Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Narenturm
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Ludka
witam!

Jak wam sie podoba ta ksiazka od strony historycznosci???

Ludka Excalibur
Jaros³aw (Gêsik)
Cze¶æ Ludka...
Czytalem j± do¶æ dawno i z tego co pamiêtam to chyba niezbyt mo¿na j± traktowaæ jako podrêcznik. Je¶li dobrze pamiêtam to jaka¶ Pani mia³a tam na sobie majtki, czy kobiety nosi³y wtedy majtki?
Ogólnie troszkê Sapkowski miesza, s± momenty w których ¶ci¶le trzyma siê historii i takie w których troszkê fantazjuje.
Jak dla mnie to Sapkowski troszkê za bardzo "poszed³ w Preatcheta", ten pomys³ z numerkami do szatni na sabacie to czysto Preatchetowski humor, gdzie¶ siê ten stary zabawny ale jednak m±dry Sapkowski zatraci³.
Mój ulubiony moment to rozmowa Reynewana z Zawisz± przy ognisku bigsmile2.gif
Pocisk
wtedy to chyba magii nie bylo...
Gregor
mi sie ta ksiazka bardzo podobala... ogolnie pomysl wplecenia fantasy w hisotrie jest swietny moim zdaniem. Moim zdaniem jest to najlepsza ksiazka Sapka do tej pory... co do historycznosci to mysle ze mozna mu to wybaczyc, nie da sie napisac ksiazki fantasy jednoczesnie trzymajac sie scisle historii. Mimo wszystko dzieki niej mialem mozliwosc obaczyc dokladniej jak to sie zylo w tamtych czasach smile.gif

pozdrawiam
Gloria z Krakowa
CYTAT(pocisk)
wtedy to chyba magii nie bylo...

A kiedy mia³a byæ, jak nie wtedy? bigsmile2.gif
Ówczesne ludziska jak najbardziej wierzy³y w czarownice, demony i tym podobne sprawy, nie widzê wiêc ¿adnej herezji w umieszczeniu ich w realiach pó¼nego ¶redniowiecza (oczywi¶cie wtedy, kiedy mamy do czynienia z fantastyk±smile.gif. I uwa¿am, ¿e pan Sapkowski je¿eli w czym¶ przesadzi³, to tylko w fabule (odrobinê przerost formy nad tre¶ci±). Ale generalnie Narreturm bardzo lubiê. Nie zauwa¿y³am ¿adnych ra¿±cych b³êdów histerycznych (majtek sobie nie przypominam: nie pomyli³o ci siê z batystow± falbankow± bielizn± Yennefer? cool.gif Dra¿ni± mnie tylko troszkê jaskraworó¿owe ci¿emki Formozy von Krossig). Ogólnie... podrêcznik mo¿e toto nie jest, ale wymaganie tego od powie¶ci fantasy by³oby raczej jak±¶ pomy³k±. Trzyma siê kupy i chyba w tym rzecz. icon_cool.gif
Pocisk
jako ksiazka fantasy osadzona w reliach wojen husyckich bardzo ciekawa, nie powiem read.gif
Kamil Mieloszyk
Sapkowski jak Sapkowski ³adnie zacz±³ narobi³ wszystkim smaku, a potem im dalsze czê¶ci tym gorzej. Mam szczer± nadzieje ¿e siê myle.
sagraghad
hmmm...moze wyjde na jakiegos psychopate ale narrenturm przeczytalem juz okolo 20 razy... jesli chodzi o zgodnosc historyczna to pan Sapkowski raczyl powiedziec ze jest to powiesc dla ktorej wydarzenia historyczne sa tlem, i jesli jakis fakt historyczny mu nie pasuje do calosci to go po prostu modyfikuje, jednakze pan Sapkowski na tyle zaglebil sie w historie tamtych czasow, ze pomijajac kilka faktow mozna sie z tej ksiazki historii uczyc. Poza tym w tej chwili tak niewiele jest tego typu ksiazek ze nie nalezy raczej narzekac...
Pozdrawiam
MacDwain
a mnie siê podoba. tylko zabroñcie Brodzkiemu to filmowaæ!!!!!
Peter von Opperau
a ma filmowaæ??????? zabronic nie zabroniê, ale jesli znów wyjdzi cos ala "Wie¶min" to cholery dostanê..... bum.gif to chyba najlepszy przyk³ad jak mo¿na sp.... dobr± ksi±¿kê.... icon_sad.gif
a tak w ogóle to sapek jednak poczyta³ trochê historii, nie wiem czy wiecie, ale ród von Czirnów rzeczywi¶cie mia³ majêtno¶ci na ¦l±sku (nie pomnê Dolnym czy Górnym) i nazywa³a siê tak samo jak w ksi±¿ce, podobnie siê ma rzecz z paroma innymi rodami smile.gif a sk±d to wiem? z ksi±¿ki o zabytkach bigsmile2.gif jakby kogo interesowa³o to znajdê j± i zacytujê smile.gif by³y tam i nazwiska i posiad³o¶ci (oczywi¶cie nie ko³o siebie, ale rozsiane po ksi±¿ce szczerba.gif )
tak czy siak czyta³o siê dobrze i czekam na tom drugi devil.gif
pozdrawiam smile.gif
Gregor
A wlasnie co do tomu drugiego... to kto wie kiedy w koncu "Bozy bojowcniy" ujrza swiatlo dzienne ? mialo byc w listopadzie i jak narazie ani widu, ani slychu..
sagraghad
Witam
Z tego co siê dowiedzia³em II tom nie wyjdzie wcze¶niej ni¿ w po³owie stycznia icon_sad.gif, poza tym wiem jeszcze tylko, ¿e akcja ma siê rozpocz±æ w Pradze
CYTAT(Peter von Opperau)
a tak w ogóle to sapek jednak poczyta³ trochê historii

Nawet trochê du¿o, w wywiadzie powiedzia³, ¿e do Narrenturm'a przygotowywa³ siê ponad trzy lata
Pozdrawiam
Tomasz Brol
Niekoniecznie zmarnowac Wotawo. To przeciez nie jest powiesc historyczna, wiec... A ja na to zapatruje sie inaczej. Mianowicie nauka historii z podrecznikow jest dla mnie troche nuzaca, a Sapkowski w Narrenturmie uzmyslowil mi co interesujacego sie wtedy dzialo i natchnal do poszukiwan w powaznej literaturze...I teraz wiem, ze wiele z tego co napisal jest prawda. A poza tzm fajnie sie czyta... Ja polecam...

Pozdrawiam
Janek Gryta
Tylko te spodnie! Aaa...
Ale generalnie to bardzo fajnie siê czyta.
Ja¶ko vel. Gemba
Panowie, Panie,
Ksi±¿k± Narrenturm Andrzeja Sapkowskiego, muszê przyznaæ, spodoba³a mi sie ponad wszystko. Jest po prostu ¶wietna. Tak jak kto¶ juz napisa³, to jest ksi±¿ka fantasy ,a nie ksi±¿ka hisotryczna, historia jest tylko t³em które siê nagina. Ja tyko wspomne o paru b³êdach skoro ju¿ o tym mowa.
1. W powie¶cie wystêpuje konfesjona³ - ów mebel by³ u¿yty dopiero w XVI wieku
2. Jeden bohater podaje namiary na cytat z ksiêgi Izajasza "ustêp 42, wers 7", numeracje wersetó wprowadzono dopiero w 1551
3. Pozatym jakie¶ ma³e b³êdy geogr. i czasowe.(wiecej na forum sapka)

Ale czy to komus przeszkadzaz chyba nie!!
Grenadier
Brawo Ja¶ko! Fachowa robota. Sapkowski niestety lubi by na niego czekano. Wielu ludzi w tym i ja to denerwuje. zrobi³ juz kiedy¶ numer z trylogi± sf, z której opublikowa³ opowiadanie. I nic poza tym!
Peter von Opperau
tak ostatnio mam w zwyczaju wpadaæ co jakie¶ dwa tygodnie do ksiêgarni i szukaæ tomu drugiego.... oto co ostatnia rozmowa z pani± w ksiêgarni:

-Dzieñ dobry, kiedy mo¿e byæ 2gi tom 'Narrenturmu' A. Sapkowskiego?
-Prosze Pana, tego chyba sam autor nie wie bigsmile2.gif

no i niestety chyba tak jest..... przypomnê, ¿e tom drugi mia³ byæ chyba w pa¼dzierniku devil.gif
Anonymous
Historia w wyj±tkowo ciekawym wydaniu.
Podrecznik to to faktycznie nie jest i Boze bron!Powiesc fantastyczno-historyczna rz±dzi siê swoimi prawami wiec jesli sa jakiekolwiek zakrzywienia to ja bymsie nie czepia³a a¿ tak bardzo.
Magii nie by³o?
Magia by³a zawsze. A co z ludow± tradycj±, kultur± gminu, wierzeniami etc. Ludno¶æ ni¿szych stanów nie tak ³atwo przyjê³a chrzescijanstwo, a na pewno przez d³ugie stulecia kultywowa³a dawne wierzenia i tradycje. Mo¿na miec zastrze¿enia co do lewituj±cych rycerzy bigsmile2.gif ale to przeciez ta ksi±¿ka to w za³ozeniu bardziej fantasy ni¿ history smile.gif

Podoba mi siê. Temat, nawi±zania, Vogelweid...Czasami trochê bardzo zamotane, ale to Sapkowski, mozna sie przyzwyczaiæ smile.gif

No i byleby nie krêcili bo znowu jakie¶ dinozaury zobaczymy anger.gif
Tomasz Brol
Jedno pytanko. D³ugo my¶la³em, które z dzisiejszym miast to Frankenstein. I nie wymy¶li³em. Mo¿e kto¶ wie...

Pozdrawiam
Smok Migu¶
Pewnie, ze ktos czyli ja, wie bigsmile2.gif

Frankenstein to dzisiejsze Zabkowice Slaskie, ktore ta piekna nazwe nosily az do 1945 roku.
Peter von Opperau
wejd¼cie na http://linux.heapmail.com.pl/zamki/ a potem zamek Niesytno..... a pó¼niej znajdziecie znajome nazwisko von Czirne bum.gif
Smok Migu¶
Tak dla scislosci, to nie znajdziecie zamku Niesytno, bo to nazwa zamku w miejscowosci Plonina :D A to "nieumyslne zaproszenie ognia", to wg miejscowych celowe podpalenie przez wlasciciela, ktorego nie bylo stac na utrzymanie zamku. Nic tylko kolem goscia lamac, jakby co, to wiem gdzie mieszka :D
A co do nazwy zamku to Henryk Czirna sprzyjal husytom (stad pewnie trafil do Narreturnu), ktorzy czesto u niego goscili. Nie spodobalo sie to rycerzom pochodzenia niemieckiego, ktorzy spalili jego inny zamek w Sokolcu wraz z przebywajaca w nim zona Czirny Bozena. Wg legendy od tej pory Henryk poprzysiagl zemste i zabijal kazdego Niemca jakiego napotkal, miejscowi powiadali, ze nigdy nie jest syty krwi germanskiej, stad wlasnie Niesytno.
W opisie zamku jest blad, poniewaz zginal z reki Gunzela von Schweinichena, czyli zniemczonego juz wtedy Gunczela Swinke. Co rzuca inne swiatlo na jego smierc. Walczyl z Niemcami a zabil go Polak - volksdeutch.
Storm
a wracaj±c do dat wydania, to aktualnie jest mowa o wrze¶niu... ale to siê oczywi¶cie mo¿e zmieniæ. Na stronie www.sapkowski.pl jest zamieszczony pierwszy rozdzia³ ksi±¿ki... Ciekawie siê zapowiada moim zdaniem...
Tomek vel. GEMBA
My¶le, ze mozemy spokojnie zaufaæ panu Sapkowskiemu i narazie pozostawic sobie czytanie pierwszego rozdzia³u na pó¼niej - dopóki nie bedziemy mieli ca³ej ksi±zki w domciu, na pó³eczce.
Grenadier
30 wrze¶nia wychodzi 2 tom. Nie wiem czy siê cieszyæ bo nie pamiêtam ju¿ pierwszego.
Pozdrawiam
Adsumus
Witam!!!

Nie chc±c mno¿yæ tematów, tutaj kieruje swoje pytanie- jak tam podobaj± siê Bo¿y Bojownicy?? Nie przeczyta³em jeszcze ca³ych, ale po ok f300 stroniach zdziwi³o mnie jedno- tote¿ pisze on tam o "nowoczesnej zbroii" czyli maj±cej wzmocnion± lew± stron± co sprawia, ¿e nie musia³ rycerz nosic tarczy, czy co¶ takieog by³o, czy to wymys³ autora(nie jestem specjalist± w dziedzinie rozwoju ubioru ochronnego w ¶rednoiwieczu)?

Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
Owszem by³o co¶ takiego , nie jestem co prawda pewny czy ju¿ w tamtych czasach czy dopiero w II po³owie XV w. ale by³o.
A Bo¿y bojownicy mi siê osobi¶cie bardzo podobaj±, bardziej ni¿ czê¶æ pierwsza - na tyle ¿e zmobilizowa³o mnie do poczytania trochê o historii ¦l±ska i husytach i bardzom ciekaw jak to przedstawi Sapkowski w czê¶ci trzeciej.
Pewnie bêde musia³ t± ksi±¿kê przeczytaæ jeszcze z raz co najmniej bo wielka frajdê sprawia³o mi wyszukiwanie smaczków i odwo³añ do literatury itp. . No i w koñcu Sapkowski poprawi³ Sienkiewicza smile.gif , od zawsze uwa¿a³em ¿e Kmicic powiien zaciukaæ Bogus³awa... bigsmile2.gif
Kuba_
CYTAT(Jaroslaw)
No i w koñcu Sapkowski poprawi³ Sienkiewicza  :) , od zawsze uwa¿a³em ¿e Kmicic powiien zaciukaæ Bogus³awa... bigsmile2.gif

Choæ Trylogia Sieñka s³ynie z naci±gania faktów historycznych, autor nie móg³ u¶mierciæ Bogusia, gdy¿ kilka lat pó¼niej bêdzie kandydowa³ na tron polski konkuruj±c z Micha³em Korybutem Wi¶niowieckim (ciekawe co gorsze - nieudolny Micha³ czy sprzedawczyk Radziwi³ szczerba.gif ?).
Sapkowski widaæ po raz kolejny fantazjowa³ - w tym wypadku nie tyle mo¿e z prawd± historyczn±, co ¿yciow±: koniec koñców z³o i tak wyjdzie na swoje tongue.gif
Anuszka
A mi sie Bo¿y bojownicy wcale nie podobaja bigsmile2.gif Tak jak uwielbiam Sapkowskiego, jego ¶wietny styl pisania to t± ksi±¿k± bardzo sie rozczarowa³am.Narrenturm czyta³am jednym tchem w czasie gdy powinnam uczyæ sie do egzaminu, za¶ t± mêczy³am dwa miesi±ce i stwierdzi³am ze tak rozwlek³ej opowiesci do tego nudnej nie czyta³am jeszcze nigdy.Jestem , juz prawie szczerba.gif , historykiem wiec doceniam zapa³ pana S. by podaæ jak najwiêcej informacji o kwestii husyckiej,ale tu juz grubo przesadzi³ nadgorliwym wciskaniem wszedzie informacji historycznych.Jak sie komus podoba to ja nie mam nic przeciwko ,ale osobiscie nie podesz³a mi ta ksiazka wcale...

Pozdrawiam
Kuba_
CYTAT(Anuszka)
(...) doceniam zapa³ pana S. by podaæ jak najwiêcej informacji o kwestii husyckiej,ale tu juz grubo przesadzi³ nadgorliwym wciskaniem wszedzie informacji historycznych.

I w³a¶nie dlatego ta seria sprzeda³a siê tak dobrze. Gdyby nie t³o historyczne w±tpiê by zyska³a sobie popularno¶æ, której opowiastki o elfach, wied¼minach itp. drugi raz ju¿ nie przynios±...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.