Prubowa³em stopiæ mied¼ w piecu kowalskim z nadmuchem elektrycznym. Ca³a mied¼ zamieni³a sie w szary popió³. nic sie nie da³o ju¿ z ni± zrobiæ. Normalnie topie aluminium i znal i nic sie takiego jak z miedzi± nie dzieje. Odlewam z tego ru¿ne przedmioty. Mój najwiêkszy odlew ma 5 kilo. Jest to odlew mojej twa¿y. Normalnie rozpalam w piecu przy u¿yciu mia³u wêglowego i stawiam metal w garnku ¿eliwnym na palenisku. Têperatura jest dobra bo ¿eliwne garnki szybko sie przetapiaj±. Nie moge ztopiæ miedzi, a chcia³ bym robiæ odlewy z bronzu. Prosze o jakie¶ wskazówki.
CYTAT(bestia1978 @ 20:09 21.01.2007)
Nie moge ztopiæ miedzi, a chcia³ bym robiæ odlewy z bronzu. Prosze o jakie¶ wskazówki.
Mo¿e po prostu lepiej próbowaæ topiæ br±z a nie mied¼?
Dok³adnie br±z ma zdecydowanie ni¿sz± temperature topnienia.
1. Każdemu może się zdarzyć błąd ortograficzny, ale takie nawarstwienie to lekka przesada!!
2. Odrobina poszukiwań pozwoliła by znaleść właściwy temat do zadawania tego typu pytań
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2652&st=40tak aby ich nie mnożyć (tematów), tam też znajdziesz odpowiedż na twoje pytanie.
3. Temperatura topnienia miedzi to 1085 st C. żeliwa 1150-1250 więc ryzykujesz że stopisz razem wsad z tyglem, czysta miedz kiepsko się odlewa, lepiej używać stopów (mosiądz, brązy etc)
Jeśli chcesz samemu zestawiać brąz to wiedz że jest to dość trudne, lepiej topić od razu gotowy stop
Przepraszam za ortografie. Nie wiedzia³em ¿e to takie wa¿ne. Zawsze robi³em b³êdy i nie moge sobie z tym poradziæ. Nie bêdê ca³y czas siedzia³ ze s³ownikiem bo wtedy niewiele napisze. Co do zdublowania mojego tematu, to sta³o sie to przypadkowo jak edytowa³em b³êdy. Przepraszam.
Witaj.
Z twego opisu stwierdzam ,¿e miedz sie po prostu utleni³a
Dodaj borax lub w ostateczno¶ci sól kuchenn±.
W czasie topienia metal siê utlenia i zamienia w tlenki jesli ma dostêp do tlenu atmosferycznego.
Borax i sól (podobno) odcinaj± dop³yw tlenu.
Nie wiem czemu mia³aby s³u¿yæ sól kuchenna, ale raczej s³aby to sposób. Mied¼ do odlewów te¿ raczej siê nie nadaje, najlepiej odlewaæ mosi±dze lub br±zy, ni¿sza temperatura topnienia, lepsza rzadkop³ynno¶æ, mniejszy skurcz, i przedewszystkim lepsze parametry techniczne po odlaniu (twardo¶æ, plastyczno¶æ). Jak ju¿ chcesz robiæ takie odlewy to jak dla mnie trzeba by by³o stosowaæ atmosfery ochronne, bo tlen powy¿ej 0,05% stopu powoduje chorobê wodorow± i pêkanie miedzi.
Dziêki. Spróbujê z sol± kuchenn± bo boraksu niemam. Mo¿e to co¶ da.
A mo¿e wiecie szanowni rycerze w jakiej temperaturze topi sie kwasiak? Bo przetopi³y mi sie wszystkie garnki ¿eliwne i teraz u¿y³em garnka z kwasiaka. Nie wiem jak d³ugo wytrzyma. Prze¿y³ narazie jedno topienie. Mam obawy czy sie nie przetopi. A jak, to w jakiej temperaturze?
W garnku br±zu nie potopisz, w koñcu siê rozleci. Epokowo topiono br±z w ¿elaznych tyglach, ale oblepionych od ¶rodka glin±. Ró¿nica w tym, ¿e to w tyglu (!) rozpalano ogieñ, dokladano wêgiel drzewny razem ze z³omem i do tygla kierowano nadmuch miechów. Zacznij lepiæ tygielki z gliny szamotowej, ale o w miarê cienkich ¶ciankach, bo siê trudno rozgrzewa,
Witam
Ja zajmujê siê kowalstwem ale ostatnio co¶ mnie podkusi³o i spróbowa³em stopiæ mied¼.Mam ³yche zrobion± z kwasówki ,po³o¿y³em j± na ¿ar i do ¶rodka wrzuci³em kawa³ek miedzi.Mied¿ siê ³adnie stopi³a ,i po wylaniu na blachê zakrzep³a w ³adny plasterek tylko zmniejszy³a sie jej objêto¶æ .
Mo¿e jak bym mia³ mied¼ w kawa³kach to by sie lepiej topi³a. Ale ja wrzuci³em kilo drutu miedzianego do garnka ze stopionym aluminium. Chcia³em w ten sposób zrobiæ stop nordicgold. Nie powiod³o sie. Mied¼ sie rozpad³a na popió³. Mam taki fajny piecyk kowalski zrobiony z moim koleg±, gdy jeszcze by³ w kraju. Chcieli¶my w nim klepaæ miecz. Kupili¶my stare resory i jedynie uda³o sie je wyprostowaæ. Têperatura dobra, bo jeden p³atek resora nam sie stopi³. Nie mam uzdolnieñ ani narzêdzi kowalskich.
Trzeba by³o dodaæ boraks. Praca z boraksem czystym relaksem!
No i kolejno¶æ nie ta. Najpierw trzeba stopiæ mied¼ i do niej dodaæ aluminium, cynk, cynê, czy kto co tam woli.
Zrób tygielek ze starej ga¶nicy samochodowej. Nadaje siê.
CYTAT(skorupa @ 10:46 31.01.2007)
Zrób tygielek ze starej ga¶nicy samochodowej. Nadaje siê.
Wydaje mi siê ¿e tygle z gliny szamotowej s± najprostrzym i najtañszym sposobem topienia metali kolorowych wytrzymuj± temperature ponad 1300 (a niektóre nawet do 1500 stopni jednak za takim surowcem trzeba siê rozejrzeæ ,poszukaæ)
Co do ¶cianek tygla to lepiej zrobiæ je grubsze takie d³u¿ej trzymaj± temperature co sprawia ¿e metal ,d³u¿sz± chwile po wyjêciu z paleniska zachowuje dobr± lejno¶æ.
Czyst± miedz u¿ywano raczej do lutowania ,drobne opi³ki mieszano z boraksem a przed topieniem w palenisku oklejano glin±.
Wspó³czesny sposób , kiedy¶ u kowala zauwa¿y³em stare butle po gazie i us³ysza³em a to to ze z³omu tygle do topienia br±zu jedna starczy na kilka razy...
czesc
powiem tak ja tu widze podstawowe braki z metalurgii metalii kolorowych - to ze miedz jest trudno topliwa nie wynika z tego ze ma wysoka temperature topnienia - zloto dla przkladu ma tempereature 1063 stopnie i stopinie jej nie stanowi wiekszego problemu. rzecz w tym ze miedz podczas topinie pochlania bardzo duze ilosci tlenu z powietrza atmosferycznego - dlatego w zasadzie nie wykonuje sie odlewow z czystej miedzi (a jesli juz to tylko podcisnieniowo i w oslonach z gazow szlachetnych - czytaj obojetnych chemicznie)
rada jest taka jelsi cchesz bawic sie w topienie brazu - to albo korzystaj z gotowego stopu w postaci gasek (odlewek hutniczych) lub mozesz przygotowac sam taki stop tyle ze nie mozesz uzywac jako "tygla" zeliwnego garnka - tylko normalny, profesjonalny tygiel... dalej w pierwszej kolejnosci topi sie metal o wyzszej temperaturze (miedz) a nastepnie w ostatniej fazie dodaje sie cyny... jesli chcesz osiagnac wlasciwy sklad procentowy stopu zawsze powinno sie dodac kilka procen wiecej cyny ( czesc odparowuje w momencie kontaktu z roztopiona miedzia)
dalej bardzo wazne jest by stosowac topniki - inaczej samo topienie jest bez sensu - znaczna czesc metalu topionego utleniasz w procesie topnienia - zapewne masz wyzsza tempereture na palenisku niz 1200 stopni ( a znajac zycie ok 1300 -1400 stopni) wiec proces ten przebiega bardzo szybko
dalej - jesli juz topisz to top pod przykryciem - wowczas zmniejszasz dostep powietrza (tlenu ) do topionego metalu - podobne zadanie ma topnik
co do samego sposobu odlewania nie bede sie wypowiadal bo to opowiesc na pare stron...
rada podstawowa - zacznij czytac ksiazki z technologii metalii i metalurgii i eksperymentuj kazda inna droga narazi cie na zbedne koszty i marnotrawstwo materialu - aaaa i rzecz jasna mozesz zawsze zapytac jakiego odlewnika (a firm odlewniczych w Polce jest calkiem sporo...)
pozdrawiam RF
Ma³e u¶ci¶lenie do odpowiedzi powyzej -jesli topimy mioedz z cyn± to br±z.Jesli z cynkiem to mosiadz. Cynk paruje a nie cyna. Cyna ma temp wrzenia ponad 2600 stopni i nie zauwazylem aby mi odparowywa³a. Cynk wrze kolo 900 stopni (mozna sprawdzic ile dokladnie, chocby w necie) i tego faktycznie ubywa. Z moich obserwacji wychodzi , ¿e przy jednym topieniu ubytek jest 2-3% i tyle mniej wiecej tzreba go dodaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.