Proszê siê nie ¶miaæ bo jest to moja pierwsza rzecz wykonana w drewnie a do tego na biegu i mimo ¿e wiem ¿e jest brzydka jestem z jej dumny.
Jest to kubeczek/kielonek 100ml jak na razie ¿adnego zadania nie spe³na ale matka co¶ tam mówi³a ¿e jej siê przyda tak wiêc praca nie pójdzie na marne a zrobi³em go tylko dlatego bo mam zamiar zrobiæ kufel
0,5 l albo i wiêcej i to by³ taki test wiêkszy bêdzie ³atwiej zrobiæ.
Niestety nie mam odpowiedniego drewna, mam albo za cienkie albo o wiele za du¿e.
A zdobyæ teraz ¿adnego nie mogê(zima to nie najlepszy okres na zbieranie drewna
)
Bardzo fajny kielonek
. Zima to w³a¶nie najlepszy moment na pozyskiwanie drewna.
Jak najszybciej znajd¼ du¿± lipê i j± zetnij. I niech pole¿y sobie zrok lub dwa, a potem rób zn ije wiêcej kielonków.
Tylko, na Boga, oducz siê robienia zdjêæ telefonem !!!
z tego co wiem to wysezenowana lipa szybko butwieje,
Chcia³em siê zapytaæ jak zrobiæ taki kubek, w tym przypadku kielonek;]. Jak go wydr±¿yæ od sierdoka i czym ????
raczej niewiele o tym wiem, ale moze Ci to co¶ pomoze,po 1 mozna d³utem, ale to wymaga raczej troche wiecej umiejetnosci, a tak z patentow dzisiejszych to nada sie chyba wiert³o ³opatkowe - do drwena rzecz jasna (takie szerokie na koncu)
Hmm..
Zadam nie¶mia³e pytanie.
Co tu jest w³a¶ciwie rekonstruowane? Przedmiot, czy metoda wykonania?
Jak na razie nie widzê ani jednego, ani drugiego
pozdrowienia Vislav
Witam,
rekonstru³owany jest kubek a ja pytam jakim sposobem mo¿na go wykonaæ (sposobem dawnym)??
Witam
Okr±g³e przedmioty drewniane uzyskiwano przez toczenie. Jak takie urz±dzenia wygl±da³y:
http://images.google.pl/images?svnum=10&am...amp;btnG=Szukajpozdrowienia Vislav
A tak na marginesie - czy takie toczone naczynko przeznaczone do picia ma co¶ wspólnego z historyczno¶ci±? Nie znam siê kompletnie na epokach wcze¶niejszych ni¿ XIIIw i z tego co siê orientujê to od XIIIw w górê takie naczynia, zawieraj±ce dodatkowo drewniane pokrywki by³y jedynie u¿ywane do przechowywania niektórych rzeczy, na pewno nie do picia. Zabrak³o chyba podstawowej informacji - na jak± epokê ma pasowaæ ten tytu³owy "kielonek"?
Witam. Zaciekawi³o mnie to urz±dzenie do toczenia. Czy jest mo¿e co¶ podobnego z tym, ¿e na pocz±tek XV wieku (oko³ogrunwaldzkie) ?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.