Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oznaczenia rzemie¶lników w ¶redniowieczu.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Wojtek z Jakubowa
Witam,
Poszukuje materiałÃ³w dotyczących oznaczeń rzemieślników i ich warsztatów. Zależy mi na ikonografii (nie na podpowiedziach typu piekarz - bochenek icon_mrgreen.gif , itp.).
Pozdrawiam
Hasintus
Trzeba szukaæ pod has³em "GMERKI" ( w internecie te¿). Je¶li chodzi o herby cechowe to polecam "Kodeks Baltazara Behema" z pocz. XVI w. S± tam kapitalne iluminacje przedstawiaj±ce codzienne ¿ycie rzemie¶lników, ich warsztaty oraz herby cechów krakowskich.
Hoorn
Jak już zostało powiedziane w kodeksie Baltazara Behema są herby rzemieślników czy też cechów:
Hoorn
I jeszcze zagramaniczne kramiki, mo¿e siê przydadz±

ps. ja tam z Bechema to i tak lubie najbardziej dziecko bawi±ce siê kup±, ostatnie przedstawienie. hehehe.gif
Hasintus
CYTAT(Hoorn @ 19:13 25.01.2007) *
ps. ja tam z Bechema to i tak lubie najbardziej dziecko bawi±ce siê kup±, ostatnie przedstawienie. hehehe.gif

Ha, ha, jest wiele ¶miesznych szczególików np. piesek robi±cy kupkê na podwórku garbarza. Fuj, fuj na samym ¶rodku obrazka.
Poszukujê natomiast ilustracji z kodeksu Behema przedstawiaj±cej piwowarów. Mo¿e masz i móg³by¶ tu wkleiæ?
Pozdrawiam
Hoorn
Niestety to z czego korzysta³em to opracowanie Zofii Ameisenowej " Kodeks Baltazara Behema" Warszawa 1961, no i je¶li wogóle s± u Behema to w tej pozycji piwowarów brak.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.