Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kapaliny
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Agata Witkowska
Witam,
od kiedy znane by³y kapaliny? Jak wygl±da³a ich konstrukcja? Chodzi mi o to, czy dzwon by³ wykuwany z jednego kawa³ka metalu, a rondo z osobnego, czy dzwon by³ zrobiony z po³±czonych obrêczami metalowych trójk±tów, a mo¿e by³o w u¿yciu i jedno i drugie?
Czy grzebieñ biegn±cy przez ¶rodek dzwonu jest historyczny czy bardziej fantasy? Mam nadziejê ¿e jako¶ siê wyrazi³am, w miarê jasno.
Pozdrawiam!
Agacia smile.gif
Bartlomiey
Kapaliny znane sa od starozytnosci. Uzywali ich Frankowie we wczesnym sreniowieczu. A popularnosc zdobyl w XIII wieku. Konstrukcyjnie istnialy kapaliny wykute z jednego plata blachy i nitowane z kilku. Od kapalina pochodzi morion grzebieniasty. Stosowano kapaliny jeszcze w XVII wieku w postaci kapalinow husarskich z nakarczkiem folgowym i nausznikami.
Tomasz Rajtar
Powiem wiêcej. Stosowano jeszcze w XX wieku - np. w postaci brytyjskich he³mów wojskowych w trakcie obu wojen ¶wiatowych... icon_wink.gif
KhaToo
A by³y popularne (lub wogóle u¿ywane) na pocz±tku XIIIw. lub na prze³omie XIIXIIIw?
Agata Witkowska
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Powiem wiêcej. Stosowano jeszcze w XX wieku - np. w postaci brytyjskich he³mów wojskowych w trakcie obu wojen ¶wiatowych... icon_wink.gif

---------------------------
No i francuskie adriany wz. 1915 by³y ca³kiem, ca³kiem...
Pozdrawiam!
Agatka :-P
Camil
to trohe pod temat smile.gif czy ten kapalin od mardinusa jest dobry? znaczy czy kto¶ to kupi³ walczy³ w nim i prze¿y³ bum.gif mam strasznie ma³o forsy i du¿e obawy co do biegania w samym czepcu kilczym... aniol.gif
AleX
zrob sobie garnczek :P
[chiba ze nie ten okres;]
Camil
tiaaa.... z XV wieku smile.gif ostatnio wpad³o mi parê groszy blinkie.gif wiêc postanowi³em wkoñcu he³m zakupiæ bum.gif
Marek Hilgendorf
Camilu, ja osobi¶cie polecam kapalin konstrukcji Kotlarza- walczê w nim od 3 lat, kilka razy ³eb mi uratowa³. Nadaje siê na XIII-XV wiek bez zastrze¿eñ. Je¶li zamontuje siê do niego podbródek ca³kiem nie¼le chroni te¿ facjatê, o czym przekona³em siê ostatnio na Grunwaldzie.
Pozdrawiam.
Filip, Filerem zwany
czy moglbys podac jakies info / zdjecia etc jak wygladal podbrodek na poczatku XV w ?
Jakub z Bielska
CYTAT
czy moglbys podac jakies info / zdjecia etc jak wygladal podbrodek na poczatku XV w ?

[OFFTOPIC]

A ja mam strategiczne pytanie...
Czy takowe wogóle wystepowa³y (rozumiem, ¿e chodzi nam o okres grunwaldzki...) ??

[/OFFTOPIC]

Pozdrawiam
Jakub
Camil
dziêki wielkie za "cynk" te kapaliny s± poprostu piêkne!!! mama nadzieje ¿e mnie staæ bêdzie :P
KhaToo
wiem, wiem...strasznie upierdliwy jestem. Napewno nie by³o kapalinów z jak± kolwiek zas³on± twarzy (poza podbródkami)? By³y he³my ¿ebrowe z zas³on±, potem wczesne garnki... a kapalina nie? Nawet g³upiego nosala nie miewa³y, albo ruchomej zas³ony -klapenwisierka takiego? Mo¿e by³ taki hak, jak w -chyba- ³epkach czy basinetach, wieszano na nim zas³one blaszan± na dole przymocowan± do czepca/kaptura kolczego.
Marcin Surdel
Czo³em!

Nie spotka³em siê z ruchomymi zas³onami na twarz w kapalinach. Ale za to jest inny patent, poprawny o ile dobrze pamiêtam w XV-tym (co najmniej pocz±tek) - w kapalinie o mocno opuszczonym albo du¿ym rondzie wycinano sobie wizury. W rondzie, do¶æ daleko od krawêdzi, albo nawet w "dzwonie".
Pod to oczywi¶cie dopasowany kaptur kolczy na dobrym materacowaniu.

Os³ona twarzy jest trochê lepsza od salady bez podbródka - szyjê i brodê chroni kolczuga na pikowañcu, górê twarzy - bezpo¶rednio rondo, a dó³ twarzy to samo rondo, je¶li lekko pochylisz g³owê i skulisz siê "w sobie".

Spotka³em siê z teori± wi±¿±c± ze sob± takie kapaliny i ewolucjê salad.

Jeszcze s³owo o podbródkach przed 1450 - na 90% nie by³o folgowych przed 1430, bo nie uda³o mi siê znale¼æ choæby jednego przedstawienie. Za to w Trach, Wehr und Waffen jest taki gostek w kapalinie, z ³uskowym czepcem i czym¶ co wygl±da na szcz±tkowy podbródek (nie chroni ca³ej szyi), z "biblii króla Wac³awa". Czy ktokolwiek wie co¶ wiêcej o ilustracjach z tej biblii i z kiedy dok³adniej jest? By³o tam kilka ciekawych patentów, ale chcia³bym wiedzieæ wiêcej.

Pozdrowienia
Wotawa
CYTAT(Marcin Surdel)
Nie spotka³em siê z ruchomymi zas³onami na twarz w kapalinach. Ale za to jest inny patent, poprawny o ile dobrze pamiêtam w XV-tym (co najmniej pocz±tek) - w kapalinie o mocno opuszczonym albo du¿ym rondzie wycinano sobie wizury. W rondzie, do¶æ daleko od krawêdzi, albo nawet w "dzwonie".

Po³owa XVw, raczej nie wcze¶niej. Robienie takich wizur w kapalinach plemiêtowskich to zdecydowanie "Rymcerskie-Zrób-To-Sam". Te¿ mi siê to wydawa³o fajnym patentem na "czasy grunwaldowskie", ale takie wizury dopiero w okolicach po³owy XVw w profilowanych kapalinach. O czym uczy nas powszechnie znane malowid³o "Nawrócenie ¶w. Paw³a".

CYTAT(Marcin Surdel)
Pod to oczywi¶cie dopasowany kaptur kolczy na dobrym materacowaniu.

Nie po po³owie XVw. Gdzie kapturów klolczych siê ju¿ nie widuje.

CYTAT(Marcin Surdel)
Jeszcze s³owo o podbródkach przed 1450 - na 90% nie by³o folgowych przed 1430,

A wogóle by³y jakiekolwiek przed latami czterdziestymi? Pomijam "hiszpañskie ko³nierzyki", bo to co innego.

CYTAT(Marcin Surdel)
Za to w Trach, Wehr und Waffen jest taki gostek w kapalinie, z ³uskowym czepcem i czym¶ co wygl±da na szcz±tkowy podbródek (nie chroni ca³ej szyi), z "biblii króla Wac³awa". Czy ktokolwiek wie co¶ wiêcej o ilustracjach z tej biblii i z kiedy dok³adniej jest? By³o tam kilka ciekawych patentów, ale chcia³bym wiedzieæ wiêcej.

Ja bym zignorowa³ "Trach, Wehr und Waffen", bo to wylêgarnia "Fairy Tales", zwanych potocznie "Turbomrokami".
Marcin Surdel
Czo³em!

Pierwsze znane mi przedstawienie kapalina z pó³kolistymi wyciêciami w rondzie to ostatnia æwieræ XIV wieku, freski z pó³nocnych W³och (niestety nie pamiêtam, które :-P)
Podobno jest te¿ du¿o przedstawieñ w czeskim Muzeum Narodowym w Pradze - nie wiem, nie by³em osobi¶cie icon_wink.gif i jeden orgina³ w której¶ z niemieckich kolekcji prywatnych (te¿ nie widzia³em na w³asne oczy).
<edited> Za to mnóstwo ich jest u Hansa Multschera (dzie³a z 1437 )</edited>

Jest w ten sposób lepiej po¶wiadczony ni¿ kratka do basinetu icon_wink.gif)

Z kapturem kolczym (a raczej jego brakiem) w drugiej po³owie masz oczywi¶cie racjê.

Wyroby "podbródkopodobne" i "podbródkokszta³tne" pojawiaj± siê na tych samych obrazach flamandzkich, co ten typ he³mu z okr±g³ymi tarczkami skroniowymi. Najwcze¶niejszy, jaki znalaz³em, by³ z okolic 1430 - w której¶ z galerii online. Po prostu nie dam siê z³apaæ na kategorycznych stwierdzeniach :-)
<edycja - namiary na obraz 1420-1425, Jan van Eyck, "Ukrzy¿owanie" - do rzucenia okiem online w http://www.kfki.hu/~arthp/search.cgi?autho...max=10&format=1 )
koniec edycji> to mo¿e byæ lu¼no noszony ko³nierz do basinetu, ale dzia³a jak podbródek.

Co do T,W&W - w³a¶nie dlatego szukam czego¶ wiêcej o tej biblii.

Pozdrowienia
Jakub z Bielska
CYTAT
Z kapturem kolczym (a raczej jego brakiem) w drugiej po³owie masz oczywi¶cie racjê.

Uno momento...
A co z fotk± z Medieval Soldiera przedstawiaj±c± kapalin bohemiañski (? icon_wink.gif ) noszony w³a¶nie z kapturem kolczym ??

Postaram siê wykombinowaæ numer strony smile.gif

Pozdrawiam
Kuba
Wotawa
Ch³opaki, lito¶ci, "Medieval Soldier" to tylko zdjecia ró¿nych wspó³czesnych ludzi. Przecie¿ on tam nawet nie ma wysció³ki pod kapturem.

Potwierdza sie moja obserwacja, ze wspó³czesny polski oddtwórca zainteresowany nie jest ¶redniowieczem, ale zabawami zza granicy.

W albumach przedstawiaj±cych Olafów i ¦wiêtojerzowców jest jedna opelanda noszona na zmianê, podobnie postepuj± z innymi strojami i artefaktami. Co raz to innego widzê w tej samej czerwonej jopulce wierzchniej. Olafy maj± ze dwie pe³ne zbroje.
Go¶cie te¿ siê czasem ratuj± jak mog±.
Nie wiem, mo¿e odkryli jaki¶ wyj±tek, jednak nie zmienia to faktu, ¿e wtedy ju¿ raczej tego nie u¿ywano.
Jakub z Bielska
Right - jak wolisz - ja tylko zaznaczam, ¿e istnieje prawdopodobieñstwo takiego wynalazku.

Trza by poszukaæ icon_wink.gif
Jakub z Bielska
Witam!

Poszpera³em sobie i oto to co znalaz³em (obrazek pod linkiem na dole postu) - skan z 'Panoramy ¦redniowiecza', str. 111.
Miniatura przedstawiaj±ca oblê¿enie zajêtego przez Anglików zamku Mortagne niedaleko Bordeaux.
Przedstawia ona realia koñca XV wieku (wtedy zosta³a namalowana).
Zaznaczone czerwon± obwódk± postacie maj± kaptur kolczy pod kapalin.

Wydaje mi siê, i¿ jest to rzeczowy dowód smile.gif

* kaptur kolczy pod kapalin, koñcówka XV wieku

Przepraszam za kiepsk± jako¶æ skanu ale mój sprzêt pozostawia wiele do ¿yczenia icon_wink.gif

Pozdrawiam
Jakub
Wotawa
Ewidentnie masz racjê.
Akaradus
Przede wszystkim witam wszystkich. jako, ¿e jest to mój pierwszy post na tym¿e forum. Mam pytanie co do kapelinu. W moim bractwie ludzie generalnie odradzaj± ten rodzaj he³mu, gdy¿ uwa¿aj±, ¿e w ogóle nie chroni twarzy. Polecaj± przy³bice, lub inne które twarz raczej zas³aniaj±. Jestem teraz na etapie kupowania he³mu i mimo owych uwag jestem na kapelin zdecydowany. Co my¶licie o nim? Czy faktycznie ³atwo jest w nim "oberwaæ" w twarz?
wiedzmak
mimo niklego doswiadczenia cos jednak powiem:
kapalin byl w hisorii helmem piechoty, ale obecnie raczej na inscenizacjach/bitwach nie jest spotykany. sek w bezpieczenstwie i faktycznie odkrytej twarzy. choc chyba niedaleko toczy sie dyskujsja na ten temat, poszukaj. i nie kapelin a kapalin smile.gif napisz cos o okresie jaki odtwarzasz...

jest tez taki temat "I helm w karierze" (moj smile.gif ) tam sobie tez poczytaj.

imho kapalin wyglada dobrze u kusznikow i altylerzystow, jakos w pole bym sie w nim nie wybieral
Bartko z £om¿yñca
Du¿o o kapalinie na dzisiejszych bitewkach powiedzia³by jego wieloletni u¿ytkownik - Martin.

Ale s± kapaliny i kapaliny.
Ja przysz³y sezon te¿ zamierzam spêdziæ w tym he³mie...
Tylko, ¿e g³ebokim i z podródkiem, wiêc powiedz nam co¶ o epoce jak± siê zajmujesz, bo ró¿ne typy tych zabawek bywa³y....
Akaradus
Staram siê odtwarzaæ pocz±tek XV w., a dokladniej okres bitwy pod Grunwaldem. A co do nazwy to spotyka³em siê z takimi jak: kapelin, kapalin, czy kopalin i wszystkie by³y niby poprawne. Co do ich rodzaju, to raczej odrzucam typ kapelinu z g³êbokim dzwonem ze szparami wzrokowymi, gdy¿ ogranicza powa¿nie widoczno¶æ, a dolna i ¶rodkowa czê¶æ twarzy pozostaj± nieos³oniête, nawet je¶li by siê mia³o podbródek.
Wotawa
Nie by³y poprawne.
Widaæ tu skutki dzia³±no¶ci takich zawracaczy g³owy jak p. Andrzej Micha³ek. Proszê uwa¿aæ.
Czê¶æ odpowiedzi znajduje siê w tym temacie, ostatnio te¿ znaleziono w ikonografii co¶ co moze byæ podbródkiem pojawiaj±cym siê stosunkowo wcze¶nie - czyli w okolicach grunwaldowskich.

CYTAT(Akaradus)
Co do ich rodzaju, to raczej odrzucam typ kapelinu z g³êbokim dzwonem ze szparami wzrokowymi, gdy¿ ogranicza powa¿nie widoczno¶æ, a dolna i ¶rodkowa czê¶æ twarzy pozostaj± nieos³oniête, nawet je¶li by siê mia³o podbródek.

A to ju¿ Twój problem.
Nie wiem czemu dolna czê¶c jest ods³onieta nawet przy kapturze czy podbródku. To jakie¶ brednie.
Kapalin z wizurami to raczej nie grunwald, Z podbródkiem te¿ by³bym ostro¿ny narazie.
Co do przy³bicy , to dopiero jest ograniczenie widoczno¶ci.

"Kapalin" nie "kapelin".
Akaradus
No. Akurat z podbródkiem, dolna czê¶æ twarzy jest zas³oniêta....gorzej jest trochê wy¿ej, ale mniejsza z tym.
Wotawa
Wiesz co? Moze najpierw za³ó¿ jaki¶ porzadny he³m, a potem kombinuj?
Na prawdê w teorii wiele spraw wygl±da inaczej.

Reszta j/w.
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT(wiedzmak)
kapalin byl w hisorii helmem piechoty

Nieprawda. Rycerze równie¿ bardzo czêsto go u¿ywali.
wiedzmak
dobra, zakladam ze wiesz wiecej. ale piechota chyba strosowala go czesciej. nawet liczac matematycznie stosunek rycerstwa/uzytkownkow-kapalinow do piechoty/j.w. jest wyrazny przez sama ilosc chlopstwa ma polu boju. a moze nie smile.gif
Bartosz
Cze¶æ
na podstawie Biblii Maciejowskiego (XIII jakby kto¶ nie wiedzia³) mo¿na stwierdziæ, i¿ kapalin by³ he³mem równie¿ popularnym w¶ród rycerstwa
przedstawienie Goliata - du¿a postaæ, znacznie przewy¿szaj±ca inne, dobrze uzbrojona (ma nawet metalowe os³ony piszczeli) nosi kapalin - a to przecie¿ nie byle jaka postaæ bigsmile2.gif
wielu innych rycerzy przedstawiono równie¿ w kapalinach i to bardzo piêknie wykoñczonych - zdobionych

pozdrawiam
Wotawa
Nie koniecznie to by³ wogóle najpopularniejszy he³m. By³bym ostro¿ny z przypisywaniem go przede wszystkim piechocie. Powo³am sie jeszcze raz na "Nawrócenie ¦w Paw³a" z Poliptyku ¦w Trójcy z wawelskiej katedry.Pó¼ne lata sze¶ædziesi±te XVw.
Stroje podró¿ne, prawie same kapaliny. Jedna salada.
R±czka
Witajcie trochê odgrzejê kotleta.

Jak wygl±da³a sprawa kaplinów w XII i XIII w. wieku na terenie Europy ¦rodkowej?

W jakiej literaturze i ikonografii szukaæ odniesieñ
Pablo
To ja wtr±cê siê jako praktyk:)
Kapalin z szerokim rondem , nosalem i dodatkowo z podbródkiem by³ mom pierwszym che³mem (siedzê w RR ponad 9 lat) w tej wersji jest stosunkowo bezpiecznym rozwi±zaniem, dozna³em na przestrzeni tego czasu 2 kontuzji ³uku brwiowego - ka¿dorazowo by³ to rant tarczy , a nie broñ przeciwnika. Zalety- du¿o wiêcej widzisz , du¿o lepiej oddychasz , wady - wiêksza waga , mniejsza motoryka szyi (nie krêcisz maków±) - nigdy -podkre¶lam - nigdy nie wychodzê w tym sprzêcie do bohurtów - ca³a reszta zabawy - jak najbardziej np. tegoroczny LIW -do¶æ ostra bitewka.
To tyle - pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.