Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Polonia Minor - Pogranicze
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Têgowoj
Niech wszem i wobec wiadomym bêdzie o strasznych krzywdach, jakie spad³y na ziemie nasze za sprawa pogañskiego plemienia, które to w swej wierze wszetecznej trwa uporczywie, zatkawszy uszy i oczy na s³owo Bo¿e.
Krn±brny i pod³y to lud, nieposiadaj±cy duszy i niegodny by dost±piæ ³aski zbawienia, ale zarazem bardzo przebieg³y i zmy¶lny, a ponad wszystko bitny i od wojen niestroni±cy. Ju¿ piêæ lat przesz³o jak nosz± na nasz± umêczon± ziemie ogieñ i mord. Niszcz± uprawy i sio³a, byd³o i trzodê zagarniaj±. Nie powstrzymuje ich nawet Krzy¿ Przenaj¶wiêtszy, co i rusz napadaj± na jaki¶ klasztor.
Niech przeklête bêdzie ca³e ich plemiê.
Tedy to do was siê zwracam dzielni Rycerze, przybywajcie z odsiecz± tej krwawi±cej chrze¶cijañsk± krwi± ziemi. Przybywajcie w imiê Chrystusa.

Grupa Rekonstrukcji Historycznych „WILK” zaprasza na imprezê w dniach 10/12. sierpnia 2007 pt. Polonia Minor - Pogranicze
Marek z Bytomia
Impreza odbędzie się 10-12 sierpnia 2007 w miejscowosci Połomia obok Tarnowskich Gór.
Datownie jest identyczne z datowniem Wesołej Trzynastki 1190-1295
Teren obozowiska położony jest na prywatnym terenie, z dala od siedzib ludzkich i oczywiście odbędzie się bez udziału publiczności i turystów. Impreza jest składkowa w wysokości 20 złotych od osoby (standardowo na żarcie, słomę, drewno). Jedzenie będzie podawane całkowicie na surowo więc do przygotowania posiłku niezbędne będzie posiadanie wyposażenia obozowego. Przewidziany jest udział koni więc jeśli ktoś zapragnie wziąść swojego zwierzaka (lub kilka) ze sobą gwarantujemy bardzo dobre warunki. Interesuje nas maksymalny realizm historyczny.
Têgowoj
Wyja¶nienia s³ów kilka:
Impreza ta jest organizowana przez nas (dawniej Mercennarius Legio Lupi Bêdzin – teraz GRH „WILK”) w zamian za turniej na zamku Lipowiec, który w tym roku (tak jak i w poprzednim) niestety siê nie odbêdzie.
Marek z Bytomia
W zwi±zku z tym, ¿e zbli¿a siê termin imprezy zamieszczam pierwsze informacje:
1. jak ju¿ pisa³em ca³e jedzenie bedzie dostêpne w formie surowej. dotyczy to zarówno jarzyn jak i miêsa. ¿ywno¶æ dostarczana bêdzie w trakcie imprezy konnym transportem.
2. ogieñ rozpalamy tylko metodami historycznymi (jakby co mamy kilka kompletów krzesiwko-krzemieñ-hubka).
3. obóz mo¿e byæ nêkany przez obozuj±cych gdzie¶ w pobli¿u "pogan" wiêc konieczne bêd± warty na wie¿y stra¿niczej.
4. liczymy na udzia³ zbrojnych, bêd± konie wiêc kilku chêtnych do patroli konnych te¿ by siê przyda³o. mile widziani ³ucznicy, gdy¿ w¶ród pogan na pewno takowi s± i bêd± utrudniaæ nam ¿ycie.
5. impreza sk³adkowa - 20 pln od g³owy. odbêdzie siê na le¶nej polanie przez któr± przep³ywa malutka rzeczka (mo¿na siê w niej myæ bo woda jest bardzo czysta i dno jest piaskowe). do sklepu jest baardzoo daleko devil.gif
6. zg³oszenia kierowaæ:
Kuba: jimmy12345@poczta.onet.pl gg 6255675
Piotrek: bandit_warpie@02.pl gg 1270491
lub do mnie marek@konserwacja.org gg 1188067
7. pó¼niej podamy konto na które nale¿y wp³acaæ sk³adkê. nie trzeba potwierdzaæ uczestnictwa - potwierdzeniem udzia³u bêdzie wp³ata na konto.
Marek z Bytomia
poni¿ej mapka dojazdu oraz numer konta. wp³acaæ mo¿na do koñca lipca.

http://konserwacja.org/zdjecia/mapa.jpg

40105012301 000000 202879813
Marek Dzik
Artylerzystów 14
41-922 Radzionków
S³awek zTarnowa
tears.gif tears.gif tears.gif ...nad Lipowcem trzynastowiecznym.....szkoda.

Chwa³a Wam za Poloniê Minor!!!
Indar
Tej imprezy nie mo¿na przegapiæ. Zero turystów, obozowanie i rekonstrukcja - czyli Polska Dzielnicowa 1235-1260 w najlepszym wydaniu.
Zabieram ca³± moj± gromadkê.
I.
Triss
Ponieważ część Indarowej gromadki zabiera się sama (muszę jakoś się dostarczyć wraz z bagażem i namiotem tongue.gif ), mam ogromną prośbę:
czy ktoś z organizatorów mógłby podać dokładniejszą lokalizację imprezy na terenie Połomii?
podejrzewam,że to wioska i niewiele tam jest, ale chociaż na którym przystanku wysiąść?
chyba muszę sobie zrobić wycieczkę rozpoznawczą teren w najblizszych dniach.
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam serdecznie:-)
Indar
Bêdê mia³ jedno, byæ mo¿e dwa wolne miejsca, lecê przez Warszawê. Wyjazd planujê ju¿ w czwartek po 16 - ale w razie potrzeby mogê siê dostosowaæ.
I.
Marek z Bytomia
Je¶li kto¶ wybiera siê transportem pañstwowym to najlepiej dotrzeæ do Tarnowskich Gór, a potem autobus nr 180 i wysi±¶æ na pierwszym przystanku w Po³omii zaraz za by³± le¶niczówk± (ka¿dy z pasa¿erów powie który to przystanek).

Jakby co to mój tel 604-603-313

pozdrawiamy i oczekujemy
Triss
Dziêkujê za informacjê o komunikacji publicznej.
Mo¿e jeszcze komu¶ siê przyda.

pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
Marek z Bytomia
W zwi±zku z pytaniami trochê wyja¶nieñ:

1. Je¶li kto¶ chce to mo¿na mieæ w³asne jedzenie, pod warunkiem ¿e jest historyczne czyli ziemniaki i pomidory nie wchodz± w grê. Je¶li chodzi za¶ o jedzenie historyczne to bez opakowañ fabrycznych np. ser bia³y to bez folii w której by³ zapakowany.

2. Palacze pal± w namiotach swoich lub gdzie¶ w miejscu ustronnym (nie mówiê, ¿e w lesie ale wiadomo o co chodzi hehe)

3. Do namiotów jako organizatorzy nie zagl±damy w poszukiwaniu mrocznych rzeczy lecz tylko jako go¶cie.

4. Woda pitna bêdzie, ale je¶li kto¶ ma swoj± to tylko w historycznych naczyniach.

5. Alkohol we w³asnym zakresie w historycznych naczyniach.

6. W tym roku dopuszczamy naczynia glazurowane oraz ró¿ne wariacje na temat ceramiki. Na imprezie tak¿e zbieramy zamówienia na ceramikê historyczn± XIIIwieczna (oczywi¶cie nie na orygina³y bo mnie zaraz kto¶ z³apie za s³ówko). bêdzie ona do odbioru w styczniu lub lutym.

7. Mo¿na jeszcze zg³aszaæ swój udzia³ w imprezie i wp³acaæ na konto b±d¼ po przyje¼dzie. W zwi±zku z tym, ¿e wszystkie osoby wp³aci³y wiêc mamy fundusze na organizacje i tych kilka spó¼nionych osób nie zrobi nam ró¿nicy.

jak mi siê co¶ przypomni lub pojawi± siê inne pytania to doedytujê.
Triss
Będę pierwsza...bo mam blisko:-)

chciałam przede wszystkim podziękować organizatorom za wspaniałą imprezę, poganom za uprowadzenie oraz wszystkim starym i nowym znajomym za cudownie spędzony czas.
a dla tych, którzy nie byli na Polonii Minor, a będą podczytywać temat icon_mrgreen.gif :
Imprezy projektowe nie straszą tak jak się powszechnie uważa.
Miejsce z daleka od cywilizacji (nawet zasięgu w telefonach nie było), samodzielne przygotowywanie posiłków (ile się ubawiliśmy przy gotowaniu to moje i moich współtowarzyszy doli i niedoli), zagrożenie atakiem ze strony pogan i inne nietypowe atrakcje to zalety imprezy, a nie wady.
Kto nie był, niech żałuje.

jeszcze raz dziękuję wszystkim i pozdrawiam serdecznie
do szybkiego spotkania
T.
Indar
Dojechali¶my, 3/5 drogi odbywali¶my w¶ród piorunów - takie "raiders on the storm" w wersji dla 4 kó³kowców smile.gif Jeszcze kilka takich wyjazdów i rekonstrukcja doprowadzi mnie do ruiny...
By³o wspaniale, ciê¿ko opisaæ to co siê dzia³o. Z pocz±tku wielka niewiadoma z jakimi przeciwnikami mamy doczynienia, iloma. Do zmierzchu byli¶my odwa¿ni, chcieli¶my i¶æ szukæ pogan, o których jedynie nam wspominano...
A wieczorem...
Atmosferê zagro¿enia podnieca³y kobiety - s±cz±c alkohole, rzuca³y tekstami w rodzaju "Na trze¿wo nas nie wezm±..." - one z pewno¶ci± nie dodawa³y nam odwagi smile.gif Ciemo¶æ, ¶ciana pobliskiego lasu i okolica spowita gêst± mg³± - a gdzie¶ tam niezidentyfikowany przeciwnik. Ka¿dy szelest dobiegaj±cy z lasu powodowa³ reakcjê stra¿ników - na szczê¶cie to tylko wiatr, zwierzê. I tak do 4 nad ranem, kiedy to prze¿yli¶my pierwszy atak. ¯a³ujê i¿ nie widzia³em miny Janusza kiedy rozgarniaj±c wysok± trawê zobaczy³ twarz przyczajonego poganina. smile.gif Wrogowie przedarli siê do obozu, jednak¿e nie zdo³ali poczyniæ wielu szkód - zabrali jedynie czê¶æ uzbrojenia, pozostawiaj±c nam ¿wyno¶æ.
W atmosferze obawy przed kolejnym atakiem dotrwali¶my do ¶witu, kiedy to podjeli¶my decyzjê i¿ nie ma co tak siedzieæ i czekaæ.
Ruszyli¶my w czwórkê, cicho skradaj±c siê po dziko zaro¶niêtym terenie szukali¶my obozu pogan. Po oko³o 40 minutach miêdzy drzewami ujrzeli¶my szaro¶æ namiotów. Dali siê zupe³nie zaskoczyæ, warta nie powiedzia³a nawet s³owa kiedy pad³a pod ciosami mieczy i od strza³. Obóz by³ nasz. Ograniczyli¶my siê do odbioru naszego sprzêtu i zabrania czê¶ci ich orê¿a.
Potem sytuacja potoczy³a siê szybko. Walny atak pogan, odparty z ma³ymi stratami. Pó¿niej poselstwo i umawianie siê na bitwê na otwartym polu. Misja Chrystianizacyjna zakoñczona totaln± klap±. Poganie pozbawili cz³onków misji ubrañ, po czym za³o¿yli je na siebie i poszli pod obóz chrze¶cijan.... smile.gif No i bitwa, któr± to oczywi¶cie "wygrali¶my sromotnie" - w wyniku czego musieli¶my p³aciæ kontrybucjê w piwie.
A to wszystko podane w sosie rekonstrukcji stoj±cej na bardzo wysokim poziomie.
No to teraz Mazovia smile.gif

Krzy¶ko z £om¿yñca
Anuszka
Po Polonii trudno wrocic do rzeczywisto¶ci smile.gif Indar swietnie opisa³ atmosfere tych kilku dni. I oczekiwania na atak wroga smile.gif Spowijajaca nasz oboz mg³a , zw³aszcza w nocy nadawa³a wszystkiemu tak niesamowitej grozy smile.gif POwiem szczerze, jeszcze na takiej imprezie nie by³am.Nie tylko ze wzgledu na fabu³ê, poziom rekonstrukcji, ale równie¿ ze wzglêdu na cudownych ludzi których pozna³am oraz nasza obozow± maskotkê Morfiego heart.gif Dle organizatorów pok³ony i wielkie podziêkowania-dzieki wam tych kilka dni bêde wspominac pewnie do mej zgrzybia³ej staro¶ci old.gif Mam nadzieje ze Polonia zagosci w corocznym rozk³adzie jazdy trzynastkowej rekonstrukcji smile.gif
Jednyna rzecza nad która ubolewam jest fakt iz jako trofeum przywioz³am ze soba 5 kleszczy, coz, takie uroki lesno-³±kowego obozowania smile.gif
Postaram sie w tym tygodniu zamiescic link ze zdjeciami.

a wtajemniczonym ¶le radosne HALU i NASZE WINU JEST WASZYM WINU smile.gif))))))))
Borg
Wyspa³em siê w koñcu i mogê pisaæ:
jako plus
-ma³a ilo¶æ zbrojnych mimo wszystko..
-rozwój my¶li feudalnej w g³owach uczestników, powitania, powoli zwracamy sie do siebie jak potrzeba no i dla mnie osobi¶cie scena przyjêcia do pocztu..stary jestem i robie siê wra¿liwy smile.gif
-podej¶cie ludzi z PD do swych niedoci±gniêæ
-poziom obozu i namiotów (Janusz, czapki z g³ów)
-¶pi±cy Indar

Minusy:
-za krótko, za ma³o
-przykro mi to mówiæ bo by³ cholernie sympatyczny ale wygl±d drugiego obozu

Zdjêcia w produkcji
Marek Hilgendorf
Cieszê siê, ¿e siê uda³o. Szkoda, ¿e nie mog³em przyjechaæ, ale nastêpnym razem nie odpuszczê. Nikt nie wspomina o koniach, czy¿by wbrew zapowiedziom nie by³o???
Indar
Kunie byli. Nawet byli tacy co z nich spadli - podczas walki. Na szczê¶cie oby³o siê bez obra¿eñ.
I.
Eve
Wróci³am do domu z dobrej imprezy ..
Najpierw podziêkowania dla Assura i grupy " Wilk " za ca³okszta³t , a szczególnie dla Piotra , Arka i Olgi którzy siê napracowali jeszcze zanim impreza ruszy³a. W przysz³ym roku tez do Was przyjadê :P

By³ klimat .. ba klimacior ... i z³y las i mg³a wokó³ ( przyznajcie sie kto szed³ do Czêstochowy na kolanach wyb³agaæ pogodê ? icon_mrgreen.gif )

Nie bêdê siê rozpisywaæ . By³o super . Gratulacje dla organizatorów . Gratulacje dla uczestników .
Miejsce genialne a brak zasiêgu nawet by³ wskazany .... naprawdê mo¿na siê by³o oderwaæ od rzeczywisto¶ci i przenie¶æ w przesz³o¶æ . Oczywi¶cie Ci co chcieli ...
Konie robi³y wra¿enie , szczególnie te chodz±ce w samopas wko³o obozu . A prawdziwy rycerz to rycerz na wierzchowcu.
Napady nocne , odwet , misje chrystianizacyjne , wcielanie do pocztu , pojedynki , i wiele wiele innych rzeczy które zostan± w pamiêci jako nie zamazane obrazy .
Dobrze siê bawi³am w grupie ludzi którzy chcieli siê dobrze bawiæ i wykorzystali warunki do naprawdê dobrej zabawy .

Dziêki i do zobaczenia w podobnym gronie .

.. Tylko rzeki nie by³o rant.gif a obiecali ...

Pozdrawiam
Eve.
S³awek zTarnowa
Witam!!

He he.. !!!!:P:)

No có¿....wypada co¶ napisaæ jako przedstawicielowi jednego z niewielu zbrojnych...

Eve w swojej powy¿szej wypowiedzi napisa³a lapidarnie wszystkie odczucia jakie i ja chcia³bym przekazaæ.

Na pocz±tek: Chwa³a Wilkom za tê imprezê i chwa³a wszystkim, którzy tam stworzyli wspólnie chyba co¶ ...czego jeszcze nie by³o.....
Po³±czone w ca³o¶æ historia z klimatem otwieraj± wspania³e mo¿liwo¶ci ..a z odpowiednimi do tego lud¼mi i ich podej¶ciem...sprawiaj±, ¿e przez ani jedn± chwilê nie jest siê zniechêconym ani zmêczonym.

Do wielkich plusów dodam jeszcze to, ¿e gdyby nie wysoka kultura zachowania i walki jarla zwanego Hendo i jego ludzi--to ciê¿ko by³oby o dobr± zabawê. Potrafili ¶wietnie wprowadziæ nas w klimat swoj± gr± i ..pogañsko¶ci± i bez nich na nic by³yby nasze zapêdy chrystianizacyjne icon_mrgreen.gif . Pomijaj±c wszystko inne bardzo ceniê sobie to, ¿e przez ca³± noc, liczne potyczki i potem w dzieñ walki i pojedynki na ¿elazo nieraz bez opancerzenia---skoñczy³y siê bez ani jednej nawet ranki. To ¶wiadczy o tym, ¿e Marek dobra³ ¶wietnych ludzi do tego eksperymentu i udowadnia, ¿e tam gdzie rozs±dek i chêæ dobrej zabawy---tam nikomu krzywda siê nie stanie....No..chyba, ¿e organizatora nie lubi± pi³y ³añcuchowe...

Wielkie pozdrowienia dla wszystkich uczestników.

Gregor
Nic dodaæ, nic uj±æ
Impreza genialna, nie bêdê powielaæ moich poprzedników, bo wszystko co najwa¿niejze zosta³o powiedziane.

Mi jest ma³o, i chce wiêcej takich imprez jak ta zorganizowana przez Assura i Wilki smile.gif

Pro¶ba do wszystkich, którzy mieli aparaty.
Prosi³bym o linki, a najlepiej CD ze wszystkimi fotkami, przed selekcj±. To dla mnie wa¿ne, gdy¿ szykujemy z Markiem i Ew± ma³± niespodziankê smile.gif jakby co, szczegó³y na priv.

P.S. Borg - ma³o tych fotek ;)
Borg
wczuwalem sie a nie pstrykalem a pozniej trzeba bylo selekcje zrobic
Anuszka
Zgodnie z obetnic±-zdjêcia ;) Wykonane przez ma skromna osobê, ale równiez z pomoc± Triss oraz Aubreya ;)

http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Anuszka26
Sextus Furius Pavo
choæ byla to dopiero moja 3 impreza wiem ze jest to jedna z najlepszych w sezonie!! organizatorzy swietnie przygotowani ale tak naprawde to ludzie ktorzy tam byli stworzyli ten "klimat"
przez najmniejsze drobnostki takie jak przyniesienie drewna, gotowanie czy trzymanie warty w nocy czulem sie jakbym zyl 700 lat temu

wedlug mnie po, licznych probach dopiero ta impreza pokazala ze projekt PD ma szanse przetrwania i mam nadzieje ciaglego rozwijania ale to dopiero pokaze Mazovia

a co do zdjec to sa naprawde swietne ale czekam na wiecej!!
Borg
Czy kto¶ przypadkiem ma zdjêcie z przyjmowania do pocztu?
Indar
Pos³aniec do £om¿yñskiego grodu list przyniós³, podpisany imieniem Ulfsark, tedy ¶pieszê by podzieliæ siê jego tre¶ci±.

"...
Witam mê¿nych rycerzy i piekne niewiasty!

Jaka magia nie pozwala mi wej¶c na wasz teren, tak wiêc przesy³am list przez pos³añca, pisze go klecha niewolnik, jak cos poknoci nabijê go na w³óczniê. devil.gif . I my w sagach opisywac dobrze bêdziemy wojne miedzy nami i ucztê po niej- Odynowi nie po drodze z waszym Bogiem, wiêc pewnie pozostaniemy wrogami w polu, i obysmy pozostalo przyjaciólmi przy stole. http://www.nordligesverdahird.pl/galeria/sierpnia/index.html tak nasz skald do tej pory opisa³ te chwile. W przysz³o¶ci jednak my¶limy aby prócz szlachetnej walki w polu wiêcej chytrosci i podstepu w³o¿yæ w takie spotkania- ciemno¶c i las bêd± za starymi bogami wspieraæ nas w lupieskich najazdach, cy potraficie je przeb³agaæ by pomog³y i wam?
..."
Piotr z Bêdzina
Na pocz±tku chcia³em w imieniu GRH "WILK" podziêkowaæ wszystkim go¶ciom za przyjazd, pobyt i zaanga¿owanie w fabu³ê imprezy co pozwoli³o nam odczuæ ¿e docenili¶cie nasz± pracê. Oczywi¶cie zdecydowane wyrazy uznania trzeba równie¿ pos³aæ w kierunku grupy pogan smile.gif którzy nêkali nas ile sie da³o, co doda³o niesamowitego klimatu tej imprezie respekt.gif thanx.gif . No i oczywi¶cie podziêkowania za bezinteresown± pomoc dla Ewy i Szymona love3.gif .

Pi±tkowe stró¿owanie i z³owrog± mg³ê na pewno bêdê ¶wietnie wspomina³. Pogoda na szczê¶cie nas w miarê oszczêdzi³a i a¿ trudno uwierzyæ ¿e w ko³o szala³y burze bigsmile2.gif bigsmile2.gif . Ode mnie te¿ kilka fotek http://link.toolbot.com/wilki.bedzin.pl/85865.

Pozdrawiam
Bandit
Gregor
Kolejna porcja fotek, tym razem od Śląskiej Ewy:

http://wizard.vipserv.org/galeria/main.php

Jest ich dużo, bo prawie 200. W galerii będą dostępnę przez około 2 tygodnie, jeżeli ktoś później będzie nimi zainteresowany, wrzucę wersę spakowaną do ściągnięcia.

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.