia na rantach s± tylko czystym wymys³em czy s± prawdziwe, tak samo jak wysadzanie ok³adki drogimi kamieniami.
z góry dziêkuje za pomoc
pozdrawiam
brat Martinus
Gloria z Krakowa
http://www.randyasplund.com/browse/scribepg/scribe.html

Poprzegl±daj wszelkie linki i inne podstrony: s± tam praktyczne informacje jak rekonstruowaæ ksiêgi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.