Mam tylko jedno krótkie pytanie.
Czy mo¿na wykonaæ ³uk z drewna orzecha w³oskiego? Chodzi mi o to czy nie pêknie zaraz po pierwszym czy drugim strzale?
Witam.
Robilem w tamtym roku luk z orzecha i od razu sie zmalal przy pierwszym naciagnieciu.
Pozdrawiam
oh jak macie orzecha, to nie marnujcie go na ³uki, bardzo Was proszê.
A sk±d macie orzecha, bo mam problem z namierzeniem suchego?
CYTAT(Horhe @ 21:18 18.11.2006)
oh jak macie orzecha, to nie marnujcie go na ³uki, bardzo Was proszê.
A sk±d macie orzecha, bo mam problem z namierzeniem suchego?
£uku nie bêdê z niego robi³
Jest ju¿ pociêty na takie kloce. Nie wiesz co ciekawego mozna zrobiæ z takim drewnem. Ja mam go pod dostatkiem( ¶ciêta zosta³a ca³a korona 20-metrowego drzewa)
CYTAT(GHERIK_01 @ 12:13 19.11.2006)
£uku nie bêdê z niego robi³
Jest ju¿ pociêty na takie kloce. Nie wiesz co ciekawego mozna zrobiæ z takim drewnem. Ja mam go pod dostatkiem( ¶ciêta zosta³a ca³a korona 20-metrowego drzewa)
kolby do broni, ekskluzywne okleiny do mebli i inne do¶æ szlachetne rzeczy. Spróbój to opchn±æ u jakiego¶ stolarza.
My¶lisz ¿e kto¶ to kupi? W±tpie.
Jak bêde mia³ czas to mo¿e wyrze¿bie sobie co¶ z tego drewna, ponoæ ³adnie siê po³yskuje.
nie radzi³bym. Próbowa³em i siê zawiod³em. Po dwóch ale mocnych strza³ach z³ama³ siê
Offtopic, ale w odpowiedzi na pytanie, co mo¿na z orzecha zrobiæ:
Genialnie sprawdza mi siê wykonane z orzecha bardko do krajek. G³adkie, orzechowe drewno doskonale daje siê wypolerowaæ, i nawet przy pozornie ciasnych otworach idealnie pracuje choæby na bardzo na grubej w³óczce. My¶lê, ¿e i tabliczki by³yby równie ¶wietne.
Z orzecha w³oskiego ³uku nie rób kiedy¶ mia³em taki i ledwo naci±g³em ciêciwê i sie z³ama³. Wiêc w³oski sie nie nada, ale orzech laskowy (leszczyna) sie napewno nada. Mam taki i strzela bardzo dobrze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.