Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £adownice.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
ANO
Poszukuje szczegó³owych zdjêæ i rysunków XVII-to wiecznych ³adownic polskiej jazdy. W publikacjach zazwyczaj tylko XVIII-to wieczne i to pokazane s± od strony blachy. Z tego co wiem to z wieku XVII-go nie by³y chyba tak bogato zdobione?
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
£adownice kozackie z bitwy pod Beresteczkiem:

http://www.czernichowski.fora.pl/viewtopic.php?t=90

Ewentualnie szukaj wizerunku ¿o³nierza lekkiej jazdy z dekoracji stiukowej znajduj±cej siê w ko¶ciele w Tar³owie.
ANO
Dziêki. Zagl±da³em na wskazne forum, widzia³em p³askorze¼bê z ko¶cio³a w Tar³owie. Chodzi mi o szczegó³y konstrukcyjne które s± niewidoczne w ogólnie dostepnych materia³ach. Rzecz w tym, ¿e zazwyczaj ³adownice pokazane s± od strony blachy. Mnie natomiast interesuje w jaki sposób by³y obci±gane skór± lub tkanin±. Czy czy by³a one do drewnianego pude³ka klejona czy przybijana? Jak wygl±da³o wykoñczenie krawêdzi itp. Zapewne wszystkiego bym móg³ siê dowiedzieæ odwiedzaj±c MWP, ale obecnie z uwagi na brak czasu i odlego¶æ nie wchodzi to w rachubê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.