Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: obrobka bursztynu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
buszuj±cy po strychach
witam
poszukuje informacji o obrobce bursztynu,poniewaz to moje pierwsze kroki,kazdy trop sie przyda,
zaczynajac od domowych sposobow na szlifowanie i polerowanie,nadawanie z grubsza ksztaltu,wykonywanie otworow itp.
nie mam w domu warsztatu jubilerskiego wiec,,, pewne b.zaawansowane rozwiazania odpadaja.
przy okazji czy ktos ma namiary gdzie mozna nabyc burszty w rozsadnej cenie?
z gory dziekuje
maciek
fylgia
Witam.
Nie wiem czy ju¿ to znalaz³e¶, ale proszê http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=135
"Kurpie nie tylko umieli szukaæ i kopaæ bursztyn ale tak¿e go obrabiaæ." - od tego momentu robi siê w miarê rzeczowo. Szuka³am na szybko, ale jest to ju¿ trop, o który prosi³e¶ ;)
Nie wiem czy tam jest to napisane, bo nie doczyta³am, ale bursztyn ogrzany w oliwie miêknie i daje siê gi±æ; jest wra¿liwy na dzia³anie potu, ¶wiat³a s³onecznego, mocniejszego ¶wiat³a sztucznego i oczywi¶cie otwartego ognial; ¿r± go kwasy i mocniejsze chemikalia; polerowaæ trzeba bardzo ostro¿nie, s± do tego specjalne ¶rodki, inne ni¿ pasty do zwyk³ego polerowania metali czy kamieni szlachetnych (mo¿na u¿yæ irchy z past± polersk±). £atwo siê rysuje i zniekszta³ca, wiêc metalowe narzêdzia do wy¿ej wymienionego giêcia odpadaj±. Mo¿na go wyszlifowaæ mia³kim papierem ¶ciernym, ale pozostaje osad, który nie zawsze daje siê usun±æ, wiêc chyba najlepiej na mokro(równie¿ eksperymentujê w tej kwestii). Co do otworów nie mam pewno¶ci, przychodzi mi na my¶l jedynie "furkade³ko" tongue.gif
Raczej Ci zbytnio nie pomog³am, ale mo¿e jeszcze co¶ znajdê. Poszukaj ksi±¿ek o bursztynnictwie, najlepiej w antykwariacie. A mo¿e odezwie siê kto¶ z Trójmiasta i sprawa bêdzie za³atwiona smile.gif
Pozdrawiam
Viator
Je¶li chodzi o obróbkê domow± a nie historyczn±, to wiercenie zwyk³ym wiert³em, ale na bardzo wolnych obrotach. Najpierw bry³kê przewieræ, a potem docinaj i poleruj, bo do¶æ ³atwo pêka w³a¶nie przy wierceniu i szkoda pracy. Z polerowaniem te¿ nie przesadzaj, bo po³ysku brylantu nie osi±gniesz; chodzi g³ównie o usuniêcie matowej warstwy powierzchniowej ("skórki") i jej zanieczyszczeñ. Naj³adniej wychodz± i najhistoryczniejsze bêd± powierzchnie g³adkie - paciorki okr±g³e, itd. Poza tym szlif fasetowy w wypadku bursztynu nie daje du¿o wiêkszego ¶wiat³a i ma raczej miêkkie krawêdzie, zbyt ostre szybko by siê star³y lub ukruszy³y przy u¿ywaniu. Zreszt± szlif fasetowy to ju¿ pó¼niejsze wieki, raczej od schy³ku ¶redniowiecza. Natomiast poszperaj w poszukiwaniu odmian barwnych, które zawsze by³y cenione i eksponowane - zestawienia typowych miodowych kolorów z niemal bia³ym lub b³êkitno zabarwionym bywaj± bardzo efektowne. Niestety, rynek pami±tkarski zdominowa³ obróbkê bursztynu i trudno bêdzie tanio dostaæ dobry materia³, raczej. Poza region trafiaj± w³a¶ciwie tylko gotowe wyroby, trzeba z³apaæ kontakt gdzie¶ na miejscu, w okolicy Trójmiasta. Z drugiej strony, w samym regionie istnieje spora konkurencja wiêc przy wiêkszych ilo¶ciach powinno siê daæ trochê stargowaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.