Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pasy na ³adunki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
SAMUEL77
Hej
U ¯ygulskiego w ksi±¿ce pt. "Stara broñ w polskich zbiorach", jest opis pasa skórzanego, obciagnietego aksamitem i dalej jest napisane, i¿ pas ów posiada gniazda na 29 ³adunków. Niestey w ki±¿ce tej brakuje fotek pasa. Ma kto¶ mo¿e obrazki tego typu pasów?
Czy by³y inne miejsca w wojskowej garderobie, prócz ³adownic i pasów, w których skrywano ³adunki?
Karol £.
W za³±czniku jest zdjecie uzbrojenia pancernego z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie - na pewno wszyscy je znaj±. Ostatnio jak by³em w tym muzeum i przyglada³em siê temu zestawowi to zauwa¿y³em, ¿e pas bêd±cy elementem tego zestawu s³u¿y³ prawdopodnie do przechowywania ³adunków - jest bardzo gruby z przodu. Jak wrócê do domu to jeszcze sprawdzê - zrobi³em wtedy trochê fotek, mam je na kompie, mam nadziejê, ¿e na nich widaæ to lepiej.
SAMUEL77
CYTAT(Karol £. @ 10:46 18.12.2006) *
W za³±czniku jest zdjecie uzbrojenia pancernego z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie - na pewno wszyscy je znaj±.

w³a¶nie o ten pas ze zdjecia mi chodzi, bede wdziêczny za blizsze fotki
Tomasz Rejf
ja mam takie jego zdjêcie i opis z katalogu:
Karol £.
A ja znalaz³em to zdjecie o którym wspomina³em
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Samuelu, zamierzasz z odtwarzania POLSKIEJ SZLACHTY przerzuciæ siê na odtwarzanie Bo¶niaka? Nie wiem czy doczyta³e¶, ¿e jest pas bo¶niacki a nie polski.
SAMUEL77
hmm
uznajmy, że to jest pas zdobyczny

tylko musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie, co znaczy bośniacki -
czy bośniacki znaczy tylko pas noszony, tudzieź wytwarzany przez bośniaków,
czy może chodzi tu również o typ pasa?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.