Witam
Chcia³em zapytaæ czy mo¿e wie kto¶ jak wygl±da³y takie kolczugi, i nie chodzi mi tu o same sploty, tylko czy by³y jakie¶ standarty d³ugo¶ci rêkawów i samej kolczugi, i dok±d siêga³y metalowe p³ytki?!?
Jo³ Ludziska nie macie ¿adnych zdjêæ, ikonografi albo czegokolwiek z japoñcami w ich kolczugach?!?
Pozdrawiam Rudy
na rycinah ikonografiah itp kolczuga wogule im nie wystaje z pod pancerza niewem czy j± nosili pod nim czy oddzielnie i kiedy a przyznam szcze¿e ¿e mnie interesuje ja na swoich rycinach niestety kolczug niewidzia³em przykro mi[/img]
Nie dam sobie g³owy uci±æ, ale z tego co wiem, to kolczugi japoñskie musia³y byæ raczej lekkie, a w zwi±zku z tym nie by³y za d³ugie i bez rêkawów - u japoñczyków liczy³a siê przede wsyzstkim szybko¶æ - jeden cios - jeden trup. Nie mniej jednak nie jestem tego pewien, a co¶ na 100% bêdê móg³ napisaæ za tydzieñ jask siê doedukujê.
Nie nosili kolczug.
Plecionk± uzupe³niano tylko czê¶ci zbroi.
Nie wystêpowa³a jako samodzielna ochrona.
Zbroja japoñska to bardzo misterne dzie³o. Sk³±da³a sie z wielu ró¿nych tworzyw pieczo³owicie ³±czonych i komponowanych.
Ludzie, nie zmyslajcie do diaska, bo raz puszczony w obieg mit typu: "kolczuga japoñska musia³a byæ lekka, wiêc by³a bez rêkawów" potrafi d³ugo kr±¿yc po ¶wiecie jako pewnik.
Tym czasem zosta³ wyssany z palca i to bez ¿adnych podstaw.
Bo Japoñczycy nie u¿ywali pancerza kolczego jako takiego.
KURNA
wlasnie chcialem napisac to samo co ty, musisz wszedzie sie wepchac i zabrac mozliwosc wykazania sie ;] !?
argh
DZIEKUJE
to teraz wiem czemu ¿adnych elementów nie widaæ na grafikach japoñskich przedstawiaj±cych wojowników... pomimo tego ¿e jaki¶ splot jest
thx
Fakt, musze przyznac Wotawie racje. Ostatnio widzialem kilka zbroji japonskich i sa one polaczeniem pancerza skorzanego, kolczego i plytowego. To znaczy z plyt to sa tylko takie nakolanniki no i helm. Wiekszosc jest skorzana, ma ewentualnie kolcze rekawy z cholernie cienkich koleczek.
To nawet niie s± rêkawy kolcze.Plecionka jest specyficzna i specyficznie stosowana. Zwykle do ³±czenia elementów, albo do wzmacniania os³ony miêkkiej, choæ nawet wtedy nie jest stosowana jako ca³o¶æ. Zwrata os³ona. Zwykle s± to elementy kolcze.
Bardzo ciekawe podej¶cie.
Zauwa¿cie te¿, ze w japoñskich zbrojach mamy do czynienia z osobnym dowi±zywaniem rêkawów bêd±cych integralnym po³±czeniem os³ony miêkkiej i twardych elementów (np. wzmocnienia kolczugowe i ma³a os³ona na ³okieæ).
Niesamowite s± te japoñskie sprzêty.
Zbroja japoñska by³a robiona z niewielkich p³ytek skórzanych ³±czony ze sob± ¶ciêgnami ma³p tak ¿e jedna zachodzi³a na siebie, ale mieli j± zazwyczaj tylko zamuraje bo by³a zbyt droga dla przeciêtnego zjadacza ry¿u.
Znalaz³em takom fajnom stronkem o zbrojach japoñskich(produkcji) :
http://www.sengokudaimyo.com/katchu/0.Katchu.html
jakie skórzane p³ytki Skaras barbarzynco! stal skóra i bambós! a kolczugi jednak by³y nie bende sie wypowiada³ niech mówi± fakty idzcie do dzia³u z mirrorami na
http://www.armourarchive.com tam jest co¶ o drodze wojownika i tam s± zdjêcia sprzêtu obej¿yjcie...
W zbrojach chiñskich arystokratów stosowano tak specyficzn± forme lamelki ze od biedy mo¿na j± uznac za krewn± kolczugi ( w rzeczywisto¶ci tworzy³a do¶æ sztywny pancerz, niewiele ró¿ni±cy siê od p³yty). Inna rzecz ¿e samurajowie nawet je¶li mieli dostêp do importów to raczej nieczêsto z nich korzystali.
Ja dalej upieram siê nad skórzanymi p³ytkami. Na stronce podanej przez Rudego ta skórzana czê¶æ nazywa siê w The Dô kusazuri a w The Kabuto shikoro. Japoñczycy nie mogli nosiæ kolczug bo dla miecza samurajskiego twardy i sztywny pancerz nie by³ ¿adn± przeszkod± bo po prostu go rozcina³ z cia³em. NAtomiast miêkka i elastyczna zbroja japoñska by³a w stanie wytr±ciæ czê¶æ energii miecza.
Polecam t± stronê - znam ludzi i wiem, ¿e znaj± siê na rzeczy
http://www.klantygrysa.prv.pl/
LOL I w³a¶nie z tego powodu w okresie Edo zaczêto adaptowaæ portugalskie napier¶niki do zbroi japñskiej ?
Co do kolczug- u¿ywano ich pod pancerz- w okresie Nambokucho w³a¶ciwie dokona³a siê redukcja kolczugi do "materia³u uzupe³niaj±cego", wype³nienia szczelin powsta³ych w wyniku adaptacji pancerza wojownika pieszego (konie w ilo¶ci wp³ywaj±cej na zmianê sposobu walki pojawiaj± siê w X-XI w.) do nowej roli. Warto wspomnieæ ¿e tak± kolczugê pokrywano warstw± ochronn± (podobnie zreszt± jak i wszystkie pozosta³e czê¶ci zbroi).
Wiedzia³em ¿e gdzie¶ mam ten link...
http://www.caradoc.org/~iain/gusari.html
Przy okazji- artyku³ zawiera odpowied¼ na pytanie czemu w egzemplarzach muzealnych kolczuga nigdy nie jest widoczna ;)
"In all examples of Japanese mail, the mail itself was sewn to a backing of cloth or leather, and was never left bare. Sometimes the mail was "sandwiched" between two layers of cloth or leather. To prevent rusting, the links themselves were lacquered, generally in black. This was true even if the rest of the armor were made of a more eye-catching color."
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.