Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: falchion
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Hildr
Ja jeszcze raz (bo baby jak wiadomo s± nudne):
- Czy oko³o roku 1260 w Anglii falchion stanowi³ nowinkê techniczn±, czy wrêcz przeciwnie?
- Czy to ustrojstwo wystêpuje w polskim pi¶miennictwie tylko pod t± nazw±, czy ma te¿ jak±¶ rodzim±?

Niech mi kto¶ odpowie... tracker.gif
Borg
tasak/kord zaleznie od oprawy Majko to jest i tyle

z ta nowinka techniczna pewnie zalezy w jakiej formie, gdy mowimy o duuuzym nozu to nic niezwyk³ego, mo¿e takie wymyslno ksztaltne byly jakas nowinka
Rabiega
¯adna nowinka, Angole tym smoki zabijali smile.gif

K³aniam.
Hildr
Dziêki, Borgu! Dziêki, Rabiego!
Ja jeszcze poproszê o rozwiniêcie: ta sama g³ownia przy mieczowej oprawie to tasak, a przy no¿owej kord? Tzn. kord miewa tak± poszerzan± ku do³owi? I czy przed XIV w mo¿na mówiæ o kordach?

... a Jabberwocka bêdê siê oczywi¶cie strzec smile.gif
Rabiega
Kord - kszta³t no¿a o g³owni prostej lub nieznacznie tylko zakrzywionej, z rêkoje¶ci± asymetryczn±. G³ownie o ró¿nie ukszta³towanej linii ostrza, b±d¼ równolegle do grzbietu, b±d¼ mniej czy bardziej wyginaj±cej siê na kszta³t ³uku ku szczytowi. Rêkoje¶æ -prosta, no¿owa, bez g³owicy i jelca lub z krótkim jelcem i asymetryczn± g³owic±, bywa te¿ asymetryczn± g³owic± i z d³ugim jelcem maj±cym niekiedy górne ramiê wygiête ku ty³owi dla os³ony d³oni.
Tasak- g³ownia jednosieczna, prosta lub lekko wygiêta, niekiedy rozszerzaj±ca siê przy sztychu, krótsz± od mieczowej. Rêkoje¶æ z regu³y symetryczna, taka jak u miecza, choæ bywa³y te¿ asymetryczne, z trzonem nachylonym w stronê ostrza.

K³aniam.
Borg
za kordy mozemy juz wziac chocby tzw "jednosieczne miecze" kultury przeworskiej
kwestia jest taka ze dla lat wczesnijeszych niestety uzywa sie nazw jak noz bojowy/dlugi/sax badz nieprawidlowych okreslen jak miecze jednosieczne
Hildr
jeszcze raz serdeczne dziêki smile.gif
Alcaron
Witam.
Szukam, ¿e tak pwoiem rodzajów falchiona. Interesuje mnie zw³aszcza sam jego pocz±tek czyli XI wiek. Czy ma kto¶ jakie¶ zdjêcia falchiona?
z góry dziekujê
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.