Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Trup
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
SAMUEL77
Witam
Co dzia³o siê z cia³ami ludzi poleg³ych w bitwach?

Wiadomo, ¿e cia³a ¿o³nierskie by³y czêsto ograbiane przez zwyciêzców, s± ró¿ne tego opisy, natomiast nie mogê znale¼æ nic o tym, gdzie grzebano dawniej cia³a po bitwach i potyczkach. W zbiorowych mogi³ach? Bogatszych i znaczniejszych transportowano w rodzinne strony?

Np.: w niezwykle ¿ywotnych przekazach ustnych ludzi mieszkaj±cych w Tykocinie, dotycz±cych bitwy o tutejszy zamek w 17 wieku, jest, ¿e Szwedów powpuszczano do przerêbli w Narwi, natomiast poleg³ych Litwinów i Polaków pochowano we wspólnej mogile i usypano kopiec. Ale to tylko legenda.

Istniej± jakie¶ zapiski, pamietniki?
Rugiewit
Po polsko-polskiej bitwie pod Kaliszem (zapl±tali siê tampo jednej stronie Szwedzi, a po drugiej ruscy)
pochowano ponoæ poleg³ych w zbiorowych mogi³ach - kurchanach, z których jeden siê jeszcze zachowa³. Niestety nie wiem, czy kto¶ przebada³ te kurchany.
Kaduk
O Psim Polu chyba wszyscy s³yszeli... Ale byæ mo¿e i ów bana³ naprowadzi kogo¶ na jedn± z opcji (wielce prawdopodobn±) losów truch³a dawnego wojaka.
Mnie mój licealny historyk uczy³, ¿e do sprz±tnia pól bitewnych zmuszano nieszczê¶ników mieszkaj±cych w nieopodalleg³ych wsiach. Je¶li to prawda - tedy pewnikiem "proszono" ich o to dopiero po zszabrowaniu z poleg³ych wszystkiego, co tylko b³yszcza³o.
Borg
Wisby jako dobry przyklad zbiorowych mogil
£owicz, ale to juz I wojna ¶wiatowa, gdzie jak pamietam powyciagano polegly z pomniejszych okolicznych grobow i zlozono w zbiorowej mogile

czesto gesto kurhany interpretowane przez miejscowych jako usypane po jakiejs tam bitwie naprawde okazuja sie pochowkami pradziejowymi
Derfel
No có¿...
Zwyciêscy swoich poleg³ych ¿egnali tak jak nakazywa³a im tego ich religia, zwyciê¿eni nie mieli du¿o do powiedzenia, czêsto chowano ich w zbiorowych mogi³ach lub co siê zda¿a³o sporadycznie zostawiano na polu bitwy. Czyta³em, ¿e w ¶redniowieczu popularne by³o palenie na stosie
SAMUEL77
CYTAT(Derfel @ 16:08 06.02.2007) *
No cóż...
. Czytałem, że w średniowieczu popularne było palenie na stosie

A tego nie podejrzewałem.

Z zostawianiem ciał na pobojowisku to mi sie wydaje mało prawdopodobne - za bardzo bano sie zarazy.

dzis w pamiętniku Poczobuta Odlanickiego wyczytałem, że po bitwie pod Matwami zabitych do kurhanów zwozono. Z tym, ze była to bitwa wojny domowej i tam ciała przeciwników traktowano nie jak scierwa ale z honorem.

Nie moge znaleźc tylko co działo sie z trupami wrogów.

Kilka miesiecy temu odkryłem w niedalekiej okolicy krzyż wystawiony w 1930 roku. Spytałem skad on sie wziął mieszkajacego obok starca. Okazało się , że w miejscu tym w roku 1920 była potyczka z bolszewikami. Okazało sie, że krzyz postawiono na zbiorowej mogile poległych Polaków. Spytałem,czy nie ma w poblizu mogił sowietów. dziadek odpowiedział: 'ojciec te [beeep] ze strazakami do rowu zwiózł i powwalał", pokazał nam ręka las przy samej Narwi. Poszliśmy tam i znaleźliśmy w wyschnietym starozeczu kilkanascie kości ludzkich.
m_q
CYTAT(Kaduk @ 15:24 06.02.2007) *
O Psim Polu chyba wszyscy słyszeli...

ROTFL* clap.gif

*) Dla niezorientowanych (o ile są tu tacy):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_na_Psim_Polu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.