Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie, Toruñ
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Jakub Zieliñski
Witam wszystkich

Wspólnie z biurem Toruñskiego Festiwalu Nauki i Sztuki zapraszamy na "Oblê¿enie miasta", które odbêdzie siê 20-22 kwietnia br. Aktywno¶æ rycerska przewidziana jest na sobotê, pi±tek i niedzielê zostawiamy na rozk³adanie i zwijanie obozu.

Primo: stawiamy na poziom rekonstrukcyjny.
Secundo: impreza ma charakter namiotowy (obóz pod zamkiem krzy¿ackim na starówce).
Tertio: obóz bêdzie udostêpniony do zwiedzania dla publiczno¶ci, po wyznaczonych ¶cie¿kach.

Datowanie oko³ogrunwaldzkie (1360-1420)

Wymagania dla walcz±cych:
Minimum dla ciê¿kozbrojnych takie jak pod Grunwaldem (min. kapalin, rêkawice, kolczuga, przeszywka, miski na ³okcie, blachy na nogi).
Je¶li odtwarzamy postaæ rycerza to do bitwy zak³adamy pe³ne bigwanty, albo zbrojniki i p³ytowe ³ydki albo kolcze nogawice z nakolankiem.
Dla lekkozbrojnych: he³m, rêkawice, przeszywka. Lekkozbrojni z broni± drzewcow± bêd± na bitwie bêd± siê PRZEPYCHALI z innymi lekkozbrojnymi.
Do bitwy zapraszamy te¿ ³uczników, hakowników.

Do bitwy nie wchodzi broñ obuchowa, korbacze i inne wynalazki tego rodzaju. Bawimy siê mieczami i tasakami/kordami.
Na bitwie robimy czê¶æ inscenizacyjn± i czê¶æ spontaniczn± - bêdzie mo¿liwo¶æ ostrzejszej zabawy, ale jak kto¶ nie ma na ni± ochoty to nie bierze w niej udzia³u. (Albo sponton bêdzie na sam koniec, albo z boku)

Poza bitw± przewidujemy kilka pokazów i wyk³adów nastawionych na edukacjê turystów. Miêdzy innymi potrzebni bêd± drzewcówkarze do pokazu musztry ¶redniowiecznej.
Je¶li wyst±pi konieczno¶æ bojówki to nie widzê przeszkód. Chocia¿ w ci±gu dnia bêdzie sporo innych wyda¿eñ i mo¿e nie starczyæ na bojówkê czasu. Zak³adam, ¿e je¶li do skutku dojdzie wyk³ad o uzbrojeniu ¶redniowiecznym z pokazem orygina³ów to dla nas te¿ bêdzie to atrakcj±.

Co w zamian?

- wy¿ywienie
- zwrot kosztów podró¿y dla walcz±cych
- wysoki poziom rekonstrukcji
- prawdopodobnie dla Uczestników bêdzie mo¿liwo¶æ darmowego zwiedzania kilku muzeów w Toruniu w niedzielê (miêdzy innymi ratusza)

Impreza na zaproszenia, osoby zainteresowane poproszê o mail na jz30@wp.pl, je¶li podejrzewacie, ¿e mogê Was nie kojarzyæ to poproszê o zdjêcia w zbrojach i cywilkach.

Je¶li pojawi± siê nowe informacje, bêdê podawa³ je na bie¿±co.

i parê linków
co mo¿na zobaczyæ w Toruniu:
http://www.torun.pl/index.php?strona=zw_zabytki
http://www.torun.webd.pl/galeria.html
zamek krzy¿acki as himself:
http://torun.dmkhosting.com/html40pl/zabytki/krzyzacki.php
Jakub Zieliñski
Orientacyjny rozk³ad wydarzeñ:

Pi±tek 20. IV.:
rozbijanie obozu

Sobota 21. IV.:
od 9.00 do 17.30 zwiedzanie obozu
9.00 pokaz „moda ¶redniowieczna” (poza terenem zamku)
10.00 wyk³ad „traktaty szermiercze” (poza terenem zamku)
11.00 pokaz „kuchnia ¶redniowieczna”
12.00 pokaz „broñ miotaj±ca”
13.30 wyk³ad „ewolucja uzbrojenia ¶redniowiecznego ” (poza terenem zamku)
15.00 turniej bojowy
16.00 pokaz „musztra piechoty”
17.30 bitwa
ok. 20.30 pocz±tek uczty

Niedziela 22.IV.:
zwijanie obozu
zwiedzanie miasta (?)
Mirklanda
Witam.
Tak się składa, że aktualnie mieszkam w Toruniu czy ja też mogę się zjawić?
Widzę, że o damach nic nie wspominacie a my nawet w średniowieczu byłyśmy:D icon_mrgreen.gif
I jeszcze jedno czy chcecie jakiejś listy osób na oblężenie? Jak sądzę Durandal (moje bractwo) wyśle chętnie chociaż kilka osób.
Jakub Zieliñski
hej
Zapraszam do wys³ania zdjêæ wszystkich osób zainteresowanych przyjazdem na jz30@wp.pl. Najlepiej zdjêcia w zbrojach i w cywilkach. Dziewczyny oczywi¶cie tylko w cywilkach.
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
Najlepiej zdjêcia w zbrojach i w cywilkach. Dziewczyny oczywi¶cie tylko w cywilkach.

A mia³o byæ równouprawnienie...
icon_mrgreen.gif

Prawdopodobnie parê osób z Roty ¶w. Jakuba przyjedzie. Poprosi³em Admina o to ¿eby Ci da³ dostêp do naszego forum, bêdziesz mia³ wgl±d w temat.

Narka.
icon_wink.gif
Jakub Zieliñski
Ok, dziêki.
Sobotni rozk³ad jazdy uleg³ nieco zmianie. Ostatecznie sprawy wygl±daj± tak:

9.00-17.30 zwiedzanie obozu przez publiczno¶æ
11.00-12.15 moda ¶redniowieczna (wyk³ad, ratusz)
12.30-13.30 traktaty szermiercze (wyk³ad, ratusz)
12.30-13.30 kuchnia 15 wieczna (wyk³ad, obóz)
14.00-15.00 uzbrojenie ¶redniowieczne (wyk³ad, ratusz)
15.30-16.30 pokaz musztry drzewcówkarzy (pokaz, rynek starego miasta)
18.00-19.00 bitwa (wiadomo co, zamek)

Nie wiadomo tego jeszcze na 100%, ale jest bardzo prawdopodobne, ¿e w pobliskiej szkole dostaniemy sale, w których bêdzie mo¿na spaæ.

Buziaczki
Mirklanda
Wy¶lê zdjêcia jak bedê mia³a neta w domu bo chwilowo nie mam. Ale chyba na zdjêciu z Drahimia jestem http://cahirro.lap.pl/midgard/singapore/ga...100x100-083.jpg tu razem z moj± lepsz± po³ow±. Je¶li chodzi o cywilne zdjêcia odsy³am do http://x-smokeandmirrors-x.deviantart.com/ do galerii ta kobieta to ja:D
Pozdrawiam i mam nadziejê do zobaczenia w Toruniu.
Jakub Zieliñski
Na podstawie tej jednej fotki jestem na "nie". Odezwij siê na PW, gadu lub mail zobaczymy co da siê zrobiæ. Jest jeszcze tyle czasu, ¿e zd±¿y³aby¶ siê obszyæ przed 20 kwietnia.
Impreza jest organizowana pod patronatem naszego Uniwersytetu. Zapraszaj±c go¶ci stawiamy na poziom rekonstrukcyjny.
Jakub Zieliñski
Hej,
do imprezy zosta³ miesi±c, do zamkniêcia listy uczestników tydzieñ.
Miejsca jeszcze s±. Czekamy na ciê¿kozbrojnych, halabardników, czarnoprochowców i ³uczników.

Zapraszamy.
Gregor z Krakowa
napisa³em na maila, s±dze ¿e bylbym chêtny na wyjazd
Szopulak
Cze¶æ. Mam ma³e pytanko, czy istnieje mo¿liwo¶æ pojawienia siê na Toruñskim turnieju w strojach X wiecznych? Mieszkam w Toruniu, i szkoda marnowaæ szanse porozmawiania i pochochodzenia sobie w stroju w¶ród ludzi, których interesuje odtwarzanie historii.
Cedric
Datowanie oko³ogrunwaldzkie (1360-1420)

napisane w pierwszym poscie temtu
Jakub Zieliñski
Tak jak pisa³ Cedric.
Datowanie jest ¶cis³e, nia ma mo¿liwo¶ci wej¶cia na imprezê w stroju z innego okresu.

Kolejna sprawa: lista uczestników, którzy otrzymaj± zwrot kosztów zosta³a zamkniêta. Aczkolwiek je¿eli kto¶ ma ochotê przyjechaæ na koszt w³asny, to ca³y czas mo¿na siê zg³aszaæ. Dla tych osób nie bêdzie zwrotów, ale przewidujemy wy¿ywienie dla zg³aszaj±cych siê jeszcze teraz.
Proszê nie wyci±gaæ wniosku, ¿e skoro nie ma zwrotów dla zg³aszaj±cych siê teraz, to wymagania dotycz±ce historyczno¶ci uleg³y z³agodzeniu. (piszê to na wszelki wypadek)
Marcus Aurelius Carnifex
Czy móg³by kto¶ za³±czyæ jak±¶ mapkê dojazdow±?
Jakub Zieliñski
http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Torun/Tor-centr.jpg
Jad±c od strony mostu drogowego (z zachodu) trzeba zjechaæ z mostu (po stronie starego miasta) nad Wis³ê, na ulicê Bulwar Filadelfijski (równoleg³± do Wis³y). Po miniêciu zamku krzy¿ackiego po lewej stronie, trzeba skrêciæ w lewo, przy boisku skrêciæ znowu w lewo, podjechaæ do góry i skrêciæ znowu w lewo. Na wprost jest zamek.
Jad±c od strony mostu kolejowego (od wschodu) trzeba dojechaæ do ulicy Bulwar Filadelfijski (równoleg³a do Wis³y) i przed zamkiem skrêciæ w prawo w pierwsz± ulicê wje¿d¿aj±c± miêdzy mury. Przy boisku trzeba skrêciæ w lewo, podjechaæ do góry i skrêciæ znowu w lewo. Na wprost jest zamek.
Marcus Aurelius Carnifex
Wiem, ¿e jest wybór namioty lub szko³a. We¼my namioty obóz jaki¶ zrobimy. A w szkole to ognia nie mo¿na rozpaliæ.
Ja biorê namiot.

Do zobaczenia...
Jakub Zieliñski
hej
Miejsc na namioty jest oko³o kilkunastu, jak namiotów bêdzie za ma³o, to nie bêdzie to wygl±daæ za szczególnie, jak bêdzie namiotów za du¿o to nie bêdzie jak ich poustawiaæ.
Jak na razie ilo¶æ zg³oszonych namiotów zapowiada ¿e bêdzie akurat, tak¿e spokojnie mo¿na siê deklarowaæ na namiot lub szko³ê.

buziaczki
Michal
bêd± kramarze z dobrym ¿elastwem????? Siê mi moje trochê gnie :/
Marcus Aurelius Carnifex
Jak z jedzeniem - organizatorzy zapewniaj±? Ma byæ jaka¶ zrzuta na ¿arcie? Jakie posi³ki? Bêdzie jaka klimatyczna kapela? Kto¶ robi dodatkow± prywatn± kuchniê - mo¿na siê dorzuciæ?
Jakub Zieliñski
Kramów nie bêdzie. Je¶li bêdzie okazja kupiæ jak±¶ broñ to gdy kto¶ bêdzie sprzedawa³ co¶ prywatnie.
Jedzenie zapewniaj± organizatorzy (kolacja w pi±tek 'racuchy na kocie ruchy', ¶niadanie w sobotê, obiadokolacja w sobotê i ¶niadanie w niedzielê).
Kapeli nie bêdzie, chyba ¿e kto¶ siê zg³osi spontanicznie.

Kolejna dobra (chyba) informacja jest taka, ¿e jak siê dzisiaj dowiedzia³em, ca³y czas mo¿na siê zg³aszaæ do bitwy i otrzymaæ zwrot kosztów podró¿y!! Lista uczestników bitwy nie jest zamkniêta, tak¿e zapraszamy do udzia³u w bitwie.

buziaczki
Marcus Aurelius Carnifex
Je¿eli kto¶ jest na dzieñ dzisiejszy rozkompletowany to bêd± jakie¶ organizowane grupy knechtów/drzewcówkarzy lub statystów lub innego pieruñstwa?
icon_rolleyes.gif
Jakub Zieliñski
Dok³adnie tak. Poza ciê¿kozbrojnymi na polu bêd± lekkozbrojni/halabardnicy, hakownicy i ³ucznicy, mo¿na siê zg³aszaæ gdzie kto chce. Jak ju¿ pisa³em zwrot kosztów podró¿y bêdzie dla wszystkich, którzy wyjd± do bitwy w jakiejkolwiek formie. No i jak równie¿ pisa³em, ca³y czas mo¿na siê zg³aszaæ.
Marcus Aurelius Carnifex
Do imprezy parê dni!

Kurna nie mogê znale¼æ czirliderek w tych emotkach.

Tak jak Jakub napisa³, jak s± chêtni do bitwy to do niego proszê.

Ps.
Podobno macie krzyw± wie¿ê.
devil.gif
Czarny
Cze¶æ
Rze¼nik, jest i Krzywa Wie¿a i mnóstwo gotyku A od pa¼dziernika i ja bêde mieszkañcem Torunia yeah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Thorn rz±dzi !!!!!!!!!!
Ok, ponios³o mnie trochê ...
pozdro
Seba
Zaytz
Rze¼nik jak pojedziesz to we¼ bêben !!! ten co mia³e¶ na Groonwie ;) zmajstrujemy jaki¶ solidny oddzia³ tyczek wsparty czarnoprochówk± ;)
pozdro - zajec
Marcus Aurelius Carnifex
O! Kuna zapomnia³em o nim. Dobra wezmê bêbenek i trochê innych gratów.
Mike
Mam nadzieje ¿e impreza odbêdzie siê równie¿ za rok. Niestety w tym roku nie uda³o nam siê skompletowaæ sprzêtu (cholerne opó¼nienia). Jednak¿e licze na frehowiczów ¿e umieszcz± po imprezie jakie¶ sprawozdanie smile.gif coby wiadomo by³o jak wysz³o i jak by³o.

Pozdrawiam i ¿ycze dobrej zabawy!
Marcus Aurelius Carnifex
Od której mo¿na w pi±tek przyje¿d¿aæ? Od której bêdzie jaki¶ organizator?
Jakub Zieliñski
Oko³o 12. Ja w mie¶cie bêdê ju¿ wcze¶niej "za³atwiaæ papierki", wiêc w razie potrzeby mo¿na mnie ³apaæ przed 12.
buziaczki
Magpie
Noi co?? No i jak?? Zadnych opini?? zadnych komenmtarrzy??
Tak glupio mi zaczynac pierwemu smile.gif no trudno chyba mus
Jestem zadowolony - bylo milo fajna biesiadka, sympatyczni ludzie a i mecz rzesmy rozegrali smile.gif
O takich malych bzdetkach jakbrak lub kiepska jakosc smoly przy ogromie plusow nie warto sie rozpisywac:)
Wielkie dzieki za wsio i pozdro szeset sto dziewencet:)
Amazon Girl
Witam:)
Mam pytan czy ma kto¶ moze jakies inne fotki niz te na stronie festiwalu?
Pozdrawiam Amazonka
Marcus Aurelius Carnifex
Bitwa super, podoba³a mi siê bardzo. Poziom rekonstrukcji by³ na najwy¿szym poziomie - móg³bym go porównaæ z poziomem Chudowa. Zjecha³a siê ¶mietanka Ruchu-Ruchu.

Co mi siê nie podoba³o: brak suchej somy, brak mo¿liwo¶ci rozpalania w dzieñ ognisk.

Dobrym pomys³em by by³o zrobienie biesiady w miejscu obozowania - nie by³o by podzia³u na liczn± czê¶æ "wartuj±c±" i równie liczn± czê¶æ "biesiaduj±c±". A mo¿e nocleg w tych loszkach? Troszkê te¿ zabrak³o osób graj±cych na jaki¶ instrumentach.

Ogólnie impreza by³a ca³kiem niez³a, ale dlaczego zmarz³em w nocy w namiocie?
szczerba.gif

Dziêkujê wszystkim za wspóln± zabawê.
Micha³ ¯elazo
Hej.

No to wrzucam kilka fotek jako "teaser" tego, co pojawi siê (mam nadziejê) po weekendzie na stronie Weso³ej Kompanii smile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdr.
M.
Aiuto
Bardzo mila i sypatyczna impreza na rozpoczecie sezonu ( przynajmniej dla mnie) ,troche excentyrcne miejsce na iscenizacje,ale widac tak byc musialo...za to uczta wzorcowa ( wielki Szacun dla Maliny),zamiast muzyki tenory Ostrudziańskie ,ale tez narzekac nie ma za bardzo na co smile.gif
Jestem pod wrazeniem konstrukcji "bezpiecznych strzal " , Bog jednak wspiera szalencow ....
Marcus Aurelius Carnifex
Tak tenory Ostródziaków by³y niez³e. Do dzisiaj pamiêtam jak zwija³em siê pod sto³em ze ¶miechu.
bigsmile2.gif
Michal
Dziêki za ciep³e przyjêcie, obite blachy (i nowe wizyty u p³atnerza), solidn± motywacjê do treningów bum.gif , ciep³y bigos, zimne piwo, super klimatyczne miejsca do zwiedzania i wogóle...

... a czemu ta lampka do o¶wietlania murów nie chcia³a nam ogrzaæ namiotu????
Roberto
Bardzo przyjemna imprezka, bitewka robi³a wrazenie klimatów kibicowskich co nie zmienia faktu ze by³a bardzo fajna smile.gif. Uczta pszepyszna, pe³ne uznanie dla Maliny i Kub³a !!!! Reasumujac oby ta miprezka wesz³a na sta³e do kalendarza.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Super impreza, mnóstwo rado¶ci, wysoki poziom, dobrze przygotowani przez organizatora dziennikarze. Podziêkowania dla Kub³a za ca³okszta³t, Maliny za wk³ad niezaprzeczalny, prywatnie Karoliny za przenocowanie nas w pierwsz± noc i wszystkim za towarzystwo. Pozdrawiam
Gwyn (i zaocznie Marta)
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jedna z pierwszych imprez od lat, jaka widzialem z pozycji obserwatora:) Szkoda, ze sie dwie imprezy nalozyly, ale w miare mozliwosci postaralem sie byc na obu smile.gif
wenflon
Przyzwoicie, zabawa przednia, a drobne uci±¿liwo¶ci bledn± przy ca³okszta³cie wydarzenia. Co do wieczornego spotkania przy ¶wiecach, etatowy kompan grajek na byleczym w takich sytuacjach nieoceniony, w przeciwnym wypadku zostaj± gard³a, ale jak wiadomo tam gdzie s³ychaæ ¶piew, tam nie ma z³ych ludzi hehehe.gif

...pozdrawiam

Pietrek

kilka zdjêæ uczyniono
Pawel ChmurnoOki

Dzieki dla wszystkich uczestnikow. Impreza mila i mysle, ze udana -kameralnie i sympatycznie.
Pozdrawiam -do zobaczenia na kolejnych smile.gif
-Chmurek
Owen
Ja równie¿ chwalê i poklepujê po plecach ;).
Jak widzê go¶cie s± zadowoleni mam nadziejê, ¿e Kuba równie¿, mimo pracy w³o¿onej w organizacjê tego spêdu.
Có¿ pogoda by³a jeszcze nie ta, miejsce takie troche przechodnie (jak to w centrum miasta) ale zabawa fajna, zw³aszcza przy "tenorach ostródzkich" ;).
Oczywi¶cie pok³ony nale¿± siê te¿ Malinie za pierwszorzêdn± ucztê z wypasem.
A na zakoñczenie pozdrawiam mieszkañców Torunia którzy wykazali sie wyj±tkow± kultur± i zainteresowaniem jak na polskie warunki.
Pozdrawiam

ps. Ca³usy dla Karoliny i Seby za przenocowanie mnie ;)
Jakub Zieliñski
No to ma³e rycerskie marzenie pt. "turniej w Toruniu" zosta³o spe³nione, za co serdecznie Wam dziêkujê.
Zupe³nie odrêbne i wyj±tkowe podziêkowania nale¿± siê Malinie i Andrzejowi, bez których wsparcia wogóle nie podj±³bym siê realizacji imprezy (pomijaj±c kwestie ¿ywieniowe, za które Malina sta³a siê moim bohaterem). Dziêkujê te¿ Du¿emu za wspólne warty, Kozie za ¶cie¿kê d¼wiêkow± do bitwy, Cormacowi i Sebie za przywóz chipsów oraz Radkowi i Patrykowi za wsparcie logistyczne po imprezie i organizacjê przepomocnej ekipy z akademika. Dziêkujê osobom, które podjê³y siê prowadzenia wyk³adów.
Mam nadziejê, ¿e niedoci±gniêcia, jakie wyst±pi³y nie zepsu³y ca³ej zabawy. Rzecz, której ja najbardziej ¿a³ujê to to, ¿e przyjecha³o tak niewielu walcz±cych. Z drugiej strony dobrze, ¿e te osoby, które pojawi³y siê, w ogromnej wiêkszo¶ci wysz³y do bitwy i poziom "jasiowania" by³ minimalny.
Cieszê siê z Waszej opinii o toruñskiej publiczno¶ci i dziennikarzach. Mi³o czyta siê takie rzeczy.
Czy za rok bêdzie okazja do kolejnego spotkania w Toruniu w takiej formule jak podczas Festiwalu Nauki i Sztuki, zobaczymy.

I rzecz ostatnia: zginêli reformy, jak siê nie znajdo rozgonim ta impreza (albo) ta impreza bedzie, ale rozje..ana ;). Jo ;) zasadniczo chodzi o to, ¿e w sobotê, spod namiotu kuchennego zniknê³y moje gacie, XV wiek, szyte rêcznie. Szczê¶liw± znalazczyniê proszê o zakoñczenie spro¶no¶ci, do których teraz zapewne dochodzi z ich udzia³em i zwrot garderoby. :D

Po zwiniêciu obozu okaza³o siê, ¿e kto¶ zostawi³ mêsk± koszulê z rozciêciem z przodu i torbê (bia³a, wspó³czesna). W razie czego proszê o kontakt, mogê przywie¼æ fanty na I³¿ê.

buziaczki
Karolina
czesc
nareszcie sprawny komputer, czas najwyzszy podziekowac za rewelacyjna impreze: organizatorom za to ze byla, uczestnikom za to ze byli - juz dlugo sie tak nie ubawilam! pozdrawiam serdecznie
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
zasadniczo chodzi o to, ¿e w sobotê, spod namiotu kuchennego zniknê³y moje gacie, XV wiek, szyte rêcznie. Szczê¶liw± znalazczyniê proszê o zakoñczenie spro¶no¶ci

A sk±d wiesz, ¿e to by³a kobieta? Mo¿ê jaki chopak jest w tobie zuroczony...
icon_rolleyes.gif
Bartosz
Hej
pod poni¿szym adresem znajdziecie trochê zdjêæ z bitwy mego autorstwa
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...bumName=album11

pozdrawiam
Bartosz
Animaa
...A ja tylko mogê ¿a³owaæ, ¿e nie mog³am zostaæ na samym oblê¿eniu:((
jednak toruñska atmosfera na ca³ej imprezie doprawdy przednia, niestety nie jestem uczestniczk± Ruchu Rycerskiego, ale ostatnio przygl±dam siê ca³emu zjawisku do¶æ dok³adnie i stwierdzam, ¿e to naprawdê warto¶ciowy sposób na ¿ycie...a wiêc powa¿nie zastanawiam siê nad wst±pieniem do jakiego¶ bractwa...ale to tak a propo Torunia;)
no i bardzo ró¿nych i ciekawych ludzi mo¿na spotkaæ..! aha i przy okazji chcia³am spytaæ pana Micha³a czy uda³o siê ruszyæ z rycerstwem w Sieradzu??

Pozdrawiam wszystkich bawi±cych siê w rycerstwo smile.gif
Michal
tylko nie pana, proszê - nie jestem taki stary na jakiego nie wygl±dam...przejd¼my na prywatn± pogawêdkê bo nas tu admin wyrzuci admin-patrzy.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.