Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ogrodzieniec
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Boran
Wiadomo¶æ przes³ana przez Lutoma:

CYTAT(Lutom)
To ju¿ po raz czwarty spotkamy sie na zamku w Ogrodzieñcu aby wspólnie bawiæ siê na imprezie historycznej nawi±zuj±cej do IX - XI w.

Termin 26/27 maj 2007

Proszê wszelkie zg³oszenia i sugestie kierowaæ na adres:
lutom@walhalla.com.pl

Propozycje i sugestie do regu³y bitewnej i wszelkich spraw zwi±zanych z walk± na adres:
bauerro@walhalla.com.pl

Wszelkie informacje o imprezie bêdziemy regularnie zamieszczaæ na tym forum.

Pozdrawiam

Walhalla
Wojs³awa
"Wszelkie informacje o imprezie bêdziemy regularnie zamieszczaæ na tym forum."

a informacji jak nie by³o tak nie ma. a impreza coraz bli¿ej. czy jest ju¿ co¶ wiadomo poza tym, ze potrzebne s± jakowe¶ zaproszenia? by³abym d¼wiêczna za wszelkie informacje, gdy¿ z Dru¿yn± chcieliby¶my sie pojawiæ na Ogrodzieñcu a tu ani widu ani s³ychu o imprezie. za wszelkie odpowiedzi z góry dzieki. Pozdrawiam, Wojs³awa. S³awa!! smile.gif
Lutom
Szanowna Wojs³awo - Widu i s³ychu...
Po szersze informacje prosze Cie na maila.

Teraz zamieszczam
Regulamin walk

Regulamin walki

Bitwy:
1) Wszyscy wojownicy musz± mieæ he³m (z ochron± karku), pancerz (minimum przeszywanica), rêkawicê na uzbrojonej rêce, ochraniacze na kolana, karwasze. Niepe³noletnie osoby bez pe³nego ekwipunku NIE BÊD¡ DOPUSZCZONE DO WALKI!
2) Broñ, która bêdzie dopuszczona to: miecze, topory, d³ugie topory, seaxy, w³ócznie. Nie bêd± dopuszczone cepy!
3) Broñ nie mo¿e mieæ zadziorów, krawêd¼ minimum 2 milimetry szeroko¶ci.
4) Broñ bêdzie sprawdzana przed walk± przez wykwalifikowanych inspektorów BHP.
5) Pole trafienia to g³owa, ramiona od ³okci wzwy¿, nogi od kolan wzwy¿, korpus, bez jaj.
6) Upowa¿nione osoby bêd± mog³y wyrzuciæ osobê z pola bitwy je¶li uznaj±, ¿e ta walczy niebezpiecznie.
7) Regu³y walki- tzn. ile zej¶æ, czy jakie¶ zej¶cia „bez trupów” itp. Bêd± ustalane na bierz±co przed walk±.

Turnieje:
Turniej wojowników:
1) turniej sk³ada siê z dwóch rund.
2) Pierwsza runda wed³ug zasad bohurtowych 1 minuta (?) walki 2 wojowników
3) Pole trafienia to g³owa, ramiona od ³okci wzwy¿, nogi od kolan wzwy¿, korpus, bez jaj.
4) Pojedynki sêdziuje 4 sêdziów, po walce ustalaj± werdykt.
5) Ka¿de trafienie w miejsca dozwolone to 1 punkt.
6) Je¶li wojownikowi wypadnie broñ, jego przeciwnik ma prawo zakoñczyæ walkê jako zwyciêzca. Mo¿e te¿ pozwoliæ walczyæ rywalowi dalej.
7) Wygrany z pierwszej rundy przechodzi do rundy 2.
icon_cool.gif Runda 2 odbywa siê na zasadach tradycyjnych, nieco zmodyfikowanych.
9) Pole Pole trafienia to g³owa, ramiona od ³okci wzwy¿, nogi od kolan wzwy¿, korpus, bez jaj.
10) Trafienie w g³owê warte jest 2 punkty, korpus- 3 punkty, koñczyny- 1 punkt.
11) Walki trwaj± do uzyskania przez wojownika 9 punktów.
12) Fina³ trwa do uzyskania przez którego¶ z wojowników 15 punktów.

Turniej zapasów:
1) Walki odbywaj± siê „na go³± klatê”.
2) Dopuszczone s± duszenia i d¼wignie zak³adane na tzw. du¿e stawy, czyli wszystkie stawy oprócz palców i nadgarstków. Zabronione jest szczypanie, gryzienie i drapanie jak równie¿ wk³adanie palców w oczy i tym podobne techniki.
3) Walka trwa do poddania siê jednego z wojowników przez danie wyra¼nego znaku sêdziemu (najlepiej przez klepniêcie przeciwnika lub ziemi) lub gdy przerwie j± sêdzia.
4) Sêdzia przerywa walkê w chwili, gdy uzna to za konieczne. Po interwencji sêdziego walcz±cy musz± natychmiastowo przestaæ walczyæ i odst±piæ od siebie.
5) Ograniczenie czasowe to 7 minut. Je¶li walka nie skoñczy siê przed czasem to sêdzia og³asza zwyciêzcê.
6) Zabronione jest u¿ywanie ¶rodków powoduj±cych ¶lisko¶æ cia³a.
7) Z uwagi na podwy¿szony próg bólu i nie powiêkszaj±c± siê ruchliwo¶æ stawów pod wp³ywem alkoholu, osoby nietrze¼we NIE BÊD¡ DOPUSZCZANE do walki.
icon_cool.gif Sêdzia mo¿e niedopu¶ciæ zawodnika do walki z przyczyn, które uzna za wystarczaj±ce.

W obu turniejach zawodnicy bêd± dobierani na zasadzie losowania. W zapasach te¿!!! Nie bêdzie kategorii wagowych!!!

WSZYSCY, KTÓRZY BIOR¡ UDZIA£ W WALKACH WSZELKIEGO RODZAJU ROBI¡ TO NA W£ASN¡ ODPOWIEDZIALNO¦Æ. zobowi±zuj± siê te¿, ze nie bêd± dochodziæ roszczeñ od sprawcy ewentualnego uszkodzenia cia³a na drodze s±dowej. W sytuacjach wyst±pienia powa¿nej krzywdy nale¿y zg³osiæ siê do organizatora.

Jak widzicie znacznie sie rózni od tego z 2006 roku. Jest du¿o lepszy!!!
Lutom
Witam,

impreza ju¿ nied³ugo.
Teraz regularnie bêd±sie tu pojawiaæ informacje na jej temt.
Oto lista zaproszonych dru¿yn:

Wataha
Winland
Elag Nord
Druzyna Grodu Trzyg³owa
Wolin
Krak
Ja¼wiec
O¶ Z³a
Sigurd - Czechy
Vilkodlakai - Litwa
Northern Vepr - Bia³oru¶
Drengowie Znad Górnej Odry
Bojowa Czerada Raróg
Bielska Dru¿yna Najemna
Nordlige Sverda Hird
Fellag Eifor
DWS Weles
Pos³annicy Chorsa
Wojowie Peruna
Swarzyca
Bia³y Kruk
Eisen Routh
Dru¿yna Czarnego Dêbu
Lugiowie
Kaliscy Wojowie Zawodzia
Hird
Druzyna Wojów Najemnych Blotunga
Dru¿yna S³owian i Wikingów GOLÊSZCZYCE"
Kruki Odyna
Dru¿yna Wojów S³owiañskich "SLavia"
Bia³y Wilk

Dodatkow± nowo¶ci± na imprezie bêd± koszulki tematyczne zwi±zane z imprez±.
Mbartnik
Posz³o na PW. Czekam na odpowied¼.
Krzesimir Dzik
S£AWA!

A ile koszulki bêd± kosztowac i czy zamówic j± trza szybciej podaj±c rozmiar?
Lutom
Koszulki bêda kosztowaæ 39 z³.
Ostateczny wzór zamieszcze wkrótce.

Prosze o wcze¶niejsze zamawianie z podaniem rozmiarówki.

Pozdawiam
Lutom
IV Najazd Barbarzyñców
„Wikingowie i S³owianie w Ogrodzieñcu”
26 – 27.05.2007

PROGRAM:

Sobota 20.05.2006

11.00 – 12.30 – Pierwsza wielka bitwa na terenie pod grodziskiem Birów.

11.00 – 18.00 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

13.30 – Turniej ³uczniczy. Konkurs otwarty dla uczestników i turystów, prowadzi „Dru¿yna Ksiêgi i ³uku – Ja¼wiec”

13.30 – koncert zespo³u Gêd¼ba

14.00 – 16.00 rozpoczn± siê zmagania najlepszych wojów. Ring zostanie utworzony w ruinach zamku.

15.00 – koncert zespo³u Percival

16.00 - 16.30 Pokazy historycznej jazdy konnej.

17.00 – 18.00 Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci oraz uczestników imprezy

17.00 – 18.00 Pierwsza czê¶æ zapasów

20.30 – wielka uczta, zabawy i hulanki

W czasie ca³ego dnia ma miejsce przedszkole historyczne, gdzie bezpiecznie mo¿na zostawiæ dzieci.

Niedziela 23.05.2004

1100 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

12.00 – 13.30 Honorowe krêgi walki wojów

13.30 – koncert zespo³u Percival

14.00 – 15.00 – Rozstrzygniêcie zmagañ wojów

15.00 – 16.00 – Wilka bitwa wojów.

16.00 – koncert zespo³u Gêd¼ba

16.00 – 18.00 – ¯ycie obozowe

Koncerty zespo³u „PERCIVAL” i „Gêd¼ba” z Wolina

Informuje, ¿e wiekszo¶c koszulek jest juz zamowionych a ich liczba jest ograniczona.
Tu s± ju¿ ostateczne wzory przodu i ty³u koszulki.

http://img245.imageshack.us/img245/6557/projektprzdts9.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/8581/projekttymd2.jpg

ksiaze_brzr
kto jest specjalist± BHP w dziedzinie walk?
ka¿da broñ po 3 minutach takiej walki ma zadziory.
Tomis³aw
Jeju to ja muszê mieæ jak±¶ stasznie wypa¶n± broñ...bo mi siê nie robi± zadziory po trzech minutach walki. Choæ z drugiej strony ja s³abowity jestem i nigdy trzech minut nie wytrzymujê. Czy jak zsumujê z kilku walk to te¿ siê liczy?
Gniewomir-BK
Tomis³awie, te¿ jestem tego ciekaw. W takim wypadku musia³o by siê ograniczyæ ilo¶æ walk, albo pojedynki do jakich¶ 30 sec. Ale pewien jestem ¿e organizatorzy przewidzieli i takie mo¿liwo¶ci :P
A pozwolê sobie zapytaæ - czy nasz przed rozmówca - wybiera siê na imprezê i martwi siê o swoich ludzi ? A mo¿e o samego siebie ?
Tomis³aw
No dobra..
Teraz troche o konkursie ³uczniczym.
Jak co roku konkurs jest otwarty dla wojowników, niewiast i dla ludno¶ci i Kto chce mo¿e braæ udzia³. Dopuszczamy £uki tradycyjne drewniane lub laminaty bez wspomagaczy i celowników . Strza³y drewniane minimum trzy z grotem minimum toczonym lub kutym lotki z piór ...

1. Eliminacje - strzelanie do wieñca -trzy strza³y - zostaj± wszyscy co sie wcelowali przynajmniej 1

2. Æwiercfina³ to wielobój ³uczniczy na czas a w nim trzeba oddaæ trzy strza³y
- pierwszy z ,,konia"
- drugi z za tarczy
- trzeci stoj±c na ³awce
strzelamy do tarcz i zliczamy punkty
3. Pó³fina³
W czasie pieciu uderzeñ bêbna mamy do dyspozycji
trzy strza³y liczy siê ilo¶æ punktów mo¿na wcelowac raz a dobrze albo i¶æ na ilo¶æ
4. Fina³
Powinno zostaæ trzech i ka¿dy dostaje 3 metry sznurka. I robimy te¶cik na zbie¿no¶æ
kazdy ma serie po trzy. Pó¼niej mierzymy odleg³o¶æ sznurkiem i odcinamy. Komu zostanie ostatni
kawa³ek sznurka w ³apce ten wygra³. Bo mia³ najmniejsze odleg³o¶ci.

No to tyle.

Spotykamy siê w Ogrodziencu

PS. Pewnych osobników co to wszystko zawsze wygrywaj± i mieli byæ niedopuszczeni w tym roku do konkursu bo zawsze wszystko wygrywaj±, oczywi¶cie te¿ serdecznie zapraszam ... smile.gif

Krzy¶ko
CYTAT(ksiaze_brzr @ 00:50 14.05.2007) [snapback]189078[/snapback]
kto jest specjalist± BHP w dziedzinie walk?

Perun...
jestesmy wiêc bezpieczni bum.gif
Gniewomir-BK
Tomis³awie a odleg³o¶æ celu mo¿na podaæ w przybli¿eniu smile.gif Wole wiedzieæ przed, czy strzelaæ czy sobie odpu¶ciæ od razu :P
Bauer
Moi Drodzy, Po pierwsze- je¶li nie odpowiadaja Wam regu³y walki mozecie zrezygnowaæ z udzia³u w imprezie. po drugie, pozwólcie ¿e u¶ci¶le niektóre z nich, bo widzê, ¿e niektórym trzeba takie rzeczy t³umaczy³ ³opatologicznie.
Zadziory na broni, rzecz jasna, robi± sie bardzo szybko. tego nikt nie kwestionuje. Chodzi o to, by przy wej¶ciu na pole bitwy zadziory te by³o chociaz spi³owane pilnikiem, tak aby nie by³y bardzo ostre.
Szeroko¶æ krawêdzima mieæ tyle, ¿eby nikt w porywie u³añskiej fantazji nie uzywa³ ostrej broni. Tutaj pijê np. do ludzi zza wschodniej granicy. Na Wolinie, o ile byli¶cie (co jest chyba w±tpliwe, skoro taki temat wogóle zaistnia³), Rosjanie z upodobaniem przemycaj± ostra broñ na pole walki. Ja chcia³êm tego unikn±æ ze wzglêdów bezpieczeñstwa. Mnie osobi¶cie by to nie przeszkadza³o ale jestem pewien,¿e niektórzy odczuwaliby dyskomfort na my¶l,¿e osoba po drugiej stronie ¶ciany ma ostr± kosê...

Do Ksiêcia brzr: Czy Impreza w Ogrodzieñcu bedzie Twoim pierwszym wyjazdem historycznym, czy na niej zamierzasz pierwszy raz przezwyciê¿yc lêk i wyj¶æ na pole walki? Wypisnie takich kryteriów odnao¶nie broni i regu³ walki jest normalne i ka¿dy organizator to robi bo jest to konieczne! Mam nadzieje,¿e jak sie spotakmy na Ogrodzieñcu to bedzie nam dane sie spotkaæ i porozmawiaæ- mo¿e rozja¶niê Cie troszkê tajniki ruchu odtwórczego. Je¶li jeste¶ do¶wiadczonym rekonstrukorem- tym bardziej dziwi± mnie Twoje w±tpliwo¶ci i rozterki na temat regu³y bitwenej.

Do Tomis³awa: Znamy sie osobi¶cie i wiem, ¿e jestes rozs±dny, racjonalny. Doprawdy nie wiem sk±d u Ciebie podejscie takiego drobiazgowego prze¶miewcy. Po pierwsze, o ile wiem, Ty nie walczysz, i zawsze zdawa³e¶ siê na mnie je¶li chodzi o zagadnienia z walk± zwi±zane. Pamiêtasz jak mnie prosi³e¶,¿ebym poprowadzi³ dla Twoich ludzi trening?! Czy wtedy te¿ by¶ komentowa³ ka¿dy mój ruch i ka¿d± radê?! Umówmy sie, ¿e ja nie komentuje Twoich umiejêtno¶ci strzeleckich i sposobu prowadzenia turnieju ³uczniczego, a Ty, je¶li ³aska, nie komentuj mojego spodobu prowadzenia walk.

Do Gniewomira: Ja siê nie bojê Ani ran ani bólu a juz napewno, nie boje siê Ciebie- dlatego zapraszam na pojedynek- technika, uzbrojenie, styl walki, to wszystko daje Tobie do wyboru. Mo¿emy te¿ siê zmierzyc np. w zapasach, boksie, czy jak¿e popularnym teraz MMA. Czy¿ Wikingowie sie nie bili? Zastanów sie i wybierz sobie sposób walki i regu³y jakie Tobie najbardziej odpowiadaj±.
Tomis³aw
Do Gniewomira.

Ale¿ oczywi¶cie ¿e strzelaæ ! Odleg³o¶æ nie jest zbyt daleka. Chodzi o to ¿eby jak najwiêcej ludzi w ³uczniczym wystartowa³o. Czym nas bedzie wiêcej tym lepiej.

Do Bauera i Ksiêcia brzr.
No i dosta³o mi sie ca³kiem s³usznie... Odpowiem Ci prosto... sam nie wiem skad u mnie ten idiotyczny post. Cos ostatnio nerwy mnie na wszystko ponosz±. Mo¿e siê starzejê? Normalnie frustrat siê robiê.
No ale ¿eby wszystko by³o jasne PRZEPRASZAM Ksiêcia brzr. Oraz Ciebie. mam nadzieje ¿e wybaczycie starcowi z³o¶liwo¶æ.
Pozdrawiam
Skruszony Tomis³aw.

Bauer
Do Tomis³awa: w porz±dku. Ja nie chcia³em nikogo pognêbiæ moim postem. Mam na my¶li tylko to, ¿e krytyka jest jak najbardziej mile widziana, ale niech to bedzie konstruktywna krytyka oparta na solidnych podstawach a nie gadanie dla samego gadania. Je¶li kto¶ ma jakis pomys³ bardzo prosze go rzucic. ale niech¿e to ma rêce i nogi.
Gniewomir-BK
No to strzelam :]
A je¶li chodzi o walki - niestety muszê sobie odpu¶ciæ ³±cznie z zapasami.
Tomis³aw
Jeszcze w temacie strzelania. Bo te pytania co roku sie pojawiaj±... wiêc wyprzedzam odpowiedziami
Ad1. Oczywiscie konkurs jest otwarty dla wszystkich dla publicznosci tak¿e, ALE impreza jest datowana na IX do XI wiêc jesli pojawi sie kto¶ odtwarzaj±cy insze czasy ( XII XIII XIV itd ) to oczywi¶cie mo¿e braæ udzia³ w konkursie nawet ze swoim ³ukiem. Je¶li jednak nie ma ciuchów wczesnych to niech strzela w cywilu jako turysta.
Ad.2 - Konkurs nie ma podzia³u na osobne strzelanie pañ i panów. Równouprawnienie...
Ad.3 - Tarcze sa do dyspozycji wszystkich przez ca³y czas na próbne strzelania tylko proszê pilnowac ¿eby nie wbiega³y dzieciaki...na linie strza³u.

Zapisy na ³ucznictwo od rana ( rozs±dnego ) w sobotê w namiotach Ja¼wca - tam gdzie zielone tarcze z czerwonym krzy¿em. Oraz przed konkursem.
Pozdrawiam Tomis³aw.
betty
to ja zmieniê na chwile temat i zapytam czy kto¶ przyje¿d¿a w piatek. Bo nam osobi¶cie bardziej by by³o na rêkê przespaæ siê juz w namiotkach pod zamkiem przed tak intensywn± sobot±. Chyba ¿e Czarny D±b pozwoli nam sie gdzie¶ przespaæ, co?
svart
CYTAT(betty @ 06:53 23.05.2007) [snapback]190026[/snapback]
to ja zmieniê na chwile temat i zapytam czy kto¶ przyje¿d¿a w piatek. Bo nam osobi¶cie bardziej by by³o na rêkê przespaæ siê juz w namiotkach pod zamkiem przed tak intensywn± sobot±. Chyba ¿e Czarny D±b pozwoli nam sie gdzie¶ przespaæ, co?

Cze¶æ,
Wygl±da na to, ¿e bêdziemy mieli dwa wolne miejsca w naszym sto¿ku. Powinni¶my siê zjawiæ w Ogrodzieñcu oko³o 18.30-19.00.

pozdrawiam, Dani³o z Raroga
Lutom
Witam

z tego co mi wiadomo to wiêkszo¶c osób bedzie juz w pi±tek.

W czasie imprezy beda dwie ekipy telewizyjne TVN i Discovery Historia.

W góry dziekuje wszystkim za zaanga¿owanie i pomoc przy tworzeniu tych programów.

Pozdrawiam

Radoslaw
Hmm jak nikt jeszcze nie podzieli³ sie zdjêciami.
To ja bêdê pierwszy.
Oto kilka fotek z soboty.
Impreza ¶wietna jak co roku.

http://picasaweb.google.pl/azmadan1981/20070526Ogrodzieniec

Pozdrowienie od Grupy Rekonstrukcji Historycznej "TUR" z Bielska-Bia³ej.

dzida
wspaniala impreza !

dziekujemy ogranizatorom !

slawa !
Radoslaw Rudobrody
Dziêkujê organizatorom za wspania³± imprezê!!!

Pozdrowienia dla wszystkich, z którymi siê bawili¶my!

S³awa!
svart
Magia zlotów ogrodzienieckich dzia³a z nieustann± si³±.

Serdeczne podziêkowania dla Organizatorów oraz wszystkich, z którymi dane nam by³o wspó³tworzyæ ten wspania³y klimat.

Do zobaczenia za rok, s³awa!

Dani³o z Raroga
Bratomir
a ja dziekuje za pierwsze zdjęcia smile.gif byłem ciekawe jak było smile.gif
Parlan
Impreza była wspaniała i dziękuję organizatorom za te 2 dni wolności od życia codziennego :D jeśli będą jeszcze jakieś fotki to proszę o zamieszczenie ponieważ miałem kłopoty z aparatem :/
Sława
Ragnar
Krak
http://www.eastnews.com.pl/news/temat.php?temat=00138606 <-- tutaj jest kilka fotek, tylko trzeba za³o¿yæ konto, aby pobraæ w lepszej rozdzielczo¶ci icon_sad.gif

impreza zaiste wspania³a... szkoda tylko, ¿e prysznice by³y na ¶wie¿ym powietrzu, a nie w podstawówce... deszcz popada³ w sam raz... nie zapomnê bitwy, w której tarcze, rêkawice i he³my posz³y w ruch, a pó¼niej na kupê siê zwalili tongue.gif je¶li kto¶ pamiêta kramik z figurkami ¦wiêtowita i no¿ykami, to by³em w³a¶nie ja (zielona koszula)...
Kristoff
CYTAT(Krak @ 09:39 30.05.2007) [snapback]190769[/snapback]
je¶li kto¶ pamiêta kramik z figurkami ¦wiêtowita i no¿ykami, to by³em w³a¶nie ja (zielona koszula)...

S³awa!
ja pamietam ciebie i ¦wiêtowita, pytalem sie o niego pozniej w tym barze... icon_mrgreen.gif pamietasz? hehehe.gif ale teraz mysle, ze moze sam sobie takiego zdzialam tongue.gif moze wiekszego icon_wink.gif pozdrawiam

K.
Gere
Serdecznie zapraszamy do najnowszych galerii z ostatniego Ogrodzieñca 2007.
www.nordelag.pl dzia³ wyjazdy

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.