Chcia³bym skompletowaæ mundur i ekwipunek ¿o³nierza radzieckiego z lat 1941-1945. Jestem poczatkujacy i mam pewne problemy z okresleniem czy jakis element wyposa¿enia bêdzie pasowa³.
Na razie posiadam fura¿ekê sowiecka. Je¿eli ktos posiada spis elementów umundurowania to niech pisze na forum.
W tej czesci forum jest kilka watkow o mundurach radzieckich. Proponuje czytac dokladnie forum. Poza tym istnieja biblioteki (takie zapomniane miejsca). Mozna zawsze tam poszperac. Jest tez internet np. google. Strony grup rekonstrukcyjnych itp. Moze przed napisaniem takiego postu warto troszke sie wysilic?
Gawlacz
S³awa!!
Siergiej sprecyzuj o jak± postac Ci chodzi a pomogê
Mo¿na pisac o umundurowaniu mê¿czyzny tudzie¿ kobiety ... o umundurowaniu letnim, zimowym, polowym ... o umundurowaniu pu³kownika brygady czo³gów Armii Czerwonej, sier¿anta dywizji kawalerii, starszego szeregowca dywizji piechoty, oficera dywizji piechoty, szeregowca dywizji strzelców, sier¿anta s³u¿by medycznej, genera³a majora okrêgu wojskowego, marsza³ka Zwi±zku Sowieckiego
O nich wszystkich mam gdzie¶ notatki
... wiêc wybierz sobie, sprezycuj siê a ja tego poszukam
Pozdrawiam, Tybald
Dobrze je¶li masz jakies notatki to moze masz umundurowanie sier¿anta albo szeregowego (mêzczyzny)
Zapomnia³em dodaæ ¿e chodzi mi o piechote
Na sam pocz±tek:
Bluza wz.35 sukienna zimowa lub drelichowa (drelich oparty na bawe³nie) letnia
Szarawary wz.35 - j.w.
Buty - sugerujê saperki, federantki to wydatek ko³o 120z³, czasami da siê dostaæ sowieckie z lat 80 - maj± lepsze podeszwy. Trzewiki to tragedia, zdarzaj± siê powojenne sowieckie buty, które ujd± w t³oku, ale ogólnie jest z tym ciê¿ko. Owijacze zdolniejsi robi± z prze¶cierade³ farbowanych cebulk±, inni zakupuj± np. brytyjskie
Czapka - dla piechoty na pocz±tek pilotka. ¦wietna by³a by okr±g³a fura¿ka wz.35 z malinowym otokiem, ale to spore koszty (kopia ok. 200z³, czapka z lat 50 - 300z³, z lat 60, znacznie gorsza - 150z³)
Pas - Sowieci w pocz±tkowym okresie wojny stosowali pasy bardzo podobne do wczesnych polskich, wê¿sze nieco - wg. mnie dobry szyty polski pas wystarczy
£adownice - proponujê zakup powojennych do mosina wz.44, w interesuj±cym Ciê okresie korzystano z podobnych, aczkolwiek ca³kowicie skórzanych, w tej chwili carskie pude³ka s± nieosi±galne lub wybitnie drogie. Widzia³em równie¿ ³adownice przypominaj±ce polskie mosinowe - ale nie szed³bym w tym kierunku.
Torby na F-1 i RGD-33 - do dostania z zasobów PRL. Sugerowane odbarwianie chemiczne
Torba na maskê - wczesny PRL, lub cywilna do ML. Druga wymaga farbowania, pierwsza ujdzie w t³oku
Mena¿ka - powojenne mena¿ki wz.35 (lub 36 - ro¿nie znaczone, najczê¶ciej okre¶lane jako German Type Canteen Kit) to wydatek oko³o 30z³
Manierka - powojenne, w pokrowcach - zno¶ne, 30z³
He³m wz.40 - orygina³y radzieckie to ok. 120z³, polskie wz.50, lub czeskie vz.52 po retuszu te¿ podejd± na pocz±tek
Saperka - orygina³ sowiecki, lub podobna cywilna, do tego polski PRLowski pokrowiec
Tak na pocz±tek to tyle, potem dochodzi plecak wz.39,41 lub tornister wz.36, na pocz±tek wojny dobry by³by chlebak, he³m wz.36, wspomniane trzewiki, d³ugi mosin, mo¿e Adrian i spodnie wz.28? Choæ te dwa ostatnie to prêdzej koniec lat 30 ;)