Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: róg bawoli
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
kroko
Witam wszystkich,Co prawda mam hopla na innym punkcie ale mysle ¿e pokrewnym(jestem no¿orobem tongue.gif),ale wiem ¿e tutaj znajdê najlepszych fachowców,dlatego mam pytanie,mo¿e kto¶ wie jak sie obchodzic z rogiem bawo³u,interesuje mnie,ciêcie,prostowanie itp.jednym s³owem przekrzta³canie surowego na materia³ do knifemakingu?
Zygmunt
Z tego co mi wiadomo, teoretycznie niestety, to:
ciêcie - to oczywiste pi³±, struganie no¿em itp
prostowanie i kszta³towanie- na gor±co, gotowanie w oleju, nie wiem czy wrz±tek nie by³by wystarczaj±cy
Polerowanie mechaniczne- struganie i ¶cieranie coraz drobniejszymi gradacjami, potem zag³±dzanie szk³em, g³adzikiem lub polerk± szybkoobrotow± z past± polersk±(wymieniam zarówno metody historyczne jak i przy u¿yciu nowoczesnych narzêdzi)
Sier¶ciak
wrz±tek wystarczy smile.gif odsy³am do "prostownie rogu" jest w tym dziale,
do szlifowania poapierek ¶cierny a na koniec filc z pasta i bez pasty, jeszcze pipió³ podobno cos daje ale tego nie sprawdza³em.
pozdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.