Witam!
Przerabiam siê powoli na rusino/mongo³a z koñca XIV/pocz. XVw i mam w zwi±zku z tym pytanie
do ekspertów od szabelek.
Kiedy i gdzie móg³ najwcze¶niej pojawiæ siê kab³±k w jakiejkolwiek formie.
I to samo w kwestii podobno nieocenionego w walce palucha.
Mam te¿ pytanie odno¶nie "g³owicy" rekoje¶ci karabelowej (szabla polska nr II wg Zab³ockiego).
Czy sa jakie¶ zachowane podobne w formie (ptasia g³owa) rozwi±zania starsze niz XVI/XVIIw?
(fotki eksponatów/ ikonografia).
Pozdrawiam
Co do palucha - jest to element o proweniencji zachodnioeuropejskiej, w oprawie szablowej pojawi³ siê na pocz. XVIIw., st±d te¿, niestety, nie da siê go w ¿adem sposób pogodziæ z wyposa¿eniem ¿adnego koczownika z prze³omu XIV i XVw.
cze¶æ,
dziêki za ekspresow± odpowied¼
To co piszesz potwierdza moje "badania".
Tego kab³±ka jestem bardzo ciekawy. Gdyby sie okaza³o, ¿e jakie¶ by³y to móg³bym troche
"odchudziæ" rêkawicê.
Pozdrawiam
Co do kab³±ka przy jelcu szabli - nie chcê przes±dzaæ sprawy, gdy¿ zapewne znale¼liby siê tacy, którzy niejako na si³ê próbowaliby ³±czyæ go z opraw± tasaków XV-wiecznych.
Wedle moich obserwacji - najwcze¶niejsze kab³±ki spotykam w szablach bêd±cych pochodn± egzemplarzy wêgierskich, na pocz. XVIIw.
Witam, znale¼li siê
Kab³±ki "w jakiejkolwiek formie" znam z egzemplarzy kordów i tasaków z drugiej po³owy XV (orgina³y - choæby w Malborku - i przedstawieñ , np. u vanEycka, czyli okolice drugiej æwierci XV ), ale i tak nie ma to nic wspólnego ani z koczownikami, ani ich szablami.
Zwi±zek korda/tasaka z szabl± jest, ³agodnie ujmuj±c, kwesti± dra¿liw±, mocno dyskusyjn± i trudn± do udowodnienia, wiêc nie zamierzam go nawet dotykaæ - nic na si³ê.
Pozdrowienia
Otó¿ to, jestem tego samego zdania co Marcin - lepiej nie i¶æ tropem ewolucji tasaka szukaj±c materia³ów o szabli.
Sam jestem ciekaw efektu Twoich poszukiwañ, Jabber.
Ja ze swej strony zapytam W. Zab³ockiego, ale to potrwa - jest teraz poza krajem.
Jabber
Je¶li chodzi o szable wschodnie to posiadam kilka zdjêæ orygina³ów szabli arabskich miêdzy innymi z XV wieku i nie widaæ tam kab³±ka. W ogóle zapomnij o typologii Zab³ockiego, bo on nijak siê ma do szabli u¿ywanych w XIV/XV wieku. Poza tym na ikonografii mongolskiej z XIV wieku nie ma ¿adnych kab³±ków w szabli.
Na przyk³ad tu masz ikonê w Historii ¦wiara Rashid ad Dina, gdzie widaæ wojowników mongolskich z XIV wieku:
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.