Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Artyku³: Piechota Taborytów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Zurn
Zapraszam do przeczytania i skomentowania naszego artyku³u.

Prosimy o konstruktywn± krytykê.

www.husyci.pl - Piechota Taborytów
Rabiega
Ahoj !

Jak na razie - to o.k., z pewno¶ci± to dopiero zacz±tek opracowania.
Moim zdaniem - powinni¶cie zdecydowanie rozbudowaæ i rozszerzyæ wstêp - z omówieniem specyfiki wojsk Prawowiernych - struktury organizacyjnej i dowódczej, formacji, taktyki taboryckiej. Warto wspomnieæ o rzeczywistej liczebno¶ci wojsk bior±cych udzia³ w rejzach i bitwach. Wskazaæ ró¿nice miêdzy armi± husyck±, a armiami ich przeciwników, z podkre¶leniem roli wozów, broni dystansowej i drzewcowej. Warto umie¶ciæ w artykule reprezentatywne przyk³ady ikonograficzne.
Co do opisu uzbrojenia - zacz±³bym od podzia³u ogólnego na uzbrojenie defensywne i ofensywne, i tu dopiero po kolei opisywa³ wszystko po kolei. Równie¿ warto wstawiæ fotki z ikonografi±, zabytkami lub rekonstrukcjami.
To tak pokrótce.

Pozdraveni !
Zurn
Ano.

W zamierzeniu chcieli¶my umie¶ciæ kilka rekonstrukcji kapalinów, ale temat siê rozrós³...

Wiele jeszcze pracy. Czas poka¿e, ja w ka¿dym razie podzieli³bym chêtnie temat, bo to nam uro¶nie do ogromnych rozmiarów. Teraz tylko zakuæ w kajdany Arbora i zmusiæ do szperania w zbiorach...

Mej se hezky!
Owen
Czo³em
Co do kapalinów czy ca³ej rekonstrukcji uzbrojenia to rysunki ca³kiem fajne, ale ja jako odbiorca chcia³bym te¿ móc porównaæ je ze ¼ród³em, wiêc przyda³yby siê jakie¶ odno¶niki do nich. Przy wszelkiego rodzaju rekonstrukcjach trzeba byæ ostro¿nym i mozliwie jak najsilniej umotywowaæ swoje rozwi±zania.
"Najprymitywniejszy kapalin prawdopodobnie by³ w stanie wykonaæ nawet wiejski kowal." Nieby³bym taki pewien, wydaje mi siê ¿e wymagany zestaw narzêdzi oraz umiejêtno¶ci by³ wiêkszy od standardowego kucia gwo¼dzi i podków. Niewykluczam takiej mo¿liwo¶ci ale raczej bym nie generalizowa³.
Jako ¿e zasadniczo nie mamy ¼róde³ dotycz±cych uzbrjenia do pocz±tkowej fazy ruchu zak³ada³bym jego zbie¿no¶æ z uzbrojeniem innych oddzia³ów w regionie. Zw³aszcza ¿e w du¿ym stopniu korzystano z arsena³ów miejskich.
Wstêp muszê przyznaæ ¿e sprawia do¶æ naiwne wra¿enie i raczej powtarza obiegowe opinie bez konkretów. Tu radzi³bym oprzeæ siê jak±¶ konkretn± literatur±. Choæby wyci±gn±æ jak±¶ syntezê z Durdika. Moim zdaniem nie mo¿na generalizowaæ ca³ej rewolucji husyckiej tak jakby stanowi³a ona jak±¶ jednorodn± ca³o¶æ. Ruch siê rozwija³ i nieustannie zmienia³ w ci±gu tych lat, tak wiêc sk³ad i uzbrojenie wojsk zizki z pocz±tku rewolucji zupe³nie nie odpowiada³ tym samym oddzia³om z koñca jego ¿ycia czy te¿ jego nastêpców. Tak¿e ró¿norodno¶æ formacji czy to wojsk miejskich, np. praskich czy kutnohorskich, czy oddzia³ów zizkowych czy orebitskych, czy wreszcie prywatne oddzia³y szlachty bior±cej udzia³ w wojnie po stronie husyckiej. Napewno o tym wiecie, ale jak ju¿ zamieszczacie co¶ na stronie, to chyba warto trochê popracowaæ i postaraæ siê przedstawiæ ró¿norodno¶æ i skomplikowanie sytuacji w tym okresie. Nie poprzestaj±c na wizji bosych ch³opów, dozbrajanych w nowoczesne rusznice i kapaliny ;).
To tak troszkê siê pom±drzy³em, ale napisali¶cie ¿e oczekujecie na komentarze smile.gif
Nazdar
Arbor
Serdeczne dziêki!

Oczywi¶cie we¼miemy pod uwage i zdecydowanie artyku³ wymaga jeszcze wiele pracy, przedewszystkim ca³kowitej przebudowy.

Temat nie jest ³atwy.

Oczywi¶cie naj³atwiej by³oby powklejaæ obrazki Wagnera okraszone t³umaczeniem z Durdika, ale ja Ci powiem, ze im do koñca nie ufam. Wiêc wiêksza czê¶c materia³u wymaga dog³êbnej analizy i wybrania siê do muzeów/zamków/prwyatnych zbiorów celem przej¿enia okazów i malowide³ na w³asne oczy, a to kosztowne i pracoch³onne... Ale mo¿liwe.

¬róde³ nie za³±czy³em, bo ³ama³bym prawa autorskie a chcemy byæ zgodni z ustaw±, wiêc musimy fotki zrobiæ sami... Z czasem tak sie stanie. Ale narazie za³±cze odno¶niki do literatury i rycin, gdzie to jest smile.gif

Jeszcze jakie¶ uwagi? Proszê...

...a jeszcze jedno:

CYTAT
"Nieby³bym taki pewien, wydaje mi siê ¿e wymagany zestaw narzêdzi oraz umiejêtno¶ci by³ wiêkszy od standardowego kucia gwo¼dzi i podków"

Dla Ciebie to czarna magia, a dla kogos, kto potrafi wykuc podkowe, tak maly platy jakie potrzebne sa do kapalinu "baszta" nie jest takim problemem.

Nie jest to takie trudne jak siê czuje metal. Kapalin 3 czêsciowy baszta wykuje nawet ja sam z kawa³ka stali bez uzycia maszyn nowoczesnych (a nie jestem kowalem), mo¿emy i¶æ o zak³ad na du¿e pieni±dze.

Jest to dyskusja któr± mozemy prowadziæ, ale przy kowadle... Tutaj na forum i podczas pisania artyku³u, zdaje siê na opinie Tobiasza (Zurn) i Hiacynta, którzy to zajmuj± siê tematyk± odpowiednio od 3 i 25 lat smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.