Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zvezda (2002)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Rabiega
Kryptonim "Gwiazda"

Rosjanin potrafi...
Mocne, mêskie kino. ¦wietna scenografia, doskona³e zdjêcia, niez³a re¿yseria, przekonywuj±ce aktorstwo. Obraz dopracowany w szczegó³ach, minimalna ilo¶æ plastikowych efektów komputerowych. Daleki od holy³ódzkiego klimat. Nie ma czystych i uczesanych krasnoarmiejców jak np. we "Wrogu u bram".
Chocia¿ tak samo s± fajni, bo baby nie zgwa³c± i zegarka nie ukradn± icon_rolleyes.gif
Niezgodno¶ci i niedok³adno¶ci w militariach trudno siê dopatrzyæ, w jednym obejrzeniu znalaz³em tylko T-34 przebrane za Panthery i Tigery ( choæ mia³y nawet zimmerit !) oraz Urale, udaj±ce niemieckie motocykle.
Niepotrzebnie patetyczne zakoñczenie, ale to pewnie uk³on w kierunku westmanów, którzy bez kronikopodobnego koñcowego komentarza mogliby nie zrozumieæ, o czym by³ film icon_wink.gif .

Wielka szkoda, ¿e polskie drugowojenne produkcje zakoñczy³y siê na udrêczonym Kurasiu i sarnich oczach Strasburgera ...

Podsumowuj±c - nie pij piwa podczas ogl±dania, nie bêdziesz chcia³ wstawaæ na siku.

Polecam - i k³aniam.
Aiuto
no coz obejzalem co prawda tytlko ostanie pol godziny ,ale mnie to nie rusza, batalistyka z czterech pancernych i patetyczne zakonczenie dla mnie traci myszka , pozatym dla mnie armia czerwona kojarzy sie jednoznacznie ( moja matka przezla "wyzwolenie" Czestochowy przez Armie czerwona , a i inni czlonkowie rodziny maja co opowiadac ...)
bardziej juz mniew rusza "Wrog u bram " niz to
£azarz
Salve Fratres!

Fajne zdjêcia ale moim zdaniem pod wzglêdem obrazu wygrywa "9 kompania" a szczególnie moment kiedy w "Szybkim" otwiera siê luk i oczom przebudzonych rekrutów ukazuje siê .... wisz±cy Hind. No i ta muzyka.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(£azarz @ 00:28 27.01.2007) *
Fajne zdjêcia ale moim zdaniem pod wzglêdem obrazu wygrywa "9 kompania" a szczególnie moment kiedy w "Szybkim" otwiera siê luk i oczom przebudzonych rekrutów ukazuje siê .... wisz±cy Hind. No i ta muzyka.

Zdecydowanie tak.

"9 Kompania" to chyba drugi po "Stra¿y nocnej" film rosyjski nakrêcony w sposób, którego nie powstydzi³oby siê Holywood. No i pierwszy, który ma ciekaw± fabu³ê. Muzyka faktycznie dobrana jest niemal idealnie, a sam obraz pozbawiony szczypty chocia¿ propagandy - bohaterami s± ludzie, a nie RKKA.

Nie s±dzê ¿eby uda³o siê rosyjskim filmowcom prêdko nakrêciæ film, który odk³ama³by to, co w ich ojczy¼nie my¶li siê o DWS, o "wielkiej wojnie ojczy¼nianej". Od razu wszystko niemal co tam ¿yje protestowa³oby przeciwko opluwaniu bohaterów Zwi±zku...

A sam film...do mnie te¿ nie trafi³, mo¿e niezdyt uwa¿nie ogl±da³em. Po prostu nie wci±gn±³ i jakbym mia³ co¶ innego do roboty, to chyba bym wy³±czy³.

Pozdr.
M.
£azarz
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 08:37 27.01.2007) *
Nie s±dzê ¿eby uda³o siê rosyjskim filmowcom prêdko nakrêciæ film, który odk³ama³by to, co w ich ojczy¼nie my¶li siê o DWS, o "wielkiej wojnie ojczy¼nianej". Od razu wszystko niemal co tam ¿yje protestowa³oby przeciwko opluwaniu bohaterów Zwi±zku...

Salve Fratres!

Michale jest jeden film który próbuje przemycaæ odrobine prawdy co by³o w czasie wojny "Idi i smotri" http://www.film.gildia.pl/filmy/idi_i_smotri film o dziwo powsta³ w 1985 roku i ju¿ wtym czasie wywo³a³ burze duskusji w Dyskusyjnych Klubach Filmowych w naszym kraju. W tym filmie nie ma bohaterów ale jest to jeden z pierwszych filmów który pokazuje ¿e nie wszystko by³o w tym "idealnym Kraju Rad" wszystko idealne.
Film polecam szczególnie w wydaniu G.W. http://prenumerata.agora.pl/czasopisma_kar...2++&kh_x=KF Polecam
AndrzejM
Obejrza³em film "Kryptonim Gwiazda'', prawdê mówi±c absolutnie do mnie nie przemawia³.
¯adne "mêskie kino", raczej sfilmowana gra komputerowa. Epizody bowiem zbudowane na zasadzie: "wróg zniszczy ci radiostacjê - zdob±d¼ sobie now±", "jeden jeniec za ma³o wie - zabij i z³ap drugiego", itd, itd.

Portrety postaci jak z komiksu - ¿adnej psychologii, zero refleksji.

Konstrukcja fabu³y - bana³ za bana³em: umieraj±cy so³dat w ostatnich s³owach mówi, jak uruchomiæ niemieck± radiostacjê, dowódca w ostatnich sekundach swojego ¿ycia przekazuje meldunek radiotelegrafistce, bêd±cej na dodatek jego ukochan±, itd. No p³acz, p³acz i zgrzytanie zêbów.

I jeszcze, na dodatek, po tylu latach od upadku Muru - nadal poprawno¶æ polityczna rodem z Sojuza.
To film dla mocno zagorza³ych amatorów. Realizatorzy powinni daæ siê rozjechaæ "tygrysowi" przerobionemu z T-34.
Zordon
Tak¿e obejrza³em film " Kryptonim Gwiazda". W tym co napisa³e¶ AndrzejuM jest du¿o prawdy. Z kilkoma twoimi twierdzeniami bym siê jednak nie zgodzi³. Mi osobi¶cie film wyda³ siê interesuj±cy, chocia¿by dlatego, ¿e budowa³ pewien nastrój. ¦wiat w jakim ¿y³ sobie taki zwiadowca wg mnie zosta³ dobrze przedstawiony.
Nawi±zuj±c do wypowiedzi £azarza. Tak, wisz±cy hind z ty³u "szybkiego" robi ogromne wra¿enie, a sam film na g³owê bije dziesi±tki amerykañskich produkcji o podobnej tematyce.

Koniec koñców kryptonim zwezda mo¿na obejrzeæ. Film jak na pi±tkowy wieczór w sam raz.

Pozdrawiam
Zordon
£azarz
Salve Fratres!

Odpowiadam na maile - s³ynny moment l±dowania w bazie Bagram
http://www.wrzuta.pl/film/weMUBMPbQa/bez_tytulu_0001 i ... to trzeba obejrzeæ na du¿ym ekranie.

Pozdrawiam Grzegorz
Ps. Przepraszam za pomy³kê - "Szybkim" nazywali¶my An-26 http://www.zap16.com/images/beau04%20an26%20czech%202408.jpg natomiast na filmie luk otwiera siê w "Ukrainie" czyli An-12 http://www.theaviationzone.com/images/russ...bin/an12_07.jpg
Rabiega
Czy ten temat dotyczy aby "Dziewi±tej Kompanii" ?
Proszê o wypowiedzi dotycz±ce "Gwiazdy", mo¿na za³o¿yæ nowy temat dotycz±cy filmu Bondarczuka, zapraszam .
£azarz
Salve Fratres!
Rabiego masz racje.

Pozdrawiam Grzegorz
lukerat
je¿eli chodzi o film to jest to niejaki przy³om w mediach publicznych bo tymi amerykañskimi wizjami wojny to ju¿ sie ¿ygac chce!!!!!!!!!!!!! a tu wizja rosyjska naszych wschodnich s±siadów jest bardzo kszta³conca!!!!!
Jaro Soldier
Film ma swój w³asny, niepowtarzalny ,,klimat'' i jest moim zdaniem wspania³y. ;)
ISLAM GEREJ III
Jutro (18 VII) o 22.40 na TVP1 smile.gif
Jaro Soldier
No to spoko, tylko szkoda, ¿e tak pó¿no bo mi sie oczy bêdê ,,kleiæ''. smile.gif
chytrusek
Witam
No i po filmie! Obejrza³em go kolejny raz i to z wiêksz± przyjemno¶ci±, ni¿ powtarzane w kó³ko "Parszywe 13". W porównaniu do "Rambo" i "Zaginionego w akcji" du¿o leprzy i ciekawszy.
Ale s± gusta i gu¶ciska....
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.