Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Hoplici
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
ElPablo
Czy w Polsce istnieje bractwo, które zajmuje siê hoplitami? Chodzi mi o to czy bawi± siê we falange itp.
Pawe³ Tybaldem Zwany
S³awa!

Bractwa Rycerskie zajmuj±ce sie odtwarzaniem Rzymian, to i owszem, s± takowe ... ale je¶li chodzi o samych hoplitów to nie ma takiego ... chocia¿ w dzisiejszych czasach wszystko siê szybko zmienia smile.gif ... dzi¶ mo¿e ich nie byæ, a jutro bêd± :P

Pozdrawiam, Tybald
Razoslaw
Ktos próbowa³ organizowaæ falangê macedoñsk±, nie wim co mu z tego wysz³o, mo¿esz sprawdziæ - http://www.historycy.org/index.php?showtop...mp;#entry186999
dziku
Uwaga dla wszystkich wielbicieli hoplonów. smile.gif

Gada³em z kilkoma lud¼mi z Szczecina i co¶ tam siê kroi w stylu Greckim. Mo¿e za jaki¶ czas bêdziemy mieæ w Polsce hoplitów greckich z prawdziwego zdarzenia.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(Pawe³ Tybaldem Zwany @ 17:34 25.01.2007) *
Bractwa Rycerskie zajmuj±ce sie odtwarzaniem Rzymian, to i owszem, s± takowe ...

Z³o¿ono¶æ tego sformu³owania przyprawia o dreszcze smile.gif Dlaczego nie stosowaæ nazwy zamiennej : "stowrzyszenia rekonstrukcji historycznych" lub co¶ w tym stylu ?

Dziku:
Jak wam idzie ? A mo¿e byliby¶cie zainteresowani odtwórstwem rzymskich legionów ?
dziku
CYTAT(Watcher @ 00:16 02.01.2008) *
Bractwa Rycerskie zajmuj±ce sie odtwarzaniem Rzymian, to i owszem, s± takowe ...

Z³o¿ono¶æ tego sformu³owania przyprawia o dreszcze smile.gif Dlaczego nie stosowaæ nazwy zamiennej : "stowrzyszenia rekonstrukcji historycznych" lub co¶ w tym stylu ?

Dziku:
Jak wam idzie ? A mo¿e byliby¶cie zainteresowani odtwórstwem rzymskich legionów ?

Nie... ja po prostu kiedy¶ spotka³em jakiego¶ ziomka który mi opowiedzia³ o planach swojej grupy.
Iulianus
CYTAT(dziku @ 23:48 05.09.2008) *
CYTAT(Watcher @ 00:16 02.01.2008) *

Dziku:

Nie... ja po prostu kiedy¶ spotka³em jakiego¶ ziomka który mi opowiedzia³ o planach swojej grupy.

Czyli nici? angsad.gif

Armand
CYTAT
Czyli nici? angsad.gif

Je¶li od prawie roku cisza.. Gdyby chocia¿ jedna niæ w w±tku :D, np. niæ Ariadny to ju¿ by by³o co¶ smile.gif Ale pewnie energii starczy³o co najwy¿ej na przyrz±dzenie ryby po grecku, i zjedzeniu tej¿e podczas seansu "Troy" z Pittem.. szczerba.gif

Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
I co dzia³a kto¶, co¶ ?
Bo w Trójmie¶cie na razie dzia³am we dwójkê....

Chêtnie nawi±¿emy kontakt z innymi fascynatami tej epoki.

Nasze Aspides

Armand
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Therm2007.jpg

Termopile 2007 (?). Pytanie, czy to w ramach mody na "300", czy dzia³aj± d³u¿ej- ale te¿ nie wyglada to zbyt powa¿nie, maj± wspó³czesne sanda³y, i nie wiadomo czy owe nagolennice nie s± z plastiku.. smile.gif
Ragnar SW
Witam
tak z ciekawo¶ci - jakie wieki planujecie odtwarzaæ?

póki co mam ju¿ jedn± epokê do odtworzenia ale od pewnego czasu bardzo podobaj± mi siê greccy harcownicy - albo procarz albo oszczepnik - planowa³em powoli "na boczku" kompletowaæ sprzêt - mo¿e skorzysta³bym przy okazji z Waszego do¶wiadczenia w kompletowaniu sprzêtu i z biegiem czasu mo¿e siê do³±czy³.

Niestety jestem z pod Opola wiêc póki co pozostaje kontakt przez internet.
Czubek
Jak widaæ tych "na boczku" jest wiêcej Ragnarze ;)
Niestety, ja tak¿e nie znad morza, a Mazury/Warszawa.

Póki co to g³ównie czyta³em, kombinowa³em itd. do konkretnej rekonstrukcji jeszcze nie dosz³o ;P Chcia³em unikn±æ cyrków z kombinowania XV, gdy z niewiedzy robi³o siê masê mroku, który kosztowa³ jednak kupê forsy.
Ale powoli, powoli... Poza tym chcia³bym zrekonstruowaæ tak¿e strój, mo¿e kiedy¶ i namiot czy temu podobne zbyty.

Kto Wam robi³ tarcze, Watcherze?
Ragnar SW
niestety te¿ mam podobne do¶wiadczenia z wywaleniem kasy na niesprawdzone rzeczy, ale có¿ - cz³owiek uczy siê na b³êdach.

Dlatego interesuje mnie nieco dok³adniejsze sprecyzowanie okresu rekonstrukcji, abym wiedzia³ na co mogê sobie pozwoliæ

Wakacje nadchodz± - mo¿na wtedy pobawiæ siê w kompletowanie sprzêtu - szczególnie ¿e ekwipunek lekkozbrojnego nie jest taki skomplikowany
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.