Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turcja - stroje i opancerzenie X w !
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Dakkar
Witam!

Poszukujê wszelakich informacji o Stroju, i opancerzeniu tureckim z ok. X w.

(najlepiej ryciny badz zdjecia smile.gif
Zawisza
http://www.geocities.com/kaganate/index.html

przej¿yj t± stronê

Zawisza
Dakkar
Dzieki, chociaz sa to bardziej wêgrzy...

P.S. Czy ma ktos jeszcze jakies informacje?
Wotawa
Tak
Dakkar
Hmm.. A czy moglbys mnie uraczyc owymi informacjami w miare szybko?
Wotawa
Osi±gn±³em stadim ba³aganu idealnego i ciê¿ko bêdzie z tym "szybko".
Na red kaganate znajdziesz uzbrojenie Hazarów, daj±ce pewne wyobra¿enie o tureckim z Xw.
Zahaczy³bym o "Saracen Faris", mimo pewnych luk w tym dziele.
Co konkretnie sprawia problemy? Buty? He³m? Pancerz? Turcy s± raczej bardzo szerokim i kolorowym konglomeratem ludów niz jedolit± grup±.
Podejrzewam, ze chodzi Ci o tych zwi±zanych z Iranem i Anatoli±?
Dakkar
Hmm w sumie cos w tym stylu!

Aczkolwiek mia³em mo¿liwo¶æ byæ w te wakacje w turcji :]
Wiêc buty uda³o mi sie podpatrzec w muzem bigsmile2.gif (ale nie odmowie wzorom)
Spodnie natomiast uda³o mi sie zakupic (sa bowiem noszone do dzis przez "starszych ludzi")
Wyg³adaja dosc smiesznie(cos dla skejtow:P) bowiem maja krok ponizej kolan a same nogawki maja ze 20-30cm :]

Z tego co zauwa¿y³em uzywali szabli :] i ka³kanow czasem lamelki ale nie mam pojecia co jeszcze!!

Interesuje mnie przede wszytskim koszula, cos odswietnego na koszule, cos na glowe ale nie fez, a co do pancerza to jakies urzadzenie na klate icon_mrgreen.gif ,helm (najlepiej zaslaniajacy twarz:), rekawice?, karwasze?, cos na nogi?, oraz wszelakie inne smile.gif))
Wotawa
Do ³êczycy nie zd±¿ê Ci przygotowaæ obrazków.
http://www.geocities.com/normlaw/khazararms/
KApota ³ucznika. Bardzo typowa dla ¶rodkowej Azji w pasie stepów. Zdaje sie, ¿e rzeczywi¶cie zak³adano po³y odwrotnie (prawa na lew±).
Buty - bardzo charakterystyczne - "na szelkach". Z przodu zacgodz± na kolano (miêksza skóra?) i przypiête s± na pasek ze sprz±czk± prawdopodobnie do paska pod kapot±.
W pó¼niejszych czasach u¿ywano koszul jedwabnych.
He³m - z nosalem bym znalaz³, ale teraz nie bardzo.
Co do ka³kanów, to nie wiem czy akurat wtedy by³y u¿ywane. To co widzia³em to raczej drewno i blacha, albo skóra, albo nie wiem co jeszcze.
Zdaje sie, ze renesanss ka³kanu nast±pi³ nieco pó¼niej.

Na klate to ci±gle siê biedzê z lamelk±. Powinna byæ skóra bydlêca - koczownicy nie hodowali ¶wiñ. Polecam stosowanie filcu.
Bardzo charakterystyczne czapeczki by³y na po³udniu. Dobrze przedstawione w³a¶nie w "Saracen Faris". Chyba nawet pojawiaj± sie na nowej ok³adce. Tu jest kilka rzeczy , ale nie s± to te kttóre znam.
http://www.geocities.com/qilich/clothing/intro.htm
Szabla o ma³ej krzywi¼nie.
Dakkar
Wielkie dzieki!
Co do lamelki to ja wlasnie koncze prototyp ze skory swinskiej 4mm utwardzanej... (plytki wielkosci mniej wiecej 4cm na 3 cm z 7 dziurkami)
Jak skoncze i zrobie fotke to dam do oblukania, bo mam zamiar otworzyc masowa produkcje devil.gif lamelek jak i innych skoro podobnych...

W takim razie czekam na dalsze informacje po Leczycy smile.gif))
(na ktorej niestety nie bede...poniewaz to kawal drogi a i z transportem kiepsko )
Wotawa
Mo¿e nastepnym razem. POwiedz jak utwardza³e¶ p³ytki skórzane.
Dakkar
Móg³bym :]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.