Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wenecka Piechota Morska W I Po³. Xvii W.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Woyewoda
Powiedzcie mi jak wygl±da³a wenecka piechota morska w I po³. XVII w. Jak± broñ nosili ? Jakich rapierów u¿ywali? Czy nosili kirys z morionem ? (je¶li tak to chcia³bym dok³adnie siê dowiedzieæ jak móg³ wygl±daæ taki morion) . Wogule dajcie mi konkretny opis morskiego piechociarza weneckiego, bardzo was proszê smile.gif .

edit: Dobra znalaz³em jakiego¶ osprey'a i mam tu taki obrazek:
http://http://www.totalwar.org.pl/gallery/...01670%20-02.jpg

I teraz mam do was pytanie. Czy takie wyobra¿enie weneckiego arkebuzera z I po³. XVII w. (kole¶ na obrazku po lewej) jest prawdziwe? Szczególnie powiedzcie mi czy te blachy które ma na sobie i ta kolczuga s± historyczne (czy wogule ju¿ by³y takie wtedy) . Co to za rapier który on ma przy boku, czy to nie aby "schiavona" - je¶li to schiavona to czy jest historyczna dla pierwszej po³owy XVII w. ?
Don Carlos
Czesc!

Link ktory podales sie nie otwiera.
Trudno stwierdzic co i jak.

PIerwszy raz slysza o formacji pt Wenecka PIechota Morska?? Czy to jakas jednostka specjalna typu S.W.A.T.??

A tak na serio: hiszpanskie wydawnictwo Almena maja taka serie typu Osprey o bitwach i kampaniach. Jeden zeszyt by poswiecony bitwie pod Lepanto. Jest tam piekna "rekonstrukcja" najemnej piechot weneckiej, czyli slowianskich najemnikow. Jak mi sie uda szybko zeskanowac to wkleje.
O ile sie nie myle to schiavony na ogol oni uzywali.

Z tego co wiem to piechoty morskie roznych flot nie specjalnie sie roznily miedzy soba ani od piechoty ladowej.
Na wyposazeniu byla ta sama bron i uzbrojenie ochronne. MOze jesli chodzi o bron palna mogly byc rozne wariacje typu garlacze z lejkowata lufa, albo straszne kordy chaosu lub cos w ten desen.

Wklej jeszcze raz te zdjecie i zobaczymy.
POzdrawiam
Woyewoda
Je¶li masz obrazkie z tego osprey to w¿uæ je na forum, bêdê bardzo wdziêczny. Oto jeden obrazek z ospreya który znalaz³em http://www.totalwar.org.pl/gallery/Venetia...01670%20-02.jpg
Don Carlos
Chodzi o tego "Scappoli" to raczej rysunek jest w ten desen. a jesli chodzi o tego muszkietera no to tak jak piechota ladowa. NIe widzialbym jakis specjalnyh roznic. MOze nosili kapoki?? bigsmile2.gif
Woyewoda
CYTAT(Don Carlos @ 15:50 06.11.2006) *
Chodzi o tego "Scappoli" to raczej rysunek jest w ten desen. a jesli chodzi o tego muszkietera no to tak jak piechota ladowa. NIe widzialbym jakis specjalnyh roznic. MOze nosili kapoki?? bigsmile2.gif

Mi chodzi o tego kolesia po lewej, muszkietera . O nosi na sobie kolczuge, jaki¶ kirys i morion ( chyba troche dziwny ten morion ). Te wszystkie rzeczy które on nosi jako¶ dziwnie komponuj± siê z kolczug± pod spodem. A poniewa¿ osprey czêsto pope³nia b³êdy, nasuwa siê pytanie : Czy napawde byli w wenecji wtedy muszkieterzy w kirysach, kolczudze i morionie (takim jak na obrazku) ?
Don Carlos
To co mozesz brac z kolczuge wcale nia byc nie musi, moze to rekawy kaftanu, wamsa albo innej kurtki. Latwiej sie plywa bez kolczugi w momencie jak okret tonie. Wiec prawdopodobnie mogla to byc licencia poetica artysty rysownika.
Helm jest typowy dla tego okresu, bywaly takie moriony, bardzo ladne zreszta sa w Zbrojowni Krolewskiej w Madrycie, jak nie zaponme tez wrzuce pare fot.
Jka to ktos kiedys ladnie powiedzial, chyba Aiuto, Ospreje sa dobre do malowania figurek.

POza tym na przelomie XVI i XVII wieku w armiach zachodnich byla taka formacja jak arkebuzierzy konni, mieli prawie pelne uzbrojenie ochronne , tzn kirys , helm itd. MOze ich spieszyli i zagonili na okrety i wio na morze??
Woyewoda
CYTAT(Don Carlos @ 16:41 06.11.2006) *
To co mozesz brac z kolczuge wcale nia byc nie musi, moze to rekawy kaftanu, wamsa albo innej kurtki. Latwiej sie plywa bez kolczugi w momencie jak okret tonie. Wiec prawdopodobnie mogla to byc licencia poetica artysty rysownika.
Helm jest typowy dla tego okresu, bywaly takie moriony, bardzo ladne zreszta sa w Zbrojowni Krolewskiej w Madrycie, jak nie zaponme tez wrzuce pare fot.
Jka to ktos kiedys ladnie powiedzial, chyba Aiuto, Ospreje sa dobre do malowania figurek.

POza tym na przelomie XVI i XVII wieku w armiach zachodnich byla taka formacja jak arkebuzierzy konni, mieli prawie pelne uzbrojenie ochronne , tzn kirys , helm itd. MOze ich spieszyli i zagonili na okrety i wio na morze??

Mo¿liwe ¿e ich spie(p)szyli bigsmile2.gif ale, arkebuzer to z niego chyba nie jest bo trzyma muszkiet w rêku icon_mrgreen.gif .

P.S. Bede wielce wdziêczny jêsli jeszcze wr±biesz te zdjêcia z królewskiego muzeum z tymi morionami. Zamierzam sobie w przysz³o¶ci jaki¶ kupiæ ale chia³bym wybraæ jaki¶ zgodny z czasami XVII w. dobrze by by³o gdyby by³ ³adny i porz±dny (lekko zdobiony) :D .
Don Carlos
Jak nie zapomne.
MOgli tez uzywac muszkietow, ale to rzadki przyklad wiec sadze ze moze faktycznie artysta cos skopal??
Don Carlos
Zalaczam obrazek:
Weneccy Scapoli i Galleotto, z czasow bitwy pod Lepanto. Jak mniemam przez najblizsze 60 lat nioc sie nie zmienilo za bardzo.

Choroba nie moge wkleic obrazka.
Woyewoda
To na maila mi przesij smile.gif barnim14@wp.pl
Don Carlos
Wreszcie poznalem jak wklejac obrazki wiec zalaczam.

Znow sie nie udalo!!
Tfu!!!

Przeklenstwo jakies czy co??

Juz wiem.
Plik ma powyzej 2 Mb a powinno byc mniej.
Zmniejsze i wysle.
Don Carlos
MOze teraz??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.