Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: No¿yki kab³±czkowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
ska³a
Interesuj± mnie materia³y nt. no¿yków kab³±czkowych, jakie¶ wzory, rozmiary itp. Ostatnio wzi±³em sobie ten temat na warsztat za namow± znajomej i jej s³ownych wskazówkach, jednak nie mia³em okazji zobaczyæ co¶ takiego na ¿ywo.
Dagr
Niedawno jako¶ mi siê taki temat obi³ o uszy,poszukaj na freha albo moze jednak gdzie¶ tu jest dunno.gif cool.gif
jagoda
podsy³am link do tematu na forum Halla
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=1671
dodam, ¿e pierwowzory zosta³y w koñcu znalezione- w staro¿ytnym Egipice (narzêdzia do mumifikacji) crazy.gif
Mateusz z £odzi
CYTAT
dodam, ¿e pierwowzory zosta³y w koñcu znalezione- w staro¿ytnym Egipice (narzêdzia do mumifikacji)

Ja je znalaz³em w moim podrêczniku do historii - niestety nie mia³em okazji zeskanowaæ tej strony. Je¿eli znalaz³±¶ tê informacjê na forum Dagome, chodzi o moje "znalezisko", je¶li jednak gdzie indziej, to bardzo siê to ¼ród³o przyda - mog³aby¶ je podaæ?
Boran
Chodzi o informacje z forum Dagome. Za skan byliby¶my niezmiernie wdziêczni, ewentualnie podaj po prostu dane podrêcznika.
Rabiega
Nó¿ do ciêcia klatki z piersiami, wypisz-wymaluj prawie jak nam wspó³czesny, tyle ¿e z obsydianu :

Orygina³ w Smithsonian Istitution.
Mateusz z £odzi
Podrêcznik, w którym znalaz³em zdjêcie znaleziska egipskich narzêdzi chirurgicznych:
Leszek Mroziewicz, Robert ¦migocki, Wydawnictwo Arka, Poznañ 2002
Historia - Dzieje Staro¿ytne, czê¶æ 1

Interesuj±ca nas ilustracja znajduje siê na stronie 43 (jakby kto¶ znalaz³ w ksiêgarni tê pozycjê).
Jest to podrêcznik do liceum, wiêc nie mo¿emy do koñca ufaæ jego tre¶ci icon_wink.gif

Po paru godzinach szukania w internecie na angielskich stronach nie znalaz³em ¿adnego zdjêcia tego znaleziska. Jutro spróbujê z francuskimi stronami, ale nie oczekujê lepszych rezultatów.

Najbli¿ej by³o takie cacko Medieval Surgical set
Nó¿ H co prawda kab³±czka nie ma, ale lekkie zawiniêcie na koñcu trzpienia.
Tu pisz±, ¿e na podstawie znalezisk z opactwa S.Eutizio we W³oszech. Te¿ nie wiem, czy im wierzyæ.

Postaram siê zdobyæ dostêp do skanera jak najszybciej.
Dagr
Szczerze powiedziawszy kilka dni temu by³ program o wyprawach wikingów na Discovery cywilizacja czy jakim¶ takim,w którym po przyp³yniêciu bodaj¿e ...(ten który przyp³yno³ pierwszy na grenlandie:)) icon_mrgreen.gif przekazywa³ tamtejszym koczownikom no¿yk kab³±czkowy(dokladnie siê przypatrzy³em)Troszke siê zdziwi³em ale program by³ ¶wietny! bigsmile2.gif Historyczno¶æ pierwsza klasa moim zdaniem:)I prawdopodobnie ten no¿yk kab³±czkowy te¿ nie by³ wyimaginowany:)Moze ktos ogl±da³ ten program chetnie porozmawiam o nim> devil.gif
Mateusz z £odzi
Parê lat temu te¿ widzia³em ten program. Nie wiedzia³em jeszcze zbyt wiele o kulturze materialnej wikingów, wiêc nie pamiêtam, czy by³ historyczny.
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e na discovery s± programy bardziej popularnonaukowe ni¿ naukowe i nie nale¿y traktowaæ ich jako wyroczni. Ich adresatami s± zwykli ludzie, a nie reanactorzy, wiêc argument, ¿e pojawi³ siê tam nó¿ kab³±czkowy mnie nie przekonuje.
Na jakikolwiek zwi±zek no¿y kab³±czkowych ze ¶redniowieczn± skandynawi± nie mamy ¿adnych potwierdzeñ. Mamy je natomiast na inne okresy i obszaryl.
Dagr
crazy.gif Może i masz racje ale wydaje mi sie że jezeli ktoś bedzie w posiadaniu takiego "fanta' to nie będzie to żadn zbrodnia( w końcu wyprawiali sie na Wschod czy do Bizancjum i mogli tam sie wymienic na taki nożyk )Dla mnie to nie jest żaden problem hehehe.gif clap.gif aaa....też zalezy jakiego wikinga odtwarzamy:) blinkie.gif ale i tak nie zmienia to faktu że możemy urzywać takich duperelków:) tongue.gif icon_wink.gif
Thyrvald
CYTAT(Dagr @ 11:26 13.01.2007) *
crazy.gif Mo¿e i masz racje ale wydaje mi sie ¿e jezeli kto¶ bedzie w posiadaniu takiego "fanta' to nie bêdzie to ¿adn zbrodnia( w koñcu wyprawiali sie na Wschod czy do Bizancjum i mogli tam sie wymienic na taki no¿yk
No w³a¶nie, ¿e nie mogli, bo go tam nie by³o shocked.gif

CYTAT
Dla mnie to nie jest ¿aden problem hehehe.gif clap.gif aaa....te¿ zalezy jakiego wikinga odtwarzamy:) blinkie.gif ale i tak nie zmienia to faktu ¿e mo¿emy urzywaæ takich duperelków:) tongue.gif icon_wink.gif

Nie mo¿emy a juz napewno nie powinni¶my. Niezale¿nie od tego jakiego wikinga odtwarzamy. Rozumiem ¿e bycie "wikingiem z birki" to dobry sposob na dorobienie sobie ideologii na uzycie czegokolwiek, sk±dkolwiek - niestety to tak nie dzia³a. Po co kto¶ ma u¿ywaæ czego¶ co jest niehistoryczne na dan± epokê i/lub w danym regionie kiedy jest s± tysi±ce znalezisk przedmiotów pasuj±cych. Je¶li ich nie ma to dopiero wtedy zaczynamy szukaæ analogii gdzie indziej (te¿ nie za daleko) i w innym (zbli¿onym) okresie.
Dagr
aaa.no chyba, ¿e w ich epoce nie bylo czego¶ takiego..no to tam:zgadzam sie i zwracam honor;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.