Gdañska Szko³a Fechtunku Bractwa ¦w. Jerzego
Jeste¶my kontynuatorami organizacji dzia³aj±cej w Gdañsku w latach 1584 - 1730, reaktywowanej w roku 1991 za spraw± Fechmistrza Tadeusza Pagiñskiego, Hetmana Wielkiego Rycerstwa Polskiego, trenera reprezentacji Polski florecistek.
Treningi odbywaj± siê na sali szermierczej SZKO£Y PODSTAWOWEJ NR 70 (Gdañsk, ul. VII Dwór 6)*
Nasi adepci szkol± siê zarówno w walkach sportowych, jak i rekonstrukcji ich historycznych pierwowzorów - od walki mieczem i tarcz± (Xw.), mieczem pó³torarêcznym (XVw.) do walki szabl±, szpad± i rapierem (XVIIw.). G³ówn± siedzib± bractwa jest Dwór Artusa na Starym Mie¶cie w Gdañsku.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych!
Treningi odbywaj± siê w ka¿dy wtorek i czwartek od 19 do 21.
Je¿eli chcecie dowiedzieæ siê wiêcej piszcie na tym temacie, a postaramy siê wam udzieliæ wszystkich niezbêdnych informacji.
(Aktualnie jeste¶my w trakcie szkolenia grupy: pocz±tkuj±cej w walce szabl± i zaawansowanej w walce rapierem z lewakiem, co zwi±zane jest z rekonstrukcj± 17-stowieczn±)
* ZESPÓ£ KSZTA£CENIA PODSTAWOWEGO
I GIMNAZJALNEGO NR 26
W GDAÑSKU
SZKO£A PODSTAWOWA NR 70 Z KLASAMI SPORTOWYMI
GIMNAZJUM SPORTOWE NR 46
80-301 Gdañsk, ul. VII Dwór 6
Cze¶æ
Wiem, ¿e swego czasu Gdañska Szko³a Fechtunku Bractwa ¶w. Jerzego mia³a tak± zasadê, ¿e treningi szermierki rozpoczyna³y siê od nauki walki mieczem (palcatem pó³torarêcznym) i dopiero potem przechodzi³o siê stopniowo do innych broni tzn. rapiera i szabli. Czy ta gradacja nadal obowi±zuje , czy te¿ mo¿na siê od razu uczyæ siê podstaw walki wybran± broni± ? Nie ukrywam, ¿e bardzo interesuje mnie szermierka szabl± XVII-wieczn±.
Serdecznie pozdrawiam
CYTAT(Pu³kownik @ 12:46 26.02.2007)
Cze¶æ
Wiem, ¿e swego czasu Gdañska Szko³a Fechtunku Bractwa ¶w. Jerzego mia³a tak± zasadê, ¿e treningi szermierki rozpoczyna³y siê od nauki walki mieczem (palcatem pó³torarêcznym) i dopiero potem przechodzi³o siê stopniowo do innych broni tzn. rapiera i szabli. Czy ta gradacja nadal obowi±zuje , czy te¿ mo¿na siê od razu uczyæ siê podstaw walki wybran± broni± ? Nie ukrywam, ¿e bardzo interesuje mnie szermierka szabl± XVII-wieczn±.
Serdecznie pozdrawiam
Kiedy¶ owszem tak by³o, ale teraz podstawy walki mieczem, np. w moim przypadku, zosta³y ograniczone do parunastu lekcji. Musia³by¶ przyj¶æ i pogadaæ z trenerem. Zapraszam dzisiaj
Chcia³bym poinformowaæ wszystkich wszem i wobec, i¿ treningi w Gdañskiej Szkole Fechtunku nadal siê odbywaj± i mo¿na ci±gle siê na nie zapisywaæ - tak jakby kto¶ jeszcze nie wiedzia³, albo nie daj bogowie sobie pomy¶la³, ¿e umarli¶my. Grupa siê powiêksza, szczególnie siedemnastowieczna, serdecznie zapraszam.
Zapraszamy nader serdecznie!
Przy³±czaj±c siê do powy¿szych g³osów - zapraszam równie¿!
Zapraszamy na treningi!
(Ja ze swojej strony z kolei zapraszam na miecze.)
Pozdrawiam,
Pawe³.
ProPañstwa, ten temat i tak jest na pierwszej stronie. Nie ma potrzeby "podbijaæ" go czê¶ciej ni¿ raz na miesi±c, chyba ¿e bêdziecie podawaæ nowe, istotne informacje. Ostatni± tak± jest powy¿szy post od Antonia, pozosta³e pozwoli³em sobie usun±æ.
Pozdrowienia
Dziêkujê Ci za to, ¿e skasowa³e¶ te posty. Bardzo mi pomog³e¶, problem jest akurat taki, ¿e z tymi lud¼mi siê umówi³em, ¿e dadz± mi znaæ w³a¶nie na tym temacie, ¿e za³o¿yli konta na forum, a teraz ca³y mój misternie u³o¿ony plan leg³ w gruzach. Dziêkujê. I w woli wyja¶nienia przysz³ego pytania: nie, nie mogli napisaæ mi prva.
CYTAT(Marcin Surdel @ 19:27 28.04.2007) [snapback]187652[/snapback]
ProPañstwa, ten temat i tak jest na pierwszej stronie. Nie ma potrzeby "podbijaæ" go czê¶ciej ni¿ raz na miesi±c, chyba ¿e bêdziecie podawaæ nowe, istotne informacje. Ostatni± tak± jest powy¿szy post od Antonia, pozosta³e pozwoli³em sobie usun±æ.
Pozdrowienia
W takim razie przepraszam, mój błąd. Zmyliło mnie wielokrotnie ponawiane zaproszenie. Przywróciłem stan pierwotny.
Pozdrowienia
Ja jestem z Gdyni i mam 13 lat ale mam bzika na punkcie rycerstwa, czasem ganiam z kumplami po lesie i walczymy kijami. Nie moge siê doczekaæ kiady bêde móg³ do³±czyc do bractwa, jeszcze trzy lata.
mam pytanie czy przyjemno¶æ treningu z wami co¶ kosztuje(wiem, ¿e niekiedy trzeba zap³aciæ za sale), a je¶li tak to ile? interesuje mnie te¿ czy jest mo¿liwo¶æ treningu w blaszkach(XVw.)?
CYTAT(Johny @ 20:16 22.11.2007)
mam pytanie czy przyjemno¶æ treningu z wami co¶ kosztuje(wiem, ¿e niekiedy trzeba zap³aciæ za sale), a je¶li tak to ile? interesuje mnie te¿ czy jest mo¿liwo¶æ treningu w blaszkach(XVw.)?
Kwestia przynale¿no¶ci do naszego bractwa:
cz³onkowie Gdañskiej Szko³y Fechtunku Bractwa ¦w. Jerzego - 10z³/miesiêcznie;inni, którzy tylko chc± przychodziæ i æwiczyæ - 80z³/miesiêcznie.
Zachêcam do przyj¶cia do nas, zobaczenia czym siê zajmujemy i przedyskutowania, czy by przypadkiem nie da³ siê czego¶ zrobiæ tak aby¶ i ty móg³ æwiczyæ z nami.
Witam!
Mam pytanko
Czy móg³bym przychodziæ do was na treningi w celu ogl±dania "profesjonalistów w akcji" bo pewnie sam bym nie móg³ æwiczyæ??
POzdr
Æwiczenia szermiercze zosta³y przesuniête o kwadrans, tj. rozpoczynaj± siê o godzinie 20:15 i koñcz± o 21:45 (odsy³am do pierwszej wiadomo¶ci w temacie).
UWAGA! Zmieni³y siê godziny i miejsce treningów, wszelkie informacje umieszczone s± na samej górze w pierwszej wiadomo¶ci w temacie. Zapraszam wszystkich serdecznie, zajêcia odbêd± siê dnia 20 pa¼dziernika br. o godzinie 19:15. Wszystkich zainteresowanych, chc±cych przyj¶æ na trening proszê, aby stawili siê POD G£ÓWNYM WEJ¦CIEM DO SZKO£Y o godzinie 19-stej.
organizujemy zajêcia szermiercze w poniedzia³ki i pi±tki o godzinie 19 w liceum ogólnokszta³c±cym programów indywidualnych na polanki 124/2 - niskie koszty uczestnictwa pokrywaj±ce wynajem sali - zapraszamy
CYTAT(Antonio de Bellial @ 12:11 01.10.2011)
organizujemy zajêcia szermiercze (szabla, rapier z lewakiem) w poniedzia³ki i pi±tki o godzinie 19 w liceum ogólnokszta³c±cym programów indywidualnych na polanki 124/2 - niskie koszty uczestnictwa pokrywaj±ce wynajem sali - zapraszamy
szabla i rapier z lewakiem
CYTAT(Antonio de Bellial @ 16:54 17.10.2011)
CYTAT(Antonio de Bellial @ 12:11 01.10.2011)
organizujemy zajêcia szermiercze (szabla, rapier z lewakiem) w poniedzia³ki i pi±tki o godzinie 19 w liceum ogólnokszta³c±cym programów indywidualnych na polanki 124/2 - niskie koszty uczestnictwa pokrywaj±ce wynajem sali - zapraszamy
szabla i rapier z lewakiem
Hej,
Dzia³acie jeszcze w Gdañsku? W drugiej po³owie marca Szko³a Fechtunku Aramis Oddzia³ Gdynia bêdzie organizowaæ seminarium - byliby¶cie wstêpnie zainteresowani?
Pozdrawiam,
Marcin
www.aramis.pl
Cze¶æ!
Czy treningi siê jeszcze odbywaj±? Jak tak to z kim mo¿na siê kontaktowaæ?
Pozdrawiam
Pawe³
Czwartek, godzina 18:30 w Sopocie (ul. 3 maja, SP nr
- szermierka na szable, ba³tycka szermierka akademicka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.