Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wroc³awski Ratusz
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Borg
Witam
Poszukuje dok³adnych zdjêæ plaskorzeb z ratusza we Wroclawiu wraz z ich datowaniem.
Czy ktos dysponuje czyms takim
Szczegolnie interesuja mnie postaci z wejscia do Piwnicy ¦widnickiej (dwaj panowie z fletowatymi pucharami). Jakie jest ich dokladne datowanie (po za tym ze II pol XIVw)
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Arek
Wojtek z Jakubowa
W którym¶ numerze kwartalnika ¯ywa Archeologia co¶ chyba by³o. dunno.gif Ale pewno¶ci nie mam - sprawdzê gdzie dok³adnie i dam znaæ.
Pozdrawiam
Borg
W numerze 2/2006 sa wlasnie te dwa chlopki sfotografowane i tyle
jesli w jakims jeszcze numerze bylo to ja chetnie
£azarz
Salve Fratres!

Mamy du¿± ilo¶c zdjêæ ratusza. Zbli¿enia p³askorze¼b m.in. sceny walki, elementy zbroi i inne. Wszystkich chêtnych zapraszam na priv.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Na pocz±tek 4 fotki reszta niebawem.
http://s105.photobucket.com/albums/m201/be...l_green/ratusz/

Pozdrawiam Grzegorz
Peter von Opperau
tylko pamietajcie, ze czesc rzezb z poludniowej fasady pochodzi z konca XIXw. !!! konkretnie postacie stojace na postumentach pod gotyckimi baldachimami
w ramach ciekawostki: te rzeby maja twarze rajcow miejskich i najwazniejszych osob z miasta, wlasnie z konca XIXw. (albo poczatku XXw. nie pamietam dokladnie), jeden posag ma chyba nawet twarz Maxa Berga (to ten od Hali Ludowej, dawniej Hali Stulecia)
Borg
czyli ta pani sciagajaca buta i pan z ceramika w lapie sa blee?
Peter von Opperau
zeby byc szczerym to co do tych dwu to nie jestem pewien.... na pewno caly szereg rzezb, ktore sa wyzej, i rozmieszczone na calej poludniowej elewacji
Sawa
Czo³em

Pani z butkiem i facecik ochlajtus - nie jestem pewien czy to XiX ale raczej tak.

panowie z pucharami fletowymi s± gites i raczej bli¿ej pocz±tku XV wieku.

Pozdrawiam
Krzysiu
Pan z kilkoma pucharami to piwniczy (Kellerherr), czyli cz³owiek, który zarz±dza³ sprzeda¿± piwa w lokalu pod spodem :-)

Poka¼na dokumentacja ratusza znajduje siê w Bibliotece Uniwersyteckiej Na Piasku, w dziale ikonograficznym.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.