Witam!
Poszukuje ksiazek w jakielkolwiek postaci ksiazek Jana Petersena "De Norske Vikingesverd" i "Vikinger Smykker"
Ludka Excalibur
Ludka. Kawa³ek "De Norske Vikingesverd" po przet³umaczeniu na angielski jest dostêpny gratis na stronie
www.vikingsword.com/petersen/index.html
Do drugiej pozycji nie dotar³em, a te¿ chcia³bym.
ooooooo... O Petersena to bêdzie trudno. Je¶li mog± to gdzie¶ mieæ to ewentualnie w Instytucie Archeologii i Etnologii PAN w £odzi. I to chyba tylko te pracê o mieczach...
Witam!
Dzieki material z podanego linka mam od kilku lat. Co do tych prac to wiem, ze kserowke z pracy o mieczach maja w IAIE w Warszawie. Maja tam jeszcze jedna prace Petersena o przedmiotach codziennego uzytku.
Ludka Excalibur
)Zgadza siê jest w £odzi w IAEPAN, tylko ¿e jest to w tzw pokoiku pamiêci prof Nadolskieg (to by³ kiedy¶ jego pokoik) i nie ma szans ¿eby cokolwiek wypozyczyæ. Jedyn± mozliwo¶cia jest zasi±¶æ w foteliku i poczytaæ na miejscu. Ale warto bo ³adne rzeczy siê tam znajduj±.
Pozdrófka
ps. tylko nie zak³adajcie przy³bicy bo cholerstwo niby du¿e i fajnie siê zak³ada le s± problemy ¿eby zdj±æ (szczególnie jak ruszy siê zas³onê :-P )
Ludka, nie masz Petersena? :)
Bede o tym pamietal jak nastepnym razem bede sie z toba klucil o konstrukcje mieczy wikingskich...
Witam
Wiem ze to temat stary jak swiat, i ze moze juz gdzies ktos to znalazl, ale natrafilem na niego przypadkiem i jako ze sie niedawno zarejestrowalem to postanowilem odpisac.
Ponizej link do ksiazki, ale niestety wersja nietlumaczona. Calosc okolo 120MB.
http://stud.imma.dk/deltahak/nils.anderssen/norskesverd.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.