Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Irlandia IX-XIw. - pytania o uzbrojenie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Carrick
Mam kilka pytañ odno¶nie uzbrojenia irlandzkiego z czasów radosnego u¿erania siê z nordyckim naje¼d¼c±.

Czyta³em, ¿e powszechne by³o kopiowanie uzbrojenia wikiñskiego (b±d¼ te¿ jego wykradanie lub inny sposób nabycia :P), konkretnie mieczy i toporów. Ale mo¿e kto¶ siê spotka³ z jakim¶ znaleziskiem charakterystycznym tylko dla Irlandii, chocia¿by nietypow± adaptacj± norskiej broni? By³bym wdziêczny za informacje.

To samo tyczy siê tarcz - czy po prostu trzeba siê nastawiæ na okr±g³± z umbem i uchwytem centralnym (brutalnie mówi±c "wikiñsk±"), czy s± te¿ typowo irlandzkie wariacje?

Ostatnia rzecz - spotka³em siê na jednej graficzce z pewnym typem he³mu (niestety w ksi±¿ce Concorda, a wiadomo, jak± wyobra¼niê miewa McBride), który w zasadzie wygl±da³ jak zwyk³y ¿ebrowiec, jeno bez nosali, okularów czy innych takich wynalazków. Na rycince nosi³ go raczej bogato odziany irlandczyk. Czy takie co¶ istnia³o? Jest choæby jaka¶ p³askorze¼ba z krzy¿a czy inne co¶, co wskazywa³oby na istnienie takiego wynalazku?

Z góry dziêki za odpowied¼.

Jeszcze jedno - proszê mi tu nie pisaæ o staro¿ytnych Celtach, bezkiltowych Szkotach (Jaysus, chyba nie ma takiej osoby, która by jeszcze nie zna³a tej brutalnej prawdy), czy nawet Irlandczykach z koñca ¶redniowiecza i renesansu - do¶æ ju¿ mamy na forum pakowania tych tematów do jednego kot³a.
Vlasta
Hej! Tarcze najprawdopodobniej by³y mniejsze od wikiñskich (by³a o tym dyskusja tutaj. Co do he³mu, to nie mam pewno¶ci - mo¿e to wyobra¿enie z The Cross of the Scriptures z Clonmacnoise (ok 900 r.) by³o podstaw±?
Tutaj jest ma³y artyku³, o broni te¿ tam jest.
Pozdrawiam!
Carrick
Dziêki za info - przyda³o siê smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.