Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pas z Churburga
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Borg
Poszukuje dokladnych zdjec tego pasa
http://www.mallet-argent.com/images/churburg_harness.jpg
jaka jest jego konstrukcja (czy z kilku warstw materialu, z czego zrobiony, jak wyglada dokladnie sprzaczka, szerokosc)
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Lutobor ze Swarska
Ja mo¿e siê pod³±czê z takim samym pytaniem, tylko o Pas z Chalkis.

Potrzebne mi dok³adne zdjêcia, najlepiej ze wszystkich stron.
Borg
zdajesz sobie sprawê, ¿e to XX wiek i rekonstrukcja muzealników?
Hako
Witam…. Ju¿ rok temu zbiera³em ¿eby i odpowiedzieæ ale jako¶ mi tam to zesz³o…
Pas z Churburga to pas warstwowy. Pierwsza warstwa skóry obszyta jest jak±¶ tkanin± (jedwab?). Na warstwie tej, w cieñszej jego czê¶ci widoczne s± dwa sznury oplecione (z³otog³owiem?), które przyszyto do spodniej warstwy skóry. W grubszej czê¶ci do³o¿ony jest trzeci gruby sznur równie¿ opleciony z³ota nici±. Z uwagi na to, ¿e nie da³o siê ³adnie zakoñczyæ na wierzchniej warstwie tego grubego sznura, wykonano dwa obszyte otwory ( ¿ó³te) i sznur zakoñczono – podwiniêto miêdzy dwie warstwy skóry.
Same dziurki obszyto równie¿ z³ot± nici±.
Oczywi¶cie sznury te przyszyto do poszczególnych warstw skóry. Mogê siê myliæ co do ilo¶ci tych sznurów ale tak to mi mniej wiêcej wygl±da. To tyle w sprawie konstrukcji. Wymiarów ¿adnych nie znam....

Zaznaczam, ¿e u¿yte w tym po¶cie wszelkie odmiany s³owa „z³oto” s± umowne.
To¿ to proste jak konstrukcja sk³adaj±ca siê z dzier¿aka i bijaka.. icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Lutobor ze Swarska
Borg, zdajê sobie sprawê ¿e ca³a zbroja z Chalkis to XX-wieczna rekonstrukcja, oparta na ró¿nych zabytkach. O pas pytam z ciekawo¶ci, nie zamierzam rekonstruowaæ rekonstukcji. tongue.gif
EwKa
Znalaz³am jedno zdjêcie bardzo podobnego pasa, moze komus pomo¿e.
£ukasz Lewandowski
To jest ten pas w³a¶nie. Ale jedwabi to na nim nie ma, te aplikacje i boczne zgrubienia s± wykonane równie¿ ze skóry, a nie ze sznurów. Ile i jak dok³adnie po³±czonych ma warstw tego nie wiem i nie chcê zgadywaæ. Nie dysponujê takimi materia³ami.
Hako
CYTAT
To jest ten pas w³a¶nie. Ale jedwabi to na nim nie ma, te aplikacje i boczne zgrubienia s± wykonane równie¿ ze skóry, a nie ze sznurów.

Nie wiem czy dobrze zrozumia³em wypowied¼... Nie rozumiem jednak dlaczego przedmówca opisuj±c ten pas nawi±za³ do mojej wypowiedzi odnosz±cej siê do zupe³nie innej konstrukcji pasa. Ja podobnie jak on w tym pasie sznurów ¿adnych nie widzê.

Napewno nie nale¿y wykluczyæ, ¿e pas wykonano ze skóry. Pokryto go jednak z zewn±trz niebieskim a wewn±trz czerwonym materia³em przypominaj±cym aksamit*. Mocno wytarte obszycie straci³o swoje kolorowe "w³osie" i widoczny jest dziêki temu "materia³ no¶ny" tego¿ aksamitu* w innym kolorze.
¶wietnie widaæ to przy dziurkach kó³ko zielone...
widaæ wyszarpniêcie materia³u w kó³ku niebieskim...
pod³u¿ne naddarcie w kó³ku czerownym...

Moim zdaniem pas ten pokryty jest materia³em, co pod nim nie wie nikt. Napewno z wierzchu nie jest pokryty skór±. Skóry barwi siê na mokro i w wyniku tego procesu ca³a (obiêto¶æ skóry) ulega zabarwieniu. Przetarcia i uszkodzenia bêd± wiêc mia³y ten sam kolor choæ inny odcieñ.

* oczywiscie okre¶lenie "aksamit" jest umowne bo nikt nie rozpozna materia³u na podstawie zdjêcia.

pozdrawiam HaKo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.