Podobno w tym roku na Grunwaldzie maj± wyst±piæ lekkie oddzia³y litewsko-ruskie z Litwy i Ukrainy
Mieszko
Dru¿yna Ksiêcia Mieszka Starego
Oby. w koñcu ich tam najwiêcej by³o. Ech, gdyby tak ze strony krzy¿ackiej jeszcze trochê pruskich witingów...W koncu D³ugosz wyra¼nie pisze, ¿e Polacy wojsk krzyzackich od litewskich nie zawsze mogli odrózniæ.
panowie ,spokojnie zamiast pisac"podobno"poczekajciena informacje organiatora
2 Mieszko Stary -
Naprawde?
I kto to bedzie, jakie bractwa?
Pozdr.
Ugni.
S³ysza³em o konnych z Urainy {oko³o 10.} i pieszych z Litwy{30}.
Jasne, a ja slyszalem ze wsztscy krzyzacy musza w tym roku obowiazkowo nosic brody ( kobiety tez) a Warszawskie ZOO na potrzeby inscenizacji ma wyporzyczyc 2 słonie i malego chomika ......aha, a bitwe na zywo bedzie prowadzil Krzysztof Ibisz , ....
POzdrawiam i zycze dalszego snucia bajeczek
To jest naprawde wesola wymiana plotek.
Ja tez sie dorzuce.
Widzialem Elvisa, jezdzi tym samym autobusem co ja do pracy.
Jak wyzej Aiuto - a moze by tak poczekac a nie plesc bzdur??
Jest podobno na ten temat co nie co w Gazecie Olsztyñskiej z 20 albo 21 grudnia{wywiad z jednym z dowódców chor±gwi}
Bez urazy Mieszko, ale moze warto swoja ksywe zmienic na "podobno "
..bylem na ostanim spotkaniu dowodcow w grudniu 2006 i nikt nie mowil o takich opcjach , zwlaszcza o takich abstrakcjach finansowych jak sprowadzanie koni z ukrainy ..prosze o wiecej realizmu w wypowiedziach
pozdrawiam serdelecznie
Co tak nerwowo reagujesz Aiuto ?
Mnie ta sprawa bezpo¶rednio nie dotyczy {nasza grupa to tylko wiek XII i XIII} ale wiem od znajomych ¿e na Grunwaldzie jest smiesznie ma³o koni i walczy tylko ciê¿kozbrojana piechota przeciw ciê¿kozbrojnej piechocie i nie jest to inscenizacja a parodia.
Po zdjeciu widze ¿e uczestniczysz tam konno i boisz siê byc mo¿e konkurencji.
Heh...
Ja to nie wiem nawet u kogo w bractwah z Ukrainy konie w ogule sie maje...))))))
Witaj
Dlaczego twierdzisz i¿ to parodia? Znowu podpierasz siê twierdzeniami osób trzecich, nie za¶ w³asnym do¶wiadczeniem. Faktycznie, oooooooogromna wiêkszo¶æ walczy pieszo - i tak pozostanie. Nie widzê tej masy walcz±cej konno, nie na zasadach obowi±zuj±cych w "bitwie".
Ale ¿eby od razu z tego powodu nazywaæ to fars±? Trzeba siê cieszyæ ¿e poziom historyczno¶ci dynamicznie idzie w górê, a konie... Najpierw musz± byæ spe³nione warunki do tego by poajawi³a siê tam masa koni.
Nie traktuj tego jako ataki na siebie, Ajuto ma racjê - weryfikuj swoje informacje. W czterech swoich wypowiedziach powo³ujesz siê na osoby trzecie - mo¿e to powodowaæ pewne... rozbawienie?
k³aniam nisko
Indar
Mieszku Stary, zastanawia mnie sens istnienia tego tematu - nie posiadasz żadnej informacji a zakładasz go bo... no właśnie bo co? I po co te wycieczki osobiste pod adresem Aiuto? Zaznaczył on jedynie brak sensu tego tematu, z czym się zgadzam.
Rozpuściłeś plotkę, która nijak się na razie nie potwierdza, bo "podobno", bo "słyszałes", bo "zanjomi". Warto się zastanowić czasem nad tym, czy masz coś sensownego do powiedzenia. Na forum nie pisze się ot tak sobie, tylko wtedy kiedy masz konkret do przekazania lub pytanie które Cię nurtuje.
Co do inscenizacji bitwy grunwaldzkiej - to jak sama nazwa wskazuje jest inscenizacja, a nie rekonstrukcja przebiegu bitwy. Jak już przyjdzie czas, że będzie tyle gotowych osób, żeby incenizacja bardziej zbliżyła się do rekonstrukcji, to pewnie tak się właśnie stanie. Na razie jest jak jest i też jest fajnie.
Wchodząc do tego tematu miałem nadzieję na konkret - no i się srodze zawiodłem... dzień jak co dzień
Kup± na mnie a zbliza siê 2010, a z roku na rok nic lepiej !!!
Czy nie rozumiecie ze nie tak wygl±da³a BITWA POD GRUNWALDEM
Ch³opcy, dobrze ze nie widzi tego przyjaciel mojego ojca Stefan M.Kuczyñski.
Równie dobrze w tym uzbrojeniu mo¿ecie odtwarzac Crecy 1346, Azincourt 1415 i Bosworth 1485.
A niezbyt zorientowana w temacie publika bêdzie my¶la³a ¿e wszystko jest o.k.
Mieszku! Stary! Poczytaj mo¿e najpierw o za³o¿eniach tego co robimy, na jakich zasadach to siê odbywa, dlaczego tak a nie inaczej. Brak Tobie elementarnej wiedzy do rzeczowej dyskusji na temat insenizacji bitwy grunwaldzkiej, bo nic o niej nie wiesz (jak sam stwierdzi³e¶). I co z tego, ¿e zbli¿a siê 2010? Wtedy to co? Ku uciesze gawiedzi maj± zetrzeæ siê konno dwie kilkudziesiêcio tysiêczne armie, jak 600 lat wcze¶niej? Ma doj¶æ do rzezi?Pomy¶l troche...
Inscenizacja jest symbolicznym przedstawieniem, nie rekonstrukcj± - i mo¿e niech tak pozostanie (z oczywistymi zmianami zaplanowanymi na nastêpne lata przez organizatorów), bo czy chcieliby¶my zetrzeæ siê konno na ostro w takich formacjach i w takim uzbrojeniu jak 600 lat temu? Dziêkujê, je¶li takie widowisko siê odbêdzie, to obejrz³bym chêtnie s±cz±c browarka i zagryzaj±c paluszkami. Tyle ode mnie.
BTW. Proszê
chyba, ¿e kto¶ ma konkretne informacje.
Kuzwa. Jak to nic lepiej , co roku jest lepiej, ale jak sie nie jezdzi tylko jatrzy to sie nie wie, albo co gorsza slyszy od osoby trzeciej jak wskazuja posty powyzej. Nie potrzebujemy twoich wywodow zeby wiedziec ze tak nie wygladalo co to myslisz ze z matolami i gowniarzami rozmawiasz, po prostu pewnych rzeczy sie nie przeskoczy i ch..j (zebrac w obecnych czasach 30000 koni co najmniej) dlatego trzeba robic to co sie da. Dalej komentujac twoje wywody co do konnego zdjecia kolegi Ajuta to jest ono z zupelnie innego wyjazdu ale przeciez ciebie to nie interesuje bo przyjales swoj bledny aksjomat ktorego bedziesz bronil jak niepodleglosci, bo pasuje do twojej wizji obawiania sie konkurencji. A skoro ta sprawa cie bezposrednio nie dotyczy jak sam zauwazyles, gdyz odtwarzasz 12/13 w. to bujando , ja sie 13 nie czepiam bo sie w niego nie bawie i nie moja brocha. A swoja droga to i tak jakas pod****ucha jest z twojej strony cos mi sie wydaje.
Trolla prawdziwego dawno nie widzia³em. A Wy?
Pozdro666
Gwyn
Zdaje siê, ¿e gdzie¶ blisko ma siedzibê :D
Mieszku, skoro Grun to taka kicha i ¿enada, to chwytaj okazjê!
Zrób konkurencyjn± imprezê: sci±gnij lekk± piechotê z Litwy, konie z Ukrainy, tabory z Czerwiñska; we¼ w dzier¿awê CA£Y uroczy zak±tek miêdzy stêbarkiem i grunwaldem, a nie tylk± t± marn± dolinkê, hulaj dusza!
Ale musisz siê spieszyæ, bo do 2010 gotów Ciê ubiec ekspert kulturarny v-ce premiera Adrzeja(zainteresowani wiedz± o co biega).
krytyk i eunuch z jednej s± parafii:
obaj wiedz± "jak"
...¿aden nie potrafi.
pozdrawiam
p
CYTAT
Czy nie rozumiecie ze nie tak wygl±da³a BITWA POD GRUNWALDEM
O¶wieæ nas ch³opcze i daj po cukierku, to moze zbierzemy sie dla ciebie w kilkadziesi±t tysiêcy i zrobimy to jak nale¿y.
CYTAT
Ch³opcy, dobrze ze nie widzi tego przyjaciel mojego ojca Stefan M.Kuczyñski.
Dziecko.....ty nas ojcem nie strasz, nie wa¿ne czy zna M. Kuczyñskiego czy nawet karate.
CYTAT
Równie dobrze w tym uzbrojeniu mo¿ecie odtwarzac Crecy 1346, Azincourt 1415 i Bosworth 1485.
Z pewno¶ci± tego nie wiesz, ale uzbrojenie w tych bitwach znacznie siê ró¿ni³o.
CYTAT
A niezbyt zorientowana w temacie publika bêdzie my¶la³a ¿e wszystko jest o.k.
Wiêc choæ raz do niej do³acz i potem zg³aszaj sie z pretensjami.
drogi Mieszko, ja sie nie obawiam zadnej konkurencji, po prostu z racji skromnego doswiadczenia i skeomnego zaangarzowania w jedna zchoragwi ,mam nieco dokladniejsze rozeznanie w kwestji imprezy niz wirtualni rycerze,
Fajnie by bylo zeby liczba konnych zwiekszala sie ( w tym roku bylo 18 +obstawa jagielly) ale do tego potrzeba jest kasa przede wszystkim , bo nikt za darmo nie przyjedzie z konmi ,proponuje porozmawiaj ze swoimi kolegami ktorzy organizowali jakies imprezy to ci powiedza .
Wydaje mi sie ,ze masz mgliste pojecie nie tylko o inscenizacji grunwaldzkiej ale o relanych mozliwosciach inscenizacji sredniowiecznej wogole , wiec moze pojezdzij na imprezy ,zobacz na wlasne oczy ,to moze liczba twoich "podobno "sie zmiejszy ,bo jak na razie to "na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach ..." ( bez urazy dla Mruczka Chojnickiego)
pozdrawiam i zycze sukcesow w sporcie i rekreacji
Mieszko: PLONK, Trollu... Przywitaj siê z towarzystwem w moim kaefie...
Cytat: pieszych z Litwy{30}
Niemoge w to uwierzyc. Jestem chyba jeden z najlepej informovanyh osob bo znam wszystkih kto w litwie zajmujesie RR. Hocz naprawde i ja nie wszystkih i nie wszyscy mnie liubiom. Ale chyba to normalnie.
Moge powiedzic jal litwa "wyberasie" do griunwa...
W litvie jest 5 breatstva kture deklarujom ze tym zajmujomsie. Opowiade Wam wszystko... Tez bylbym zainteresovany na komentarzy i informacje od organizatorow. Ja moge troszke wzbudzic ih...
1- antikos karys (wojownik antycki) - raczej tam so orki z mordoru i absoliutnie z historycznoscia niemajom nic wspolnego. Hetnie bym pojehali ale takie mroki pole griunwaldzie nievidziali jusz kilku lat...
2- Viduramziu pasiuntiniai - bratswo ktura jak najbardzej zanteresowana tylko w pieniedzah i reklamie. No w tym roku reklamy mogom dostac doscz niemalo... to jest szansa ze mogom pojehac. Mogom wystavic 10 bojovyh liudzi. Hystorycnoscz ... no tak - chyba normalnie. Widzalem na griunwie strasznejszyh...
3- KKIK - oto so najglawni organizatorzy pordozy - majom finansowanie ministerji... Jiesli scercie powiedzic... dobre ih nikt niewidzial, ale mam spieguv wsendzie (ale to prawda...) - XIV -XVI - oto datovanie ih zbroji... w dodatek dowodca ih niezbyt liubi Viduramziu pasiuntiniai - bo maly kiedysz problemy miedzy osobowe. Wiec szansy zebracsie liudzom zmejszajomsie. Tez KKIK niekontaktuje z mno jak z osoba ktora byla na griunwie... No cosz ino so pewni - poprostu im ministerswo pomoze... Oni mnie pzec 3 osob piwiedzieli zemym ja zainformaowal wszystkih hetnyj na wyjazd... Jak wam wygliado to? ja dzwonie naprzyklad Ajuto ( nic osobistego) i muvie azeby on zbieral liudzi na imreze w litwie... I zadnej ogolnej informacji a jusz o konkretnej nie co gadacz oprocz "w tym roku mamy finansowanie i zastempstwo ministerji"... Wygliada glupio? mnie tak. a to znaczy ze ja z nimi niepojade...
4- Dimicatio Sacra - w ogule 3 liudzi i tylko 2 liudzi godnyh na sriodek-koniec XIV. Te liudzi mogom pohehac , ale... oni mogom niepojehac bo te liudzi raczej pzerabiajomsie do ultrasovyh lub malyh milyh imprez z dawnymi znajomymi... wiec malo szansy.
5- Krolewska gvardia - wiekszoscz niepelnoletnie (mnej niz 18 lat...), mroczni, mlode, i niebezpiecnie jak do innyh i dla siebie... te kture mogom jako "dream team" pojehac - kilku osob.
6- inne kluby - to wcesniaki... i od tego poszedlo idea "legka piehota"... Ih nebedzie. moze kogosz i namuviom ale to kilku liudzi 2 no 3 no 5 ale nie wiecej.... Tym bratswom griunwald jest w ogule nieinteresojoca impreza...
Viec 30 liudzi... so neralne. Realne staniowiomsie tylko jieszli bedzie mozna brac wszystkih mrokow. Czy organizatory na to zgadzomsie? Jiesli tak s honorem prosze tak i okreszlic rzeczy - Litewskie mroki dopusczane...
Serdiecnie pozdrawiam
Nieh was mars niezaatakuje
CYTAT(Tatar @ 07:31 22.02.2007) [snapback]181325[/snapback]
2- Viduramziu pasiuntiniai - bratswo ktura jak najbardzej zanteresowana tylko w pieniedzah i reklamie. No w tym roku reklamy mogom dostac doscz niemalo... to jest szansa ze mogom pojehac. Mogom wystavic 10 bojovyh liudzi. Hystorycnoscz ... no tak - chyba normalnie. Widzalem na griunwie strasznejszyh...
Medieval Messengers of Castle Trakai
5 fighters, 8 civilians
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.