Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: schematy budowy kusz
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Lokki
Poszukuje rycin, schematow na temat produkcjii kusz. chodzi o budowe zamka spustowego, mechanizmu naciagajacego ( stopka,lewar )
prosze o pomoc !
Marcin Franczak
Witam
Dysponujê takowymi rycinami, ale najpierw chcia³bym poznaæ osobê z któr± rozmawiam i z jakiej ekipy jest bo ChP¦ nic mi nie mówi. Poza tym zastanawiam siê nad za³o¿eniem na FRESZE oddzielnego pionu dotycz±cego kusznictwa (je¶li oczywi¶cie admini mi na to pozwol±). Je¶li bêdzie jakie¶ zainteresowanie moj± propozycj± to prszê o informacje. Dziêki temu bêdê siê móg³ zorientowaæ czy temat jest wart zachodu.

Pozdrawiam
Lokki
Naleze do Choragwi Rycerskiej Piastow Slaskich. Pomysl z zalozeniem nowego pionu jest calkiem niezly. Kiedys znalazlem ksiazke pt Kusza i Luk nie pamietam nazwiska autora ale pochodzi ona z 70 roku lecz ktos niczemny skrytobojczo wyrwal strony traktujace o jej budowie ;(
a nadazyla sie okazja i z Wasza pomoca bede mial hisoryczna kusze !!!
byc moze powstanie kilka egzemplazy na sprzedaz nie omieszkam wspomniec o tym na fresze.
Proponuje abys umiescil te ryciny na fresze aby i inni mogli skorzystac

Pozdrawiam !
Skutilla
Cóz nie wiem czy juz takowe posiadasz ale i ja sie podziele tym co mam.

Pierwsza rycinka to plan zamka druga to przekrój przez kuszê.

http://priv.ckp.pl/kuznia/plany_kuszy.htm
Varg
Oto kilka przydatnych linków:
http://198.144.2.125/Crossbows/crossbows.htm
http://www.period-crossbows.demon.co.uk/
www.supervirtual.com.br/acervo/My%20Crossbow.pdf
http://members.aol.com/AGPitts/crossbow.html
Wotawa
No i kusza w tym Kraju Pe³nym Niespodzianek wymaga pozwolenia na broñ, co moze sie okazaæ niemo¿liwe, bo trudno by skodyfikowaæ parametry kuszy jao broni.

ech...
Lokki
Dziekuje wasza pomoc jest nieoceniona poniewarz Marcin Franczak nie dostarczyl mi tych rycin angsad.gif.
Wielkie dzieki.
A odnosnie prawa jestem tego swiadom.
Varg
Lokki jak juz zrobisz swoja kusze to umiesc jej fotke na freha.
Lokki
Pierwsza bedzie prototypem icon_wink.gif narazie sie nie nastawiam bo moze nie wyjsc ale widzialem inne nie historyczne ale mialy taka sile ze niech mnie diabli. wiec uzywanie jej do strzelania z pacynek to wybil bym sobie z glowy. tongue.gif

Ale foty beda !
Jeszcze raz stokrotne dzieki !!!!!!
Varg
Mo¿e troche odbiegne od tematu ale czy wie ktos czy w Polsce jakis czlowiek robi kusze na zamowienie?
Lokki
Witam

Niestety nie mam namiarow ale wiem ze istnieje ktos kto robi kusze w polsce proponuje skontaktowac sie z kims z chojnika powinni wiedziec do kogo was skierowac icon_cool.gif

Publiczne chcialem przeprosic Marcina Franczaka zarzucajac mu nierzetelnosc ! Dostarczyl mi skany tongue.gif
mea qulpa Marcinie
Lokki
Dzieki stokrotne wasza pomoc byla nieoceniona bez niej nie poradzilbym sobie
jutro zamieszcze jej fotki z ty ze uprzedzam jest to wersja beta 1.0.0 bum.gif
ale juz koncze wresje alfa przeznaczona do seryjnej produkcji

pozdrawiam was !! i jeszcze raz stokrotnie dziekuje heart.gif
Hoobie
Witam!
Nie wiem, czy mój post wniesie cokolwiek do dyskusji, ale skoro ju¿ piszecie o kuszach to i ja napiszê...
Otó¿ mój kolega, zapalony konstroktor wszystkiego lu inacze z³ota r±czka, swego czasu sporz±dzi³ kuszê.
Z historyczno¶ci± mia³a wspóln± tylko nazwê i zasadê dzia³ania: ³êczysko wykona³ z dwóch amortyzatorów piórowych bodaj¿e od ¯uka, ciêciwe z 4mm stalowej linki, be³t bez lotek z w³ókna szkalnego lub wêglowego, a groty z oszlifowanych ¶rub. Ca³a konstrokcja nieco przypomina³a karabin. Ca³a kusza mia³a ok. 1m d³ugo¶ci, wagê ok. 4 - 5 kg. be³t nios³o na jakie¶ 80 m. Podobno polowa³ z ni± na w¶ciek³ego kota, i jak go trafi³ to impet przeci±gn±³ go po ziemi ze 3 m devil.gif . ale nie wiem czy to prawda. dunno.gif
Pozdrawiam wszystkich i wogle wszystkiego najlepszego...
Grzechu
poszukajcie w googlach na crossbow read.gif
Wotawa
CYTAT(Hoobie)
Nie wiem, czy mój post wniesie cokolwiek do dyskusji, ale skoro ju¿ piszecie o kuszach to i ja napiszê...

glowa_w_mur.gif
Nie wiem czy to sprawa dla prokuratury czy dla psychiatry. Ale kto¶ taki powinien siê tym zaj±æ.
Vlasta
CYTAT(Hoobie)
Witam!
Ca³a kusza mia³a ok. 1m d³ugo¶ci, wagê ok. 4 - 5 kg. be³t nios³o na jakie¶ 80 m. Podobno polowa³ z ni± na w¶ciek³ego kota, i jak go trafi³ to impet przeci±gn±³ go po ziemi ze 3 m  :devil:  . ale nie wiem czy to prawda.  

Ja proponujê, ¿eby Twój kolega w ramach testowania kuszy paln±³ sobie z niej w ³eb. Zobaczymy, ile metrów mu go "impet po ziemi przeci±gnie" anger.gif
Vlasta
Kulcyk
Witam i pozdrawiam wszystkich u¿ytkowników forum.Tematami które s± poruszane na tej stronie interesuje siêju¿ od 10 roku ¿ycia.Nigdy jednak nie prubowa³em nic sam skonstru³owac prosze o pomoc i pozdrawiam.Dziêki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.