Szukam wszekich info o berdyszach, zarówno info historyczne jak i sprzêt do nabycia. W niektórych ¼ród³ach znalaz³em info, ¿e berdysze by³y u¿ywane ju¿ pod koniec XII w. Je¶li macie jakie¶ warto¶ciowe (albo nawet i nie) info o tej broni z chêci± bym o tym, przeczyta³. Plisss... pomó¿cie, bo odtwarzam wiek XII a chce zaopatrzyæ siê w takie cacko.
W Witebsku na Bia³orusi wygrzebali 2 sztuki datowane na XIIw, jest chyba tego wiêcej ale tylko tych mam zdjêcia. Ostrza ponoæ 0.4-1,0 metra, drzewce do 2m, ¼ród³o: "Encyklopedia - archeologia i numizmatyka Bia³orusi".
Pozdrawiam fana tej jak¿e piêknej broni, zapraszam do wspólnych z nami zabaw, Draconia te¿ dobr± ³y¿w± bojow± nie gardzi:-).
CYTAT(Joanna i Micha³ z Brochow)
Draconia te¿ dobr± ³y¿w± bojow± nie gardzi:-).
To fakt, trzeba by j± tylko nieco stêpiæ
Hehe
jaka fajn± dziurkê zrobi³em
tym berdyszem..
a tak na powa¿nie.. wzi±³em go dlatego ¿eby wywa¿enie bramy wygl±da³o bardziej epicko, wiedzia³em dobrze ¿e ten berdysz by³ za ostry.. dlatego r±bn±³em parê razy po tarczach.. lecz zbytnio siê przejeli¶cie i chwilê pó¼niej trzech siê na mnie rzuci³o.
Aczkolwiek broñ jest sympatyczna.. nie mówi±c o tym ¿e wtedy u¿ywa³em jej po raz pierwszy i to w do¶æ du¿ym ¶cisku, wiêc tak czy inaczej nie mog³em wiele zrobiæ.
rzuci³en siê tylko ja
czy wygl±dam na trzech?
czas stêpiæ berdysz
bo ja nie dam rady naostrzyæ wekiery
Eee... nie mo¿e byæ .. rzuci³e¶ siê napewno ty i kto¶ jeszcze od lewej... a liczyæ nie liczy³em dok³adnie bo smêtnie umiera³em
A berdysz jest ju¿ têpy.. chyba, bo to nie mój by³, tylko Daerisa de'Ostear.
Pytanie do Daroslava. Czy ten berdysz to ten sam, który widzia³em na jakims zdjêciu z I³¿y, chyba u Bagrita? Taki jegomo¶æ w okularach jest o niego oparty.
Jaka jest jego d³ugo¶æ i wed³ug jakiego wzoru jest wykonany, bêdê wdziêczny za informacjê.
Od pewnego czasu my¶lê nad jak±¶ drzewcówk± dla siebie (na XIII wiek). Tak± coby pasowa³a dla takiego pieszego jak ten w kapalinie i w czerwonej przeszywce z BIblii Maciejowskiego, my¶la³em o ³y¿wie, znalaz³em wzory takowych w p³n Italii na prze³omie XII/XIII w. Tak± ³y¿w± lepiej siê chyba walczy ni¿ ciê¿kim berdyszem, który przy takich rozmiarach musi chyba nie¼le lecieæ do przodu przy zamachach. W³osi z Companii di Peon maj± tego sporo.
A co s±dzicie o cepie? Wiem ¿e to plebejska broñ ale czy pasowa³aby dla takiego piechura j.w.?
Wydaje mi siê ¿e to ten sam Berdysz... o ile widzia³e¶ go na zdjêciu z tego roku, poniewa¿ na tej I³¿y to by³a jedyna sztuka w ca³ym obozie. Co do d³ugo¶ci.. drzewiec ma oko³o 170cm a ostrze oko³o 50 cm, tak na oko bo jak ju¿ wcze¶niej wspomnia³em nie nale¿y on do mnie. Co do wzoru nie jestem w stanie ci nic powiedzieæ.
Co do dok³adnego rysunku czy szkicu zg³o¶ siê do Joanny i Micha³a z Brochowa, dysponuj± wzorem XII w.
"Jegomo¶æ w okularach" to ja, znaczy siê Mi¶.
Wzór Dejrisa jest not quite potwierdzony w ¼ród³ach, ale generalnie pasuje.
Jeden wczesny berdysz jest w Istambule, dwa pozosta³e na Bia³orusi, mam zdjêcia - ostrze pó³ksiê¿ycowate, bez tego "wystêpu" (nie wiem jak to fachowo nazwaæ - pióro? m³otek?), zwê¿ane regularnie ku do³owi i górze. Ostrza - jak pisa³em - 40 do 100 cm. Kawa³ ³adnej ³y¿wy:-)
czy jest mo¿liwo¶æ obejrzenia tych zdjêæ 12-wiecznego berdysza ?
mile widziane byly by równie¿ stosowne opisy lub co jeszcze milej widziane opracowanie
na ten temat,
pozdrawiam
chcialem tylko dolozyc pytanie: czy w XV wieku berdysze nadal cieszyly sie popularnoscia??
zapomnijcie o tej gejowskiej wyka³aczce...kto ma namiary na cz³owieka, który zrobi fajny i wmiarê tani berdysz moskiewski, XVII wiek?
Jeœli mogê prosiæ o przes³anie rycin tego berdysz z XII wieku, bêdê wdziêczny.
ksjch@interia.pl
Z góry Dziêki, Pozdrawiam.
Ryciny... Bêdzie problem :-)...
bo mam tylko zdjêcia znalezisk. Jak tylko znajdê sposób ¿eby zeskanowaæ albo sfotografowaæ zdjêcie (ale kombinacja) to prze¶lê, wiêc nie niecierpliw siê plz... Bêdê pamiêtaæ!
A mo¿e zna kto¶ producenta berdyszy? Albo poda przybli¿on± cenê? By³abym wdziêczna.
Na alegro widzia³em 2 sztuki za ok. 100z³
Trochê pó¼no ta odpowied¼, ale wreszcie dorwa³em skaner.
Dla przypomnienia: dwa berdysze z Witebska na Bia³orusi datowane na XIIw.
hmmm...
a moglbym znaæ zródlo z którego te fotki pochodz±, z jakiego opracowania?
najlepiej rosyjskiego bo nie wierze zachodnim publikacjom ,ktore czesto nieumiejetnie
przekalkowywuja ¿ródla wschodnie
przyznam sie ,ze nie zetknalem sie z czyms takim w opracowaniach na temat ruskiego
ore¿a 12-13 w
wiem na pewno iz takie formy byly rozpowszechnione od poczatku 14 ,moze od
koncowki 13 wieku
Ehhh... Co za niedowiarki :-)
Hetau W.W. (ed) (1993). Archeologija i numizmatyka Bjelarusi – encyklapedja. Minsk: Belaruskaja Encyklapedja.
¯ród³o w 100% niezachodnie.
W opracowaniach tego nie ma, bo i encyklopedia raczej nowa (np. w porównaniu z Kirpicznikowem) i Bia³oru¶ raczej nie sprzyja swobodnemu przep³ywowi informacji.
dzieki za info,
pytalem, bo wiem ,ze w zaczodnich opracowaniach czasem sa machniecia chocby z datowaniem
co oczywiscie nie znaczy ,¿e ruske sie nie myla, wspomne chosby slynny kask
niemiecki
A co do samego drzewca to jaki móg³ mieæ przekrój i z jakiego drzewa móg³ byæ ??
I do tego pytanie kto i za ile mi taki wykona ?
Przekrój - pewnie owal albo ko³o, bo trójk±t raczej nie :-)
Drewno - akacja/buk/jesion - najlepsze i najdro¿sze
Wykona - co? Bo to g³upio tak brzmi trochê....
Jak komu¶ zale¿y na detalach to odradza³bym akacjê. Po pierwsze dlatego, ¿e akacja jako taka w Polsce nie wystêpuje. Po wtóre dlatego, ¿e to co siê powszechnie nazywa akacj± to w istocie robinia akacjowa i jest to gatunek przywleczony z ameryki ¶rodkowej. To tyla... Pozdrówka
Gdzie¶ przeczyta³em ¿e w przekroju drzewiec by³ wielok±tny - dla lepszego trzymania.
A wykona to oznacza wyprodukuje, wykuje.
A chodzi mi o to by kto¶ mi taki w³a¶nie XIIw. berdysz (sam ¿eleziec) wykona³/wyprodukowa³/wyku³/sprzeda³ ju¿ gotowy .
Pozdrawiam
Kurcze blade!
Chce ludziom daæ prace! Pytam siê kto wyku³by mi berdysz, a tu ani jednej odpowiedzi !!!
Nie dziw ¿e u nas w Polsce bida i bezrobocie jak nikomu siê niechce robiæ !
To nie miejsce, ¿eby dawaæ propozycje pracy, na to jest miejsce na targowisku. Nie dziw siê, ¿e nikt nie odpowiada, bo pewnie ma³o który wytwórca broni przegl±da wszystkie tematy z broni± zwi±zane by szukaæ w nich ofert dla niego.
Tak mi na my¶l przysz³o. Czyta³em owego czasu o robieniu strza³ metod± "¶redniowieczn±". Oto kawa³ek drewna heblowa³o siê najpierw by mia³ przekrój kwadrwtowy, potem o¶miok±tny i jak siê komu¶ chcia³o szesnastok±tny. Pó¼niej ewentualnie papierkiem ¶ciernym robi³o siê z tego przekrój okr±g³y. Mo¿e drzewce robi³o siê podobnie? Przerobienie 2metrów kija by mia³ przekrój okr±g³y to takie raczej tródne, chyba ,¿e u¿ywa siê do tego tokarki -nie wiem czy ¶redniowieczne by³y do tego "zdolne". To taka moja lu¼na sugestia.
Mam tez pytanie do ludzi, którzy w praktyce liznêli robienia drzewców. Czy lepiej zrobiæ drzewiec (do w³óczni, któr± bêdê potem rzuca³) z gotowej deski, i¶c do lasu i ciachn±æ proste drzewko, czy mo¿e inaczej? Deski obecnie ciête sa byle jak, s³oje mog± byæ u³o¿one na skos, nie wzd³ó¿ i drzewiec szybko pêknie -to minus. Plusem jest ³atwo¶æ wykonania, drewno jest zasuszone -nie bedzie siê giê³o- noi deski mo¿na byle gdzie kupiæ. Drzewiec z drzewka na pewno bedzie mia³ s³oje u³o¿one ozd³ó¿, ale mo¿e mieæ sêki, wykrzywiæ siê w czasie u¿ytkowania lub wybrane drzewo mo¿e okazac sie zbyt kruche.
Je¶li tokarka by³a do czego¶ 'zdolna', to w³a¶nie do toczenia okr±g³ych ¿erdzi.
Problem w tym, ¿e wiêkszo¶æ broni osadzanej na trzonkach / drzewcach mia³a przekrój tych trzonków w³a¶nie raczej owalny - na to wskazuj± kszta³ty tulej
Drzewce do w³óczni - 2 sposoby dobre:
- ca³e drzewko ³adne znale¼æ i osadziæ (patrz bizantyñski menavlion osadzany na dorodnym drzewie)
- zrobiæ tzw. 'odszczepk±' - z m³odego pnia odszczepiaæ kawa³ek w³a¶nie wzd³u¿ s³ojów, nie ma buta ¿eby np. z akacji siê wtedy z³ama³o.
Co do deski - sosna jest do niczego, inne drewno za drogo mo¿e ciê wynie¶æ, bo straty materia³u ogromne by by³y.
A jaka powinna byæ grubo¶æ berdysza ????????????????????????
Ja mam w³a¶nie takie pytanie. Czy na wiêkszo¶æ turnieji berdysze s± dopuszczane??
raczej nie s± dopuszczane, ale czasem siê zda¿a je¶li organizator siê zgodzi. Na ogó³ sie nie zgodzi...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.