Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kura z denara Bolka Chrobrego
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Pieni±dz
krecik_77
no w³a¶nie - wed³ug niektórych ¼róde³ jest to pierwszy wizerunek ptaszka (or³a, koguta, pawia) w naszej pañstwowo¶ci - co to w³a¶ciwie jest?
czy mo¿na go u¿yæ jako wizerunku "herbowego" tudzie¿ na jakim¶ sztandarze, czy mo¿e lepiej u¿yæ jakiej¶ innej bestyi (jakiej?)
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
co to w³a¶ciwie jest?

Nie kura tylko kogut. W naszym herbie zawsze by³o zwierz±tko p³ci mêskiej, natomiast nie wiem czy wiesz ale orze³ek naszych zachodnich s±siadów jest kobiet±.
Nie wiadomo co to naprawdê jest. S± cztery teorie: paw (symbol bogactwa i nie¶miertelno¶ci), kogut (symbol czujno¶ci), go³±b (symbol zwi±zany od pocz±tku z chrze¶cijañstwem) oraz orze³ (symbol w³adców ju¿ od staro¿ytno¶ci).

CYTAT
czy mo¿na go u¿yæ jako wizerunku "herbowego"

To co jest na denarze nie jest jeszcze wizerunkiem heraldycznym. Najstarszy wizerunek heraldyczny or³a pochodzi z 1222 r., natomiast najstarszy wizerunek ukoronowanego or³a (ju¿ jako herb Królestwa Polskiego) widnieje na pieczêci z koñca XIII w.

Na herb to ta pokraka na pewno siê nie nadaje (s±dz±c po Twoim stroju na zdjêciu, to chyba trochê za wcze¶nie na herby). Natomiast sztandar mo¿e byæ.
Jeszcze jedna sprawa. Nie wiem jak to by³o w X w. ale wcze¶niej sztandary wygl±da³y nieco inaczej. Zazwyczaj by³ to jaki¶ symbol na szczycie kija, do tego dodawano inne dodatki (jakie¶ ozdoby, materia³ te¿, ale nie by³a to ogromna p³achta jak w czasach pó¼niejszych).

Pozdrawiam
Nataniel
Jaros³aw (Gêsik)
Niestety kto¶ ju¿ na ten pomys³ wpad³.
W tym roku na turnieju w Ogrodzieñcu jedni z wcze¶niaków mieli taki sztandar, wiem ¿e by³ ale nie pamiêtam kolorów, chyba bia³y na czerwonym.
By³a tam : wataha, wojowie Peruna i jaka¶ grupa z Zakopanego, to kto¶ z nich mia³ co¶ takiego.
Andrzej Siejeñski
Witam
Zgadza siê bia³y ptak na czerwonym tle. Mam ten sztandar na zdjêciu (choæ trochê ma³o widoczny). Je¶li jeste¶ zainteresowany Kreciku to pode¶lê na priva.
Nataniel
Agata Witkowska
Nataniel:
Nie wiadomo co to naprawdê jest. S± cztery teorie: paw (symbol bogactwa i nie¶miertelno¶ci), kogut (symbol czujno¶ci), go³±b (symbol zwi±zany od pocz±tku z chrze¶cijañstwem) oraz orze³ (symbol w³adców ju¿ od staro¿ytno¶ci).
=========================
Spotka³am sie z tez±, ¿e ta ca³a symbolika by³a wówczas na naszych ziemiach abstrakcj± i ¿e w zamysle twórcy istnia³ po prostu ptak.
-----------------------------------------
Jeszcze jedna sprawa. Nie wiem jak to by³o w X w. ale wcze¶niej sztandary wygl±da³y nieco inaczej. Zazwyczaj by³ to jaki¶ symbol na szczycie kija, do tego dodawano inne dodatki (jakie¶ ozdoby, materia³ te¿, ale nie by³a to ogromna p³achta jak w czasach pó¼niejszych).
==================================
To, o czym piszesz, nosi nazwê gonfanon i by³o stosowane w Europie od czasów rzymskich. Ta forma chor±gwi jaka znamy obecnie przywêdrowa³a do nas w czasie krucjat, ze wschodu.
Pozdrawiam
Agatka
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Spotka³am sie z tez±, ¿e ta ca³a symbolika by³a wówczas na naszych ziemiach abstrakcj± i ¿e w zamysle twórcy istnia³ po prostu ptak.

Dosyæ ciekawa teza i ca³kiem prawdopodobna. Ten ptak to naprawdê dziwactwo.

CYTAT
To, o czym piszesz, nosi nazwê gonfanon i by³o stosowane w Europie od czasów rzymskich

Dziêki za nazwê (spotka³em siê kiedy¶ z nazw± draco, ale wydawa³a mi siê lekko podejrzana). O tym, ¿e co¶ takiego u¿ywano od czasów rzymskich to wiem, pytanie tylko do kiedy by³o stosowane (oczywi¶cie przemilczmy hitlerowsk± rzeszê, chodzi mi o co¶ bardziej ¶redniowiecznego).

Pozdrawiam
Nataniel
krecik_77
no i git
Witko
Spotka³em siê z tez± moim zdaniem najbardziej prawdopodobn±, ¿e wyobra¿enie zoomorficzne na denarze Chrobrego to paw. Jednak sybbolika jego w tych czasach jest ju¿ inna ni¿ wymieniana przez Andrzeja we wcze¶niejszym po¶cie. Paw u chrze¶cijan wschodnich jest symbolem chcrze¶jijañstwa i zbawinia. U prawos³awnych jest tak do tej pory (por. moziki na pod³odze ruin cerkwi na Chersonezie Taurydzkim na Krymie).
Przedstawienie pawia na denarze mia³o symbolizowaæ przynale¿no¶æ w³adcy i pañstwa do Civitas Christiana a wiêc wspólnoty chce¶cijañskiej. Równoprawny status na arenie miêdzynarodowej.
Pamiêtajmy, ¿e ówcze¶nie nie istnia³ jeszcze podzia³ na Ko¶ció³ Katolicki i Prawos³awny. Ca³a Europa ¦rodkowa korzysta³a z obu kultur ³aciñskiego zachodu i bizabtyjskiego wschodu. Niektóre denary Chrobrego mia³y legende napisan± cyrylic±.

Pozdrawiam
Ludka
Witam!

Gneznum Civitas- Panstwo Gnieznienskie to wlasciwa nazwa dla obszaru ktorym wladal Boleslaw a nie zadna Panstwo Polan czy Polska. A ta monetka to chyba byla wybita z okazji Zjazdu Gnieznienskiego wiec chrzescjanstwo i bogactwo. Kazdy mogl interpretowac jak chcial bigsmile2.gif

Nie moge sie zgodzic z teoria o abstrakcie, zwlaszcza na monecie. Od kiedy monety sie pojawily zawsze cos symbolizowaly. Byly instrumentem politycznym stosowanym przez wladcow w scisle okreslonych celach.

Ludka Excalibur
Morrigan
CYTAT
natomiast najstarszy wizerunek ukoronowanego or³a (ju¿ jako herb Królestwa Polskiego) widnieje na pieczêci z koñca XIII w.

taka mala dygresja ukoronowany orzel wystapil po raz pierwszy 29 czerwca 1295 w Gnieznie na koronacji Przemysla II
Pozdrwaiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.