Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Walka mieczem d³ugim. Bia³ystok, okolice
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Dziaaron
Jak w temacie. Czy w Bia³ymstoku, ew. w okolicach s± organizowane jakie¶ szko³y, zajêcia, treningi walki mieczem d³ugim? Doszed³em do wniosku, ¿e starczy ju¿ bezproduktywnego siedzienia, trzeba jakie¶ zajêcie w czasie wolnym znale¼æ :D Zdajê sobie sprawê, ¿e umiejêtno¶æ pos³ugiwania siê mieczem w warunkach ulicznych siê nie przyda, chodzi mi tylko i wy³±cznie o przyjemno¶æ p³yn±c± z uskuteczniania tak niecodziennego... sportu(?), a nie o walory defensywne w starciach ze smutnymi karkami. Inaczej pyta³bym siê o nauczyciela krav-magi.

Gdyby w Bia³ymstoku nie by³o takich zajêæ, to czy mo¿liwa jest nauka z traktatów ( ich t³umaczeñ ) zamieszczonych np. na stronie arma.pl, lub innych? Trenuj±c ze znajomym, na podstawie tre¶ci zawartych w tamtych artyku³ach jestem nauczyæ siê walki mieczem, w stopniu... sensownym ? :D I ile czasu zajmuje taka nauka?

Z góry dziêkujê za odpowiedzi, wskazówki itp.
Zawisza
Witaj!

Na dzieñ dzisiejszy z tego co wiem to w naszym grajdo³ku nie ma nikogo zajmuj±cego sie profesjonalnie walk± d³ugim mieczem wg. traktatów. S± bractwa rekonstruuj±ce wczesne ¶redniowiecze gdzie ucz± sie walki mieczem ale jednorêcznym typu frankoñskiego (jak sie go nazywa w niektorych ¼ród³ach mad.gif ).

pozdrawiam Zawisza
Feniks
Zapraszam na jakie¶ nasze zjazdy albo je¿eli zbierze siê trochê chêtnych, napiszcie do mnie, to przyjadê i zrobiê Wam dwudniowe seminarium - materia³ do æwiczeñ spokojnie na pó³ roku.
Dziaaron
Chêtnych narazie niewielu, w zasadzie tylko ja ;] Postaram siê za³apaæ na jaki¶ zjazd. I ponawiam pytanie, czy trening na podstawie teorii wyniesionej z internetu jest mo¿liwy?
Feniks
Mo¿liwy jest, ale jak z ka¿dym treningiem - zawsze lepiej zobaczyæ na ¿ywo i mieæ kogo¶, kto nauczy i poprowadzi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.