Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Zespo³y] Huun Huur Tu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Rabiega
Throat singing - to jest to !
Tatarze, nie chcia³by¶ wst±piæ w szeregi Eklektycznych Koczowników smile.gif ? Na razie jest nas dwóch - Vislav i ja, mamy nadziejê, ¿e inni do³±cz±... yes.gif

K³aniam.
Lecheor
CYTAT
Throat singing - to jest to !

¦piew alikwotowy - to jest to! icon_wink.gif
Rabiega
CYTAT(Lecheor @ 23:31 15.12.2006) *
¦piew alikwotowy

Ale, tuszê ufnie, ¿e mnie jeszcze nie obrazi³e¶ ... smile.gif ?
Lecheor
No wiesz co? Ja bym Ci jeszcze kumysu nala³, poczêstowa³ pieczonym ¶wistakiem i zaprosi³ do jurty smile.gif
Rabiega
To w porz±dku, ju¿ teraz wiem ¿e alikwot to pieczony ¶wistak ... blinkie.gif

Aniê upraszam o wyrozumia³o¶æ dla naszych offtopów. Któ¿ na Twym poletku rozmiawia³ dot±d o alipko...alimko...alikwocie, no któ¿...? Ta¿ to gin±cy gatunek ! A jaki ³adny. I jak mu ffffuterko b³yszczy ...

Pok³ony.
Ajcek
CYTAT
Ta¿ to gin±cy gatunek ! A jaki ³adny. I jak mu ffffuterko b³yszczy ...

A w s³owiañskich stronach znany jest równie¿ jako przyton. icon_wink.gif
Lecheor
Alik to nie ¶wistak, to nastêpca Busia na miejscu Pierwszego Kota RPIV

Dawniej uwa¿ano, ¿e takiego ¶piewu koczownicy nauczyli siê od bobaków i chomików kar³owatych Campbella (Phodopus campbelli). Ostatnio, ze wzglêdu na udokumentowane przypadki zara¿enia siê od bobaków d¿um±, dawne ustalenia poddano rewizji - najnowsze badania s± sk³onne uznaæ, ¿e "alikwot" to zniekszta³cona przez jêzyk cha³chaski nazwa alaktagi (allactaga elater), która wydaje niezwykle dono¶ne okrzyki godowe.
Inna, moim zdaniem najbardziej wiarygodna teoria, zosta³a sformu³owana przez naukowców zajmuj±cych siê relacjami miêdzykulturowymi na Jedwabnym Szlaku. Uznali oni, ¿e technikê wokaln± Mongo³owie przejêli od Salpingotus crassicauda. ¦wiadczy o tym jego nazwa, pochodz±ca od greckiego salpinx (tr±ba).
Wed³ug relacji greckich kupców, g³os tego stepowego gryzonia mia³ brzmieæ podobnie do d¼wiêku tr±by. Ten fakt, za wcze¶niejszym, niezachowanym ¼ród³em o (najpewniej) aleksandryjskiej proweniencji, podaje w XI w. Kakosrakos ze Skordopordonike w swojej Chronographia i czwartej ksiêdze Peri mousike, krótka notka pojawia siê tak¿e w Peri zoion geneseos Pseudo-Arystotelesa (dzie³o powsta³o najprawdopodobniej w Smyrnie ok. VIII w.). Obie ksiêgi zosta³y zrabowane przez krzy¿owców w 1204 r. i wywiezione z Konstantynopola do Wenecji, gdzie dosta³y siê w rêce Pietra degli Culacaccata, który przygotowywa³ na zlecenie do¿y encyklopedyczne dzie³o Antiisidorus sive Summa Scientiarum, maj±ce byæ konkurencj± dla Etymologii Izydora z Sewilli. Culacaccata pos³u¿y³ siê greckimi tekstami pisz±c o musica naturalis, zdeformowa³ jednak greck± nazwê i umie¶i³ w swoim tek¶cie zlatynizowan± salpingotus. Opis obyczajów gryzonia powtórzy³ wiernie za ¼ród³ami greckimi, podkre¶laj±c jego specyficzne zdolno¶ci wokalne. Ze wzglêdu na to, ¿e rozdzia³ De salpingoto zaczyna³ siê od s³ów "Alii quod..." ("Aliquot" wg lekcji z manusktryptu londyñskiego - BL, MS Harley 5473, fol. 123v) zjawisko dono¶nego ¶piewu stepowego gryzonia nazwano "¶piewem alikwotowym", co pó¼niej zastosowano wobec mongolskich na¶ladowców ¶wiata zwierzêcego.

Wszystko jasne? icon_mrgreen.gif
Ajcek
Nie zgadzam siê. To zbytnie uproszczenie i prezentyzm.
Vislav
Witam

Wszystko bardzo fajnie - tyle tylko, ¿e przywo³any przez Tatara zespó³ to nie jest zespó³ mongolski i nie tam jest wspó³czesna stolica ¶piewu gard³owego.

W wolnej chwili wrzucê wiêcej kawa³ków dla zainteresowanych, teraz idê koñczyæ sanki na wyprawê zimow±.

Zreszt± trochê linków jest w temacie Jedwabny Szlak w Kalendarium 2006.

pozdrowienia Vislav

p.s. to co mnie fascynuje w tamtym obszarze kulturowym - warsztat jest ¶rodkiem, a nie celem. W odró¿nieniu od wielu 'uczonych' dyskusji w tym dziale i 'zachodniego' pojmowania muzyki i tañca - Vslv smile.gif
Nazwanie Tuwañczyka, Mongo³em crazy.gif

p.s.2 - Tatar - mam nadziejê, ¿e uda nam siê wspólnie z Rabieg± spotkaæ w przysz³ym roku i pos³uchaæ tej wspania³ej muzyki.
Ajcek
Tutaj mo¿na znale¿æ ciekawe informacje o ¶piewie alikwotowym. Tego siê idzie nauczyæ tylko trzeba wprawy. icon_wink.gif
Gloria z Krakowa
Zespół Huun Huur Tu pochodzi z graniczącej z Mongolią Republiki Tuwy. Tutaj jest jego oficjalna strona. Panowie poza graniem tradycyjnej rodzimej muzyki tworzą tez wspólne projekty z artystami z różnych części świata (polecam świetną płytę "Mauntain tale" z Bulgarian Voices Angelite Choir) i chyba zajmuję się czymś na kształt reenactingu:)
Spiew, który prezentują, podobno w ich części świata nazywa się khoomei.
Vislav
Witam

Trochê do oejrzenia i pos³uchania - czy warto porzekonajcie siê sami:

Oficjalnie dostêpna w necie grupa mongolska Boerte http://www.boerte.de/boerte_cd.html

To co najciekawsze, to muzyka z Tuwy i w³a¶nie Huun Huur Tu m.in. Bulgarian Voices i du¿o wiêcej. Niestety by³a wydana kilkana¶cie lat temu.
Zbiór p³yt A Tuva (Throat-Singing) Collection, 8 Avant-Garde Albums jest dostêpny w necie jako pliki torrent. Namiary trzeba znale¼æ - ta metoda pozyskania nie do koñca jest legalna i nie mogê jej propagowaæ.

Do tego bardziej wspó³czesne wykonania folkowe i grupa Yat-Kha z Tuwy http://www.yat-kha.com/html/what/yat_kha_cds.php .

http://www.overtone.ru/video.html - ró¿ne - polecam Bolota

http://www.tyvakyzy.com/download.html - Córki Tuwy - Tyva Kyzy

No i rewelacja 1 godz.20min. koncert grupy Yat Kha
http://m.folk.ee:8080/ramgen/2001/Yat-Kha.rm

http://www.khoomei.com/vids.htm

Nowsze - grupa Alash http://www.myspace.com/alashensemble

Przy okazji - co¶ na kszta³t reenactingu - to jest po prostu kultywowanie w³asnej narodowej tradycji

pozdrowienia Vislav
Snorri
No i jeszcze nie mo¿na zapominaæ o Gendosie, który równie¿ pochodzi z Rep. Tuwy. Mo¿na go by³o pos³uchaæ dwukrotnie na grodze we Wroc³awiu. W sumie to dosyæ czêsto koncertuje w Polsce w ró¿niastych klubach.

ps. Mi³o, ¿e s± na tym ¶wiecie inni mi³o¶nicy takiego ¶piewu i muzyki.
Vislav
CYTAT(Snorri @ 18:58 16.12.2006) *
No i jeszcze nie mo¿na zapominaæ o Gendosie, który równie¿ pochodzi z Rep. Tuwy. Mo¿na go by³o pos³uchaæ dwukrotnie na grodze we Wroc³awiu. W sumie to dosyæ czêsto koncertuje w Polsce w ró¿niastych klubach.

ps. Mi³o, ¿e s± na tym ¶wiecie inni mi³o¶nicy takiego ¶piewu i muzyki.

Witam

W Polsce nie tylko Gendos, ale równie¿ Yat-Kha i Alash smile.gif

Vslv
Joanna
CYTAT

Zespó³ na Wroc³awskiej XIIItce naprawde by³ ¶wietny:) pierwszy raz takie co¶ s³ysza³am i sta³am sie fank±smile.gif - polecam.
Lecheor
CYTAT
Nazwanie Tuwañczyka, Mongo³em

Hola, hola icon_wink.gif to do mnie? A ja kogo¶ tak nazwa³em? Ja tu tylko o alikwotach!
CYTAT
khoomei

Zale¿y od przyjêtej transkrypcji i od tego, czy transkrybujemy cha³chaski czy tuwañski (tuwiñski?), ale o tym w Wikipedii nawet jest, wiêc rozwija³ nie bêdê icon_wink.gif
Rabiega
CYTAT(Lecheor @ 01:33 16.12.2006) *
Alik to nie ¶wistak, to nastêpca Busia na miejscu Pierwszego Kota RPIV
Dawniej uwa¿ano, ¿e takiego ¶piewu koczownicy nauczyli siê od bobaków i chomików kar³owatych Campbella (Phodopus campbelli). Ostatnio, ze wzglêdu na udokumentowane przypadki zara¿enia siê od bobaków d¿um±, dawne ustalenia poddano rewizji - najnowsze badania s± sk³onne uznaæ, ¿e "alikwot" to zniekszta³cona przez jêzyk cha³chaski nazwa alaktagi (allactaga elater), która wydaje niezwykle dono¶ne okrzyki godowe.
Inna, moim zdaniem najbardziej wiarygodna teoria, zosta³a sformu³owana przez naukowców zajmuj±cych siê relacjami miêdzykulturowymi na Jedwabnym Szlaku. Uznali oni, ¿e technikê wokaln± Mongo³owie przejêli od Salpingotus crassicauda. ¦wiadczy o tym jego nazwa, pochodz±ca od greckiego salpinx (tr±ba).
Wed³ug relacji greckich kupców, g³os tego stepowego gryzonia mia³ brzmieæ podobnie do d¼wiêku tr±by. Ten fakt, za wcze¶niejszym, niezachowanym ¼ród³em o (najpewniej) aleksandryjskiej proweniencji, podaje w XI w. Kakosrakos ze Skordopordonike w swojej Chronographia i czwartej ksiêdze Peri mousike, krótka notka pojawia siê tak¿e w Peri zoion geneseos Pseudo-Arystotelesa (dzie³o powsta³o najprawdopodobniej w Smyrnie ok. VIII w.). Obie ksiêgi zosta³y zrabowane przez krzy¿owców w 1204 r. i wywiezione z Konstantynopola do Wenecji, gdzie dosta³y siê w rêce Pietra degli Culacaccata, który przygotowywa³ na zlecenie do¿y encyklopedyczne dzie³o Antiisidorus sive Summa Scientiarum, maj±ce byæ konkurencj± dla Etymologii Izydora z Sewilli. Culacaccata pos³u¿y³ siê greckimi tekstami pisz±c o musica naturalis, zdeformowa³ jednak greck± nazwê i umie¶i³ w swoim tek¶cie zlatynizowan± salpingotus. Opis obyczajów gryzonia powtórzy³ wiernie za ¼ród³ami greckimi, podkre¶laj±c jego specyficzne zdolno¶ci wokalne. Ze wzglêdu na to, ¿e rozdzia³ De salpingoto zaczyna³ siê od s³ów "Alii quod..." ("Aliquot" wg lekcji z manusktryptu londyñskiego - BL, MS Harley 5473, fol. 123v) zjawisko dono¶nego ¶piewu stepowego gryzonia nazwano "¶piewem alikwotowym", co pó¼niej zastosowano wobec mongolskich na¶ladowców ¶wiata zwierzêcego.
Wszystko jasne? icon_mrgreen.gif

Nie wszystko. Napisz jeszcze co za¿ywa³e¶ i ile. Ja te¿ tak chcê blinkie.gif .
Lecheor
*
Vislav
CYTAT(Lecheor @ 02:18 17.12.2006) *
Hola, hola icon_wink.gif to do mnie? A ja kogo¶ tak nazwa³em? Ja tu tylko o alikwotach!

Witaj

Przepraszam - to by³o tylko poszlakowe crazy.gif

Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ siê spotkamy na jakiej¶ odlotowej imprezie w realu w gronie dobrych znajomych i przyjació³ (Rabiega ju¿ siê pisze jak przypuszczam). W tle wy³±cznie ¶piew, muzyka, tañce z tego kawa³ka ¶wiata.

pozdrowienia Vislav
Zawisza
Mi ostatnio w ³apki wpad³a p³yta zespo³u Altai Hangai - gor±co polecam blinkie.gif a szczególnie pie¶ñ Altai Praise Song jest niesamowita.

Do zobaczenia gdzie¶ na stepie
Zawisza
Tatar
Jestem zadowolony ze powstl tak wielka dyskusja s duzymi podzelinami jak linkow tak i wiedzy.

CYTAT(Vislav @ 11:01 16.12.2006) *
p.s.2 - Tatar - mam nadziejê, ¿e uda nam siê wspólnie z Rabieg± spotkaæ w przysz³ym roku i pos³uchaæ tej wspania³ej muzyki.

Vislav - man nadzeje ze navet jiesli takej muzyki my nieslyhami - to nebedzie powod azeby nam niespotkatsie...
;)

Serdecnie wszytkih pozdrawiam
Rabiega
CYTAT(Lecheor @ 01:23 17.12.2006) *
No i cieszê siê, ¿e wreszcie raczy³e¶ dostrzec dedykowan± Tobie rozprawê naukow± icon_wink.gif

Ja¿ zawsze dostrzegam ... tylko czasem strach sie odezwaæ ...

No, to siê fajna ekipkie gotuje na s³uchanie jak siê piek± ¶wistaki ... yes.gif
Vislav
Witam

Jeszcze do pos³uchania: Горловое пение в исполнении тувинской певицы, лидера женского фольклорного ансамбля «TyvaKyzy» - Чодураа Тумат.

Z p³yty "Belek/Podarek" - czyli co¶ na ¶wiêta

05 - "Kanchap ijiei berbes irgi?" ("Jow is it that it doesn`t hurt?")

08 - Demir khomyska aayalgalar (Demir khomus melodies)

i jeszcze Ансамбль «Чангы-Хая»

Мооргул - молитва , благопожелание (народная песня)

Группа «Намгар» – единственный московский коллектив, посвятивший себя музыке Южной Сибири и Монголии.

Ёхор II YohorII

Ёхор I (Хоровод) Yohor

wybrane ze strony http://sketismusic.ru/index/cats/112

pozdrowienia Vislav
Gloria z Krakowa
Za www.etno.serpent.pl:

HUUN-HUUR-TU W POLSCE?
Wytwórnia Jaro na swoich stronach poinformowa³a o dwóch polskich koncertach Huun-Huur-Tu - legendarnego zespo³u z Tuwy. Wystêpy maj± odbyæ siê w dniach 21-22.04 w Szczecinie (Filharmonia Szczeciñska) i Warszawie (miejsca jeszcze nie podano).
szczegó³y (mamy nadziejê) wkrótce!

Szykujta siê:)
Vislav
Witam

Tego nie mo¿na przegapiæ !!! Do zobaczenia w Szczecinie, je¿eli kto¶ siê wybierze.

pozdrowienia Vislav
Rabiega
Ja jednakowo¿ zaprotestujê. Oflagujê siê i zag³odujê.
Szczecin z trudem na mapach i dzisiaj bywa odnajdywany.Mongo³owie by tam nie trafili za Chiny.
Warszawka w czasach trzynastowiecznego najazdu to jeno dzicz, krzaki i wilko³aki. I Bródno do tego jak cholera.
¯±dam kategorycznie objawienia w Krakowie lub Legnicy.
¯eby Polska by³a Mongoli±.
Ot co.
Snorri
Jako¶ chyba w czerwcu bêdzie wystêp Gendosa na grodzie we Wroc³awiu. Jak ju¿ pewnie wszyscy czytaj±cy ten temat wiedz±, ¿e bêdzie tygodniowa, koczownicza impreza we Wroc³awiu. Ale to ju¿ inny temat... który ju¿ jest gdzie¶ na forum :D.
A przy okazji do³±czam siê do protestu Rabiegi tracker.gif warrior.gif
Gloria z Krakowa
Potwierdzi³o siê. Huun Huur Tu w Polsce ju¿ za miesi±c.
21.04.2007 - SZCZECIN - Filharmonia Szczeciñska
22.04.2007 - WARSZAWA - Uniwersytet Warszawski, Auditorium Maximum
informacje o godzinach i cenach biletów wkrótce!

http://www.etno.serpent.pl/hht/index.html

KIEDY DO KRAKOWA?! :((
Gloria z Krakowa
16 pa¼dziernika Huun Huur Tu wyst±pi w Warszawie w ramach Festiwalu Skrzy¿owanie Kultur. Godzina 19, namiot koncertowy przy Pa³acu Kultury i Nauki. Wstêp wolny.
http://festival.warszawa.pl/program/program.pdf

Wy tam w stolicy macie stanowczo za dobrze.

Boguslaw
nie no ch³opaki s± wiêcej jak dobre.a ja my¶la³em ¿e tylko mi siê to podoba.to ja te¿ bym chcia³ byæ zmongolizowany jak bym mia³ czêstszy kontakt z takimi dzie³ami.no i te ¶wistaki
Vislav
CYTAT(Boguslaw @ 01:34 15.11.2007) *
nie no ch³opaki s± wiêcej jak dobre.a ja my¶la³em ¿e tylko mi siê to podoba.to ja te¿ bym chcia³ byæ zmongolizowany jak bym mia³ czêstszy kontakt z takimi dzie³ami.no i te ¶wistaki

Witaj

Na dole strony Aubriety mo¿esz znale¼æ linki do stron na Myspace z tego rodzaju muzyk±.

pozdrowienia Vislav
Boguslaw
Dziêki Vislav!
£adniutkie kawa³ki tam poszuka³em.Dobrze by by³o siê nauczyæ tak nuciæ-mo¿e jak bym rybkom moim tak zanuci³to by lepiej bra³y?To taka alternatywa do ¶wistaków wy barbarzyñcy-jak mo¿ecie-takie to mi³e stworzenie z oczkami ³adnymi-i jak to zje¶æ? tongue.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
by³a ju¿ kwestia poruszana? " gdzie znale¼æ s³owa pie¶ni zespo³u Huun Huur Tu" ?
Ajcek
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:29 16.12.2007) *
by³a ju¿ kwestia poruszana? " gdzie znale¼æ s³owa pie¶ni zespo³u Huun Huur Tu" ?

Nie wiem, jakie utwory ¶piewaj± Hun Huur Tu, ale pewne przyk³ady mongolskich utworów znajdziesz u A. Czekanowskiej w "Kulturach Muzycznych Azji". Aktualnie ta ksi±¿ka le¿y sobie na mojej pó³ce i czeka a¿ bêdê mia³ czas j± przeczytaæ, ale jak j± kiedy¶ przegl±da³em to trochê przyk³adów widzia³em.
Rabiega
Przypuszczam, ¿e znajomo¶æ tekstów tej¿e formacji ma s³u¿yæ li tylko zaspokojeniu ciekawo¶ci, o czym traktuj± ?
Chyba, ¿e twa gardziel zdolna jest odtworzyæ tyle rejestrów alikwotowych, jak w tym za¶piewie ?
Je¶li tak - podejmê siê nawet transkrypcji fonetycznej ( na kanwie oryginalnych tekstów) ca³ej dyskografii HHT smile.gif

Pozdrawiam -
Rabiega
Rafa³ Pr±dzyñski
¦piewam sobie. bigsmile2.gif
Ajcek
CYTAT
Przypuszczam, ¿e znajomo¶æ tekstów tej¿e formacji ma s³u¿yæ li tylko zaspokojeniu ciekawo¶ci, o czym traktuj± ?
Chyba, ¿e twa gardziel zdolna jest odtworzyæ tyle rejestrów alikwotowych, jak w tym za¶piewie ?

Ja mam gdzie¶ tutoriala z przyk³adami d¼wiêkowymi jak krok po kroku siê nauczyæ. Nigdy nie mia³em czasu do tego zagl±dn±æ. Jak znajdê to pode¶lê.

Tak mnie nurtuje jedna kwestia: oni maj± na koncertach usta bardzo blisko mikrofonów. Pewnie te alikwoty s± strasznie ciche i ma³o efektowne bez nag³o¶nienia.

CYTAT
Je¶li tak - podejmê siê nawet transkrypcji fonetycznej ( na kanwie oryginalnych tekstów) ca³ej dyskografii HHT

One s± pisane cyrylic±, wiêc bez problemu ka¿dy je przeczyta, kto zna podstawy rosyjskiego.
Boran
CYTAT
oni maj± na koncertach usta bardzo blisko mikrofonów. Pewnie te alikwoty s± strasznie ciche i ma³o efektowne bez nag³o¶nienia.

niekoniecznie. ten kolega brzmi ca³kiem nie¼le bez mikrofonu przytkniêtego do warg...
http://pl.youtube.com/watch?v=3SJXQuwGZmE&...feature=related
Lewy
Witajcie a ja takie cos znalaz³em ..smile.gif
http://www.smog.pl/wideo/15699/chcialy_zro...ariere_w_sieci/

zle opisane tj. ludzie nie rozumiej± co to jest za bardzo
iza
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:29 16.12.2007) *
gdzie znale¼æ s³owa pie¶ni zespo³u Huun Huur Tu ?

Czê¶æ tektów mo¿na znale¼æ na stronie:
http://tyvawiki.org/wiki/Category:Lyrics
Parê dni temu udalo mi siê po¿yczyæ ksi±¿kê pt.:"Tuwinskaja Narodnaja Muzyka", a tam ca³a moc tekstów (z t³umaczenia rosyjskimi) i melodii:D

Co do nauki, to pod poni¿szymi linkami znajduj± siê:
kurs khoomei
i jego polskie t³umaczenie
Poza tym polecam warsztaty prowadzone w Polsce (i nie tylko) przez Gendosa. Odbywaj± siê kilka razy do roku, w ró¿nych miejscach. Gendos prowadzi je bardzo, bardzo ciekawie i naprawdê u niektórych widaæ du¿e efekty.
Co do s³yszalno¶ci alikwotów, to w mniejszych pomieszczeniach (ni¿ spore sale koncertowe) s± one dobrze s³yszalne nawet bez mikrofonu:)

Pozdrawiam ciep³o! cieszê siê, ¿e jest tyle osób, które nie uwa¿aj± ¶piewu gard³owego za "chrypienie", "charczenie", "od³os podobny do bekania":)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.