Serdeczne dziêki!
Oczywi¶cie we¼miemy pod uwage i zdecydowanie artyku³ wymaga jeszcze wiele pracy, przedewszystkim ca³kowitej przebudowy.
Temat nie jest ³atwy.
Oczywi¶cie naj³atwiej by³oby powklejaæ obrazki Wagnera okraszone t³umaczeniem z Durdika, ale ja Ci powiem, ze im do koñca nie ufam. Wiêc wiêksza czê¶c materia³u wymaga dog³êbnej analizy i wybrania siê do muzeów/zamków/prwyatnych zbiorów celem przej¿enia okazów i malowide³ na w³asne oczy, a to kosztowne i pracoch³onne... Ale mo¿liwe.
¬róde³ nie za³±czy³em, bo ³ama³bym prawa autorskie a chcemy byæ zgodni z ustaw±, wiêc musimy fotki zrobiæ sami... Z czasem tak sie stanie. Ale narazie za³±cze odno¶niki do literatury i rycin, gdzie to jest
Jeszcze jakie¶ uwagi? Proszê...
...a jeszcze jedno:
CYTAT
"Nieby³bym taki pewien, wydaje mi siê ¿e wymagany zestaw narzêdzi oraz umiejêtno¶ci by³ wiêkszy od standardowego kucia gwo¼dzi i podków"
Dla Ciebie to czarna magia, a dla kogos, kto potrafi wykuc podkowe, tak maly platy jakie potrzebne sa do kapalinu "baszta" nie jest takim problemem.
Nie jest to takie trudne jak siê czuje metal. Kapalin 3 czêsciowy baszta wykuje nawet ja sam z kawa³ka stali bez uzycia maszyn nowoczesnych (a nie jestem kowalem), mo¿emy i¶æ o zak³ad na du¿e pieni±dze.
Jest to dyskusja któr± mozemy prowadziæ, ale przy kowadle... Tutaj na forum i podczas pisania artyku³u, zdaje siê na opinie Tobiasza (Zurn) i Hiacynta, którzy to zajmuj± siê tematyk± odpowiednio od 3 i 25 lat