Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla - materia³y i ¼ród³a
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Traktaty, Rekonstrukcja na podstawie ¼róde³
Silmanor
pyta³em ju¿ gdzie indziej, ale mo¿e tutaj kto¶ moje wo³anie us³yszy...
Traktaty szermiercze - szabelka... Kto co poleca?
CICHY_
Jak po polsku - to id¿ na stronê www.arma.lh.pl i ¶ci±gnij sobie Starzewskiego, je¶li masz ochotê na ksi±¿ki to szukaj wspó³czesnych wynalazków w postaci Zab³ockiego "Polskie sztuki walki..." i Sawickiego próba stworzenia traktatu o szabli husarskiej (tu uderz do Signum Polonicum)
CICHY
Silmanor
Starzewskiego mam - dobry tytu³, chyba najlepszy "podrêcznik" walki na szable..

Zab³ocki show itd - poszukam..

Sawicki - s³ysza³em ostatnio opiniê Loriki na temat "dzie³" tego pana ass.gif
Woo
Nie, nie - s³ysza³e¶ moj± opiniê na ten temat. Niektórzy u nas znajduj± pewien sens w tym co "by Sawicki" napisa³...
Silmanor
Aa.. Przepraszam za nie ¶cislo¶æ smile.gif
Feniks
Takie dwie pere³ki znalaz³em w niemieckim traktacie rapierowym z 1624 roku smile.gif
Feniks
Oszczêdzê trudów i cierpienia:

Pierwsza:

Zwa¿, jak powinno siê ci±æ (schnitt) w twarz

Je¶li kto ciê uderza po wewnêtrznej stronie jego klingi tam, chc±c ciê szybko uderzyæ od zewn±trz, wtedy pójd¼ ze swoj± praw± stop± ku niemu i sparuj jego uderzenie dok³adnie na siln± czê¶æ twojej klingi. Wtedy z tego szybko przejd¼ z jego uderzenia na twoj± klingê, wtedy odsuñ lew± d³oni± od do³u jego prawe ramiê i z³ap mu jego praw± rêkê, szybko uderz stamt±d Quart± ze swej lewej strony na zewn±trz ku jego prawemu policzkowi,jak to widaæ na tej ilustracji.

Druga:

Zwa¿, jak powiniene¶ uderzaæ komu¶ w jego praw± rêkê

Je¶li kto ciê uderza szybko i chce ciê uderzyæ od wewn±trz w twarz, wtedy pozwól mu derzyæ, a ty pójd¼ z lew± stop± do ty³u i wtedy odbierz mu dystans (Mensur) i górn± czê¶æ cia³a odchyl (dos³. zatop) do ty³u i uderz jednocze¶nie z nim w jego praw± rêkê, jak to widzisz na poni¿szej ilustracji.
pepson
Feniks: bardzo ciekawe. wiecej stron nie ma?
Feniks
Ilustracji z szabl± nie, ale traktat ma 230 stron i ponad 500 technik... G³ównie rapier, chocia¿ nie typowo kolny, raczej sieczno-kolny.
Woo
Co do ilustracji drugiej - potwierdzenie tego, co jest opisane pó¼niej i co nam wychodzi w trakcie sparingów.

Ilustracja pierwsza - jak najbardziej stosowane, ale bez tej lewej rêki. Zreszt± na ilustracji te¿ jako¶ nie widaæ, ¿eby ta lewa rêka by³a tam, gdzie napisali, ¿e ma byæ. Zreszt± ta ilustracja wygl±da jakby by³a nie od tego opisu... wygl±da na ciêcie od wewnêtrznej i raczej w czo³o, z zamkniêciem w tercji... ale nic to...

Generalnie - super, bo z tamtego okresu ciê¿ko co¶ wyszperaæ a propos szabli.
yes.gif
Feniks
W sumie zabawne jest to, że ta ilustracja jest potem powtórzona z zupełnie inną techniką... bigsmile2.gif
Karol £.
Rewelacja!!
Mam nadziejê ¿e jest wiêcej takich ilustracji w traktatach zachodnich.
Niestety muszê siê zgodziæ z Woo co do pierwszej ilustracji - opis zupe³nie siê z ni± nie zgadza.

Co do drugiej ilustracji to nie jestem pewien... idealnie pasowa³aby do opisu gdyby kole¶ który zosta³ trafiony mia³ uzbrojon± rêkê wy¿ej, tak ¿eby go trafiæ zanim opu¶ci broñ - zrobienie tego tak pó¼no jak jest to pokazane na ilustracji by³oby, moim zdaniem zbyt niebezpieczne, tym bardziej, ¿e wg opisu przegrany atakowa³ wewnêtrzn± stronê... no ale to kwestia dyskusyjna... w praktyce ró¿nie bywa...
Marcin Surdel
Czo³em!

Pytanie - czy z reszty tekstu wynika, czy do drugiej ilustracji t± lew± nog± robi siê przekrok?
Bo je¶li tak, to zmiana dystansu jest chyba wiêksza ni¿ kroczkiem szermierczym, i ca³a zabawa zaczyna wygl±daæ podobnie jak z kordem (Lemstuck) - poza odchyleniem korpusu do ty³u.

Tak tylko, z ciekawo¶ci icon_wink.gif

Pozdrowienia
Feniks
Z tekstu nie wynika nic ponad to, co już napisałem smile.gif
Czcibor
Witam,
poszukuje traktatów (czy te¿ innych zapisów) szko³y szermierczej Giussepe Radaelli'ego.
W przypisie u Zab³ockiego widnieje dzie³o "Instruzione per la scherma di sciabola e di spada" - mo¿e kto¶ posiada jakie¶ e-booka, wie gdzie nabyæ b±d¼ te¿ wypo¿yczyæ??

pozdrawiam
Zawisza
ed2k://|file|Scherma.-.Masaniello.Parise.-.Trattato.teorico-pratico.della.scherma.di.spada.e.sciabola.-.1884(Trascrizione).pdf|5661474|0472E6F53582782A16F6F66B24968453|/
Czcibor
Dziękuje. tracker.gif
igorusis
Ostatnio czytajac “Polslie sztuki walki” Zblockiego natknalem sie na wzmianke o traktacie Michala Starzewskiego “O szermierstwie”. Po przeszukaniu freha trafilem na strone Signum Polonicum i tam sie dowiedzialem, ze maja udastepnic ten traktat w sieci. Oczywiscie wyslalem e-maila z zapytaniem kiedy ale, ze zjada mnie ciekawosc postanowilem zapytac sie na freha.
Czy ta publikacja jest gdzies dostepna? Wersja elektroniczna lub tradycyjna? Szukanie w znanych mi ksiegarniach internetowych nie dalo rezultatu wiec wnioskuje iz nie bylo jakiegos niedawnego przedruku tego traktatu.
Adsumus
Witam!!!

Proszę(jeśli o to chodzi smile.gif )
http://www.ordugh.org/materialy_szermierka...ka,ksiazki.html

Pozdrawiam
igorusis
Wlasnie o to chodzi yes.gif
Stronki nie znalem.
Dziekuje za pomoc
igorusis
Pana Sawickiego TRAKTAT SZERMIERCZY O SZTUCE WALKI POLSK¡ SZABL¡ HUSARSK¡
Czy jest to gdzies jeszcze dostepne. Napisalem e-mail do SIGNUM-POLONICUM i nie mam odpowiedzi.
Naklad byl tylko 1000 egzemplarzy wiec pewnie juz nie ma tego w sprzedazy.
Czy moze ktos ma wersje "digital" lub chce odsprzedac ksiazke?
Feniks
Nie zawracaj sobie g³owy t± ksi±¿k±.
pedro
Warto zajrzeć do "cold steela" huttona. Co prawda dotyczy szabli włoskiej (lekka), ale jest dobrze opracowany, z obrazkami i opisami ćwiczeń. Starzewski nie jest specjalnie dobry moim zdaniem. Nie przekonuje mnie. - postawa rażąca? -bezsens. To co w nim sensowne to najbardziej podstawowe podstawy, które można zawrzeć w kilku słowach - uderzaj ostrą strona żelaza, trzymaj szable za rękojeść i chodź w pozycji mniej więcej szermierczej.

Tak generalnie to nie można się wszystkiego nauczyć z książki. Nikt nie pisze traktatów opisujących dokładnie ułożenie rąk na broni itym podobnym szczegółom. Najlepiej uczyć się od kogoś i w sparingach znajdować najbardziej odpowiadające ci działania.
[Mówię o szabli. O średniwiecznych technikach nie mam żadnego pojęcia.]
Monika ksf
CYTAT(pedro @ 16:46 21.09.2006) *
Warto zajrzeć do "cold steela" huttona. Co prawda dotyczy szabli włoskiej (lekka), ale jest dobrze opracowany, z obrazkami i opisami ćwiczeń. Starzewski nie jest specjalnie dobry moim zdaniem. Nie przekonuje mnie. - postawa rażąca? -bezsens. To co w nim sensowne to najbardziej podstawowe podstawy, które można zawrzeć w kilku słowach - uderzaj ostrą strona żelaza, trzymaj szable za rękojeść i chodź w pozycji mniej więcej szermierczej.

Pedro, ale Starzewski to karabela, nie "huttonowka". Szermierka szablą na przestrzeni wieków się rozijala od "Postawy rażacej" (karabela) (to z perspektywy zachowanych żródeł pisanych ;) ).do współczesnej "szkoły wegierskiej" (szabla sportowa) smile.gif. Ja bym się zainteresowała książką Mańkowskiego (szkoła włoska) (zdaje se, ze wydanie z 1928). Tylko cięko do niej dotrzeć.
pedro
Mam świadomość, że huttonówka to nie karabela czy husarka. Postawa rażąca w każdego rodzaju szabli jest bez sensu. Sądzę, że dziś ucząc się fechtunku szablą większy sens mimo wszystko ma stosowania podręcznika huttona (który de facto jest do innej broni) niż starzewskiego, których choć jest do szabli historycznej (choć pisany w XVIII wieku), to jest mało użyteczny i stosuje niepotrzebnie skomlikowane terminy, które dziś można sobie spokojnie darować w nauce obsługi tej broni. Cięcia wlić, wtrok, wzad i podlicz nadają się do "Dzikich pól" i tylko do nich.
O mańkowskim słyszałem dobre słowa. Brak dobrych źródeł powoduje, że często takie podręczniki jak hutton czy mańkowski do szabli lekkiej i sportowej mogą być bardziej użyteczne niż starzewski.
We współczesnej walce na szable chyba jednak skuteczność jest ważniejsza niż historyczność . I nie mówię o szabli sportowej, bo to nie moja bajka.
Brat £ukasz
Polecam Mañkowskiego. Byc baaaaardzo doooooobre ! I te cudowne makaronizmy smile.gif

Gdy przeciwnik kawuje wykonujemy cyrkulacjê i koñczymy filo gór± smile.gif
igorusis
Troche odswierze temat.

Po przerobieniu cwiczen z roznych zrodel i lekkim przeanalizowaniu dochodze do wniosku, ze jako materialy, ktore nadaja sie do trenowania szabli "bojowej" (mam tu na mysli szable uzywane do odtworstwa 17w) nadaja sie Hutton (Cold Steel) i Mankowski.

Hutton do cwiczenia reki, jako ze zastawy i finty w nim opisane sprawdzaja sie przy szabli bojowej. Zaniedbane bardzo jest chodzenie.
Mankowski z kolei do prawidlowego chodzenia, bardzo dokladnie i systematycznie opisane ruchy jakie nalezy wykonac aby osiagnac cel, pozniej przechodzac juz do "operacji" bronia raczej do "bojowej" szabli sie nie polecam (aczkolwiek warto przerobic, wiecej treningu jeszcze nikomu nie zaszkodzilo, pare akcji mozna tez wyluskac do szabli bojowej), nie wyobrazam sobie walki bez uzycia nadgarstka i usztywnienia go. Trzeba jednak uwazac aby sie nie zlapac w pulapke ciaglego chodzenia w linii, bardzo latwo sie przyzwyczaic i potem ciezko oduczyc.
Obydwaj panowie podaja bogate zestawy cwiczen i roznych kombinacji, ktore warto przetrenowac..
Igor z Bêdzina
mblade

Mañkowski (spory fragment) jest tutaj, powoli dochodz± dalsze fragmenty jego ksi±¿ki.
http://www.ordugh.org/materialy_szermierka,ksiazki.html

A poni¿ej link bezpo¶redni do pliku:
http://files.ordugh.org/szermierka_ksiazki...rkaNaSzable.pdf
Monika ksf
CYTAT(Death-wish @ 01:49 21.01.2009) *
mblade

Mañkowski (spory fragment) jest tutaj,

Dziêki smile.gif

CYTAT(igorusis @ 17:10 20.01.2009) *
Obydwaj panowie podaja bogate zestawy cwiczen i roznych kombinacji, ktore warto przetrenowac..
Ciekawe podej¶cie do treningu znalez³am nawet w jednej ksi±¿ce o podstawach kendo (pewnie dlatego, ¿e autor nie jest Japoñczykiem i trenuje na Hawajach ;) ), chodzi w³a¶nie o konkretne æwiczenia, ktore siê sprawd¿± prawie w kazdej broni. Co ciekawe pisze on ze praktycznie ca³y trening powinien byæ w bogu, czyli lepiej darowaæ sobie "pykanki" w tee-shircie bo szkoda na to czasu ;).
igorusis
CYTAT
A poni¿ej link bezpo¶redni do pliku:
http://files.ordugh.org/szermierka_ksiazki...rkaNaSzable.pdf

Tylko, ze na tej stronce do Mankowskiego juz dawno nie bylo nic dolozone
Jurcy¶
Zauwa¿y³em, ze nikt nie wspomnia³ o doskona³ej ksi±¿ce za³o¿yciela TG Sokó³ we Lwowie. Który to stworzy³ tak zwane æwiczenia rycerskie, gdzie uczy³ walki i w³±dania pa³aszem i szabl± w stricte wojskowym stylu, niekoniecznie pojedynkowym.

Polecam osobi¶cie ksi±¿kê, ale raczej tym, którzy mieli ju¿ styczno¶æ z szermierk± na szable. Pod tym linkiem znajduje siê opracowanie tej¿e ksi±¿ki:

http://chomikuj.pl/szermierkadawna

Vea!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.