Witam
Czasami w filmach, mniej lub bardziej historycznym, mo¿na zobaczyæ przypasany do czyjego¶ pasa róg (czasami nawet mo¿na go us³yszeæ). Czy kto¶ z szanownych FREHowiczów móg³by mi przybli¿yæ do czego najczê¶ciej (w jakich sytuacjach) stosowano takowe rogi?
Interesuje mnie te¿ czy mo¿na w naszym piêknym kraju kupiæ co¶ takiego?
Pozdrawiam
Nataniel
Rogi w sprzedazy widzialem na tegorocznym Grunwaldzie i to spory wybor, od malych po wielkie rozysko. Koles ktory je sprzedawal co jakis czas dudnil na tym wielkim i pokazywal jak grac na tych ktore interesowaly klientow.
Mozliwe ze czesc uczestnikow G'03 przegapila stoisko, bo nie bylo 'u nas'. Po drugiej stronie gorki mieli swoje ogrodzone palisada stragany harcerze. Byly tam rozne rzeczy (m.in. smaczne miodki i na dodatek takie do smarowania
), byly tez skory i rogi. Jesli ktos chcialby znalezc tego sprzedawce trzaby ruszyc harcerskim tropem, poszukac kto organizowal te stoiska i kto sprzedawal tam rogi.
Witam
CYTAT
rogi w sprzedazy widzialem na tegorocznym Grunwaldzie i to spory wybor, od malych po wielkie rozysko.
Mo¿esz podaæ jakie¶ ceny, chodzi mi raczej o ma³y róg (taki ogromny to by by³ nie wygodny przy pasku).
Mam nadziejê, ¿e nie obrazi³em muzykantów i który¶ siê jednak odezwie.
Pozdrowienia
Nataniel
Witam
O jakie k±kretnie rogi Ci chodzi bo z tego co wiem, ¿e w zespo³ach muzyki dawnej u¿ywa siê g³ównie rogów takich (nie wiem jak to powiedzieæ) gdzie szersza czê¶æ jest zatkana i ma ustnik, róg ma otwory które zatka siê palcami. Gra siê podobnie jak na flecie. Sa produkowane w ró¿nych rozmiarach od sopranu po bas a mo¿e i wiêcej
Pozdrawiam
Witam
CYTAT
O jakie k±kretnie rogi Ci chodzi bo z tego co wiem, ¿e w zespo³ach muzyki dawnej u¿ywa siê g³ównie rogów takich (nie wiem jak to powiedzieæ) gdzie szersza czê¶æ jest zatkana i ma ustnik, róg ma otwory które zatka siê palcami.
Nie znam siê za bardzo na rogach, ale raczej nie o to mi chodzi. Potrzebny mi róg sygna³owy (nazwa chyba odpowiednia), taki jak na polowania, czy te¿ obwieszczenia swojego przybycia pod bramy zamku (gdyby stra¿ zaspa³a, a mnie nie chcia³o by siê wrzeszczeæ
).
Pozdrawiam
Nataniel
My zrobili¶my sobie co¶ takiego:
Wziêli¶my zakrzywiony kawa³ ga³êzi, tak ¿e z jednej strony jest wê¿sze (tam gdzie siê dmucha), a z drugiej szersze (tam gdzie wylatuje
) Na pó³ go ciachn±æ (wzd³u¿). Potem trza wybraæ to drewno ze ¶rodka, i z³±czyæ obie pó³ówki, skleiæ, docisn±æ, zostawiæ. Jak klej wyschnie mo¿na wykoñczyæ jako¶ coby kleju nie by³o widaæ, no i tr±biæ
)
Nie jest co prawda chyba historyczne, bo ten klej, zreszt± nie wiem
Faktem jest ¿e ³atwo mo¿na co¶ takiego zrobiæ, a i efekt jest wiêcej ni¿ zadowalaj±cy.
Witam
CYTAT
Wziêli¶my zakrzywiony kawa³ ga³êzi, tak ¿e z jednej strony jest wê¿sze (tam gdzie siê dmucha), a z drugiej szersze (tam gdzie wylatuje ) Na pó³ go ciachn±æ (wzd³u¿). Potem trza wybraæ to drewno ze ¶rodka, i z³±czyæ obie pó³ówki, skleiæ, docisn±æ, zostawiæ. Jak klej wyschnie mo¿na wykoñczyæ jako¶ coby kleju nie by³o widaæ, no i tr±biæ )
Ciekawe rozwi±zanie. Ju¿ dwukrotnie pisa³em na Panoplia (maj± tam fajne rogi) ale bez odpowiedzi, wiêc bêdê musia³ spróbowaæ czego¶ w zastêpstwie. Ustnik jest jako¶ specjalnie wykoñczony czy wystarczy zostawiæ zwyk³y otworek? Efekt d¼wiêkowy jest zadowalaj±cy (tzn. g³o¶ny i przypomina normalny róg)?
Pozdrawiam
Nataniel
Nie, jako ustnik zostawiony jest zwyk³y otwór, ¶rednicy jakich¶ dwóch centymetrów.
¯eby zatr±biæ trzeba "wzdaæ policzki jak banie" i za przeproszeniem "zapierdzieæ" na wargach do ¶rodka. Wtedy ten g³os sie wzmocni i brzmi bardzo przyjemnie
Widzieli¶my takie rogi u wcze¶niaków z Wojów Peruna, wiec nie jest to tylko nasz pomys³ jakby co
Witam.
Na gie³dach staroci rogi sygna³owe koszuj± od 80 do 200 z³otych. Nie wygl±daj± jednak za bardzo ¶redniwiecznie.
Róg sygna³owy mo¿na zrobiæ samemu ( przy drobnej pomocy rzemie¶lników).
W sklepach muzycznych mo¿na kupiæ ustniki do tr±bek lub do rogów
a rzemie¶lnik któru je wykonuje ( te najlepsiejsze s± wykonywane pod wymiar) napewno obsadzi go w rogu.
Pozostaje jescze kwestja obrêczy na szerszym koñcu. Tu nie bardzo wiem co zrobiæ.
Pozdrawam
TeMuGyn
Drogi Natanielu je¿eli chcesz kupic róg mysliwski to jeszcze sie zdecyduj jaki to ma byæ róg bo wyró¿nia sie jego kilka typów ró¿ni± sie dzwiêkiem ,wielko¶ci±,tródno¶cia w zagraniu i oczywi¶cie cen± .Najtañsze s± tzw.francuzy -czyli francuskie rogi ,potem masz plesy,parfory,far-plesy, itd itp
Pozdrawiam
Ave!
Szanowna Joanno!
Je¶li mnie pamiêæ nie myli i dobrze zrozumia³em Twój opis, to takie "rogi" nazywaj± siê cynki. Swoj± drog± chêtnie bym dosta³ takie co¶ w rêce. Narazie nawet kornamuza siê nie mogê doszkukaæ (w rozs±dnej cenie oczywi¶cie
).
Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Witam
CYTAT
Drogi Natanielu je¿eli chcesz kupic róg mysliwski to jeszcze sie zdecyduj jaki to ma byæ róg bo wyró¿nia sie jego kilka typów ró¿ni± sie dzwiêkiem ,wielko¶ci±,tródno¶cia w zagraniu i oczywi¶cie cen± .Najtañsze s± tzw.francuzy -czyli francuskie rogi ,potem masz plesy,parfory,far-plesy, itd itp
Wielkie dziêki za odpowied¼. Widzê, ¿e znasz siê na rzeczy, mo¿e co¶ mi zatem doradzisz?
Jak ju¿ pisa³em wcze¶niej potrzebujê czego¶ co nazwa³em róg sygna³owy (co¶ czym mo¿na by np. obwie¶ciæ swoje przybycie).
Chcia³bym te¿ aby wydobycie z niego d¼wiêku nie by³o zbyt trudne (czy granie na rogu ma co¶ wspólnego z graniem na tr±bce czy saksofonie?).
Co do cen to jak to mniej wiêcej wygl±da?
Znasz kogo¶ kto wytwarza rogi do grania?
Pozdrawiam
Nataniel
Witam
Uda³o mi siê znale¼æ róg bawoli, ³adnie obrobiony i gotowy do grania. Jest tylko ma³y problem... jak na nim graæ? Nie posiada ustnika takiego jak we wspó³czesnych instrumentach dêtych. S± tylko dwa otworki, du¿y z przodu i ma³y z ty³u rogu.
CYTAT
¯eby zatr±biæ trzeba "wzdaæ policzki jak banie" i za przeproszeniem "zapierdzieæ" na wargach do ¶rodka.
Czy mo¿esz jako¶ dok³adnie opisaæ o co Ci chodzi z tym „pierdzeniem”? Facet w sklepie powiedzia³, ¿e mogê wypróbowaæ róg przed zakupem, wiêc gdybym wiedzia³ co mam robiæ to móg³bym spróbowaæ.
CYTAT
Widzieli¶my takie rogi u wcze¶niaków z Wojów Peruna, wiec nie jest to tylko nasz pomys³ jakby co
Widzia³em kilku wcze¶niaków z rogami, ale to by³y d³ugie „tuby” na jaki¶ metr. Czy ta technika zdaje te¿ egzamin przy czym¶ krótszym?
Pozdrawiam
Nataniel
Jezeli ma byc to róg sygna³owy wykonany z naturalnego rogu ( np bawolego) na ¿yczenie okuty srebrem:) z mo¿liwo¶ci± wyboru jego d³ugo¶ci- w cenie atrakcyjnej:) to polecam uzytkownika Gyule- jego dane znajdziesz na forum. Pozdrawiam:)
CYTAT(Nataniel)
Witam
Uda³o mi siê znale¼æ róg bawoli, ³adnie obrobiony i gotowy do grania. Jest tylko ma³y problem... jak na nim graæ? Nie posiada ustnika takiego jak we wspó³czesnych instrumentach dêtych. S± tylko dwa otworki, du¿y z przodu i ma³y z ty³u rogu.
CYTAT
¯eby zatr±biæ trzeba "wzdaæ policzki jak banie" i za przeproszeniem "zapierdzieæ" na wargach do ¶rodka.
Czy mo¿esz jako¶ dok³adnie opisaæ o co Ci chodzi z tym „pierdzeniem”? Facet w sklepie powiedzia³, ¿e mogê wypróbowaæ róg przed zakupem, wiêc gdybym wiedzia³ co mam robiæ to móg³bym spróbowaæ.
Hmmm... nie wiem jak to ja¶niej opisaæ
Po prostu przyk³adasz usta do tego mniejszego otworka i dmuchasz do ¶rodka przez zamkniête usta, o tak "pfffrrrrrr" :o Ot, tak ¿eby wargi drga³y. Naprawde nie wiem co jeszcze mogê dodaæ.
My¶lê, ¿e jak ju¿ dorwesz siê do rogu to po jednej góra dwóch próbach bêdziesz wiedzieæ o co chodzi
CYTAT
Widzia³em kilku wcze¶niaków z rogami, ale to by³y d³ugie „tuby” na jaki¶ metr. Czy ta technika zdaje te¿ egzamin przy czym¶ krótszym?
Nasz ma jakie¶ pó³ metra, i "dzia³a" bez zarzutu, my¶lê ¿e nawet na krótszych da³o by siê wydaæ jaki¶ d¼wiêk. Przypuszczam te¿ ¿e im d³u¿szy i szerszy na koñcu tym d¼wiêk bêdzie g³êbszy i g³o¶niejszy.
Powodzenia w próbach
Witam
Dziêki wszystkim za dobre rady.
Pozdrawiam
Nataniel
co do grania to mam skoñczona szko³e muz. gra³em na Waltorni. ¿adnego wydymania policzków!
zacisn±æ k±ciki ust te¿. za to t± czê¶æ warg które tam wcisniesz lekko rozlu¼nic i w³asnie zapierdzieæ aha i oddech !trenowaæ! musi i¶æ z g³êbi p³uc praca przepony czyli tak jak by sie bra³o powietrzxe do brzucha i miê¶niami brzucha siê je wypycha³o takie jest uczucie:D a nie "góry" uwazajcie bo mo¿na dostaæ kilka nieprzyjemnych schorzeñ
najlepiej to powêdrowaæ do jakiego¶ trêbacza czy innego na dêtym blaszanym i poprosiæ o lekcje oddychania i "pierdzenia"
ale nie do skasofonisty czyinnego drewniaka bo oni "ustnik" czyli piszcza³ke wk³adaj± miêdzy wargi i troszke inaczej uk³adaj± usta choæ oddech jest taki sam. pozatym szko³y muzyczne i schroniska maj± zawsze otwarte drzwi:P
Witam
Jeszcze raz dziêki za wszystkie dobre rady, na pewno z nich skorzystam.
Pozdrawiam
Nataniel
Na W.Orkiestrze Owsiaka w Zielonce widzia³am cz³owieka z grupy szlacheckiej KARABELA,graj±cego na takim rogu - ca³kiem g³o¶no i wysoko.Ustnik by³.. no , chyba taki jak w tr±bce, ale chyba te¿ toczony z rogu ?
najlepiej puj¶æ z ro¿kiem do sklepu muz. i dopasowaæ wielko¶æ ustnika do swoich ust i rodzaj ustnika tak by brzmienie by³o ³adne:) swoj± drog± ile mo¿e kosztowaæ taki ro¿ek? bo bym z chêci± zakupi³ co¶ takiego
Na starociach takie rogi (by³am,widzia³am) kosztuj± od 30 do 300 z³p.Gorzej z ustnikami...
(tzn.:dro¿ej)
W muzycznych to przynajmniej 150z³...(i wiêcej).Ale na starociach
te¿ mo¿e gdzie¶ s± ustniki?? O! U p³atnerza Sobuckiego Marka na Bemowie (hala Legii)
w kantorku wisi taki bawoli?? róg. Mo¿e on (p.Marek) by zrobi³ taki róg do grania?
Chyba w ku¼ni mo¿na zrobiæ ustnik?...
Enid
CYTAT(enid)
Na starociach takie rogi (by³am,widzia³am) kosztuj± od 30 do 300 z³p.Gorzej z ustnikami...
(tzn.:dro¿ej)
W muzycznych to przynajmniej 150z³...(i wiêcej).Ale na starociach
te¿ mo¿e gdzie¶ s± ustniki?? O! U p³atnerza Sobuckiego Marka na Bemowie (hala Legii)
w kantorku wisi taki bawoli?? róg. Mo¿e on (p.Marek) by zrobi³ taki róg do grania?
Chyba w ku¼ni mo¿na zrobiæ ustnik?...
Enid
ustnik to IMHO lepiej pój¶æ do szkó³ki muzycznej i pogadaæ z jakim¶ nauczycielem ja swój waltorniowy nadal mam a kupi³em go u psora u¿ywany i dawno temu ale niekosztowa³ zawrotnej sumy
A jaki powinien byæ d¼wiêk wydawany przez róg (my¶liwski bawoli dawny)??
Raczej niski czy raczej wysoki??
Enid napisa³(a) , ¿e widziany przez ni± cz³ek gra³ raczej wysoko...
Czy to dobrze ( bo w filmach jest ró¿nie,mo¿e nawet wcale nie graj±,
tylko potem montuj± z pod³o¿onym d¼wiêkiem?)
Reasumuj±c - staraæ siê graæ nisko , czy wysoko????
Andrzej z Sielca, hej! poczytaj sobie NATIONAL GEOGRAPHIC T.Allan: Wikingowie. ¯ycie, legendy i sztuka, s.132, a takze moze znajdziesz cos w WIELKIE KULTURY ¦WIATA- WIKINGOWIE, C. Batey, H.Clarke, R.J. Poge, N.S. Price 1998
Witam!
Mam nastêpuj±ce pytanie: czy na takim rogu po ciachniêciu go we wskazanym miejscu, da³oby siê graæ? (Rzeczony róg przedstawiam poni¿ej).
Tzn czy da³oby siê wydobyæ
jakikolwiek dono¶nyd¼wiêk? Wymiary rogu: 24cm ca³o¶æ 14cm do miejsc w którym zamierzam ci±æ. Czy ryzykowaæ ciêcie? Czy lepiej tak jak wcze¶niej radzono dokupiæ ustnik? Bêdê wdziêczny za prêdk± odpowied¼.
SJ
Witaj Zmartwie Cie ale na takim ró¿ku, bo nie rogu dzwiêku nie da sie wydobyc A to co sie da na nim wygraæ bêdzie ¿a³osne i piszcz±ce Zeby rog zagra³ musi mieæ odpowiednio du¿± menzurê tzn wymiary Im wiêkszy róg tym lepszy i dono¶niejszy d¿wiêk W ci±gu 2 tygodni pojawi sie na allegro róg sygna³owy mojego wyrobu który ma to czego Wam trzeba Jest du¿y, z miedzianymi okuciami i skórzanym oplotem Kto szuka ten znajdzie szukajcie wiêc..Pozdrawiam Piskun rogownik
Jestem ogromnie wdziêczny! Dziêkujê za informacjê i na pewno bêde w¶ród licytuj±cych.
Czy móg³by¶ podaæ jak±¶ orientacyjn± cenê lub poleciæ kogo¶ kto wyrabia takie rogi (oprócz Ciebie rzecz jasna)?
A ja mam pytanie. Znalaz³em taki róg. Niewielki jak widaæ i chyba jako¶ wykoñczony u wylotu. Kto¶ ma pomys³ jak co¶ takiego zrobiæ, gdzie zamówiæ? Czy róg o tych skromnych wymiarach ma w formie najprostszej, z odciêt± jedynie koñcówk±, sens?
Obawiam siê ¿e ne jest to róg z rogu uczyniony.
A da siê cokolwiek zrobiæ z rogów 15-20cm czyli tyle, co ma przeciêtna, polska krowa? Cokolwiek muzycznego i nie wymagaj±cego fachowej wiedzy, a jedynie podstawowych umiejêtno¶ci rzemie¶lniczych i warsztatu. Ewentualnie wyrób inny, ni¿ róg do picia, prochownica -nie moja epoka- czy tabakiera -te¿ nie moja epoka. My¶la³em o robieniu z nich lampek oliwnych, ale jednak zapalony róg to smród nieprzyzwoity. Zbrojniki i p³ytki do latarenek to nie ten temat. Mo¿e jakiego¶ rodzaju gwizdki?
Trafi³em na sporo informacji obrazkowych o pewnego rodzaju fletach z rogu -kilka otworków, a dmucha siê od szerszej strony. Nie wiem o nich jednak nic, bo ich znalezienie to efekt uboczny innych poszukiwañ i po prostu zrzuci³em fotki na komputer "na za¶".
Oto jeszcze inne co¶, co nie wiem co to jest:P
Jeszcze inna sprawa do osób, które z rogami co¶ robi³y. Jak wyj±æ ko¶æ z rogu, która sama nie wypada? Mam taki jeden fajny, ca³kiem ³adnie zakrêcony, ale wewn±trz nadal znajduje siê struktura kostna. Kiedy¶ znajomy weterynarz pokazywa³ mi czaszkê, z której jeden róg schodzi³ sam od siebie, a drugi nie. Mo¿e potraktowaæ to kefirem czy innym ¶rodkiem zmiêkczaj±cym, pomocnym przy osadzaniu no¿y np.
To ten instrument.O ile wiem, nie jest taki ³atwy do zrobienia.
LuCK, móg³by¶ powiedzieæ co¶ wiêcej na temat tego rogu z drewna?
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
Witam.
Pomijaj± kwestie co z czym skleiæ, jak dmuchaæ...chcia³bym siê zapytaæ o to przy jakich okazjach u¿ywano rogów sygna³owych? Czy u¿ywano ich do wydawania komend dla oddzia³u podczas bitew tak, jak kawaleria to robi³a?
Aha i tak teraz patrzê. Powsta³a nie¶cis³o¶æ. Nie mylcie instrumentu zwanego Gemshorn z rogiem sygna³owym. Mog± byæ one wykonane z tego samego materia³u, jednak technika gry znacznie siê ró¿ni. Na gemshornie gra siê podobnie jak na flecie, zatykaj±c odpowiednie dziurki i dmuchamy w szersz± czê¶æ. Na rogu wydobywa siê d¼wiêki przez odpowiedni u³o¿enie ust na ustniku(zmienia siê szeroko¶æ szczeliny miedzy doln± a górn± warg±) i odpowiedni dociska instrumentu do warg.
Pozdrawiam Muzykantów
Czo³em ! Czy macie jakie¶ info o rogach z XV w..? Oraz rogi zwierzêce-jakie sie nadaj±..? czy barani by³by dobry? Albo info o wykonywaniu rogu drewnianego..? Uprzejmie proszê o pomoc
Pozdrawiam, R.
Baza jeszcze nie gotowa, ale wrzuci³em tu trochê o rogach:
http://www.tryzna.org/historical-sourcesszukaj pod has³em cor, horn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.