Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikSzperaj±c po necie natrafi³em na stronke ze zdjêciami z wykopek w Gotlandii . Moj± uwage przyku³y topory tam znalezione
http://www.frojel.com/_index.html w galerii nr 5 .
S± tam topory o monstrualnych rozmiarach , prosze sie przyj¿eæ miarom .
Je¶li by³y a¿ takie wielkie , niektóre maj± po 35 cm , to czemó¿ nasi wikingowie odtwarzaj±cy szwedów biegaja z takimi ma³ymi " zabaweczkami " ??
Napiszcie co s±dzicie o tych wykopkach ??
podaje dla leniwych kilka zdjêæ :
to zpowdu rozpowszechniania mikro technologi.. kto ma mijsz komurke jestfajnijszy t czmu bunie z toporami...a powarznie.. to sadz ¿e smigaja z tami mi ma³ymi bo ma³y lrzejszy i szybszy.. wiec skutcznijszy na nasz pojedynki i bitwy.. a kidys topur mus³ byci durz i cieszki by.. przrznac sie prz kolczuge lub hum by zabic....
Je¶li o mnie chodzi, post do wywalenia, pusty merytorycznie i ca³kowicie nie po polsku.
Rabbi
Musieli Gotlandczycy cierpieæ jakie¶ kompleksy. Wiêkszo¶æ tego typu toporów jest jednak mniejsza (do 20 cm).
A ja tam nie widze niczego co by mia³o 35 cm (¶rednia to jakie¶ 25 cm).
Pozdrawiam
moze poprostu sa to topory ktore osadzano na d³ugim, dwurecznym trzonku, dlatego ich rozmairy sa wieksze niz uzywanych powszechnie czekanów.
Nie znalaz³em tam wielko¶ci przyjêtych w kraju. Ani na ma³e, ani na du¿e.Czy¿by mo¿liwo¶ci uczestników bitew zmusza³y kowali o okrajania historii?
Ma³e krajowe reprodukcje ¶migaczy s± za du¿e do orygina³ów z Gotlanii, a du¿e za ma³e o 1/3.
To jest nic w stosunku do kszta³tu jednego z dwuch, ze ¶ciêtymi brodami - prawie identyczne topory o wielko¶ci ok 10 cm. Jak mo¿na zobaczyæ naro¶l na brodzie powtarza siê i jest w kszta³cie trójlistka.
W du¿ych toporach o rozmiarach ok 23-24 - dodatek nie wystêpuje.
A co do spostrzegawczo¶ci, to jest jeden najwiêkszy topór w okolicach 32 cm.
Podejrzewam że forma przyjęta do dotychczasowych rekonstrukcji jest równie prawidłowa a bezpieczniejsza i dlatego preferowana. Nie musimy odtwarzać akurat "zakompleksionych gotlandczyków"...
Zauważ, że na inscenizacjach nie znajdziesz zazwyczaj ludzi aż tak słabo opancerzonych ani aż tak zabójczo uzbrojonych jak to było na prawdziwych średniowiecznych polach bitew. Poszczególne zestawy stroju i uzbrojenia są jak najbardziej historyczne, ale nie wszystkie znane się odtwarza i proporcje wypadają całkiem inne niż w historycznych bitwach było. Nie wyobrażam sobie turnieju na którym gros stanowiłyby masy piechoty chłopskiej, w minimalnym stopniu chronione, wymach.ujące goedendagami i okutymi cepami bojowymi, a tak by powinno być, gdybyśmy mieli w d...ie wszystko poza pełną historycznością.
Dla swoich potrzeb, oczywiście, rób taką replikę, namów kolegę na drugą, i walczcie nią, to jest prawdziwe odtwórstwo, ale rób to na swoją odpowiedzialność i nie opluskwiaj wszystkich pozostałych...
Nie mam zamiaru nikogo obra¿aæ czy terz opluskwiaæ . Chcia³em tylko zwróciæ uwage ¿e takie wielko¶ci terz istnia³y , a swoj± wypowied¼ kierowa³em do tak zwanych " ultrasów " którzy szydz± ze wszystkiego i wszystkich . Tak jak by³o to mówione ju¿ nie raz , nie mo¿liwe jest woziæ ze sob± materia³ów historycznych potwierdzaj±cych elementy stroju jaki sie nosi . Dlatego zamie¶ci³em tutaj taki temat , ciekawi mnie terz zdanie innych ludzi . Je¶li kto¶ sie zajmuje rekonstrukcja historyczn± to raczej czerpie wiedze z wykpek i wiarygodnych ¼rude³ . Nie chodzi o to aby kogo¶ skrzywdziæ , bo wiadomo ¿e silny zamach z takiego duna mo¿e pogruchaæ ko¶ci . Nie wyko¿ystuje sie w 100% mo¿liwo¶ci broni ( hakownic nie ³aduej siê ¶rutem , w³ócznia sie nie k³uje a do ludzi nie strzela siê ostrymi grotami ) i pewnie karzdy jest tego ¶wiadomy . Prosze o nie szukanie dziury w moich postach , bo nie taki jest temat .
CYTAT(Lotgar @ 15:12 06.01.2007)
Nie mam zamiaru nikogo obra¿aæ czy terz opluskwiaæ . Chcia³em tylko zwróciæ uwage ¿e takie wielko¶ci terz istnia³y , a swoj± wypowied¼ kierowa³em do tak zwanych " ultrasów " którzy szydz± ze wszystkiego i wszystkich . Tak jak by³o to mówione ju¿ nie raz , nie mo¿liwe jest woziæ ze sob± materia³ów historycznych potwierdzaj±cych elementy stroju jaki sie nosi .
W tym miejscu chcia³bym uci±æ dyskusjê w waszym wykonaniu na temat historyczno¶ci czegokolwiek tym oto weso³ym
zdjêciem znalezionym na stronie dru¿yny Trollabanin.
Chodzi mi o m³ot trzymany przez Olega. Najpierw pozby³bym siê takich zabawek a dopiero wtedy martwi³ siê o niedok³adno¶æ wymiarów toporów.
Pozdrawiam
Witam
1. Czy dyskusja czasami nie zaczyna przekraczać granic dobrego smaku?
2. Czy wszystko co ma ostrze jest bronią?
W przypadku toporów są inne oczywiste zastosowania - z pewnością znacznie częstsze niż walka.
pozdrowienia Vislav
Viator - zgodzê siê w 100% z Tob± i zdaje sobie sprawê o co Ci chodzi odno¶nie walki czym¶ takim.
A co do ma³ych ¶migaczy - spotka³ siê kto¶ z innymi wykopkami, na których broda toporka ma jaki¶ dodatek? Chodzi mi oczywi¶cie o topory szwedzkie.
A co do bluzgania to przepraszam, ura¿onych.
Dodam jeszcze do Thyrvalda - ju¿ nie mam m³oteczka. Poszuka³em sobie czego¶ bardziej historycznego, bo wstydu siê najad³em co niemiara przez niego.
CYTAT(Oleg @ 20:19 06.01.2007)
A co do ma³ych ¶migaczy - spotka³ siê kto¶ z innymi wykopkami, na których broda toporka ma jaki¶ dodatek? Chodzi mi oczywi¶cie o topory szwedzkie.
Z Gotlandii:
S±dzicie, ¿e by³y do walki? Bo do drapania za uchem - to chyba nie.
Ceremonia nie wchodzi w rachube.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikJa te¿ znalaz³em podobne toporki i wszystkie maj± jaki¶ dodatek na brodzie , czy kto¶ wie co to dok³adnie by³o ??
czy ma kto¶ mo¿e datowania tych toporów z posta nr1 ?? bêdê wdziêczny
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.