Witam !
Chcia³em sie zapytaæ czy dobrze zrobione ³uki piramidalne maj± du¿y zasiêg i czy ich si³a jest tak du¿a jak u ³uku p³askiego? Czy raczej s± s³absze ???
Prosze o odpowiedzi.
Dobrze wykonany łuk piramidolny może mieć nawet bardzo wysokie osiągi, i może być lepszy od słabego łuku płaskiego, ale według mnie łuk płaski jest o wiele lepszy. Wiąże sie to z tym że na ogół łuki piramidalne wykonuje się z gorszego materiału niż na łuki płaskie.
CYTAT(GHERIK_01 @ 15:49 06.01.2007)
Wi±¿e sie to z tym ¿e na ogó³ ³uki p³askie wykonuje siê z gorszego materia³u ni¿ na ³uki p³askie.
to bardzo ciekawe , ale pojac tego nie mozna:))))
pozdrawiam
No właśnie ja też tego nie rozumiem
I prosze o więcej odpowiedzi.
Ludziska, wy siê wszystkiego czepiacie
Ju¿ jest ³adnie poprawione. My¶le ¿e ci bardziej pojêtni zorientowali siê o co chodzi
A poza tym uwa¿am ¿e nie ma tu o czym gadaæ, bo ³uk p³aski jest lepszy i ju¿. Chyba ¿e ni posiadasz odpowiedniego materia³u, wtedy jak najbardziej wskazane jest zrobienie ³uku piramidalnego.
CYTAT(GHERIK_01 @ 13:49 06.01.2007)
Dobrze wykonany ³uk piramidolny mo¿e mieæ nawet bardzo wysokie osi±gi, i mo¿e byæ lepszy od s³abego ³uku p³askiego, ale wed³ug mnie ³uk p³aski jest o wiele lepszy. Wi±¿e sie to z tym ¿e na ogó³ ³uki piramidalne wykonuje siê z gorszego materia³u ni¿ na ³uki p³askie.
No dorze, ale je¶li ³uk piramidalny wykona siê z tego samego drewna co ³uk p³aski, albo lepszego ???
CYTAT(McDragon @ 13:58 09.01.2007)
No dorze, ale je¶li ³uk piramidalny wykona siê z tego samego drewna co ³uk p³aski, albo lepszego ???
Je¿eli zrobiliby¶my ³uk p³aski z np. sêkatego drewna jesionowego to wiadomo, ¿e bêdzie gorszy od piramidalnego wykonanego z wi±zu. Ja przybra³em tak± zasadê: idê do lasu, szukam jak naj³adniejszego kawa³ka drzewa, je¿eli znajdê dobry materia³ robie ³uk p³aski albo d³ugi, je¿eli jest gorszy i nie nadaje siê ani na pierwszy ani na drugi to wtedy przeznaczam go na ³uk piramidalny. wszystko zale¿y od materia³u i wykonania ³uku. Dobry ³uk piramidalny na pewno nie bêdzie lepszy od dobrego ³uku p³askiego, tak samo s³aby ³uk piramidalny bêdzie gorszy od s³abego p³askiego. Nie wiem nad czym tu debatowaæ.
Pragn±³bym uprzejmie zapytaæ czy sosnowe drewno - ot dajmy na to takie jak w ka¿dej poczciwej castoramie mo¿na dostaæ - nada³oby siê na ³uk piramidalny? Mam oczywi¶cie na my¶li kawa³ek drewna o wzglêdnie gêstych, równoleg³ych s³ojach, bez sêków itp. Czy z takiego samego kawa³ka da³oby siê wystrugaæ jaki¶ ³uk p³aski tyle tylko ¿e o zmienionych wymiarach - mam na my¶li d³u¿sze i szersze ramiona ?
Ramiona musia³yby mieæ 4'' szeroko¶ci czyli 10cm... z jakim¶ wzmocnionym grzbietem (len?) i ma³ym naci±giem i d³uugimi ramionami MO¯E siê uda
Dziêki za podpowied¼,
je¶li chodzi o ten wzmocniony lnem grzbiet to nale¿y go nakleiæ, czy tak?
Ew. jaki klej nada³by siê do tego celu.
Mo¿e ten mój pomys³ z ³ukiem piramidalnym z sosny wyda Ci siê dziwactwem, ale castorama ( no wymiennie z praktikerem
) jest moim jedynym ¼ród³em drewna.
Je¶li to twoje jedyne ¼ród³o, to musisz poszukaæ innego...
Len mo¿esz nakleiæ klejem skórnym/kostnym/rybim. Tylko nie za d³ugie kawa³ki (tak do 30cm) bo bêdzie fatalnie, uwierz. I nie musz± byæ na ca³ej szeroko¶ci ramienia, tak przez ¶rodek kilka rzêdów starczy. Naklejasz go jak s± u³o¿one ceg³y na murze, ¿eby nie by³o s³abych miejsc.
Czy leszczyna nadaje siê jako materia³ na ³uk, czy ktokolwiek z was próbowa³ wykonaæ ³uk z leszczyny?
Piramidalny zrobisz z tego spokojnie :D P³askie te¿ na niej wychodzi³y, ale na longbowa siê nie nada.
Ja zrobilem juz jakis czas temu Longbow z leszczyny i strzela bardzo dobrze... co prawda staralem sie zachowac dosc niski przekrój...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.