Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rekonstrukcja wnêtrz z pocz±tku XV wieku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Andrzej Siejeñski
Grodów w Polsce mamy ju¿ trochê, ale s± to przedsiêwziêcia raczej zwi±zane z wiekami wczesnymi, nie ma nic dla nas wielbicieli blach. Miêdzy innymi st±d pomys³ rekonstrukcji siedziby rycerskiej z pocz±tku XV wieku. Próba rekonstrukcji sama w sobie bêdzie ciekawym wyzwaniem, a i rezultaty w postaci miejsca na organizowanie imprez te¿.
Poni¿ej szczegó³y projektu.

Najpierw trochê historii (w wielkim skrócie)
Wed³ug dokumentów z 1403 r w Sosnowcu, a dok³adnie w Sielcu (ówczesna wie¶, a dzisiejsza dzielnica miasta) istnia³a murowana/kamienna siedziba rycerska. Jej budowniczym by³ Piotr z Mys³owic (w latach 1403 -1415 burgrabia na pobliskim zamku bêdziñskim), który osiad³ na ziemiach le¿±cych obecnie w granicach Sosnowca (m.in. Zagórze, Klimontów, Milowice, Pogoñ i oczywi¶cie Sielec).
Wcze¶niej (ju¿ w XIII w) istnia³a w Sielcu siedziba drewniana, a obecnie w Sosnowcu znajduje siê nieco pó¼niejszy zamek, datowany na pocz±tek XVII wieku (wielokrotnie zreszt± przebudowywany). Nie wiadomo jak dok³adnie wygl±da³a owa siedziba w ¶redniowieczu, ani czy obecny zamek ma z ni± co¶ wspólnego (choæ w ¶wietle ostatnich badañ prawdopodobnie sta³a w miejscu obecnego zamku).
W chwili obecnej zamek jest siedzib± Centrum Sztuki.

Teraz konkrety o projekcie (a w³a¶ciwie projektach)
Docelowym projektem jest rekonstrukcja murowanej/kamiennej siedziby rycerskiej wraz z przyleg³ymi zabudowaniami gospodarczymi i mieszkalnymi.
Jest to projekt docelowy (kosztowny i skomplikowany) dlatego wcze¶niej aby sprawdziæ nasze si³y i mo¿liwo¶ci chcieliby¶my zacz±æ od czego¶ zdecydowanie mniejszego (ale do¶wiadczenie nabyte przy tym projekcie przyda siê w realizowaniu tego wiêkszego).
Celem drugiego projektu jest rekonstrukcja pomieszczeñ zamkowych (konkretnie baszty) tak aby powsta³o miejsce gdzie mo¿na uczyæ historii "na ¿ywo" (bêdzie mo¿na wszystkiego dotkn±æ i za³o¿yæ na ³eb je¶li siê tylko da).
Na rzecz projektu zosta³yby zagospodarowane piêtro, parter i piwnica baszty wraz z przylegaj±c± "klatk± schodow±".

Projekty maj± szanse realizacji je¶li zostan± rzetelnie przygotowane od strony merytorycznej (st±d w³a¶nie ten temat i pro¶ba o pomoc). Oczywi¶cie, tak naprawdê wszystko zale¿y od tych wy¿ej i pomys³ mo¿e upa¶æ ale warto chyba spróbowaæ. Je¶li kto¶ dysponuje odpowiedni± wiedz± (a na FREHA zapewne jest kilka takich osób) i by³by zainteresowany pomoc± proszê o kontakt na priv b±d¼ te¿ pisaæ bezpo¶rednio w temacie (po to on jest).

Rysunek przedstawiaj±cy uk³ad pomieszczeñ na baszcie i rozmieszczenie wszelakich mebli i sprzêtów:

1 kufry (kilka mniejszych i jeden du¿y jak w za³±czniku)
2 wej¶cia w pod³odze do piwniczek (krata do loszku, klapa do magazynku i ewentualnego skarbczyka)
3 stojaki na broñ (miecze, tasaki, topory i ³uki)
4 szafka z pó³kami na wszelkiego rodzaju drobiazgi w postaci naczyñ itp.
5 stosik pawê¿y
6 stojak (przymocowany do ¶ciany) na halabardy (u³o¿one w poziomie) i z wieszakami na ewentualne inne drobiazgi w postaci kusz, he³mów itp. (jak w za³±czniku)
7 sto³y (a to okr±g³e w kilku miejscach to sto³eczki, ewentulanie prostok±tne to ³awy i krzes³a)
8 sienniki stra¿ników
9 ³ó¿ko (jak w za³±czniku)
10 ma³y stolik z przyborami pi¶mienniczymi itp

Gdzie s± drzwi nie trudno siê domy¶leæ.
¯ó³te i okr±g³e to latarenki.

Parter ma byæ miejscem pracy i zamieszkania stra¿ników, natomiast na piêtrze osoba zajmuj±ca siê zamkiem podczas nieobecno¶ci w³a¶ciciela (który dosyæ czêsto przebywa na pobliskim zamku gdzie jest burgrabi±).

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Zag³êbiowskie Towarzystwo Rekonstrukcji Historycznej
Andrzej Siejeñski
Jak obieca³em wrzuci³em plany baszty (parter i piêtro). Piwnica jest taka jak du¿e pomieszczenia tylko bez okien oczywi¶cie i jest kilka ¶cian/przegród, niestety w tej chwili nie dysponujê dok³adnym ich rozplanowaniem. Wej¶cia nie ma, tylko przez pod³ogê na parterze.
Pozdrawiam
Peter von Opperau
witam Andrzeju
proponuje obejrzec obraz ''Madonna w komnacie'', nie wiem czy jest tu na Freha, na pewno jest na wystawie stalej we wroclawskim muzeum narodowym smile.gif warto sie przejechac i obejrzec (w ktorys dzien wstep jest wolny, fotografowanie + 20zl- chyba tyle, ale nie jestem pewien)
ogolnie potrzebujecie mebli oraz (jak dla mnie) fajne bylyby okiennice, jakie widac na wielu malowidlach
niestety nie mam dostepu do zadnych zdjec czy ikonografii bo od 2 miesiecy siedze w Edynburgu, tak wiec pozostaje mi tylko zyczyc Ci (Wam smile.gif ) powodzenia

pozdrowionka
Andrzej Siejeñski
Zamieni³em mapki w pierwszym po¶cie (teraz przedstawia poza rozmieszczeniem pomieszczeñ tak¿e rozmieszczenie wszelakiego umeblowania itp).
Teraz pozosta³o wyszukaæ jaki¶ wzorów i rozrysowaæ wszystko ³adnie.
Pozdrawiam
EwKa
jesli Wam sie to przyda to mam cos takiego jak trompe-l'œil z przelomu XIV i XVw. Glownie to pd. czesc Sw. Cesarstwa Narodu Niemieckiego (dzisiejszy Tyrol, Austria, ew. Slowacja).
Andrzej Siejeñski
Dzięki EwKa, właśnie szukałem jakiegoś przedstawienia "kącika łazienkowego" (bo chyba tym jest ten ręcznik z wiszącym dzbankiem i misą na dole), no i mamy też szafę.
Pozdrawiam
P.S. Tylko dlaczego to wszystko jest malowane na ścianie.
EwKa
szafa, skrzynie a umywalnie macie u van Eyck-a, van der Weydena, Champina itp. w scenach zwiastowania. Malowane na scianie, bo w siedzibach rycerskich musialo byc wyjatkowo, zaskakujaco i drogo a uslugi malarza/freskarza byly drogie:)
Andrzej Siejeñski
O, to pierwsze zdjêcie kufra siê pewnie przyda, potrzebowa³em czego¶ du¿ego do komnaty stra¿ników.
Pozdrawiam
P.S. Na razie musi byæ raczej skromnie to nie bêdzie taka na full wypa¶na siedziba rycerska (zgodnie z opisem w pierwszym po¶cie). Ale przy rekonstrukcji zabudowañ od pocz±tku na pewno siê przyda.
EwKa
przyklady kompletnych wnetrz...
Andrzej Siejeñski
Jesteś wielka :-). Jeszcze jedno pytanie. Jak można by ozdobić ściany poza malowidłami i nieśmiertelnymi już kompletami tarcza i halabardy? Chodzi mi nie tylko o komnaty "rycerskie" (eh, na jednym ze zdjęć widać wspaniałe malowidła na ścianach) ale i w pomieszczeniu strażników czy po prostu na korytarzach (zwłaszcza to ostanie, żeby ściany nie były takie gołe).

Co do malowania, to czy pomalowanie ścian z takim podziałem jak na 3 zdjęciu ale przy użyciu pełnych kolorów bez zdobników, które widać głÃ³wnie na górnej części ściany i suficie było by OK?
Pozdrawiam
EwKa
mozna jeszcze zawiedzac tkaniny (prosty kawalek sukna). Mocowane byly albo do hakow wbitych w sciany albo na kutych pretach lub drewnianych tyczkach. Wizerunki z Maria w kaplicy czy Sw. Elzbieta dajaca chleb zebrakowi przedstawiaja realne zaslony a nie malowidla. Panoplia (tarcza+miecz+halabarda) bym odradzala, bo to dziwolag wnetrzarski pozniejszy. Zachowany wizerunek zbrojowni z lat 90-tych XVw. pokazuje uzbrojenie wiszace na dragu, rzedem a nie ulozone fantazyjnie. Sciany w korytarzach moga byc gole tzn. wybielone wapnem. Tak samo sciana w straznicy/zbrojowni. I tak wieksza czesc bedzie zaslonieta sprzetem.
Andrzej Siejeñski
Dzięki. Nad tkaniną na ścianie się zastanawiałem ale jakoś nie byłem przekonany (no i raczej niż wzorzystego jak na obrazkach nie znajdę).
Wbrew pozorom to jednak będzie dużo wolnego miejsca na ścianach. W górnej komnacie już wiem co można by zrobić ale w dolnej (strażników) nadal brak pomysłÃ³w (halabardy zasłonią jedną ścianę a w innych miejscach to umeblowanie raczej tak do metra wysokości o koniec).

Czy ktoś ma może jakieś zastrzeżenia lub pomysły co do rozmieszczenia umeblowania (bądź ewentualnie dodania czegoś)?

Czy ktoś się orientuje jak najlepiej ustawić klapy w podłodze aby było najwygodniej?

Jak składowano łuki i broń boczną (miecze, tasaki itp) aby była szybko dostępna do użytku. Czy coś takiego jak współczesne pionowe stojaki na broń (czasami widać na filmach jak np. policjanci pędząc na akcję biorą z czegoś takiego strzelby itp) wchodzi w grę?

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Kolejna zmiana. Tym razem w kolorze. Nanios³em te¿ trochê zmian. Opis pod rysunkiem w pierwszym po¶cie (oraz zdjêcia i obrazki niektórych elementów).
POzdrawiam
Ania ¯uk
Sporo informacji i ilustracji wnêtrz mo¿na przeczytaæ/zobaczyæ w ksi±¿ce "historia ¿ycia prywatnego od Europy feudalnej do renesansu", praca zbiorowa. Naby³am tê ksi±¿kê w Krakowie ze dwa lata temu, wiêc chyba powinna byæ jeszcze dostêpna w ksiêgarniach.
Andrzej Siejeñski
Dzięki, poszukam.
A póki co skoro już znasz tą książkę, może nasuwa Ci się jakaś myśl co można by zmienić bądź poprawić :-).

Mam jeszcze problem z szafką na naczynia itp. Czy coś w rodzaju współczesnego regału (kilka półek trzymających się na 4 nogach), tylko oczywiście w wersji całkowicie drewnianej wchodzi w grę?

Wciąż pozostał dwa problem "magazynowania" broni (mieczy i łuków).

Pozdrawiam
EwKa
Na naczynia to: zamknieta szafka (masz wizerunki) albo cos takiego jak kredens ale on jest polaczony z lozkiem, cenne rzeczy w skrzyni, polki lub nisze w scianie...
Bron na rolkach, hakach-sam zamiesciles wizerunek zbrojowni:)
Ubrania: na relingach lub w skrzyni.

Pozdrawiam
Rabiega
Czo³em Andrzeju.
Podrzucê co¶ z mojego "poletka" : M.Chorowska "Rezydencje ¶redniowieczne na ¦l±sku. Zamki, pa³ace, wie¿e mieszkalne" Oficyna Wydawnicza Politechniki Wroc³awskiej, Wroc³aw 2003 .
Czyta³em to przed dwoma laty, bez entuzjazmu tongue.gif , bom zamku nie budowa³ i nie budujê, ale my¶lê ¿e informacje tam zawarte mog± Wam przydaæ siê w zbo¿nym dziele. Pozycja ca³kiem ¶wie¿a, dostêpna.

K³aniam.
Andrzej Siejeñski
Dziêki, poszukam w bibliotece (jak siê do niej dostanê, ostatnio by³a zamkniêta z powodu wystawy, poczu³em siê jak w filmie Bareji :-).
Pozdrawiam
Bart
A¿ mi siê zachcia³o co¶ napisaæ. smile.gif W³a¶nie w ramach pisania magisterki brnê przez pracê pani Chorowskiej. Szczerze polecam Andrzeju, wydaje mi siê, ¿e dla Ciebie to wrêcz niezbêdna ksi±¿ka. Co do go³ych ¶cian. Izba mieszkalna mo¿e mieæ ¶ciany ob³o¿one drewnem. (tzw. "ciep³a komnata") No i jak dla mnie to brak kominka. A wystêpuje on w wiêkszo¶ci wie¿ mieszkalnych je¶li nie we wszystkich. Inna sprawa to du¿a liczba sporych okien na parterze... jak obronn± siedzibê rycersk±...To takie wyci±gniete na bardzo szybko wnioski p³yn±ce z opracowania pani Chorowskiej. Ta ksi±¿ka to kopalnia wiedzy o takich za³o¿eniach. Zapewne sporo ciekawych informacji znajdziesz te¿ w „ZAMEK I DWÓR W ¦REDNIOWIECZU „Materia³y XIX seminarium mediewistycznego
Wyd. Poznañskiego Tow. Przyjació³ Nauk.

Pozdrawiam.

Aha. Krata do loszku te¿ nie powinna zdaje siê istnieæ. Znakomita wiekszo¶æ piwnic by³a przesklepiona co w zasadzie wyklucza takie zej¶cie.
Andrzej Siejeñski
Niestety nie mam dostêpu do ksi±¿ki pani Chorowskiej.
ZAMEK I DWÓR W ¦REDNIOWIECZU, jest na allegro mo¿e zakupiê.

W kwestii kominka to rozpatrujemy jego istnienie. Co do okien to oczywi¶cie masz racjê ale niestety nie mo¿na ich zamurowaæ. Jak pisa³em wcze¶niej nie mo¿emy ingerowaæ w konstrukcjê zamku, pozostaje nam zatem w miarê wierna rekonstrukcja wnêtrz w ramach tego co mamy (przy budowie wie¿y od podstaw bêdzie mo¿na poszaleæ).

Nie rozumiem dopisku o kracie (zreszt± jej problem odpad³ ze wzglêdu na rozmieszczenie ¶cian w piwnicy). Chodzi ci o samo istnienie kraty czy te¿ masz na my¶li w ogóle brak zej¶cia w tym stylu (nawet przy klapie drewnianej)?
Pozdrawiam
P.S. Ju¿ nied³ugo powinno siê okazaæ czy rekonstruujemy wnêtrza baszty czy tylko urz±dzamy siê w naszym pomieszczeniu (miejmy nadziejê, ¿e to pierwsze). Tymczasem zdj±tka z testowanie kilku podstawowych mebelków: http://www.sielec.freha.pl/galerie/NaBaszcie/ .
Ania ¯uk
Je¶li tylko uda mi siê znowu podl±czyæ skaner to zeskanujê "zamek i dwór" i wrzucê na huba. Aha, mo¿e je¶li nie przez allegro to przez ksiêgarniê internetow± Kapita³ka? Ja tak kupi³am, a ksi±¿ki nie mo¿na by³o ju¿ prawie nigdzie dostaæ!
Bart
Hej.

Chodzi³o mi raczej o samo istnienie zej¶cia. Bez znaczenia krata czy klapa. Znowu wesprê siê Chorowsk±. (btw. wyda³a to Oficyna Wydawnicza Politechniki Wroc³awskiej, powinno byæ dostêpne na tej uczelni) W wiêkszo¶ci wie¿ brak jest po³±czenia z piwnic± z innych pomieszczeñ. Najczê¶ciej jest dostêpna z poziomu dziedziñca. No chyba, ¿e takowe zej¶cie juz istnieje po prostu?

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Co do wejścia do piwnicy to w tej chwili jest jedno wielkie wejście (po prostu nie ma podłogi po tzw. badaniach archeologicznych :-).

Bart, chyba nie doczytałeś tematu. Chwilowo zajmujemy się basztą (a dokładnie jej wnętrzami), która stanowi część zamku (nie jest to wolno stojąca wieża rycerska, to może kiedyś). Tak więc pewne rzeczy związane z wieżą nie do końca są adekwatne do obecnego planu (bardziej interesują nas wnętrza same w sobie). Z tego co pamiętam to właśnie w basztach były piwnice przeznaczone np. na więzienia. Do nich chyba się nie wchodziło z zewnątrz (jeśli się mylę to mnie poprawcie).

Pozdrawiam
Bart
Mea culpa. Mea maxima culpa. Zagalopowa³em siê. Wie¿e rycerskie to po prostu mój konik. icon_redface.gif Przepraszam za offtopic. Mogê tylko jeszcze raz zaproponowaæ wykoñczenie ¶cian drewnem w izbie mieszkalnej i przeszukac w³asne zasoby ikonogafii. Mo¿e znajdê jaki¶ bardziej przystaj±cy do tematu materia³.

Zdrufko
Andrzej Siejeñski
Nic nie szkodzi :-). Mo¿e wie¿ê kiedy¶ bêdziemy stawiaæ to na pewno siê odezwê. A jak by¶ co¶ ciekawego znalaz³ w kwestii pomieszczeñ to chêtnie poogl±dam.
Pozdrawiam
Lvcas
Hej! Witam wszystkich. W³asnie pisze pracê naukow± o zamkach z XIII-XV wieku (tyle ¿e biskupich) i z ciekawo¶ci± czytam to forum. Ksi±¿kê "Zamek i dwór..." macie w Bibliotece ¦l±skiej i ja widzia³em j± ostatnio w jednym z antykwariatów w Krakowie.
Wojtek z Jakubowa
CYTAT(Lvcas @ 16:29 27.02.2007) *
Hej! Witam wszystkich. W³asnie pisze pracê naukow± o zamkach z XIII-XV wieku (tyle ¿e biskupich) i z ciekawo¶ci± czytam to forum. Ksi±¿kê "Zamek i dwór..." macie w Bibliotece ¦l±skiej i ja widzia³em j± ostatnio w jednym z antykwariatów w Krakowie.

A mo¿e bêdziesz pisa³ co¶ o Uniejowie? Chêtnie nawi±¿ê wspó³pracêsmile.gif
Lvcas
Niestety zamki arcybiskupów gnie¼nieñskich zostawiam w spokoju:) Interesuj± mnie ko¶cielne budowle obronne z rejonu Ma³opolski Zachodniej (Zamki, dwory, ko¶cio³y i klasztory obronne).
Wojtek z Jakubowa
CYTAT(Lvcas @ 22:11 27.02.2007) *
Niestety zamki arcybiskupów gnie¼nieñskich zostawiam w spokoju:) Interesuj± mnie ko¶cielne budowle obronne z rejonu Ma³opolski Zachodniej (Zamki, dwory, ko¶cio³y i klasztory obronne).

No szkoda, ale jak by¶ trafi³ na co¶ ciekawego przy okazji o Uniejowie (materia³y czy co¶) ty bêdê wielce zobowi±zany.
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.