Witam.
W dniach 24 - 27 maja 2007 we wsi Chodlik, w gminie Karczmiska (woj. lubelskie), na grodzisku wczesno¶redniowiecznym, odbêdzie siê Majówka Archeologiczna, organizowana przez agencjê CITY.
W zwi±zku z tym zapraszamy grupy i osoby zajmuj±ce siê rekonstrukcjami historycznymi z okresów pokrywaj±cych siê z datowaniem imprezy - VIII i IX wiek n.e.. Stawiamy g³ównie (z oczywistych wzglêdów) na Wikingów oraz S³owian, ale równie chêtnie przyjmiemy Franków oraz innych.
Zapewniamy wy¿ywienie oraz zakwaterowanie dla tych, którzy nie posiadaj± namiotów historycznych, a tak¿e zwracamy koszta przejazu (najchêtniej na podstawie biletów, lub faktur za paliwo w przypadku wiêkszych grup podró¿uj±cych samochodami).
Zainteresowanych proszê o kontakt mailowy na adres: m.zelazo@city.lublin.pl. W mailu proszê o podlinkowanie strony www na której mo¿na obejrzeæ grupê lub osoby, albo za³±czenie fotografii.
Proszê tak¿e o podanie ilo¶ci osób, które chcia³yby wzi±æ udzia³ w imprezie wraz z krótkim opisem tego, co mog± zaprezentowaæ.
Zbieranie zg³oszeñ trwaæ bêdzie do koñca marca 2007, po tym terminie wszyscy zg³aszaj±cy siê otrzymaj± odpowied¼ negatywn±, b±d¼ zaproszenie na imprezê.
Pozdr.
M.
P.S.
Wiêksza ilo¶æ informacji pojawiaæ siê bêdzie sukcesywnie.
Bardzo proszê od tej pory wszelk± korespondencjê zwi±zan± z Chodlikiem 2007 kierowaæ na adres email:
info@chodlik.pl
pozwoli to nam szybciej odpowiadac na listy i zapobiegnie mieszaniu z korespondencj± zwi±zan± z innymi realizowanymi projektami.
Pozdr.
M.
VIII-IX wiek... to trocę inaczej niż większość imprez. Zapytuję, jak bardzo rygorystycznie datownie będzie przestrzegane. Czy wpuszczani będą ludzie ze sprzętem ewidentnie późniejszym, jak tarcze - migdały, szyszaki wielkopolskie, hełmy stożkowe...
Micha³ udzieli³ mi informacji na priv.ze tylko pasy mog± mieæ po¶lizg 100lat.Coraz bardziej mi sie to podoba:) tak trzymac.
Pozdrawiam
Witam.
Datowania bêdziemy siê starali przestrzegaæ rygorystycznie, ¿eby nie zrobi³o nam siê np. Hastings, natomiast bêdzie pewnien próg tolerancji dla detali takich jak w³a¶nie paski, czy np. obuwie (i tutaj w³a¶nie jesli kto¶ pojawi siê w np. X-wiecznym wzorze nie bêdzie ¿adnych problemów).
Nie bêdziemy natomiast dopuszczaæ strojów i wyposa¿enia (w tym broni i uzbrojenia), które bêd± odstawaæ od kryteriów czasowych, aby nie tworzyæ fikcji. Datowanie i tak jest bardzo obszerne, a zabytków z tych czasów nieco da siê znale¼æ (np. tutaj:
http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title...C5%82%C3%B3wna).
Datowanie obowi±zuje wszystkich, tak¿e rzemie¶lników.
Pozdrawiam.
Micha³
Dlaczego takie w³a¶nie datowanie? jakie jest temat przewodni tego spotkania?
My¶lê, ¿e dla wiêkszej jasno¶ci, organizator powinien sporz±dziæ listê przedmiotów, które s± zwykle obecne na impreza typu IX - XIw, a które nie bed± mia³y prawa zaistnieæ na tej.
(lepiej porozmawiaæ o tym teraz ni¿ na imprezie
)
Je¿eli organizatorzy do koñca bêd± rygorystycznie przestrzegac datowania szykuje sie naprawde impreza na wysokim poziomie.Czy przewidziane sa grupy z zagranicy?Co z zapleczem muzycznym?
VIII i IX wiek to okres w rozwoju osadnictwa w Kotlinie Chodelskiej, kiedy g³ówn± rolê odgrywa³ gród w Chodliku, st±d takie a nie inne datowanie imrpezy, która odbywaæ siê bêdzie na grodzisku
Wkrótce gotowa bêdzie strona internetowa imprezy, na niej bêdzie mo¿na znale¼æ przewodnik, a w nim opis wymagañ odno¶nie strojów, broni, uzbrojenia i przedmiotów codziennego u¿ytku. Przewodnik powstaje w tej chwili, ale jako ¿e sam znam siê du¿o lepiej na pó¼nym ¶redniowieczu to wolê skonsultowaæ tre¶æ z kilkoma osobami m±drzejszymi ode mnie. A to trwa
Pozdrawiam.
Micha³
Nie pad³a odpowied¼ co z tarczami migda³owymi i szyszakami. Czy dru¿yny prezentuj±ce wiek X-XI nie maj± szans na udzia³ w imprezie? Dzia³amy w £êcznej i mamy blisko do Chodlika, tym bardziej chcieliby¶my wzi±¶æ udzia³ w spotkaniu.
Pozdrawiam
CYTAT
Datowania bêdziemy siê starali przestrzegaæ rygorystycznie, ¿eby nie zrobi³o nam siê np. Hastings, natomiast bêdzie pewnien próg tolerancji dla detali takich jak w³a¶nie paski, czy np. obuwie (i tutaj w³a¶nie jesli kto¶ pojawi siê w np. X-wiecznym wzorze nie bêdzie ¿adnych problemów).
Nie bêdziemy natomiast dopuszczaæ strojów i wyposa¿enia (w tym broni i uzbrojenia), które bêd± odstawaæ od kryteriów czasowych, aby nie tworzyæ fikcji. Datowanie i tak jest bardzo obszerne, a zabytków z tych czasów nieco da siê znale¼æ (np. tutaj:
http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?title...C5%82%C3%B3wna).
Bolemir- Chyba pad³a co widaæ powy¿ej
Polecam to miejsce, je¶li impreza bêdzie mia³a taki klimat jak Chodlikowskie majówki archeologiczne sprzed lat, a do tego bêdzie na wy¿szym poziomie to mo¿e byæ naprawde rewelacja!!
Okolica grodu jest niezwyk³a. Za³ujê ¿e nie bêde mia³ czasu aby przyjechaæ
Witam.
Z powodu zmiany dostawcy internetu od jutra (tj. od 15 lutego) przez oko³o tydzieñ bêdziemy mieli utrudniony dostêp do sieci, w zwi±zku z czym na pewno pojawi± siê opó¼nienia w odpowiedziach na przysy³ane do nas maile. Za wszystkie niedogodno¶ci przepraszamy.
Pozdrawiam.
Micha³
Zastanawiałem się, czy nie spytać mailowo/na priva ale może lepiej poruszyc sprawę publicznie. W jakiej formie przewidziane są zasady walk? Standart polskich imprez czyli "no headshots no fun" czy może jakaś łagodniejsza "zachodnia" forma? Walkę z waleniem się po głowach uważam za o wiele zabawniejszą ale jakaś bitwa typu ****-figtingowa inscenizacja pozwoliłaby na wzięcie udziału w walce "wcześniakom", którzy chcąć dostosować sie do wymagań imprezy musieliby zrezygnować chociażby z hełmów. No i byłaby to inscenizacja wierniejsza prawdzie historucznej - wszak mało kto wtedy miał zbroję.
PS:
Nie rozumiem, dlaczego forum automatycznie cenzuruje mi słowo " p u s s y"
Razos³awie nie chodzi o to zeby sie pozabijac tylko siê dobrze bawiæ, jak bardzo chcesz to mo¿emy siê zawsze umówic na ma³± potyczke gdzie¶ z boku pod lasem, my siê wybieramy na Chodlik dla samej imprezy a nie dla walenia po g³owie czy po innych czê¶ciach cia³a
Odpowiem pokrótce tylko bo mam ograniczony dostep do internetu i mnóstwo spraw, które za jego po¶rednictwem muszê za³atwiaæ.
Zale¿y nam na tym, ¿eby chocia¿ zbli¿yæ siê do tego, jak ¿ycie mog³o wygl±daæ w VIII i IX wieku, tak¿e od strony militarnej. Nie chcemy, ¿eby inscenizowane walki wygl±da³y jak starcie 40 jarlów, gdzie ka¿dy ma miecz, he³m i kolczugê, bo to nie ma sensu...
Regu³y walk w inscenizacjach, gdzie wynik starcia znany bêdzie z góry bêd± "przyjazne dla lekko zbrojnych". Natomiast w miarê naszych mo¿liwo¶ci postaramy siê tak¿e o zorganizowanie jakiego¶ turnieju bojowego po godzinach zwiedzania, gdzie regu³y bêd± du¿o bardziej "rozwi±z³e" i gdzie zapewne bêdziemy mogli zwyciêzcy zaoferowaæ jak±¶ nagrodê.
Tyle na teraz. Postaram siê jak najszybciej opisaæ szczegó³y, ale z powodu nieszczêsnego internetu i mnóstwa pracy bêdzie to dopiero za kilka dni.
Pozdr.
M.
S³awa Ci za to Michale!!
Wreszcie kto¶ zamierza odtworzyæ w miarê prawdziw± bitwê z wczesnego ¶redniowiecza, a nie "bitwy jarlów" które mnie równie¿ irytuj±! (jest to tak jakby odgrywaæ II wojne ¶wiatow± tylko przy u¿yciu czo³gów)
Nawet je¶li bêdzie to tylko inscenizacja to warto tam byæ i wzi±æ w niej udzia³.
Jednak moim zdaniem taka formu³a bitwy nie musi siê ograniczaæ do inscenizacji. Ja jestem za tym aby mimo ubogiego opancerzenia walczyæ normalnie, do pierwszego trafienia (ale bez g³ów).
Witam.
Bardzo proszê grupy, które chcia³yby wzi±æ udzia³ w Chodliku 2007, a jeszcze nie wys³a³y swojego zg³oszenia do mnie o zrobienie tego w najbli¿szym czasie. Liczba miejsc jest ¶ci¶le ograniczone przez szczup³o¶æ terenu przebadanego archeologicznie na grodzisku, a na nim w³a¶nie tworzone bêdzie obozowisko.
Pozdr.
M.
Witam wszystkich zainteresowanych tegoroczną imprezą w Chodliku!
Będę miał przyjemność pomagać Michałowi w organizacji Majówki. Mam się m.in. zająć sprawami bezpieczeństwa oraz koordynacją działań grup "przebierańców"
W związku z tym mam prośbę: jeśliby ktoś miał jakieś pomysły związane z powyższymi kwestiami, proszę podzielić się nimi ze mną, wysyłając na adres:
wujtruj@poczta.onet.pl
Również jeżeli macie jakieś pomysły na inscenizacje, podzielcie się nimi. GłÃ³wny scenariusz jest już w przygotowaniu i pewnie wkrótce Michał ujawni szczegóły zabawy, ale przydałyby się też jakieś wątki poboczne. Może się to później powiąże w jedną całość. Prośba jest tylko taka, żeby były to projekty poparte źródłami. Impreza ma mieć charakter popularno-naukowy, chodzi więc o to żeby podzielić się z odwiedzającymi wiedzą na temat obyczajów panujących w mrocznych wiekach, a nie popisywać się wyobraźnią. Fajne pomysły można znaleźć np. w kodyfikacjach praw ludów germańskich (
Lex Ribuaria, Pakt prawa salickiegi itp.), albo w Powieści lat minionych. Zachęcam do poszperania w książkach.
Jeszcze jedno. Jeśli jeszcze nie macie gotowych strojów, akcesoriów etc., a dopiero się za to zabieracie, starajcie się projektować je tak, żeby od razu było widać, kto zacz (wiadomo: Wikingowie noszą hełmy z rogami itp.
). Proszę się tylko nie obrażać. Osoba, która jest pół krwi Dulebem, a pół Wizygotem i wraca właśnie z chazarskiej niewoli, gdzie została przymusowo obrzezana też będzie wpuszczona do Chodlika. Chodzi mi tylko o ogólny obraz.
Pozdrawiam serdecznie
Stacho
ja mam takie male pytanko dotyczace zwierzakow,czy moznabybylo w razie czego wziasc ze soba pieska??bo jesli nie to bede musiala naprawde berdzo kombinowac,ale z racji ze to impreza na wolnym powietrzu to moze to nie bedzie problem??
Przed pó³ godzin± ruszy³ blog Majówki Archeologicznej Chodlik 2007. Zapewne minie jeszcze kilka dni zanim rozkrêci siê na dobre, ale ju¿ dzi¶ zapraszam do odwiedzenia go:
http://www.chodlik.blox.plPozdrawiam.
Micha³
Hmm... a gdyby tak trochę zapasów? W końcu to chyba najdawniejszy sposób na zażartą walkę i wyładowanie nadmiaru energii bez robienia sobie dużej krzywdy?
dalej:
CYTAT
czy moznabybylo w razie czego wziasc ze soba pieska??
Ale czy piesek jest historyczny?
(przepraszam, ale nie mogłem się powstrzyamać)
Wszelkie za¿arcia i zapasy mile widziane. Kasze, jarzyny, miêsiwo, co kto chce. Piesków nie bêdziemy piekli, nawet jakby to mia³o byæ historyczne.
Pozdrawiam
Stacho
czy lista uczestników jest ju¿ zamknieta?
Witam.
Lista jeszcze nie jest zamkniêta.
Pozdr.
M.
CYTAT(Razoslaw @ 22:24 02.04.2007) [snapback]185556[/snapback]
Ale czy piesek jest historyczny?
(przepraszam, ale nie mog³em siê powstrzyamaæ)
piesek jest bardzo historyczny wyglada jakby dopiero z lasu uciekl,
a przy okazji jesli chodzi o bezpieczenstwo to piesek byl szkolony i jest wyjadkowo posluszny,poza tym nie wielkosc psa decyduje o jego agresywnosci,czasem jamnik moze lepiej pokasac niz duzy pies,a jesli juz tak bardzo sie boicie to moge mu uszyc kaganiec ze skory,< nieustraszeni rycerze
>
Dobra, to teraz na powa¿nie.
W³a¶ciwie nie powinni¶my wpuszczaæ psów na teren grodziska. Nie chodzi tym razem o substancjê zabytkow±, ale o lêgowiska czapli. To i tak szczê¶cie, ¿e jeszcze pozwalaj± organizowaæ imprezy w tym miejscu. Je¶li zupe³nie nie bêdziesz mia³a co zrobiæ z pieskiem, mo¿emy zrobiæ wyj±tek, o ile bêdzie chodzi³ w kagañcu i na smyczy. Je¶li chcesz przyjechaæ na d³u¿ej to takie rozwi±zanie staje siê zbyt mêcz±ce dla zwierzaka, zatem odradzam.
Pozdrawiam.
Stacho
Jako ¿e, jak siê okazuje, mój adres internetowy podany powy¿ej nie dzia³a, proszê pisaæ na mój prywatny:
wujtruj@poczta.onet.pl
Przepraszam za k³opoty.
Stacho
Impreza za pasem, z czego bardzo siê cieszymy.
Torów ³uczniczych nie bêdzie - to ju¿ wiem, ale czy zabieracie ze sob± ³uki? Zawsze mo¿na u¿yæ ich bojowo...
£uki serdecznie zapraszamy.
Bêdziemy tylko prosiæ, aby ograniczyæ ich u¿ywanie przy publice i aby publika strelaæ nie mog³a.
Ale¿ dzi¶ upa³...
Pozdr.
M.
Mi³y weekend. £adny teren bez psuj±cej nastrój wspó³czesno¶ci w tle.
Wielkie podziêkowania dla organizatorów. Mamy nadziejê, ¿e ju¿ "wrócili do siebie", bo sporo ich ta impreza wysi³ku kosztowa³a. Bardzo dobre wra¿enie zrobi³a dba³o¶æ o obiekt na terenie którego organizowano imprezê. Mo¿na by rzec, ¿e to wzorcowy przyk³ad szacunku organizatora do substancji historycznej.
Trudne datowanie, ale chyba warte dalszych dzia³añ. Zw³aszcza, ¿e zagadnienia zwi±zane z grodem wi±¿± sie mocno z histori± Rzeszy Wielkomorawskiej, ci±gle u nas niedocenianej. Zdecydowanie warto podkre¶liæ znaczenie promowania wiedzy o specyfice grodów ma³opolskich. Z du¿a przyjemno¶ci± obejrza³em sobie obiekt.
Szkoda, ¿e Wielkomorawianie M¶cidruga nie dotarli. Strata i merytoryczna i bojowa i towarzyska
.
Dziêkujemy, zachêcamy do promowania datowania i kontekstu geograficznego. Mo¿e wiêcej Wielkiej Morawy?
CYTAT(Wotawa @ 19:59 28.05.2007) [snapback]190588[/snapback]
Mi³y weekend. £adny teren bez psuj±cej nastrój wspó³czesno¶ci w tle.
Wielkie podziêkowania dla organizatorów. Mamy nadziejê, ¿e ju¿ "wrócili do siebie", bo sporo ich ta impreza wysi³ku kosztowa³a. Bardzo dobre wra¿enie zrobi³a dba³o¶æ o obiekt na terenie którego organizowano imprezê. Mo¿na by rzec, ¿e to wzorcowy przyk³ad szacunku organizatora do substancji historycznej.
Trudne datowanie, ale chyba warte dalszych dzia³añ. Zw³aszcza, ¿e zagadnienia zwi±zane z grodem wi±¿± sie mocno z histori± Rzeszy Wielkomorawskiej, ci±gle u nas niedocenianej. Zdecydowanie warto podkre¶liæ znaczenie promowania wiedzy o specyfice grodów ma³opolskich. Z du¿a przyjemno¶ci± obejrza³em sobie obiekt.
Szkoda, ¿e Wielkomorawianie M¶cidruga nie dotarli. Strata i merytoryczna i bojowa i towarzyska
.
Dziêkujemy, zachêcamy do promowania datowania i kontekstu geograficznego. Mo¿e wiêcej Wielkiej Morawy?
Tak¿e bardzo ¿a³ujê ze nie mogli¶my przyjechaæ.W ci±gu kiklku dni przed wyjazdem rozsypa³a mi sie organizacja.Tak czasem bywa gdy sie pomyli priorytety.
Co do promocji WM jestem otwarty na wszelakie propozycje
Pozdrawiam
http://www.piekary.net/~borg/chodlik.rarobiecane fotki
I w tym miejscu chcia³bym wszystkim podziêkowaæ za super zabawê.
Micha³ mam nadziejê, ¿e za rok znów siê spotkamy nad Chodelk±
Awarzy dziêkuj± za Chodlik
Też dołączam się do podziękowań!
Było bardzo miło i bardzo gorąco!
Wielki wysiłek organizatorów i świetne miejsce na archeologiczną majówkę!
Pozdrawiamy i dziękujemy!
A ja siê cieszê, ¿e pozna³em kilku fajnych ludzi.
Parê zdjêæ:
http://www.dregowia.com/wyprawy.php?showd=0&showu=3
Ja z kolei cieszê siê, ¿e ju¿ po wszystkim.
A tak na serio, chcia³bym bardzo podziêkowaæ wszystkim, którzy przyjechali na Majówkê w Chodliku i jednocze¶nie przeprosiæ za wszystkie moje niedoci±gniêcia. Jak ju¿ pisa³em w innym temacie, jeste¶my bogatsi o wiele do¶wiadczeñ i je¿eli zdecydujemy siê na organizacjê przysz³orocznej Majówki, to nie powtórzymy b³êdów sprzed kilku dni.
Kilka fotek:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdr.
M.
Dziêki Micha³ za ¶wietn± imprezê.
Dziêkujê te¿ wszystkim za dobr± zabawê , mam nadziejê ¿e spotkamy siê za rok w wiêkszym gronie.
A tutaj kilka fotek z naszych pokazów:
http://www.tentorium.pl/main.php?dzial=pok...p;w=1&lg=pl P.S. Bjorn nasze zdjêcie powinno byæ podpisane "Je¶æ"
Pozdrawiam
Hmm... wydawa³o mi siê, ¿e juz o to siê pyta³em dawno... ale lepiej pó¼no ni¿ wcale - ostatni raz widzia³em moja latarkê - czo³ówkê w³a¶nie podczas imprezy w Chodliku. Nie znalaz³ jej kto przypadkiem?
Razem ze Stachem dok³adnie przeszperali¶my po zabraniu ostatnich gratów teren obozowiska i wysprz±tali¶my, niestety latarki ¿adnej nie uda³o nam siê znale¼æ...
Pozdr.
M.
S± jakie¶ s³uchy o Chodliku 2008?
Na stronach BIP nie ma nic na temat przetargu na organizacjê, wiêc zapewne w tym roku majówki nie bêdzie.
Pozdr.
M.
Data ogloszenia: 2008-01-22 | Data otwarcia ofert: 2008-01-31
Przeprowadzanie i organizacja imprezy p.n. Majówka Archeologiczna Chodlik 2008 w dniach 29 maja - 1 czerwca 2008r.
Powy¿sze znalaz³em na stronie Gminy Karczmiska.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.