Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m Vendel 12 - wariacja Thorkila
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Atakan al Vefa
a wracajac do vendeli wariacja Thorkila :

pierwszy tego typu helm ktorego nie trzeba by bylo sie wstydzic - szkoda ze zamawiajacy nie prosil o blaszki z postaciami angsad.gif
jak dla mnie tak tego typu helmy powinny wygladac bez urazy dla nikogo
Morgoth
a ja zapytam, bo strasznie mnie zaciekawi³ jeden patent smile.gif mianowicie: czy rozwiazanie jakie producent wykorzysta³ do zamontowania kolczugi ( rant jest odpowiednio zagiety a w srodku drucik <????>) jest w jakis sposob poprawne historycznie? nie zebym sie czepia³, bo ten he³m to ma³e dzie³o sztuki, jednak zastanawia mnie w³asnie ten ponacinany rant...

Pozdrawiam szczerba.gif
Thyrvald
CYTAT(Morgoth @ 12:19 24.12.2006) *
jest w jakis sposob poprawne historycznie?

Jest jak najbardziej historyczne. Co wiêcej jest to oryginalny patent z he³mów Vendel i Valsgarde. Poni¿ej fragmenty Valsgarde 7 i 8 i Vendela 12
Thorkil
Dziekuje Panowie. Przede wszystkim, Dir, nale¿alo zapytac najpierw mnie , czyli wykonawce he³mu, czy mo¿na go tu umie¶ciæ. A to z 2 przyczyn :
Nie jestem do koñca przekonany, co do chwalenia sie tym helmem tu na forum, gdyz nie jest to jeszcze to, co chcialbym tu pokazaæ. Zamawiajacy za¿yczyl sobie he³m wzorowany na Vendelu 12, ale niestety bez przedstawieñ figuralnych dookola czaszy i bez mosieznej p³yty ozdobnej pod grzebieniem. dunno.gif Szkoda, bo fajnie byloby to zrobiæ, ale niestety, ograniczalo mnie zyczenie zamawiajacego i czas, wiec zast±pilem elementy ozdobne ciemn± stal±, co chyba tez dodaje he³mowi smaku.
Powód drugi jest taki, ¿e nie jestem przekonany, co do miejsca w którym he³m zostal zamieszczony, bo przeciez to temat Mardinusa i nie chcialbym mu tu stawiaæ kontry, a chyba tak troche wyszlo... Mysle , ¿e gdybym sie sam chwali³ tym he³mem , to zalo¿y³bym nowy temat.

CYTAT
Morgoth Napisano Dzisiaj, 12:19
a ja zapytam, bo strasznie mnie zaciekawi³ jeden patent smile.gif mianowicie: czy rozwiazanie jakie producent wykorzysta³ do zamontowania kolczugi ( rant jest odpowiednio zagiety a w srodku drucik <????>) jest w jakis sposob poprawne historycznie? nie zebym sie czepia³, bo ten he³m to ma³e dzie³o sztuki, jednak zastanawia mnie w³asnie ten ponacinany rant...

Pozdrawiam szczerba.gif

He³m byl wzorowany na V12, a w nim s± pozostalo¶ci po takim rozwiazaniu. Za³±czam 4 z o¶miu obrazków, na których sie opieralem w pracy nad tym helmem.
Boran
CYTAT
należalo zapytac najpierw mnie , czyli wykonawce hełmu, czy można go tu umieścić. A to z 2 przyczyn :
Nie jestem do końca przekonany, co do chwalenia sie tym helmem tu na forum, gdyz nie jest to jeszcze to, co chcialbym tu pokazać. /ciach/
Powód drugi jest taki, że nie jestem przekonany, co do miejsca w którym hełm zostal zamieszczony, bo przeciez to temat Mardinusa

Na razie wydzieliłem do odrębnego tematu. Reszta, czyli ewentualne skasowanie tematu, pozostaje w gestii Thorkila i miejscowego moderatora...
Thorkil
CYTAT(Boran @ 15:52 24.12.2006) *
Na razie wydzieli³em do odrêbnego tematu. Reszta, czyli ewentualne skasowanie tematu, pozostaje w gestii Thorkila i miejscowego moderatora...

Dziekuje. Skoro juz tu jest, to niech zostanie, ale na przyszlo¶æ, jak kto¶ bedzie chcia³ pokazaæ tu jakis mój wyrób, to bylbym wdziêczny za wczesniejsz± konsultacje ze mn±.
Pozdrawiam
mardinus
Super he³mik.

Mam nadziejê ,¿e kiedy¶ przedstawiê jeszcze lepszy :-)

Ale minie pewnie kilka lat do tego czasu anger.gif
Thorkil
Dzieki Mardinusie, moze nie bedzie az tak ¼le.

Ja na wiosne bede robi³ vendela 1, tym razem ju¿ pe³na wersje blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.