Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Jak zrobic flet lub piszcza³ki, itp.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Brogan
Witam

Odtwarzam Celta (pocz.n.e. - 375 n.e.)

Interesuje mnie jak z czego zrobić flety , piszczałki i itp. rzeczy...

Nie mam o tym zielonego pojęcia , nie wiem czy Celtowie tego używali ale sadze ze tak .
Jakby ktoś był taki dobry i napisał mi jak takie cos wykonać ...

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Brogan

PS: Błędy poprawione i mam nadzieje ze „cierpliwa moderatorka" zadowolona smile.gif
Ania ¯uk
Po pierwsze: istnieje taki program jak microsoft word, do¶æ popularny wiêc chyba go znasz. Kiedy napiszesz tam tekst ( musisz ustawiæ opcjê, ¿e piszesz po polsku) to on automatycznie opdkre¶li Ci b³êdy- taki jest zmy¶lny! Nie edytujê Twojego postu- dajê Ci szansê poprawy. Doceñ to!
Po drugie: jest ju¿ temat [instrumenty] Flet- zamiast zak³adaæ fyfnasty warto by³o najpierw zapytaæ siê w tym temacie czy s± jakie¶ znaleziska dokumentuj±ce to, ¿e Celtowie grali na flecikach/piszcza³kach/itp. A nastêpnie kiedy uzyska³by¶ potwierdzenie, zapytaæ siê forumowiczów, czy kto¶ nie móg³by Ci pomóc.

Bardzo Cierpliwa Moderatorka
Lecheor
BrovariuS
Brogan moge dac ci wytyczne jak zrobic korpus ale d³ugo¶c,szeroko¶c fujary nie jest mi znana:/dziurki- niestety nie wiem jakie ma byc ich rozmieszczenie i rozmiar:/w sumie jak bedziesz mia³ korpus,mo¿esz pokombinowac,wierc lub wypalaj dziurki tak d³ugo az trafisz na dobry dzwiek a te niepotrzebne zalep woskiem.Fujara bedzie pewnie wyglada³a jakby kto¶ do niej strzela³ ale to nic,maj±c wiedze jak zrobic korpus zrobisz sobie drugi:D:D:D
Moge ci wiec udzielic porad czysto mechanicznych:/
Brogan
Dobra wiêc mo¿e lepiej sprecyzuje mój temat .

Konkretnie chodzi mi oto jakiego drewna najlepiej u¿yæ , jakich narzêdzi i ewentualnie jak wygl±da³y mniej wiêcej piszcza³ki itp. w tym okresie . Potrzebuje wszelkiej wiedzy na ten temat .

Bêdê wdziêczny za linki i ka¿d± pomoc .

PS: Proszê nie podawaæ mi linka do google smile.gif

PPS: Je¶li nadal co¶ jest nie tak to proszê zamkn±æ temat a ja spróbuje skorzystaæ z pomocy innego forum skoro tutaj ludzie zajmuj± siê g³ównie wytykaniem b³êdów smile.gif

Pozdrawiam Brogan
Ajcek
CYTAT
Perdonatz-me Reyna, ale siê nie zgodzê...
Mo¿e zaskoczê wszystkich, ale stan±³bym w obronie nowego tematu.

Lecheor, co z Tob±? Gdzie Twój cynizm?

CYTAT
wierc lub wypalaj dziurki tak d³ugo az trafisz na dobry dzwiek a te niepotrzebne zalep woskiem

Gratulujê ciekawej metody. :P Nie lepiej po prostu policzyæ w jakiej odleg³o¶ci powinny byæ dziurki? Wskazówka: d³ugo¶æ piszcza³ki = 2x d³ugo¶æ fali. Natomiast liczba dziurek i ich rozmieszczenie zale¿y od tego, jakiej skali muzycznej i systemu d¼wiêkowego chcesz u¿yæ. Dziurka umieszczona w po³owie d³ugo¶ci piszcza³ki podnosi d¼wiêk o oktawê, w dwóch trzecich d³ugo¶ci o kwintê, itd.
No i jeszcze musisz pamiêtaæ o zrobieniu wargi, czyli elementu generuj±cego szum, z którego piszcza³ka wyfiltruje w³a¶ciw± czêstotliwo¶æ. To jest chyba najtrudniejszy etap produkcji fletu.

CYTAT
Proszê nie podawaæ mi linka do google

OK. www.yahoo.com mo¿e byæ?
Lugh
Coz istnieje jeszcze tawi wytwor ludzki jak flazolet, jest on zwan m. in. tin whistle, i jest zrobiony z cienkiej miedzianej rurki. Strojony w tonacji D, posiada 6 dziurek, bez okawki.
Lecheor
Cytuj±c wypowied¼ przdmówcy z innego w±tku:
CYTAT
'h' mi sie wcisnelo przypadkowo i wlasciwie tez nie wiem dlaczego ludzie coraz czesciej mowia thin, niz tin.
Co¶ te "przypadkowe" zachowania nagminnie siê powtarzaj±.

Czy instrument o którym piszesz jest strojony tylko na jeden sposób? Bo mnie siê co¶ zdajê, ¿e s± ró¿ne warianty. No i najwa¿niejsze: co ów "fla¿olet" ma wspólnego z tym tematem?
Lugh
Drogi Lecheorze!
Tak, flazolet jest tylko w jednej tonacji, D. Ma wpolnego tyle, ze gdybys widzial go na oczy, to wiedzialbys, ze jest dosyc podobny do piszczalki i niekoniecznie trzeba ja robic z drewna, bo sa inne techniki i materialy. Tak sie sklada, ze znam osobiscie wylacznego przedstawiciela firmy Feadog w Polsce (czlowiek ten wykonuje takze ten tajemniczy instrument) i po wyciagnieciu od niego paru informacji moglbym je przeslac...
Pozdrawiam!
Ajcek
CYTAT
znam osobiscie wylacznego przedstawiciela firmy Feadog w Polsce

O¶mielê siê zrobiæ ma³y offtopic i zarzuciæ przypuszczeniem, ¿e popyt na te flety jest w Polsce tak ma³y, ¿e wiêcej przedstawicieli handlowych nie potrzeba. icon_wink.gif
Lugh
Oczywiscie, ze nie ma, bo przedstawiciel mieszka w malej gmince Swarzedz pod Poznaniem i nie wiele osob slyszalo o tym instrumencie
Ania ¯uk
CYTAT(Lugh @ 04:22 28.08.2008) *
Ma wpolnego tyle, ze gdybys widzial go na oczy, to wiedzialbys, ze jest dosyc podobny do piszczalki i niekoniecznie trzeba ja robic z drewna, bo sa inne techniki i materialy

Drogi Lugh...... gdyby¶ wiedzia³ co mówisz.... zapad³by¶ siê pod ziemiê. Bardzo proszê, nie wiesz kim jest Lecheor, nie pisz takich rzeczy, bo robisz krzywdê sobie, o¶mieszaj±c siê przed reszt± "starych" Frehowiczów.
Mlodymir
Jak zrobic piszczalke:

Korpus
Narzedzia: pila, jakis nozyc, pilnik okragly. papier scierny (jesli nozyc nie jest dosyc ostry), przekluwak (taki jak dawni szewcy uzywaja do przekluwania dziur, mozesz zrobic sam z srubokreta), dwa kawalki metalowego preta

Material:
-najlepiej czarny bez, bo srodek da sie latwo wypchnac i nie ptrzebujesz wiercic przez cala dlugosc. Zbierz czarny bez w zimie, wtedy jest najtwardszy i sezonuj przez rok (mozesz zrobic od razu z tego co masz, ale licz sie z tym ze bez peka w miare jak odchodzi z niego wilgoc)
-obierz bez z kory
-po wypchnieciu srodka, uzyj pilnika aby powiekszyc otwor a nastepnie uzyj preta z owinietym wokol niego papierem sciernym by to wygladzic
-nozykiem i papierem sciernym scien i wygladz na zewnatrz korpusu

Stroik
-masz do wyboru, klarnetowy, fletowy, na brzegu (a la appalachian flute), lub taki jak w dudach (dudziarski jest najprostszy do zrobienia, chociaz dostrojenie go to juz inna sprawa, ale...)

-zetnij trzciny w zimie, najlepiej tak z dolu, bo z gory jest za slaba
-instrukcje jak dokladnie zrobic taki stroik znajdziesz na : http://olle.gallmo.se/sackpipa/reed-making.php?lang=en

po wprowadzeniu stroiku do otworu, przekluwakiem przebij otworyw korpusie, i stopniowo powiekszaj az znajdziesz odpowiedni dzwiek, jesli przesadziles, zaklej woskiem
-kiedy uda ci sie trafic na porzadana skale, powypalaj otwory (chodzi o to aby wiory nie kolidowaly z dzwiekiem)

Z tego co pamietam, taki instrument ze stroikiem dudziarskim nazywa sie zelejka.

to w skrocie wszystko, reszte polecam wyszperaj na necie
Leszek Pelc
CYTAT(Mlodymir @ 16:04 24.09.2008) *
Stroik
-masz do wyboru, klarnetowy, fletowy, na brzegu (a la appalachian flute), lub taki jak w dudach (dudziarski jest najprostszy do zrobienie, chociaz dostrojenie go to juz inna sprawa, ale...)

Co to takiego "stroik fletowy" ???? w ¿yciu nie widzia³em fletu ze stroikiem, mo¿esz wrzuciæ jakie¶ zdjêcie ?
Mlodymir
CYTAT
Co to takiego "stroik fletowy" ???? w ¿yciu nie widzia³em fletu ze stroikiem, mo¿esz wrzuciæ jakie¶ zdjêcie ?

Podejrzewam ze stroik to nie jest odpowiednie okreslenie, i istnieje jakas profesjonalna nazwa. Jest to gorna czesc fletu ktora da sie odlaczyc od czesci z dziurkami na palce. Przy domowym wyrobie instrumentow, jesli masz juz korpus z otworem na wylot, to trzeba wywiercik i spilnikowac gorna czesc tak aby brzeg rozdzielal slup powietrza, przez to powodujac wibracje i dzwiek. Kiedy otwor jest gotowy, nalezy wlozyc stroik (z drewna, dla amatorow z korku) aby uformowac wlot i skierowac strumien powietrza na brzeg.
Ajcek
CYTAT
Podejrzewam ze stroik to nie jest odpowiednie okreslenie, i istnieje jakas profesjonalna nazwa. Jest to gorna czesc fletu ktora da sie odlaczyc od czesci z dziurkami na palce

Bloczek? A w ¶rodku bodaj¿e czop i warga. Ale mogê siê myliæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.