Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nabór ochotników na bitwê polow± w Turyngii
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Thomas
Cze¶æ wszystkim wojownikom i nietylko!

Poinformujê o okazji wziêcia udzia³u w jednorazowej imprezie ¶redniowiecznej blisko Lipska - mimo to w Turyngii - (patrz za³±cznik) w dniach 1.-3.VI.2007 roku.
Miasteczko obchodziæ bêdzie jubileusz 700-lecia swojego prawa lokacyjnego w nastêpstwach "Bitwy Szwabskiej" w roku 1307.

W sobotê, tj. 2.VI., odbêdzie siê odtworzenie owej bitwy na terenie o wielko¶ci ok. 3,5ha. W tym celu planuje siê zaanga¿owaæ ok. 800 wojaków i 30...50 koni. W zwi±zku z tym przyda³aby siê ogromna ilo¶æ zbrojnych z Polski. Organizator ¿artowa³ o 200 ludziach - ale zmie¶ci³oby siê i sporo wiêcej (teren ma blisko 10ha).
Poproszê wiêc wszystkich czytaj±cych to obwieszczenie o jak najwiêksze jego rozpowszechnienie w polskim RR (np. przez KRP i inne forum jak gildia itp.).

Niemieckim uczestnikom przyje¿d¿aj±cym z konmi oferuje siê zwrot kosztów za transport. Je¿eli i z Polski by³by kto¶ na tyle "szalony" "przytargaæ" konia ze sob±, to niech rych³o nawi±¿y kontakt ze mn± (przez skrzynkê!!!), aby móc jak najszybciej ustaliæ, czy organizator mo¿e z³o¿yæ tak± sam± propozycjê i dla Polaków.

Ponoæ zg³osili siê zainteresowani z W³och, Francji i Anglii.

z powa¿aniem - Thomas
********************************************************************************
program imprezy:

sobota:
- oficjalny program uroczysto¶ci miasta, w ramach której odtworzenie bitwy stanowi jednym z punktów programowych
- po bitwy bêdzie pochód na starówkê (tak¿e z konmi) celem uczestnictwa w odtworzeniu przekazania miastu przywileju lokacyjnego oraz w wyprzedzaj±cej tego aktu mszy

niedziela:
- pó¼nym rankiem niepubliczna bitwa dla samych ludzi ze ¶rodowiska
********************************************************************************
t³o historyczne:

Ostatnia próba odrodzenia w³adzy królewskiej i zwi±zanej z tym rewyndikacji terytorium koronnego.
Friedrich I Ugryziony (tj. Fryderyk, pó¼niej zwany Dzielnym) und Dietrich III zw. 'Diezmannem' (tj. Ditrych, Dytryk), 2 synów landgrabiego turyñskiego (tj. hrabia krajowy Turyngii) i margrabiego mi¶nieñskiego Albrechta Zwyrodnia³ego z rodu Wettinów uwa¿ali siê oszukani co do swego dziedzictwa [tj. Marchia Mi¶nieñska czyli 'marchia misnensis', Marchia (Dolno-)£u¿ycka czyli 'marchia lusatia inferior', Ziemia Wschodnia czyli 'terra orientalis', Landgrafostwo Turyñskie (tj. hrabstwo krajowe Turyngia) 'landgraviatus turingiae' i Zimia Pli¶nieñska (nad rzek± Pliszka) czyli 'terra plisnensis' – pod zastaw zamiast posagu].
Daltego banici ruszyli w dniu ¶w. Petronelli (tj. 31.V.1307) na przeciw wojska (tworzonego z ludzi z nad Renu i z Szwabii) potê¿nego habsburskiego króla Niemiec Albrechta I dowodzonego przez jego powiernika Heinrich (tj Henryk) Küchenmeister von Nortenberg. Król (zamordowany 1.5.1308r.) sam by³ zwi±zany w Czechach.
Przegl±d wojska zbuntowanych stworzonego z mieszczañstwa, z lenników i z rycerzy najemnych odbywa³ siê na rynku w Lipsku.
Frederyk (sam zwa³ siê Frederyk III, król jerozolimski i sycylijski, ksi±zê szwabski, landgrabia turyñski i palatyn saksoñski) zwraca³ siê do sprzymierzonych (Turyñczycy, Mi¶nianie pod bratem Diezmannem, Saksoñczycy pod ksiêciem brunszwickim):
"B±d¼cie pomni cnoty i mêstwa Waszych ojców i dziadków i pomy¶lcie, ¿e walczyæ bêdziecie za Wasze domy i dwory, dla honoru boskiego i mi³ych ¶wiêtych ko¶cio³a ..., dla tego kraju w którym wy¶cie urodzeni i wychowani, dla Waszych ¿on i dzieci, nawet dla Waszego ¿ycia i wolno¶ci.
Nie chcê zatrzymaæ i obci±¿aæ Was s³owami, jakbym mia³ w±tpliwo¶ci i niezaufanie co do cnoty i mêstwa moich rzetelnych obywateli i wojaków...
Ja i mój pan brat chcemy przewodziæ Wam zbrojnie. Zechcemy zaatakowaæ wrogów jako pierwsi a znale¼æ bêdziecie nas tam, gdzie bój bêdzie najniebezpieczniej...
"

Tak wiêc wyruszyli naprzeciw wojska niemieckiego króla aby toczyæ zwyciêsk± bitwê, która mia³a przej¶æ do historii jako jedna z nielicznych wielkich i wa¿nych bitew polowych tamtych czasów w ¶rodku Niemiec.
Zgine³o ok. 1400 ludzi a wettiñscy bracia Frederyk i Dytryk utrwalili po zwyciêskiej bitwie ostatecznie swoj± pozycjê w Turyngii, w Marchii Mi¶nieñskiej, w Ziemii Wschodniej i Pli¶nieñskiej.

Wg. zapisów Turyñczycy rozpoczeli bitwy napotkaj±c na silny opór, po czym rzucano w bój ¶wierze si³y z Marchii Mi¶nieñskiej pod Dytrykiem. Tak¿e i one s³ably po 5-godzinnej twardej bitwie. Ostatecznie zaatakowali wiêc (dolno-)saksoñscy je¼d¼cy pod dowódctwem ksiêcia brunszwickiego, po czym wreszcie zdo³ano sk³oniæ Szwabów do ucieczki i wzi±æ do niewoli dowódcy wojsk królewskich.

Przegrana wojna i dalsze losy rodziny królewskiej zaznacz± moment utrwalenia siê (niezale¿no¶ci) w³adzy terytorialnej a koniec prób ustalenia królewskiej w³adzy centralnej w ¿rodkowych Niemcach.
po¿±dek wojsk i szyk bojowy:

Staramy siê w ramach mo¿liwo¶ci trzymaæ siê jak najbli¿ej prawdy historycznej. Ma to dotyczyæ nie tylko miejsce odtworzenia bitwy i otoczenia/nastroju, lecz tak¿e po raz pierwszy sk³ad wojska i szyk bojowy. Zastanawiali¶my siê nad tym i chcemy podzieliæ siê z Wami naszymi my¶lami.

My¶l podstawowa tkwi w tym, ¿e swoj± gotowo¶æ na udzia³ zg³osi³a spora ilo¶æ walcz±cych. Choæby z powodu zapytañ z zagranicy wychodzimy na razie z ilo¶ci ko³o 700. Do tego dochodzi jeszcze konnica. Owa bitwa by³a bowiem bitw± polow±.

Bêd± rodzaje broni jak kawaleria, piechota, strzelcy i sporo babiloñskiej plontaniny jêzykowej - niemówi±c ju¿ o kontroli broni i uzbrojenia.

Aby trzymaæ wszystko w planowalnych i przejrzystych wielko¶ciach zdecydowali¶my siê "wynale¼æ na nowo" ¶redniowieczny sk³ad wojsk.
* 12...15 pieszych tworz± jedn± kopiê zawieraj±c± 1 rycerza, 1 giermeka, 1 chor±¿ego
Kopie powinne byæ tworzone w ramach poszczególnych grup. Je¿eli grupa sk³ada siê z ponad 24 walcz±cych, wtedy tworzy 2 kopie. Je¿eli grupa sk³ada siê z ponad 10 walcz±cych, powinna po³±czyæ siê z zaprzyja¼nion± grup±. Rycerz kopii (kopijnik) jest odpowiedzialny za swoj± kopiê i jest osob± kontaktow± we wszystkich sprawach.
* 3...4 kopii tworz± jedn± chor±gwiê
Dowódca chor±gwii i jego giermek, który pe³ni od razu funkcjê chor±¿ego powinni posiadaæ konia. Dobrze byby³o, gdyby 4 zaprzyja¼nione grupy/kopie mog³yby zgodziæ siê miêdzy sob± ju¿ z góry i stworzyæ chor±gwiê.
* wszystkie chor±gwiê razem tworz± hufce
Hufcami dowodz± dowódcy poszczególnych wojsk.
Wojskiem królewskim dowodzi Henryk kuchmistrz nortenberski, wojskiem wettyñskim za¶ Fryderyk Ugryziony. (Dytryk z Werthern by³ dowódc± wettyñskiej piechoty.)
formularz zg³oszeniowy:

nazwa grupy:
osoba kontaktowa grupy i podczas dzia³añ bojowych:
aktualny adres poczty elektronicznej:
ilo¶æ osób:
ilu z nich walcz±cych:
wypoza¿enie walcz±cych:
broñ:
(Kontrola broni odbywa siê przed ka¿d± bitw±. Wytyczne podlegaj± bezwzglêdnego przestrzegania.)
³ucznicy:
kusznicy:
(Strzelcy przyprowadz± sami sobie be³ty i strza³y - po uwczesnym ustaleniu z organizatorem.)
ilo¶æ namiotów:
wielko¶æ namiotów:
(zapotrzebowana powirzchnia wraz z odci±gami)
baldachimy:
ilo¶æ pojazdów:
rodzaj pojazdów:
przyczepy:

Zmiany i dodadkowe zg³oszenia mo¿liwe s± do 10 dni przed imprez±. Udzia³ nastêpuje na w³asne rysyko. Organizator nie przejmuje ¿adnej odpowiedzialno¶ci.

Wype³nione zg³oszenia traktowane s± jako potwierdzenie wziêcia udzia³u. Proszê przys³aæ je jak najwcze¶niej.
jasmin
A twoj adres mailowy?
Fiodor Bie³yj
loki08.gif
czy prócz kontroli broni istnieje jakia¶ kontrola historyczno¶ci wygl±du ewentualnych uczestników?

je¶li tak, to mo¿e zamiast opisu w zg³oszeniu ³atwiej poprosiæ o zdjêcie? (to tylko g³o¶ne my¶lenie, ¿adna "dobra rada" icon_wink.gif )

pozdrawiam
Bie³yj
madrath
CYTAT(Fiodor Bie³yj @ 16:20 28.11.2006) *
[...]kontrola historyczno¶ci wygl±du ewentualnych uczestników[...]

Hehe, je¿eli to jest imprezka ta co mia³a byæ wielkim wydarzeniem zesz³orocznym, to ekhem, sorki. Co do miejsca - owszem na zdjêciach wygl±da³o to [beeep]i¶cie - zamek 13 wiek na górce, ale uczestnicy - hehehe.gif . Przynajmniej czê¶æ.

Ponadto pamiêtam, ¿e Thomas za³atwia³ jakie¶ grupy z Polski na t± imprezê. I chcia³em siê przy okazji zapytaæ czy co¶ z tego wysz³o i czy kto¶ w tym roku tam by³ (pytanie zarówno do Thomasa, jak i do tych co pojechali). Wiem, ¿e du¿o osób siê szykowa³o ale nic z tego nie wysz³o - i chcia³bym wiedzieæ czemu...

M.
Thomas
CYTAT(jasmin @ 09:17 27.11.2006) *
A twoj adres mailowy?

Cze¶æ Jasmin!

Jednak otrzyma³em Twoje e-mail. Wasza sprawa w toku.

z powa¿aniem - Thomas

CYTAT(Fiodor Bie³yj @ 16:20 28.11.2006) *
loki08.gif
czy prócz kontroli broni istnieje jakia¶ kontrola historyczno¶ci wygl±du ewentualnych uczestników?

je¶li tak, to mo¿e zamiast opisu w zg³oszeniu ³atwiej poprosiæ o zdjêcie? (to tylko g³o¶ne my¶lenie, ¿adna "dobra rada" icon_wink.gif )

pozdrawiam
Bie³yj

Cze¶æ Fiodorze!

O takich szczegó³ach dowiemy siê na miejscu. Z reszt± nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainteresowani za³±czyli zdjêcia do swoich zg³oszeñ. Za zwyczaj i tak proszê o to, kiedy grupy pisz± do mnie. W forum przekazujê ogólne informycje organizatora.

z powa¿aniem - Thomas
Thomas
CYTAT(madrath @ 21:58 28.11.2006) *
Hehe, je¿eli to jest imprezka ta co mia³a byæ wielkim wydarzeniem zesz³orocznym, to ekhem, sorki. Co do miejsca - owszem na zdjêciach wygl±da³o to [beeep]i¶cie - zamek 13 wiek na górce, ale uczestnicy - hehehe.gif . Przynajmniej czê¶æ.

Ponadto pamiêtam, ¿e Thomas za³atwia³ jakie¶ grupy z Polski na t± imprezê. I chcia³em siê przy okazji zapytaæ czy co¶ z tego wysz³o i czy kto¶ w tym roku tam by³ (pytanie zarówno do Thomasa, jak i do tych co pojechali). Wiem, ¿e du¿o osób siê szykowa³o ale nic z tego nie wysz³o - i chcia³bym wiedzieæ czemu...

M.

Cze¶æ "madrath"!

Nie, to nie ta impreza. Napisa³em chyba o tym, ¿e ona jest jednorazowa. Ta, o której my¶lisz ma swój osobny temat (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7782&hl=).

W tym temacie napiszê tylko tyle, ¿e by³a liczna polska delegacja i dobrze siê spisa³a. Zapracowa³a sobie na szczere uznanie przez ró¿ne grupy niemieckie.

W razie czego¶ zapraszam na w³a¶ciwy temat.

z powa¿aniem - Thomas
jasmin
Czesc!!!

Jakie ekipy z Polski sie na ta impreze pisza? Ja mam w planach sie wybrac, wraz ze mna jedzie paru znajomych; Lacznie wstepnie z 10 (3-4 samochody) osob powinno nas byc wyruszajacych z 4 punktow Polski. Prawdopodobnie z Warszawy i Trojmiasta moga byc miejsca do dokompletowania do samochodu.

Pozdrawiam
Thomas
Najnowsze wiadomo¶ci od organizatora:

Je¶li zbierze siê tyle cz³onków polskiej delegacji, ¿e koniecznie bêdzie wynaj±æ autokar, organizator mo¿e refinansowaæ koszty wynajêcia do 500,-€ (czyli ok. 2.000,-z³).

Liczy on na ok. 50 osób, aby Polacy mogli tworzyæ w³asn± chor±gwiê. Kiedy 12...15 ludzi tworzy jedn± kopiê a 3...4 kopii jedn± chor±gwiê, sami mo¿ecie wyliczyæ ilu musie siê zbieraæ.

z p.- Thomas
oficer ³±cznikowy i t³umacz dla delegacji polskiej
Micha³ ¯elazo
Ja tam na imprezê siê nie wybieram, ale moja rada jest taka, ¿e je¿eli zwrot kosztów jest do 500 euro to najlepiej wynaj±c autokar. Niedrogi za tak± kwotê zreszt±.

W wakacje w Polsce ceny benzyny id± strasznie do góry (diesla i LPG te¿ to dotyczy), w tym roku cena litra E95 zapewne przekroczy 4,5 z³.

Pozdr.
M.
Thomas
Sprostowanie: psss.gif

Chojno¶æ organizatora nie ma granic. smile.gif
Oferuje owe 2.000,-z³ nie tylko grupom przyje¿d¿aj±cym autokarem lecz dla ka¿dej polskiej chor±gwi licz±ca 50...60 wojaków.

Poczta pantoflowa donios³a, ¿e Polacy nie chc± przyjechaæ w takiej ilo¶ci jak by mogli z powodu niskiego poziomu historyczno¶ci imprezy.

Czy w¶ród tych niechêtnych na przyjazd s± mo¿e jasnowidzowie? angsad.gif Sk±d taka ocena imprezy, która siê jeszcze nie odbywa³a? (To bêdzie z reszt± walna bitwa a nie wystawa muzealna.)
Skoro taka obawa, ¿e przedstawiony przez Was poziom jest zbyt wysoki na tê imprezê, to poproszê przyjechaæ i pokazaæ swój poziom a ponad to swoj± obecno¶ci± zapewniæ ów wysoki poziom. A kto powiedzia³, ¿e Polakom nie wolno ¶wieciæ przyk³adem?

z p. – Thomas, t³umacz dla i oficer ³±cznikowy do delegacji polskiej
madrath
CYTAT
Czy wśród tych niechętnych na przyjazd są może jasnowidzowie?
Z jednej strony wydaje mi się, że osoby które wyrażają wątpliwości opierają się o poziom imprezy, którą swego czasu promowałeś na FREHA. Dla mnie jasne jest, że nie o tej imprezie rozmawiamy, ale czy dla wszystkich?
Z drugiej jednak:
CYTAT
(To będzie z resztą walna bitwa a nie wystawa muzealna.)

dziękuję - nie mam więcej pytań icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Mateusz

P.S.
Podaj jak możesz linka do stronki tejże imprezki - wtedy wszyscy będą mogli zweryfikować swoje obawy.
jasmin
Ja się będę wybierał. Prawdopodobnie piątek sobie zrobimy wolny by przejechać Polskę. Chwała autostradom! Pojadę chociaż po to, by poznać nowych ludzi i na własne oczy zobaczyć sobie trochę rzeczy. Zdjęcia i opisy zawsze można zmanipulować. Z każdej imprezy. Nawet w Polsce:))) Poziom imprezy jest tylko i wyłącznie taki, jacy ludzie na nią przyjadą. I zalicza się w to wysztkie aspekty: nie tylko uśmiechanie się, praca organizatora czy borsucze sadło w impregnowanych butach ...

Jeśli będzie jakaś większa ilość chętnych, to autobus może w piątek rano startować w Warszawie, zaliczyć ŁÃ³dź, Poznań i kierować się na miejsce. W niedzielę rano wyjazd.

Przy większej grupie można pomyśleć i postarać się o jakieś wsparcie finansowe projektu.

Tomas: w Polsce jest łącznie może ze 120 czy 150 zbrojnych na 1307 rok, zatem nierealne jest, by przyjechała chociaż 1 chorągiew walczących. 50 osób łącznie z ciurami obozowymi itd ... tak. Chyba, że w kategorie zbrojnych także wliczysz pussyfighterów: tarcza, pałk,a topów, włÃ³cznia czy coś takiego ... jak piechota miała w podorędziu a nie spieszone rycerstwo.
Thomas
CYTAT(madrath @ 02:21 23.03.2007) *
Z jednej strony wydaje mi siê, ¿e osoby które wyra¿aj± w±tpliwo¶ci opieraj± siê o poziom imprezy, któr± swego czasu promowa³e¶ na FREHA.
Przepraszam, ale jak mo¿na wyci±gn±æ z góry wnioski na temat jakiej¶ przysz³ej imprezy z zupe³nie innej imprezy? Nie pojmujê takiego toku my¶lenia. W dodatku ci mo¿e tak my¶l±cych nie byli obecni na owej imprezie i oceniaj± ca³okszta³t imprezy na podstawie mo¿e jednego lub dwuch zdjêæ. Proponujê skontaktowaæ siê lepiej z tymi Polakami, którzy tam byli.
CYTAT
Dla mnie jasne jest, ¿e nie o tej imprezie rozmawiamy, ale czy dla wszystkich?
Ale¿ jak mo¿na myliæ imprezy, które maj± osobne tematy na FREHA i ró¿ni± siê oprócz tytu³em tematu jeszcze miejscem odbywania siê? pac.gif
CYTAT
dziêkujê - nie mam wiêcej pytañ icon_mrgreen.gif
Mam nadziejê, ¿e przydzwiêk, który wyczujê z tego zdania nie wynika z niedomówienia spowodowanego niepoprawnym zastosowaniem wyrazu jêzyka polskiego. Wychodzi³em z za³o¿enia, ¿e na spor± bitwê polow± mówi siê po Polsku „walna bitwa”. Wg. tego, co znalaz³em w s³owniku nie jestem ju¿ taki pewny.
• walny
1. «ogólny, powszechny»
2. «maj±cy decyduj±ce znaczenie»
• walny zjazd, walne zebranie, zgromadzenie «zjazd wszystkich cz³onków jakiej¶ organizacji, jakiego¶ stowarzyszenia itp., na którym podejmowane s± najwa¿niejsze decyzje»

Nie mia³em bowiem na my¶li bitwy, w której bior± udzia³u wszyscy cz³onkowie RR Niemiec.
CYTAT
Podaj jak mo¿esz linka do stronki tej¿e imprezki - wtedy wszyscy bêd± mogli zweryfikowaæ swoje obawy.
Nie ma czego¶ takiego. Organizator zajêty jest organizowaniem tej i innych imprez, przez co nie ma czasu na osobn± stronê imprezy, tym bardziej nie przed imprez±. A nawet gdyby istnia³a, to jak chcia³by kto¶ „...zweryfikowaæ swoje obawy...” na jej podstawie? Co s³u¿±cego do tego mog³aby niby zawieraæ?

CYTAT(jasmin @ 08:48 23.03.2007) *
Pojadê chocia¿ po to, by poznaæ nowych ludzi...
To jest w³a¶ciwym nastawieniem. Integracja europejska potrzebuje osobiste kontakty obywateli krajów unijnych w ka¿dej mo¿liwej dziedzinie! clap.gif
CYTAT
Poziom imprezy jest tylko i wy³±cznie taki, jacy ludzie na ni± przyjad±.
Podpisujê siê pod tym. val.gif
CYTAT
...borsucze sad³o w impregnowanych butach...
Jaki borsuk w jakich butach? Ech ci Polacy, jak co¶ powiedz± to co¶ powiedz±. smile.gif
CYTAT
...mo¿na pomy¶leæ i postaraæ siê o jakie¶ wsparcie finansowe projektu.
Owszem mo¿na. Wiem ¿e Polacy lepiej wiedz±, jak dostaæ siê do funduszów Unii. Z reszt± przys³uguj± Wam w odró¿nieniu od nas finanse jako kraj nowocz³onkowski.
CYTAT
...w Polsce jest ³±cznie mo¿e ze 120 czy 150 zbrojnych na 1307 rok
A¿ wierzyæ mi siê nie chce. No mo¿e, jak kto¶ ma na my¶li wy³±cznie tê ¶cis³± datê. Proszê jednak nie zapomnieæ o tym, ¿e na ten rok pasuj± i wszysy ci, którzy datuj± siê ok. do 50 lat wcze¶niej. Sam organizator daje jeszcze wiêksz± swobodê. Osobi¶cie przemawiam za tym, aby jednak nie przesdzaæ tylko ze wzglêdu na maksymaln± ilo¶æ ludzi.
CYTAT
50 osób ³±cznie z ciurami obozowymi itd ... tak. ...tarcza, pa³k,a topów, w³ócznia czy co¶ takiego ... jak piechota mia³a w podorêdziu a nie spieszone rycerstwo...
A czy wtedy by tyle wysz³o na jeden autokar? Zaraz zapytam siê organizatora.
CYTAT
...pussyfighterów...
Obawiam siê, ¿e s³ownik nie poradzi sobie z takim wyrazem. read.gif
CYTAT
...w podorêdziu...spieszone...
No popatrzcie, zawsze idzie siê nauczyæ czego¶ nowego na FREHA. Ciekaw jestem tylko, czy zapam±tam.

z p. - Thomas
Micha³ ¯elazo
Mia³em siê nie odzywaæ, ale nie wytrzyma³em.
Jak jakiemu¶ modowi to przeszkadza, to pros¿ê bez krêpacji wywalaæ.

Po pierwsze primo:
Czy kolega Thomas urodzi³a za czasów dwóch republik niemieckich, czy mo¿e wcze¶niej ? Pytam bo nawet w Polsce 60-latkowie u¿ywaj±cy internetu zdaj± sobie sprawê po co jest strona internetowa i co na niej byæ powinno. Ze serwisu internetowego imprezy o samej imprezie przyszli uczestnicy powinni móc dowiedzieæ siê jak najwiêcej. Choæby po to w³a¶nie, ¿eby wiedzieæ czy warto pojechaæ. Stwierdzenie "mo¿e po" to tak, jakby reklamowaæ film po jego premierze...

I po drugie primo:
"typowy autokar typowy" ma oko³o 40 miejsc. Jak sobie kolega wyobra¿a, ¿e po³owa jad±cych si±dzie na kolanach drugiej po³owie, ¿eby by³o miejsce na wszystkie graty, które siê ze sob± na imprezy wozi? Bo baga¿nik ich na pewno nie pomie¶ci.

Innych rzeczy ju¿ nawet nie bêdê komentowa³ w imiê przyja¼ni polsko-niemieckiej ;)

Pozdr.
M.
Thomas
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 16:42 24.03.2007) *
...bo nawet w Polsce 60-latkowie u¿ywaj±cy internetu zdaj± sobie sprawê po co jest strona internetowa i co na niej byæ powinno.
Drogi Michale!
Wbrew pozorom. Internet nie jest narzêdziem wszechmog±cym. Gdyby organizator umie¶ci³by wszelkie informacje na jakiej¶ tam stronie internetowej i czeka³, a¿ wszyscy potencjalni uczestnicy sami j± znajd± i dokonuj± ocenê, po czym siê mo¿e osobi¶cie i samoczynnie zamelduj±, to do terminu imprezy mia³by nie wiele uczestników. Mówiê z wieloletniego do¶wiadczenia.
CYTAT
Ze serwisu internetowego imprezy o samej imprezie przyszli uczestnicy powinni móc dowiedzieæ siê jak najwiêcej. Choæby po to w³a¶nie, ¿eby wiedzieæ czy warto pojechaæ.
Mo¿e czasmi napiszê co¶ nie tak jak trzeba, niemniej tym razem dopisa³em wyra¼nie, ¿e w±tpiê w mo¿liwo¶æ objektywnej oceny jako¶ci imprezy na podstawie samej jakiej¶ tam stronie internetowej, która przed imprez± nie mo¿e zawieraæ ani opisów wydarzeñ oraz zdjêæ. Na podstawie samych tam tekstów mo¿na jedynie GDYBAÆ a nie (powt.) „...zweryfikowaæ swoje obawy...” i oceniaæ "...czy warto pojechaæ..."!
Dodam to co ju¿ wcze¶niej zosta³o napisane. Z powodu skojarzenia obywateli s±siednich krajów i porozumienia miêdzy narodami zawsze warto pojechaæ, jaka by ta impreza nie by³a.
CYTAT
...jakby reklamowaæ film po jego premierze...
I tu jest b³±d w rozumiewaniu istoty rzeczy. Bitwa polowa, to nie jest rzecz± konsumcyjn±, wiêc uczestników nie uzyskuje siê nigdy drog± reklamy lecz jedynie docelowym zwerbowaniem. Po reklamie przychodz± jak do przez Ciebie wytoczonego filmu jedynie widzowie. Ja przez FREHA poszukujê uczestników sko³nnych na wiêcej ni¿ wiêkszo¶æ ludzi ubieraj±cych siê w historyczne stroje a NIE wiêcej turystów na widowniê.
Ka¿dy, który wykazuje choæ odrobinê szczerej chêci na wziêcie udzia³u uzyskuje ode mnie wszelakie niezbêdne informacje w swoim jêzyku ojczystym a nie przez jak±¶ tam "anonimow±" stronê internetow± w jêzyku po¶rednim, która i tak nie odpowiada na wynikaj±ce pytania.
Z reszt± organizator nie ma ani czasu ani mo¿liwo¶ci prowadziæ korespondencjê w ró¿nych jêzykach z ka¿dym chêtnym z ka¿dego kraju z osobna. Zapytaj siê n.p. organizatorów imprezy pod Grunwaldem, czy tak by mo¿na. Chêtnych danej narodowo¶ci zwerbuje i weryfikuje konkretna osoba wspieraj±ca tym sposobem organizatora. Kontakt odbywa siê przez ni± i bez skorzystania z ¿adnych jêzyków trzecich.

CYTAT
Czy kolega Thomas urodzi³a za czasów dwóch republik niemieckich, czy mo¿e wcze¶niej ?
A niech kolega Micha³ sprawdza w internecie od kiedy w ogóle istnieje internet.

CYTAT
..."typowy autokar typowy" ma oko³o 40 miejsc...na wszystkie graty...Bo baga¿nik ich na pewno nie pomie¶ci.
A nawet i w Polsce s± ju¿ ró¿ne typy autokarów. W dodatku s± nawet takie z przyczep±. Za³orzê siê z Tob±, ¿e nie zbierzesz mi tylu chêtnych z takim sprzêtem, ¿e w Polce nie bêdzie autokaru, który wszystko pomie¶ci.

z p. - Thomas, t³umacz dla i oficer ³±cznikowy do delegacji polskiej
jasmin
Kto z Polski jeszcze siê wybiera na t± imprezê? I czemu nie jest w kalendarium ale w og³oszeniach?

To informacje organizatorów:
http://www.die-freidigen.de/html/home.html
(click on "Lucka 1307")

To za¶ przyk³adowy jeden z hufców tam siê wybieraj±cych:
http://www.vogtvonhunolstein.de/frames/Menuefameset.htm
(The leader of this group normally do also check a part of the weapons before battle).

Grupa niemiecka, któa by³a na I³¿y, Berewelf
http://www.berwelf.de/
tak¿e bêd± na tej impreze.

Pozdrawiam
Dentysta
Witam,
Je¶li Organizator nie wyrazi sprzeciwu, to my pojedziemy: Indar, Kokosz i ja.
Pozdrawiam
Dentysta
Indar
Plus przyro¶niêty do kolczugi Galahad
I.
Thomas
Cze¶æ!

CYTAT(jasmin @ 09:25 15.05.2007) [snapback]189214[/snapback]
...I czemu nie jest w kalendarium ale w og³oszeniach?
Bo to nie polska lecz niemiecka impreza. Znale¼æ mo¿na j± jednak w miêdzynarodowym kalendarzu "Bagrita".

CYTAT
To informacje organizatorów:...(click on "Lucka 1307")
Nie do koñca tak. Jedni nie maj± nic wspólnego z drugimi. Impreza maista i odtworzenie bitwy nie maj± nic ze sob± wspólnego.

CYTAT
To za¶ przyk³adowy jeden z hufców tam siê wybieraj±cych:
To ma³a grupka a nie hufiec (najwiêksza jednostka taktyczna sk³adaj±ca siê z kilku chor±gwi).
Z t± kontrol± przez tego go¶cia i jego kumpli to taki numer. Jak bêdzie pod Luk± zobaczymy na miejscu. Jak kto¶ ma pytania lub w±tpliwo¶ci, to proszê napisaæ lub podaæ swój adres w "skype". Mogliby¶my wtedy uruchomiæ po³±czenie konferencyjne.

jasmin
Aloha:) Zatem cieszê siê.
Jak chlopaki transport organizujecie z ro¿nych kierunków? My mamy zamiar jechaæ via poznañ i odbijaæ na o³udnie od Berlina.

Thomas - W Polsce, w historii chor±giew sk³ada³a siê z paru hufców a hufce z pocztów itd ... Lecz bywa³o niekiedy, ¿e kto¶ samodzielnie wystawia³ Chor±giew na bitwê ... Te powy¿ej linki poda³em jako przyk³adowe lecz niezobowi±zuj±ce. W Kalendarium znajduj± siêimprezy nie tylko Polskie, zatem ...

Pozdrawiam
J
Avlvs Pontivs Tavrvs
Indar ,nie Galahad Tylko Robert de Trevill!!!!!!!
RTez chce jechac do Niemiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kto mi znowu urzyczy paszportu????????????
Thomas
CYTAT(jasmin @ 11:27 21.05.2007) [snapback]189749[/snapback]
W Polsce, w historii chor±giew sk³ada³a siê z paru hufców a hufce z pocztów itd...
No to polskie encyklopedie mówi± tam co¶ innego (http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3913127), tym bardziej, ¿e t³umacz± to zgodnie z nasz± terminologi± (Gros, Gewalthut lub Gewalthaufen, Haupthaufen - huf walny / jest te¿ Bannerhaufen itd.).

Hufce s± najwiêkszymi jednostkami taktycznymi wojsk historycznych. Wojsko mog³o sk³adaæ siê n.p. z 3 hufców (albo w roku 1328 w bitwie pod Cassel 11 hufców zk³adaj±cych siê z 192 chor±gwi). Hufiec sk³ada³ siê wg. moich notatek z 5 do 10 chor±gwi. Chor±giew za¶ zawiera³a (na pocz±tku 13. wieku) od 4 do 6 kopii.

Thomas
CYTAT(Sasza @ 20:26 21.05.2007) [snapback]189824[/snapback]
No to zapraszam. (Pod warunkiem, ¿e nie wygl±dasz tak jak to zielone co¶ na tej ga³±zce. smile.gif)
Prosibym tylko o nawi±zanie kontaktu (przez skrzynkê FREHA) ze mn± w ten wikend, o ile to mo¿liwe.
CYTAT
Kto mi znowu urzyczy paszportu????????????
Nie trzeba ju¿ paszportu. Wystarczy dowód osobisty.

jasmin
Cze¶æ!!!
Urodzi³a siê mojej Iwonie córeczka, zatem mój wyjazd stoi pod wielkim znakiem zapytania:)
Prawdopodobnie w trakcie weekendu bedê mia³ zupe³nie inne zajêcia, które mi uniemo¿liwi± przyjazd:( wraz z moj± grup±.

Powodzenia zatem!
Jasmin
Dentysta
CYTAT(jasmin @ 08:20 28.05.2007) [snapback]190476[/snapback]
Urodzi³a siê mojej Iwonie córeczka...

Przepraszam, ¿e trochê 'odje¿d¿am' od tematu, ale GRATULACJE Ja¶min!
Dentysta
Witam,
Krótka relacja z imprezy.
Impreza du¿a – uczestników prawie tyle co na I³¿y.
By³o ciekawie - zobaczy³em, jak to robi± w Niemczech.

Plusy:
1) bardzo mili ludzie,
2) niesamowite konie bojowe, trenowane do szar¿y na wrzeszcz±c± i uzbrojon± piechotê (nie mia³y 3) ¿adnego problemu, aby tratowaæ t³um) - zrobili¶my w z nimi kilka symulacji - extra wra¿enia,
3) idealne rekonstrukcje koñskiego rzêdu (idealne kopijnicze siod³a).

Minusy:
1) by³o sporo mroku w zakresie sprzêtu i strojów (tutaj maj± bardzo du¿o do zrobienia),
2) ****, ****, **** fighting – bij± siê na zasadzie „touch of death (but not in head)”.

Generalnie: by³o warto! Spróbujcie sami!

Wielkie dziêki dla Thomasa, który siê nami wzorowo opiekowa³.

Pozdrawiam
Dentysta

P.S. Oczywi¶cie mój nowy avatar nawi±zuje do jednego z „plusów” imprezy, którego zapomnia³em uj±æ w powy¿szej li¶cie.
Indar
Pierwsze co rzuci³o siê w oczy po przyje¿dzie to namioty - kolorowe, w wiêkszo¶ci identyczne. Sto¿ków czy te¿ "sold¿erów" jak na lekarstwo. Pod ka¿dym namiotem rozstawiony daszek, pod daszkiem ³awy, krzese³ka itd. Czyli to co mo¿na kupiæ w ichnich sklepach dla "rycerzy".
Nastêpnego dnia na manewrach przed w³a¶ciw± bitw± prze¿yli¶my szok - glany, spodnie od dresów, wojskowe pasy, kolczugi z ocynku (czasem indyjskie nitowanki) zak³adane na koszule, he³my na go³ej g³owie. Spoko, mo¿e na manewry nie zak³adaj± wszystkiego... Niestety sytuacja siê nie zmienia, na bitwie jest to samo. Skacz± wokó³ nas jak szarañcza, dotykaj± nas mieczami i krzycz± "ju¿ nie ¿yjesz" smile.gif Ka¿dy mocniejszy cios koñczy siê krzykiem "not full contact!!!"
Podsumowaæ mo¿na to w jeden sposób, Niemcy ³aduj± w to kasê ale nie maj± pojêcia w co powinni j± ³adowaæ - i w finale wychodzi po³±czenie Calineczki z Warhammerem.
Do plusów zaliczê wielk± baliê na któr± natkneli¶my siê noc± w drugim obozie. Uprzejmy "wassermaster" dowiedziawszy sie ¿e my z Polski kaza³ wchodziæ i o nic siê nie martwiæ. Wspania³e uczucie, gor±ca woda w wielkiej balii po ciê¿kim dniu.
Mi³ym akcentem by³ te¿ okrzyk pewnych Austryjaków podczas niedzielnej bitwy. W sobotê spytali siê nas o "Polski okrzyk bojowy" - po namy¶le rzucili¶my "BIJ ZABIJ". W niedzielê ca³e nasze skrzyd³o wrzeszcza³o BIJ ZABIJ, zupe³nie dla nas niespodziewanie.
Konie fajne, jeden nast±pi³ mi na stopê - za rok go odnajdê.
Aaaa... i jeszcze jedno, o godzinie 23 praktycznie ca³y obóz ¶pi - ognisk jak na lekarstwo.
Generalnie, tak jak mówi³ Dentol - fajnie by³o. Dziwnie, ale fajnie.
Dziêkujê Tomasowi za opiekê, cierpliwe t³umaczenie i znoszenie naszych kaprysów.
I pozdrawiamy pani± z naszych avatarów. smile.gif
k³aniam
Indar
Kokosz79
Witka

Jak ju¿ wiadomo impreza mimo swoich licznych wad by³a niez³a. Generalnie wrócili¶my na ³ono mroku.

Bawili¶my siê przednio komentuj±c niezliczona ilo¶æ ciekawych zdarzeñ.

Trzeba przyznaæ ¿e maja Niemcy niez³a fantazje.

No a obozówka mo¿e u nich nie wygl±da tak jak powinna ale za to jest jej tyle ile powinno byæ na ka¿dej z naszych imprez.

Co do bijatyki to kolejny raz potwierdzi³a siê zasada ze polski „pusi fighting” to dla nich stanowczo za mocno. Jedyne co w tym wszystkim dobre to ¿e mog± bawiæ siê w³óczniami bez wiêkszego strachu.
Pomy¶lcie sobie co by by³o gdyby daæ naszym d¼gaæ siê „bezpiecznymi dzidami”.

No i kr±¿± tam legendy o polskich zabijakach co to siê bawiæ nie umiej±.

To chyba tyle co tu wiêcej pisaæ.

Pozdrowienia dla Tomasa za niebywa³a pomoc jêzykow± i dla reszty uczestników tamtej imprezki.

Schweinschnitzl
CYTAT
Aaaa... i jeszcze jedno, o godzinie 23 praktycznie ca³y obóz ¶pi

No, to ne nasza impreza. Tak, Kokosz?)))
Kokosz79
Z tym wymieraniem imprezy to fakt, aczkolwiek ten problem nie dotyczy tylko imprez zagramanicznych. Najgorsze jest to, ¿e na wielu naszych imprezach dzieje sie tak samo.
Zawsze jednak sie znajdzie jakis kompan do dobrej zabawy do bia³ego rana..

Pozdrowienia dla nocnym marków.

Thomas
Czo³em polskim uczestnikom imprezy!

Najpierw wielkie dziêki Wam za przybycie tak¿e i z mojej strony. Los chcia³, ¿e delegacja polska skórczy³a siê jakby w ostatniej chwili. Cieszy³em siê tym bardziej, ¿e zjawi³ siê w ogóle element polski na tej imprezie. Tak na marginesie, kiedy rozmawia³em z przybyszami z Polski po polsku przez komórkê wy³oni³ siê w jednym z niemieckich obozów jeszcze kto¶ mówi±cego po polsku. Pó¼niej zagl±da³ jeszcze jeden ¿yj±cy w Niemczech Polak do nas. Jak wiêc widaæ Polacy nie mieszkaj± tylko licznie w Niemczech lecz grasuj± tak¿e w nm. ¶rodowisku mi³o¶ników ¶redniowiecza.

Przekazujê Wam raz jeszcze podziêkowanie organizatorów. Podoba³o siê Wasze zaanga¿owanie siê na polu bitwy jak i w obozie. Nie ¿yczyli sobie w obozie wojskowym straganów z bublami, jak to znamy z innych imprez komercyjnych, natomiast kramik „Kokosza” z rzeczami od rycerza dla rycerza przypada³ im do gustu. Przys³u¿y³ siê w pewnym sensie o¿ywieniu obozu tak jak n.p. opodal dzia³aj±cy kowal. Podziwiano tak¿e Wasze solidne wyposa¿enie bojowe.

Fajnie, ¿e rzucili¶cie szybko pare s³ów sprawozdawczych w ten temat. Oczywi¶cie powiadomiê niezw³ocznie te¿ organizatowów.

CYTAT(Dentysta @ 21:51 05.06.2007) [snapback]191540[/snapback]
...Plusy:...2) niesamowite konie bojowe, trenowane do szar¿y na wrzeszcz±c± i uzbrojon± piechotê (nie mia³y 3) ¿adnego problemu, aby tratowaæ t³um) - zrobili¶my w z nimi kilka symulacji - extra wra¿enia,...
Faktycznie, konie by³y superanckie. Nawet ch³opak potr±cony przez jednego z nich tak, ¿e polecia³ parê metrów, zamiast skar¿yæ siê by³ zachwycony takimi niecodziennymi emocjami.
CYTAT
Minusy:
1) by³o sporo mroku w zakresie sprzêtu i strojów (tutaj maj± bardzo du¿o do zrobienia),...
Aby w Niemczech zbieraæ wiêksz± ilo¶æ ludzi do odtworzenia bitwy (inscenizowanej) trzeba pój¶æ na spore kompromisy (okno czasowe, stan wyposa¿enia). W przeciwnym razie ma siê tylko kilku ludzi o wygl±dzie muzealnym lub opanuj±cych rzemios³o wojny.
CYTAT
Minusy:
...2) ****, ****, **** fighting – bij± siê na zasadzie „touch of death (but not in head)”.
Nadmierna ostro¿no¶æ w wykonaniu czynno¶ci bojowych t³umaczyæ mo¿na obaw± przed jakimikolwiek kontuzjami. Je¶li szefownie dowiedzieliby siê bowiem z jakiego powodu ich pracownicy nie stawi± siê raz po raz w poniedzia³ek do pracy mo¿e to ich kosztowaæ mo¿e miejsce pracy - o które z reszt± coraz to trudniej.
Obawa przed kontuzjami wynika owszem tak¿e z wiedzy o brakach co do bezpiecznego uzbrojenia i szczególnie z braku pe³nego opanowania u¿ywanej broni. (Miecz kupiæ jest ³atwo, opanowaæ go wymaga jednak wiele lat æwiczeñ, których nie gotów s± przeczekaæ.)
CYTAT
...mój nowy avatar nawi±zuje do jednego z „plusów” imprezy, którego zapomnia³em uj±æ w powy¿szej li¶cie.
Nie do koñca „kumam” Twój P.S.

CYTAT(Indar @ 22:15 05.06.2007) [snapback]191544[/snapback]
Pierwsze co rzuci³o siê w oczy po przyje¿dzie to namioty - kolorowe, w wiêkszo¶ci identyczne.
„Identyczno¶æ” namiotów bierze siê st±d, ¿e kupione s± przewa¿nie w tej samej firmie. Powodem tego jest korzystny stosunek ceny do jako¶ci.
CYTAT
Mi³ym akcentem by³ te¿ okrzyk pewnych Austryjaków...
Austriacy? Czy nie chodzi Ci mo¿e o ludzi z Passau? To miasto graniczne ale jednak jeszcze w Niemczech.
CYTAT
...znoszenie naszych kaprysów.
Kaprysy - nie zauwa¿y³em.
CYTAT
I pozdrawiamy pani± z naszych avatarów.
Mo¿e Wam ch³opakom przypada³a do gustu ta nieco egzotycznie strojona babka. Ja z kolej nie wiem, czego szuka³a na tej imprezie. Osobi¶cie nie znoszê sztucznie skonstruowane t³umaczenia nie maj±ce pokrycia w historii. Jeszcze bardziej dzia³a³a mi na nerwy jej „kilometrowa” przemowa. Jakby nie dosyæ, ¿e Saladin pokona³ krzy¿owców militarnie w Ziemi ¦wiêtej, to jeszcze nas³a³ na nich swoj± „córkê”, aby dobi³a ich ostatecznie nawet na ich w³asnych ziemiach usypiaj±c± przemow±.

CYTAT(Kokosz79 @ 00:55 06.06.2007) [snapback]191560[/snapback]
No i kr±¿± tam legendy o polskich zabijakach co to siê bawiæ nie umiej±.
No nie wiem, czy uwa¿aj±, ¿e Polacy nie umiej± siê bawiæ ale „stracha” maj± z powodu plotek. Ja wiem nawet, kto odpowiada w penej mierze za propagowanie tych „plotek”. Osoba ludziom z FREHA chyba dobrze znana.

P.S. Drogi "Schweinschnitzl"! Twój pseudonim poprawnie pisze siê tak: Schweineschnitzel.
Indar
Na sieci znalaz³em relacjê z niemieckiej TV:
http://www.mdr.de/thueringen-journal/4561591.html
Przez chwilê nawet widaæ walcz±cych Polaków.
Mam nadziejê i¿ na Bagrittonie na dniach pojawi siê fotorelacja z Lucki.
I.
Indar
Trochê minie zanim Bagrit umie¶ci zdjêcia na stronie, wiêc pozwolê sobie na ma³± "zapowied¿" galerii.

Trzy "maszyny" z Polski:

I.
Marek Hilgendorf
Czy ja tam widzia³em kolesia w p³ycie????
Micha³ ¯elazo
Daj spokój, ja po obejrzeniu fot ¿a³ujê, ¿e nie próbowa³em chocia¿ tam pojechaæ.

Jakby rzuciæ okiem ubieg³oroczny Grunv to te¿by siê troszkê kwiatków znalaz³o. Mrok is international smile.gif Ale faktycznie pan w czerwonym kapalcu przesadzi³ po ca³o¶ci.

Pozdr.
M.
Marek Hilgendorf
Ale¿ Michale! Da³bym sobie brodê zgoliæ, ¿eby móc tam pojechaæ. W przysz³ym roku stanê na rzêsach, ¿eby siê wkrêciæ na jaki¶ zagramaniczny XIII wieczny "fajt".... I ¿aden Niemiec, czy Austriak w p³ycie mi nie bêdzie zawadzaæ.... tak tylko rzuci³em lu¼n± uwagê na temat.....

Pozdro
Amor
Indar
Panowie, to tylko ma³y wycinek zdjêæ. Zwróæcie uwagê na t± fotkê, i przekrój uzbrojenia:

Zdjêcie mo¿na nazwaæ - "z uzbrojeniem przez wieki", a przypominam ¿e by³a to impreza datowana na pocz±tek XIV w.
Tam by³o wszystko, od X do XV, i nikt nie robi³ z tego problemu.
Mimo wszystko ja bawi³em siê dobrze, nie traktowa³em tego w sposób "rekonstruktorski" - raczej jako festyn. Nie nastawia³em siê na rewelacjê, nie by³o wiêc zawodu - jedynie dobra zabawa jak przed latami.
I.
Thomas
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:03 19.06.2007) [snapback]192940[/snapback]
Czy ja tam widzia³em kolesia w p³ycie????
Zbroi p³ytowej nie by³o. By³y jedynie jej elementy - jak widaæ na wymienionym przez Ciebie zdjêciu.

CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 20:35 19.06.2007) [snapback]192945[/snapback]
Ale faktycznie pan w czerwonym kapalcu przesadzi³ po ca³o¶ci.
A w³a¶nie ¿e nie. Celem mobilizowaniu jak najwiêkszej ilo¶ci walcz±cych - bo t³em historycznym imprezy by³a spora bitwa plowa a nie jaki¶ tam ma³y turniej - organizator narzuci³ uczestnikom bitwy spore okno czasowe od 11. do 15. wieku. Odtwórcy 11.-13. wieku mogli zjawiæ siê w swoich normalnie u¿ywanych zbrojach, za¶ odtwórcy 14.-15. wieku mieli skorzystaæ z nieco rozzbrojonej formy swoich zbroi (z dopisem: nie pe³na zbroja p³ytowa.) Wiêc ten przez Ciebie wytyczony osobnik mie¶ci siê jak najbardziej w regulaminie. Nigdzie nie by³o bowiem napisane, ¿e regulamin oraz okno czasowe dla uzbrojenia bezwezglêdnie uwarunkowane jest konkretn± dat± historycznego zdarzenia.

Podkre¶lam poraz ostatni, ¿e za³o¿eniem imprezy by³o odtworzenie bitwy a nie muzealne reenacting bitwy (nie mamy z reszt± tyle koni co nasi przodkowie).

Niech ¿a³uj± wiêc wszyscy ci, którzy lubi± wojskowo¶æ i stawi± j± ponad dok³adno¶ci± rekonstruowanych zbroi i strojów (u nas funkcjonuje termin "liczyguzików"), ¿e ich nie by³o na tej imprezie - a szczególnie przy niedzielnych manewrach. (Ciekaw, czy Polska dysponuje tak przsposobionymi koñmi.)
Na dzieñ dzisiejszy stan rzeczy jest taki, ¿e nie bêdzie ju¿ wiêcej odtworzenia tej¿e bitwy.

P.S. Delegacja polska dobrze wypad³a i cieszê siê, ¿e siê dobrze bawi³a. Mimo wykluczenia "fullcontact" ch³opaki z Polski "popukali" Niemcom troszeczkê po he³mach i zbrojach tak, ¿e teraz wiedz± czemu nigdy¿ s³u¿y³y dane rzeczy uzbrojenia.
Thomas
CYTAT(Sasza @ 20:26 21.05.2007) [snapback]189824[/snapback]
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 21:14 19.06.2007) [snapback]192948[/snapback]
W przysz³ym roku stanê na rzêsach, ¿eby siê wkrêciæ na jaki¶ zagramaniczny XIII wieczny "fajt"

Oczekujê wiêc przyjazd Marka i tego zielonego stworka na jak±¶ nastêpn± imprezê w Niemczech. Mo¿ecie ¶ledziæ moje wpisy na FREHA. Z pewno¶ci± powiadomiê jeszcze o innych imprezach.

z p. - Thomas
Kokosz79
Witam!

Jest jedna wa¿na sprawa.
Impreza sta³a faktycznie na niskim poziomie rekonstrukcji, ale podyktowane to by³o tym, i¿ organizator potrzebowa³ jak najwiêksz± liczbê uczestników bitwy.

Z tego co siê orientowali¶my, to ponoæ s± imprezy o wy¿szym stopniu rekonstrukcji, a w szczególno¶ci je¶li idzie o czê¶æ obozow±.

Ja jestem otwarty na wszelkie propozycje wyjazdowe do Niemiec i dalej.

Jedno jest pewne nie ma co liczyæ na walki full kontakt.

Pozdrawiam

Indar
Zdjêcia z imprezy, trochê po czasie ale zawsze.:
http://www.grod.org/galeria/podgaleria.php...cka&idkat=1

Mój admin trochê pomyli³ daty, ale co tam.
I.
Thomas
Cze¶æ!

Dziêki za "link". Mi³o by³o popatrzeæ. Dobrze, ¿e jest te¿ parê zdjêæ z manewrów.

z p. - Thomas
-----------------------------------------------------------------------------------
CYTAT(Indar @ 10:46 08.03.2009) *
Zdjêcia z imprezy, trochê po czasie ale zawsze.:
http://www.grod.org/galeria/podgaleria.php...cka&idkat=1

Mój admin trochê pomyli³ daty, ale co tam.
I.

Zapomnia³em.

Powiedz Twojemu "admin", aby poprawi³ datê i koniecznie doda³ do poszczególnych imprez, w którym kraju siê odby³y. Mog³by dodaæ nieco komentarza do danej rubryki galerii lub do poszczególnych zdjêæ. N.p. jak niektórzy odwa¿ni Niemcy przeciwstawili siê gro¿nym polskim wojakom. Albo, co te konie robi± tam po ¶rodku piechoty. itp.

z p. - Thomas
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.