Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pytanie o afrykê
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
zaciekawiony
Kompletnie nie wiedzia³em gdzie to wsadziæ, jako¶ takie nieokre¶lone tytu³y dzia³ow.
Ostatnio przegl±da³em mapki przedstawiaj±ce trasy napadów wikiñskich, i zaciekawi³a mnie pewna drobna sprawa. Mianowicie zaciekawi³o mnie dlaczego po wp³yniêciu do morza ¶ródziemnego napadali tylko na l±d europejski, afryka te¿ by³a blisko, i jakie¶ osady nadbrze¿ne te¿ tam by³y. Nie jestem zbytnio zorientowany w temacie, ale jako¶ nie znalaz³em wzmianki o czym¶ takim.
Przeto siê was pytam, mo¶ci frehowicze, czy wiadomo komu¶ o czym¶ takim?
Viator
To pytanko to odno¶nie sztuki, architektury, czy nauki?

Aha: Afryka pisze siê z du¿ej litery.

A w ogóle, to sk±d Twoje przypuszczenie, ¿e po³udniowe wybrze¿a Morza ¦ródziemnego nie by³y napadane? W okresie obecno¶ci tam¿e Wikingów by³y to tereny islamskie, od Egiptu po Tunezjê. O ile mi wiadomo, z naszych dzielnych Skandynawów sk³ada³y siê nawet elitarne formacje wojskowe Bizancjum, wiêc chyba i nahandlowali siê, i nawojowali z muzu³manami nie¼le.
zaciekawiony
No ja w³a¶nie s±dzi³em ¿e napady by³y, tylko znale¼æ na ten temat nic nie mog³em, przeto siê spyta³em.
CYTAT
To pytanko to odno¶nie sztuki, architektury, czy nauki?

w³a¶nie nie bardzo wiedzia³em do czego to przypasowaæ, szermierka nie, kuchnia nie,obyczaje i polityka te¿ nie bardzo, a muzyka na pewno nie.No ale skoro nauka , to jeszcze ujdzie.
Boran
CYTAT
właśnie nie bardzo wiedziałem do czego to przypasować, szermierka nie, kuchnia nie,obyczaje i polityka też nie bardzo, a muzyka na pewno nie.

Jednak temat wydaje mi się bardziej odpowiedni do Obyczajów, gdzie też go przenoszę. A jeśli Andrzej stwierdzi, że jednak nie, to już coś z nim zrobi... pewnie do Karczmy przeniesie (tak czy inaczej temat zostanie na jego poletku icon_mrgreen.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.