Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej w Grêbocinie k. Torunia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Rota Lubicz
Witamy,

15, 16, 17 czerwca odbêdzie siê kolejny turniej rycerski w Grêbocinie ko³o Torunia.

Podobnie jak w zesz³ym roku zakwaterowanie i sto³ówka w pobliskiej szkole, du¿o miejsca na namioty na placu turniejowym.

Przybli¿ony plan imprezy:

pi±tek wieczorem:
- kwaterowanie i rozbijanie obozu,

sobota:
- ¶niadanie i ew. kwaterowanie
- odprawa
- turniej bojowy
- turniej ³uczniczy
- turniej oszczepniczy
- rzut toporem

po zmroku palenie wioski i uczta.

W niedzielê ewentualne fina³y i rozdanie nagród (staramy siê mieæ nagrody za trzy pierwsze miejsca).

Wiêcej informacji wktótce.
Zainteresowani proszê piszcie na rotalubicz@poczta.fm
Boran
Proszê uzupe³niæ informacjê o datowaniu imprezy
Marcin Waszkielis
Przyjemna imprezka. Przyda³oby siê tylko powoli zaostrzaæ wymogi historyczno¶ci.

Jak wiadomo na ka¿dym turnieju sprawno¶æ zawodników w niedziele jest zani¿ona wiêc organizowanie w ten dzieñ fina³ów to nie jest dobry pomys³.

My¶le, ¿e torun wystawi godn± reprezentacjêsmile.gif
Pozdrawiam
Rota Lubicz
Planujemy impreze o szerszym okresie naszej historii, poniewa¿ ma ona mieæ charakter turnieju i ¶wietnej zabawy dla nas samych ale i te¿ pokazu dla ludno¿ci. Im wieksza rozbie¿nosc tym lepiej zw³aszcza dla tych drugich:-).

Co do niedzielnych fina³ów to odêd± siê one tylko wtedy je¶li zabraknie czasu w sobotê. Jakby co to bêdziemy siê staraæ na sobotniej uczcie aby w niedzielê wszycy zawodnicy mieli równie obni¿on± sprawno¶æ:-)

Je¶li chodzi o godn± reprezentacjê to mamy nadziejê, ¿e kilka nagród zostanie w Toruniu:-)
Nagrody bêd± za trzy miejsca.

Jak by kto¶ chcia³ pogadaæ to proszê dzwoniæ do Paw³a pod nr - 502644077

pozdrawiamy
Boran
CYTAT
Planujemy impreze o szerszym okresie naszej historii,

Tak czy inaczej proszê o okre¶lenie ram czasowych. Mog± byæ szerokie, choæby X-XVIIw czy co¶ podobnego - byle by³y.

pozdrawiam
Boran
Marcin Waszkielis
Datowanie to sprawa organizatorów. Jestem jednak zdania, ¿e spotkanie w walce wczesnych z pó¼nymi to totalne nieporozumienie.
Boran
CYTAT
Jestem jednak zdania, że spotkanie w walce wczesnych z późnymi to totalne nieporozumienie.

Ja też. Ale z samego faktu, że wcześni spotkają się na imprezie z późnymi, jeszcze nie wynika, że mają przeciw sobie walczyć...

Może kilka słÃ³w wyjaśnienia, czemu się tak tego datowania uczepiłem...
W Kalendarium chcemy zamieszczać imprezy historyczne aspirujące do możliwie konkretnego odtworzenia tej czy innej epoki. Również kilku epok na jednej imprezie. Oczywiście, że nie będziemy sprawdzać czy dana impreza wiernie przestrzega zadeklarowanych kryteriów - choćby ze zwględu na fizyczną niemożliwość sprawdzenia wszystkich wszędzie, ale przede wszystkim dlatego, że nie jest naszą rolą wydawanie certyfikatów dopuszczalności... Zazwyczaj określenie datowania pozwala podejrzewać, że pod płaszczykiem "imprezy historycznej" nie kryje się spotkanie paru kumpli w góralskich koszulach i "tru mediewal" kozaczkach po babci.
No i kwestia czysto informacyjna - jeśli ktoś zainteresowany dajmy na to XIII wiekiem będzie przeglądał Kalendarium w poszukiwaniu odpowiadających mu czasowo imprez, to będzie mu znacznie wygodniej jeśli przy każdej zostanie jasno określone od-do.
Rota Lubicz
Witamy,

otó¿ jak wcze¶niej wspominali¶my datujemy imprezê do¶æ szeroko - XII-XV w. i oczywi¶cie konfrontacji w boju "wczesnych" z "pó¼nymi" napewno nie bêdzie, przyczyny s± oczywiste.
Je¶li bêd± chêtni na tuniej z wcze¶niejszych w. prosimy o kontakt.
Jest opcja, ¿e odbêd± siê dwa turnieje bojowe z uwagi na ró¿nice w uzbrojeniu danej epoki - Zobaczymy.
Dziêkujemy za cenne uwagi.
Wkrótce wiêcej informacji.

pozdrawiamy
Szopulak
Pojawie siê napewno tongue.gif
Chaos666
Widzê Szopa ¿e nie marnujesz czasu icon_mrgreen.gif , ale my te¿ sie postaramy pojawiæ na tej imprezie;)
Pozdrowienia dzieciê nocy diabel.gif

A teraz do organizatorów. Chcia³bym zg³osiæ chêæ przyjazdu na Wasz turniej. My czyli dwoje ³uczników z okresu pó¼nego ¶redniowiecza ;) Pozdrawiam

Krzysztof z Torunia
Emil z Gi¿ycka
Witam!
Proszê o przedstawienie regu³ turnieju bojowego. Walki zró¿nicowane czy tylko jedynki i tarcza? Jaki czas walki(2-3min?) czy do okre¶lonej liczby uderzeñ? Czy jedzenie bedzie wydawane przez cza³u czas trwania turnieju czy nale¿y co¶ ze sob± zabraæ na z±b?
Pozdrawiam!
Rota Lubicz
Witamy!

Przepraszamy za brak wiadomo¶ci co do czerwcowej imprezy w Grêbocinie k. Torunia. Otó¿ powodem tej sytuacji by³ fakt, i¿ mieli¶my sporo problemów z jej organizacj±. Trudno¶ci wyst±pi³y na szczeblu finansowo-organizacyjnym w wyniku czego zostali¶my zmuszeni tym razem do odst±pienia od organizacji w.w. imprezy i odwo³ania uczestnictwa zg³oszonych grup, oraz tych przez nas zaproszonych ZA CO SERDECZNIE PRZEPRASZAMY!
Postaramy siê dotrzeæ telefonicznie do wszystkich dowódców bractw ze szczegó³owym wyja¶nieniem zaistnia³ej sytuacji. Pozostali zainteresowani do których nie dotrzemy proszeni s± o kontakt z naszym dowódc± Paw³em pod nr 502644077 lub o pozostawienie namiarów do kontaktu: rotalubicz@poczta.fm
Jeszcze raz serdecznie przepraszamy!

Jednocze¶nie pragniemy poinformowaæ o rozszerzeniu terenu i kierunku naszej dzia³alno¶ci, którym to bêdzie odtwórsto ¿ycia Zamku Krzy¿ackiego w Toruniu. Tam te¿ równie¿ bêdziemy organizowaæ imprezy zwi±zane z RR. Pierwsz± imprezê na Zamku przewidujemy na wrzesieñ tego roku. Rozumiemy, ¿e czasu niewiele i plany ju¿ ka¿dy jakie¶ ma ale liczymy na choæ "delegacyjn±" obecno¶æ. Walorów imprezy na Toruñskim Zamku nie trzeba przytaczaæ, jest te¿ cieñ szansy na organizacjê turnieju z udzia³em "wyklêtej broni". Pozosta³e turnieje bez zmian, czyli: turniej bojowy, turniej ³uczniczy, rzut oszczepem oraz toporem. Wiêcej szczegó³ów wkrótce na nowym po¶cie.

Wracaj±c do imprezy w Grêbocinie.
Mieli¶my nadziejê, ¿e uda siê utrzymaæ termin i przenie¶æ turniej do Torunia ale w tym czasie jest ju¿ inna impreza st±d decyzja jej o odwo³aniu.

Z powa¿aniem
Dowódca i kompanija
Roty Zbrojnej Grodu Lubicz
Pawe³
Purvis
Uszanowanie.
CYTAT
w wyniku czego zostaliśmy zmuszeni tym razem do odstąpienia od organizacji w.w. imprezy i odwołania uczestnictwa zgłoszonych grup, oraz tych przez nas zaproszonych

czy to znaczy, że imprezy nie ma, czy ze jest, tylko w innej obsadzie?

Śmieszna sprawa, ale w toruńskich mediach( a także na stronie Muzeum Piśmiennictwa http://muzeum2.home.pl/pl/aktualia.html ) roi sie od informacji o tej imprezie, która jakoby zaczyna się jutro... shocked.gif
W "Teraz toruń", w króciusienkiej notce wyczytałem ze w planach jest m.in. "ekspozycja strojów i uzbrojenia" oraz "obóz rycerski z historycznym wyposażeniem" ?
Czy ktoś ma choćby strzęp wiesci któż będzie zaludniał obóz z wyposażeniem i eksponował stroje?
I dlaczego "ów ktoś" robi to w takiej konspirze, nic nikomu nie mówiąc?
Czy któś z orgów mógłby uchylić rąbka tejemnicy?
pozostaję w niespokojnym oczekiwaniu
P
chytrusek
Witam!
Mo¿e za imprezê wezm± jak±¶ kasê, któr± nie chc± siê dzieliæ!!? Nie to nie i ju¿ nie ma co biæ piany!
Tylko je¿eli tak bêd± postêpowaæ to nastêpnym razem nikt nie przyjedzie. Bo choæ nie lubiê tego okre¶lenia to w zesz³ym roku by³ TAM STRASZNY MRRROOOOKKKKKK!!!!!!!
Pozdrawiam! ass.gif
Nikodem
CYTAT
Jednocze¶nie pragniemy poinformowaæ o rozszerzeniu terenu i kierunku naszej dzia³alno¶ci, którym to bêdzie odtwórsto ¿ycia Zamku Krzy¿ackiego w Toruniu. Tam te¿ równie¿ bêdziemy organizowaæ imprezy zwi±zane z RR. Pierwsz± imprezê na Zamku przewidujemy na wrzesieñ tego roku. Rozumiemy, ¿e czasu niewiele i plany ju¿ ka¿dy jakie¶ ma ale liczymy na choæ "delegacyjn±" obecno¶æ. Walorów imprezy na Toruñskim Zamku nie trzeba przytaczaæ, jest te¿ cieñ szansy na organizacjê turnieju z udzia³em "wyklêtej broni". Pozosta³e turnieje bez zmian, czyli: turniej bojowy, turniej ³uczniczy, rzut oszczepem oraz toporem. Wiêcej szczegó³ów wkrótce na nowym po¶cie.

A czy przypadkiem na zamku nie urzêduje juz jakie¶ toruñskie bractwo? Kiedy¶ Rota tam mia³a swoje miejsce, teraz nie wiem, bo sie chyba duzo pozmienia³o, a ja wypad³em z obiegu...

Chaos666
Witam!

Zgadzam sie z przedmówc± co do Wielkiej Tajemnicy zwi±zanej z tym turniejem. Ja te¿ w "Teraz Toruñ" przeczyta³em identyczn± notkê i sie niekiepsko zdziwi³em angsad.gif Jakie¶ ciemne konszachty tam maj± miejsce bo raczej gazetka nie publikuje a¿ takich nieaktualnych informacji. A co do Zamku Krzy¿ackiego to teraz nie ma tam nikogo je¶li chodzi o GRH bo wpad³ w rêce jakich¶ w³odarzy Torunia, ale nic wiêcej nie wiem. Wiadomo, jak nie wiadomo o co chodzi... smile.gif

Pozdrawiam wszystkich Pierników
BrovariuS
!UWAGA UWAGA UWAGA!

Co do turnieju w Grêbocinie-turniej jest jak najbardziej aktualny,mam kotakt z organizatorem poniewa¿ mamy tam graæ!
Purvis
Czy za³o¿yciel tematu zabierze g³os?
Liczy³em na jaki¶ sygna³ ze strony grupy - by³o, nie by³o - najlepiej zorientowanej w miejscowych stosunkach.
Azalli warto siê tam zjawiæ?
Lud domaga siê wie¶ci!
P
Emil z Gi¿ycka
Siema!!!

Mi tam sie wydaje, ¿e to jest wa³ek i organizatorzy co¶ krêc±. Najpierw o¶wiadczaja na FREHA, ¿e turnieju nie bedzie, a potem sie dowiadujemy z innych ¼róde³, ¿e jednak turniej bedzie. Ciekawe kto tam przyjedzie skoro nikt nie wie czegokolwiek szczegó³owego na temat turnieju. Sam tam sie wybiera³em, ale zrezygnowa³em, bo nie chcem przyjechaæ i zorientowaæ sie, ze to dozynki.

zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif zamknac-temat.gif

Pozdr
Marcin Waszkielis
Impreze z tego co sie dowiedzialem robi jaka¶ grupa ze sztumu. Poprzedni organizatorzy nie maj± z tym nic wspólnego.
BrovariuS
Arek Dzikowski ze Sztumu jest wspó³organizatorem.
Purvis
Dziekujê, to nieco wyja¶nia sytuacjê.
Reszty dowiem siê pewnie na miejscu. Jutro mam wolne, jesli bedzie ³adna pogoda, to mo¿e sie wybiorê.
W zglisdzczach chat zawsze mo¿na upiec ziemniaki.
pozdrawiam
p
Nikodem
Plakaty wisz± w mie¶cie. OCB? Kto to robi zatem?
Nikodem
By³em (turystycznie), zobaczy³em i yyyy. Nienajwy¿szy poziom rekonstrukcji, ale nie jestem zaskoczony :P.
Pozdrawiam
cahir
jak siê okazuje rycerskie glany wci±¿ s± w modzie. widzia³em dzisiejsze potyczki - jedna by³a ciekawa ze wzglêdu na kwestie panów rymcerzy, ale reszta... za to komentator by³ ca³kiem do rzeczy, ale od kiedy ki¶cieñ by³ ulubion± broni± rycerstwa?

i szkoda, ¿e nie by³o ¿adnych kramów. ale bardzo ³adnie wygl±da³o obozowisko, wioska te¿ w porz±dku. no i nietypowe piwo - za to brawa.

i jeszcze mam pytanie - czy he³my le¿±ce na s³oñcu to by³ jaki¶ odgórny nakaz czy pomys³ samych u¿ytkowników?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.