Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bisok angielski z refleksem - Pomocy!!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Braveheart
Witam wszystkich.
Pszepraszam, ¿e za¶miecam forum tym tematem, ale mam pewne, wa¿ne dla mnie, pytanie:

Zamierzam kupiæ sobie mój pierwszy ³uk, najbli¿ej jestem kupna bisoka. Chodzi o ³uk angielski z refleksem 74 albo 76. Mam jednak problem co do dobrania si³y naci±gu ³uku. Sk³ania³em siê do napiêcia miêdzy 22-25kg, jednak gdy zadzwoni³em do firmy powiedzieli mi, ¿e to za du¿y naci±g i bêdê siê z nim tylko mêczy³ i ptoponuj± mi 19kg. Mo¿e te ³uki maj± inaczej mierzony naci±g? Mo¿e kto¶ z was ju¿ siê z nimi spotka³? Jaki by¶cie polecali naci±g? Aha... mam 18 lat i 182cm wzrostu.

Z góry dziêkuje za pomoc...
Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(Braveheart @ 15:04 27.12.2006) *
Witam wszystkich.
Pszepraszam, ¿e za¶miecam forum tym tematem, ale mam pewne, wa¿ne dla mnie, pytanie:

Zamierzam kupiæ sobie mój pierwszy ³uk, najbli¿ej jestem kupna bisoka. Chodzi o ³uk angielski z refleksem 74 albo 76. Mam jednak problem co do dobrania si³y naci±gu ³uku. Sk³ania³em siê do napiêcia miêdzy 22-25kg, jednak gdy zadzwoni³em do firmy powiedzieli mi, ¿e to za du¿y naci±g i bêdê siê z nim tylko mêczy³ i ptoponuj± mi 19kg. Mo¿e te ³uki maj± inaczej mierzony naci±g? Mo¿e kto¶ z was ju¿ siê z nimi spotka³? Jaki by¶cie polecali naci±g? Aha... mam 18 lat i 182cm wzrostu.

Z góry dziêkuje za pomoc...
Pozdrawiam

Nie ma prostej odpowiedzi - poczytaj sobie m.in. do tego msca http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4487&st=120

pozdrowienia Vislav
Rabiega
Je¶li Bisok, to daruj sobie ten "refleks", to tylko efekt optyczny, ³uk pracuje jak zwyk³y prosty. Je¶li to pierwszy ³uk, to wybierz mniejszy naci±g, walcz±c z kilkudziesiêciu kg zniechêcisz siê, a ju¿ na pewno wyrobisz z³e nawyki.Kilkana¶cie kg na pocz±tek wystarczy, nawet je¶li¶ si³acz.

Pozdrawiam.
azagthoth
Witam
Podobnych pytañ na tym forum by³o ju¿ wiele. Wystarczy dobrze poszukaæ choæby w dziale - jestem nowy proszê o pomoc. Odpowied¼ standardowa - poszukaj kogo¶, kto dysponuje ³ukiem. Jakie¶ bractwo, klub ³uczniczy itp. Jak dobrze pogadasz to pozwol± Ci przetestowaæ kilka egzemplarzy o róznych si³ach naci±gu i zobaczysz który Ci najbardziej odpowiada.
Mo¿esz te¿ pokombinowaæ i znale¼æ jaki¶ cwany patent na zmierzenie si³y jaka Ci odpowiada. Rusz g³ow± i wykombinuj jakie¶ ustrojstwo ze sznurka, wiadra obci±¿onego wod± albo kamieniami. Co¶ w tym rodzaju.
Ja na pocz±tek odradzam du¿e naci±gi.
Pozdrawiam
Braveheart
Dziêki za szybkie odpowiedzi smile.gif

Zastanawiam siê nad wiêkszym naci±giem, dlatego, ¿e pewnie szybko nie uzbieram kasy na nastêpny. Np. mój s±siad kupi³ ³uk od p. S³awomira Wybranowskiego i mówi, ¿e ma naci±g ok 26-28kg. Strzela³em z niego i wcale nie by³o tak ciê¿ko(strza³y lata³y na 80-90m - po moich strza³ach). Z drugiej strony, gdzie¶ czyta³em, ¿e bisoki maj± jako¶ inaczej mierzony naci±g (w realu 3-4kg wiêcej). Wiêc tego problemu chyba nie rozwi±¿e dopuki nie dostane ³uku do r±k smile.gif. W ka¿dym b±dz razie poszukam jeszcze po necie, mo¿e kto¶ ju¿ zamawia³ te ³uki.

Pozdrawiam i dziêki za pomoc

PS: Moge jako¶ ten temat skasowaæ, ¿eby nie za¶mieca³ forum??
bodkin
CYTAT(Braveheart @ 15:53 27.12.2006) *
Zastanawiam siê nad wiêkszym naci±giem, dlatego, ¿e pewnie szybko nie uzbieram kasy na nastêpny.

luku nie kupuje sie na wyrost .
buty od biedy mozna smile.gif))
Braveheart
CYTAT(bodkin @ 14:09 27.12.2006) *
luku nie kupuje sie na wyrost .
buty od biedy mozna smile.gif))

Bodkin pewnie masz racje smile.gif, chociarz co do butów, to te¿ nie za ciekawie jest chlapaæ w kajakach smile.gif.
A co do ³uku to chyba jednak zdecyduje siê na te 19kg.

Pozdrawiam
bodkin
CYTAT(Braveheart @ 16:17 27.12.2006) *
Bodkin pewnie masz racje smile.gif, chociarz co do butów, to te¿ nie za ciekawie jest chlapaæ w kajakach smile.gif.
A co do ³uku to chyba jednak zdecyduje siê na te 19kg.

Pozdrawiam

zanim kupisz cokolwiek poczytaj na freha co niektorzy pisza o twardych lukach.
szkoda zdrowia po prostu .
te 19 kg to tez za wiele .
Braveheart
Kurcze... zg³upieæ mo¿na smile.gif Ale my¶le, ¿e te 19kg powinno byc ok. Przynajmniej w porównaniu z ³ukami z jakimi mia³em do czynienia (co prawda nie za wiele ich by³o smile.gif ale zawsze)
bodkin
nie glupiej . tylko spokojnie to przemysl smile.gif))
wez np .wiadro z ziemia o wadze 19 kg i pochodz z tym nieco
potem odwaz sobie np 14 kg i porownaj .
poczujesz co ci bardziej stawy wyrywa .
Grzegorz z Bydg
Witam

£uk nale¿y dopasowaæ do w³asnych predyspozycji, tylko w przypadku wziêcia do r±k ³uku bêdziesz mia³ pewno¶æ ¿e Tobie odpowiada.

Mój pierwszy ³uk mia³ 25kg.

Proponuj± 19kg prawdopodobnie bo maj± takich na stanie najwiêcej smile.gif

Pozdrawiam
cahir
ja akurat naby³em bisoka angielskiego z refleksem, 23kg. i to mój pierwszy ³uk, strzela siê z niego w miarê dobrze, choæ na razie u¿ywa³em go zaledwie trzykrotnie. ale mia³em tak¿e w ³apkach bisokow± dianê 16kg. z tego l¿ejszego o wiele ³atwiej siê celuje, w ogóle nie mêczy i na pocz±tek jest akurat. to tylko 250zeta za nówkê, na wyrobienie postawy i nauczenie siê strzelania to ca³kiem dobra rzecz.

a jak po 1,5h strzelania z 16 przerzuci³em siê na 23 to od razu poczu³em które miê¶nie pracuj± smile.gif
Braveheart
Jednym pasuje 13kg, innym 23kg. Chyba to rzeczywi¶cie kwestia indywidualna. Popróbuje z tym wiadrem Bodkin, dziêks za podpowiedz smile.gif. Ale to 19kg to tak prawie po¶rodku wypada wiêc mo¿e jednak...

Pozdrawiam
Skwarek
Witam

Rabiega napisa³:

"Je¶li Bisok, to daruj sobie ten "refleks", to tylko efekt optyczny, ³uk pracuje jak zwyk³y prosty. Je¶li to pierwszy ³uk, to wybierz mniejszy naci±g, walcz±c z kilkudziesiêciu kg zniechêcisz siê, a ju¿ na pewno wyrobisz z³e nawyki.Kilkana¶cie kg na pocz±tek wystarczy, nawet je¶li¶ si³acz."

... ot m±drego to i mi³o pos³uchaæ - faktycznie refelks a angliku Bisoka to lipa, tak samo zreszt± jak refleks w jego krymo-tatarach (my¶lê ¿e nie bêdzie w tym miejscu polemiki na temat tego, czym jest refleks i jaka jest jego rola i co ma do tego fizyka oraz zasada ramienia?).
Ale nie odpuszczaj sobie, broñ bo¿e, tego ³uku! Efekt wizualny? No i co z tego ? 99% uroku rymcerstwa to efekt wizualny (³ucznictwa wbrew pozorom te¿)!

Z drugiej strony s³uchanie rad w stylu: "ja strzelam z 23 i jest git" nie ma sensu, bo nie wiesz jaki zasiêg ramion ma ta osoba, jak silne ma plecy i barki (ile z tej si³y s± w stanie wytrzymaæ palce), czy jak bardzo jego mie¶nie s± przyzwyczajone do strzelania z ³uku.
Dla przyk³adu: ja mam tyle samo wzrostu co ty, wiêc ³uki naci±gamy z tak± sam± si³± (chyba ¿e masz nieproporcjonalnie d³ugie przeszczepy, zwane potocznie rêkami) i mój "Anglik" 22kg robi siê ju¿ zdecydowanie za s³aby (ale tylko dlatego ze nie celujê zbyt d³ugo). Z kolei gdy mia³em okazjê "trenowaæ" parê ³uczników to okaza³o siê ¿e ch³op wy¿szy ode mnie i wyra¼nie szerszy w barach, strzela z 15tki tak, jak i jego ¿ona, bo mojego nie jest w stanie nawet naci±gn±æ (naci±gn±æ! a nie utrzymaæ przy strzelaniu!).

Reasumuj±c: tak jak wielu tutaj wspomnia³o, bierz co najwy¿ej tê 19tkê, bo tylko relatywnie s³aby ³uk daje komfort podczas nauki i celowania (zak³±daj±c ¿e bêdizesz strzela³ do celu a nie na zasiiêg).
Licz sie jednak z tym, ze po paru miesi±cach ostrego strzelania bêdziesz chcia³ zmieniæ ³uk na silniejszy. Taka jest kolei rzeczy i nikt tego nie przeskoczy.

pozdrawiam
Braveheart
Hej

Nie zauwa¿y³em ¿ebym mia³ jakie¶ nieproporcjonalne przeszczepy smile.gif. Co do tego bisoka, to wydaje mi siê, ¿e to jednak dobry ³uk na pocz±tek, co prawda jak ju¿ pisali¶cie refleks tylko optyczny, ale mi na razie nie chodzi o typowy. Chce poæwiczyæ strzelanie na w miare dobrym ³uku. A na ³uki w ca³o¶ci drewniane i z super refleksem przyjdzie jeszcze czas.

Pozdrawiam
Daniel Bochra
"refelks w angliku Bisoka to lipa"

a jednak strzela sie z takiego luku duzo wygodniej niz z "prostego" odpowiednika, zwlaszcza, ze te "angielskie z malym refleksem" sa za zwyczaj dluzsze
Grid
Przez d³u¿szy czas strzela³am z bisokowej szesnastki - d³. z ma³ym refleksem. Nie jeden mê¿czyzna z niego próbowal, jednym by³o za ciê¿ko, innym leciutko. Moim skromnym zdaniem. je¶li nastawiasz siê na intensywne treningi, mo¿na rozpocz±æ od 19, na pewno szybciej siê miê¶nie przyzwyczaj±, ale je¿eli bêdziesz strzela³ sporadycznie, tzn raz w miesi±cu, czy od imprezy do imprezy, bêdzie trudno przyzwyczaiæ siê do ciê¿szego naci±gu i tu proponowa³abym 17-18 kg. Obecnie strzelam z ³uku od Gyuli, refleksy dzia³aj± autentycznie i ³uk bardzo sobie chwalê. Trzeba na to troszkê wiêcej wydaæ, ale naprawdê warto!
arcimir
Witam,
ja z kolei zdecydowanie odradza³bym ³uk zbyt silny, z przyczyn, o których m.in. mówi³ Rabiega.
Powtórzê fragment mojego poprzedniego postu (mo¿e admin pu¶ci... icon_wink.gif ):
Wyczyta³em ze strony http://www.ealdormere.sca.org o dobieraniu optymalnego naci±gu: jaki naci±g ³uku jeste¶ w stanie utrzymaæ bez wielkiego wysi³ku (dr¿enia?) przez 10 sekund plus dwa - trzy kilogramy (poprawka na trening).
Strzela³em z ³uków o naci±gach od 7 do 20 kg (g³ównie w³asne konstrukcje). Przy mniejszym naci±gu mo¿esz pracowaæ nad technik±, celowaæ etc. Przy silnym to tylko walka o utrzymanie naci±gu i zero przyjemno¶ci poza satysfakcj± "utrzyma³em". W/g mnie optimum to 15kg.
Proponujê kupiæ s³abszy ³uk i napisaæ na nim "30kG" (a co, trochê szpanerstwa).
Pozdrawiam i ¿yczê satysfakcji z wydanych pieniêdzy.
robin_
jesli strzelasz z ³uku 26 - 28 kg i strzala leci na 80 - 90 metrow to najlepszy dowod ¿e taki luk jest dla ciebie zbyt silny , przy optymalnym wykorzystaniu powienes strzelic co najmniej 150 metrów. Dlatego proponowalbym naciag 19 - 20 kg.
Braveheart
CYTAT(robin_ @ 17:01 28.12.2006) *
jesli strzelasz z ³uku 26 - 28 kg i strzala leci na 80 - 90 metrow to najlepszy dowod ¿e taki luk jest dla ciebie zbyt silny , przy optymalnym wykorzystaniu powienes strzelic co najmniej 150 metrów. Dlatego proponowalbym naciag 19 - 20 kg.

Wnoszê poprawke co do tego, ¿e strzela³em z ³uku 26-28kg. S±siad ¶ciemnia³ smile.gif. Kaza³em mu przy mnie zadzwoniæ do producenta i ten mu powiedzia³, ¿e ³uk ma w³a¶nie 19kg naci±gu (typowa polska mentalno¶æ smile.gif). A ¿e z ³uku strzela³o mi siê ca³kiem fajnie (nie mia³em problemów z pe³nym naci±giem ciêciwy), tak wiêc ju¿ chyba mam po problemie - biore te¿ 19kg.
Pozdrawiam
Braveheart
Hej!
Zamówiony ³uk ju¿ przyszed³... anglik 76 cali, 19kg naci±gu. Jednak mam pytanie do osób, które maj± ju¿ tego rodzaju ³uk. Po na³o¿eniu ciêciwy, jej odleg³o¶æ od majdana wynosi wiêcej o jakie¶ 5cm ni¿ odleg³o¶æ zgodna z regó³± ,,kciuka"( o ile dobrze siê oriêtuje to w ³ukach angielskich powinna w³a¶nie tyle wynosiæ). Czy nie jest to jaka¶ wada? ³uk ma 191cm d³ugo¶ci, a ciêciwa 177cm. czy to nie za ma³o jak na anglika?? Strzela siê z niego bardzo fajnie ale boje siê ¿eby przy takim wygiêciu siê nie z³ama³, chociarz to w³ókno szklane.
Pozdrawiam
bodkin
z twojego opisu wynika , ze cieciwa jest za krotka i to sporo
nie wiem czy przy tym luku jest podawane dokladne bh- czyli odleglosc nalozonej cieciwy od majdanu .
jezeli nie to zrob dluzsza , a moze ze dwie i poeksperymentuj ktora bedzie lepsza .
Daniel Bochra
zapomnij o regole kciuka (to jest laminowany flatbow) a nie elb;
nie zlamie sie nawet jezeli sporo przeciagniesz cieciwe;
w mysliwskich flatbow zalecana dlugosc cieciwy wynosi okolo 3 cale mniej niz dlugosc luku, dla recurve okolo 4 cale;
wynika z tego, ze Twoj luk zaopatrzony jest w cieciwe okolo 6-8 cm za krotka
masz wiec dwa wyjscia: zakupic nowa, dluzsza cieciwe co nie jest duzym wydatkiem
zrobic co mozesz z ta, ktora masz w tej chwili: odkrecic troche, jezeli jest mocno skrecona, dobrze rozciagnac za pomoca ciezarka, lub po prostu strzelajac (nowa, dacronowa cieciwa zawsze troche sie rozciagnie)
jezeli wiec uda Ci sie wyciagnac okolo 3 cm, powinno byc ok (luk jest dlugi i stabilny, wyzszy bh dodatkowo poprawi komfort strzelania)
mialem kiedys taki model i dobrze pamietam, ze bh byl sporo powyzej norm dotyczacych modeli mysliwskich z ktorymi pozniej mialem do czynienia, ale strzelalo mi sie z tego Bisoka bardzo dobrze
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.