Witam!
Studiujê na Politechnice Warszawskiej na specjalizacji Uzbrojenie.
W zwi±zku z pisaniem pracy magisterskiej, której tematem jest broñ ciêciwowa, szukam pozycji literaturowych traktuj±cych o ³ukach i kuszach.
Chodzi mi g³ównie o opis rodzajów takiej broni, czasu i miejsca jej wystêpowania, osi±gów, itp. do czê¶ci opisowej mojej pracy.
Niestety nie znalaz³em do tej pory za wiele takich ksi±¿ek.
By³bym bradzo wdziêczny, gdyby¶cie wskazali mi gdzie i czego mam szukaæ.
Dziêki!
Witam.
Najpierw moze napisz jakie ksiazki posiadasz czy przegladales azeby nie dublowac podawanych pozycji ksiazkowych, bo wtedy mozna cos poradzic.
Pozdrawiam
Witam!!!
Zapoznaj siê z indeksem z
Bowtime Pozdrawiam
literatura dotyczaca kusz :
http://www.crossbows.republika.pl//literature.shtmlnowa pozycja jest " die hornbogenarmrust" richtera
pozdrawiam
CYTAT(Slawo @ 10:16 31.10.2006)
Witam!
Studiujê na Politechnice Warszawskiej na specjalizacji Uzbrojenie.
W zwi±zku z pisaniem pracy magisterskiej, której tematem jest broñ ciêciwowa, szukam pozycji literaturowych traktuj±cych o ³ukach i kuszach.
Chodzi mi g³ównie o opis rodzajów takiej broni, czasu i miejsca jej wystêpowania, osi±gów, itp. do czê¶ci opisowej mojej pracy.
Niestety nie znalaz³em do tej pory za wiele takich ksi±¿ek.
By³bym bradzo wdziêczny, gdyby¶cie wskazali mi gdzie i czego mam szukaæ.
Dziêki!
witam wszystkich!
dopiero co odkrylam te strone i dosyc mnie zainteresowala.co do literatury,to na poczatek kilka pozycji-tematyka od archeologii przez samo lucznictwo,po budowe ..przykro mi,ale wszystko po niemiecku lub angielsku..pozdrawiam i mam nadzieje ,ze znajdziecie tu cos dla siebie
-A.Web "Archeology of Archery"
-P.E.Klopsteg"Turkish Archery and the Composite Bow"
-P.Bickerstaffe"The Herritage of the Longbow"
-V.R,Hardy"Longbow-a social and military History"
-N.Vurtilopulos,C.Dabiet,K.Leidorf"Fernwaffen in Südeuropa.Neolithikum bis frühe Bronzezeit."
-R.Bohr"Pfeil und Bogen der Plains- und Prärieindianer Nordamerikas."
-G.Rausing "The Bow."
To na poczatek..Wiecej literatury: www.bogenschiessen.de/webshop/index.html
ciag dalszy nastapi
My¶le ¿e jest to dobry temat na nowinki wydawnicze.
W Ameryce w³a¶nie ukaza³a siê czwarta czê¶æ "The Traditional Bowyer's Bible". Kiedy bêdzie dostêpna w Empiku tego nie wiem, ale pewnie mo¿na zamówiæ przez Amazon.com albo co¶ podobnego. Poprzednie czê¶ci mogê poleciæ, by³y kiedy¶ do kupienia na allegro.
Pi±ta czê¶æ w przygotowaniu.
Witam!
Poni¿ej moja s u b i e k t y w n a lista pozycji traktuj±cych o d³ugim ³uku angielskim, dla zaczynaj±cych przygodê z ³ukiem:
A) p o l s k o j ê z y c z n e:
- Rafa³ Pr±dzyñski, Gawêdy ³ucznicze;
B) a n g l o j ê z y c z n e:
Oprócz poni¿szych monografii nieoceniona mo¿e okazaæ siê strona http://www.archerylibrary.com/ , na której znajduj± siê ¼ród³a takie jak Toxophilus etc.
-Robert Hardy, Longbow: A Social and Military History;
-Mathew Strickland, Robert Hardy, The Great Warbow: From Hastings to the Mary Rose;
-Jim Bradbury, The Medieval Archer;
-Donald Featherstone, Bowmen of England;
-Clive Bartlett, English Longbowman 1330-1515;
-Pip Bickerstaffe, The Heritage of the Longbow (A Practical Guide To The Manufacture And Use Of The Longbow, Arrows And Bow Strings As Used In Traditional Archery);
-Hugh D. H. Soar, The Crooked Stick: A History of the Longbow (Weapons in History);
-Hugh D. H. Soar, Secrets of the English War Bow;
-Hugh D. H. Soar, The Romance of Archery: A Social History of the Longbow;
P o m o c n i c z e:
-Jim Hamm, The Traditional Bowyer's Bible, Volume 1-3;
-David Nicolle, Crécy 1346: Triumph of the longbow;
-Charles E. Grayson, Traditional Archery from Six Continents: The Charles E. Grayson
Collection; - album z piêknymi zdjêciami, nt. kilka interesuj±cych;
Z ¿yczeniami mi³ej lektury
witam
ukazala sie ksiazka Adama Karpowicza .
trzeba ja u niego zamowic.
wiecej informacji pod tym adresem:
http://ottoman-turkish-bows.compozdrawiam
przepraszam , ze napisalem ten post pod moim poprzednim postem , ale chce aby to co ponizej bylo dobrze widoczne.
mam juz ta ksiazke i moge powiedziec , ze przerosla moje najsmielsze oczekiwania .
kazdy znajdzie tam cos dla siebie .
tabelki , typy , przekroje , wymiary , osiagi ,penetracje , zdobienia , wykonanie w praktyce , narzedzia i mnostwo innych rzeczy .
w ksiazce jest bardzo duzo fotek ilustrujacych np . etapy produkcji luku , lub tez penetracje strzal .
po prostu rewelacja
polecam !
CYTAT(bodkin @ 14:45 10.02.2009)
przepraszam , ze napisalem ten post pod moim poprzednim postem , ale chce aby to co ponizej bylo dobrze widoczne.
mam juz ta ksiazke i moge powiedziec , ze przerosla moje najsmielsze oczekiwania .
kazdy znajdzie tam cos dla siebie .
tabelki , typy , przekroje , wymiary , osiagi ,penetracje , zdobienia , wykonanie w praktyce , narzedzia i mnostwo innych rzeczy .
w ksiazce jest bardzo duzo fotek ilustrujacych np . etapy produkcji luku , lub tez penetracje strzal .
po prostu rewelacja
polecam !
Witam!
bodkin- skoro masz ju¿ t± ksi±¿kê móg³by¶ mi powiedzieæ kilka s³ów odno¶nie jêzyka jakim jest ona napisana. Chodzi mi o to czy kto¶ z przeciêtn± (chwilowo) znajomo¶ci± Angielskiego zrozumie jej tre¶æ? Czy mo¿e jest ona napisana strasznie fachowym jêzykiem i nawet nie ma sensu abym j± kupowa³ i le¿a³a na pó³ce kilka lat...?
Proszê o odpowied¼ i pozdrawiam.
PS. By³bym wdziêczny gdyby¶ zeskanowa³ np. 2-3 strony ¿ebym zobaczy³ (zreszt± nie tylko ja) czy cokolwiek rozumiem.
Witam,
Dzisiaj otrzymalem swoja kopie. Po pierwsze zaskoczyl mnie format A4 i duza ilosc swietnych zdjec. Podpisuje sie pod tym, co napisal bodkin, informacji jest tak duzo, ze zeby to wszystko przetrawic potrzeba troche czasu;
Szkoda tylko, ze strzaly i sama technika strzelania tak przeciaz ciekawa zostaly potraktowane sladowo. Sam Autor napisal, ze te zagadnienia to material na oddzielna pozycje;
Turin pytasz o "jezyk". Trudno jednoznacznie odpowiedziec. Dla mnie dosyc "trudnym" okazal sie rozdzial o wykonywaniu dekoracji na luku- nie mialem do tej pory stycznosci z zadna czescia tego procesu, tutaj bardzo dokladnie opisanego w historycznym aspekcie.
Generalnie jezeli jezyk masz na dobrym poziomie i przeczytales np TBB to sobie poradzisz w przeciwnym wypadku- i tak warto miec ta ksiazke, bo na pewno bedzie sie do niej wracac.
Dziêki za odpowied¼. Ale i tak muszê poczekaæ a¿ z³otówka polska bêdzie mocniejsza na tle reszty walut bo chwilowo niezbyt mnie staæ na t± ksi±¿kê.
Ach ten kryzys
to ju¿ 2 rzecz w ostatnim czasie z której muszê zrezygnowaæ, bo jest z drogo...
Nie wiem, czy to wchodzi w zakres Twoich zainteresowañ - Andrew Halpin w ksi±¿ce
Weapons and Warfare in Viking and Medieval Dublin opisywa³ kilka znalezk ³uków i kusz - czê¶æ o ³ukach wrzuci³am kiedy¶
tutaj, a jak chcesz ten kawa³ek o kuszach, to te¿ zeskanujê i wklejê.
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam!
Tak sobie poczyta³em wrzucon± tutaj bibliografiê, i nasz³a mnie my¶l czy kto¶ ma lub zapozna³ siê chocia¿ z po³ow± tej literatury (mam na my¶li obcojêzyczn±, bo polsk± to na palcach jednej rêki mo¿na wymieniæ)? Jakbym siê spi±³ to wrzuci³bym taaaaak± listê, ale co z tego jak ¿adnej nie przeczyta³em
Wiem ¿e parê pozycji jest dostêpnych w ksiêgarniach lub pok±tnie
jak np.
"Clive Bartlett, English Longbowman 1330-1515" czy
"Jim Hamm, The Traditional Bowyer's Bible". Ta pierwsza pozycja u dla mnie ma status priorytetowy
) Po avatarze siemka widzê ¿e te¿ i u niego
Natomiast bardzo ciekawa wydaje mi siê pozycja:
"Pip Bickerstaffe, The Heritage of the Longbow (A Practical Guide To The Manufacture And Use Of The Longbow, Arrows And Bow Strings As Used In Traditional Archery)"A dostêpno¶æ znikoma. Chodzi mi o to ¿e ja od urodzenia jestem "prosty"
a jak zauwa¿y³em to ksi±¿ki o wysokich walorach ³uczniczych wychodz± jedynie dla "pogiêtych". Ja wiem ¿e tam jest wiêcej do kombinowania ale kurcze nikt nie dzieli w³osa na czworo odno¶nie ELB, a szkoda. Tak przy okazji tej ksi±¿ki Pana Karpowicza mi siê na ¿ale zebra³o
Je¿eli siê mylê to proszê wyprowadziæ mnie z b³êdu.
P.S. Polskojêzyczne s± jeszcze: Werner - Polska broñ ³uk i kusza, oraz M.Kreyera "Crecy", no i ta ostatnia co j± w innym temacie "wykopa³em", ale nie czyta³em.
P.S.2. Mo¿e co¶ Pan Rafa³ ma w planach
Pozdro
Chaos
jak nie znasz angielskiego czy niemieckiego , to zalatw sobie tlumaczenia .
dla chcacego nic trudnego .
innej opcji na razie nie ma , bo w naszym jezyku malo pozycji sie ukazuje .
te twoje zale przypominaja troche pretensje do psa ktory sobie szczeka .
pozdrawiam
Witam serdecznie!
Nawi±zuj±c do wcze¶niejszego postu:
Marcin Tomasz Ma³ecki - £uk d³ugi na polach bitew Europy.
Ksi±¿kê mo¿na pobraæ ze strony autora:
maleccy.netKsi±¿ka udostêpniona przez autora na licencji Creative Commons: Uznanie autorstwa, U¿ycie niekomercyjne, Na tych samych warunkach 3.0 Polska
Oznacza to w praktyce, ¿e niniejsza ksi±¿ka mo¿e byæ kopiowana i rozpowszechniania przy u¿yciu dowolnych metod z zastrze¿eniem, ¿e jest to u¿ycie nie komercyjne. Pe³en tekst licencji dostêpny jest na stronie internetowej:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-....0/pl/legalcodeBardzo by³bym wdziêczny za wszelkiego rodzaju opinie i recenzje. Proszê pisaæ na marcin@maleccy.net
Witam
Studjuje na Uniwersytecie Szczeciñskim obecnie jestem na 5 roku Histori o specjalno¶ci archeologia pomorska. Mam do was wielk± pro¶be czy mogliby¶ce podsun±æ mi pozycje polskie oraz obco jezyczne najlepiej angielskie zwiazene z tematyk± ³uku w ¶redniowieczu. Jego historia pochodzenie.
Bêde bardzo wdziêczny.
Kilka publikacji, na które natkn±³em siê pisz±c pracê o ³ukach:
Monografie:
Werner J.
1974 Polska broñ. £uk i kusza, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
Medvedev A. F.
1966 Ruènoe metatel’noe oru¾ie (luk i strely, samostrel) VIII-XIV vv., „Archeologia SSSR. Svod archeologièeskich istoènikov”, E1-36, Moskva.
Znaleziska ³uków i strza³:
G³osek M., Kajzer L.
1977 £uk ¶redniowieczny znaleziony w Brzegu, „Silesia Antiqua”, t. 19, s. 243-252. - jedyne opracowanie w ca³o¶ci zachowanego ³êczyska.
Polak Z.
1999 ¦redniowieczne przedmioty wykonane z drewna, M. Rêbkowski (red.) Archeologia ¶redniowiecznego Ko³obrzegu, t. IV, Ko³obrzeg, s. 253-259. - opracowanie fragmentu ³êczyska z Ko³obrzegu.
Tokarski W.
2001 Militaria – broñ miotaj±ca, obuchowa i drzewcowa oraz elementy rzêdu koñskiego i oporz±dzenia je¼dzieckiego, Z. Kurnatowska (red.) Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim, t. 1, Mosty traktu gnie¼nieñskiego, Lednica-Toruñ, s. 77-103. - tekst m.in. o kilku fragmentach ³êczysk, które tak na prawdê nimi nie s±, a tak¿e opis jedynej (?) w ca³o¶ci zachowanej strza³y znalezionej w jeziorze Lednickim.
¯aki A.
1956 Sprawozdanie z prac archeologicznych na Wawelu w 1954 roku, „Sprawozdania Archeologiczne”, t. 2, s. 96-107.
1974 Archeologia Ma³opolski wczesno¶redniowiecznej, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
- o ³êczysku z Krakowa.
Ogólne:
Burchard P.
1965 Z problematyki ³uku „Etnografia Polska”, t. 9, s. 388-421.
Kola A., Wilke G.
1975 Produkcja grotów be³tów do kuszy w ¶redniowieczu w ¶wietle wspó³czesnych prób eksperymentalnych. Uwagi o odkryciach na grodzisku pó¼no¶redniowiecznym w S³oszewach, pow. Brodnica, w 1973 r., „Acta Universitatis Nicolai Copernici”, z. 68, Archeologia V, Toruñ. - dla zainteresowanych w³asnorêcznym wykuwaniem grotów.
Nadolski A.
1954 Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku, £ód¼.
Nadolski A. (red.)
1994 Polska technika wojskowa do 1500 roku, Warszawa.
Nowakowski A.
1991 Uzbrojenie ¶redniowieczne w Polsce (na tle ¶rodkowoeuropejskim), Toruñ.
Strzy¿ P.
2006 Uzbrojenie we wczesno¶redniowiecznej Ma³opolsce, „Acta Archaeologica Lodziensia”, nr 52, £ód¼.
¦wi±tkiewicz P.
2002 Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne z Pomorza Zachodniego, „Acta Archaeologica Lodziensia”, nr 48, £ód¼.
Tyszkiewicz J.
1961 Jady bojowe S³owian Zachodnich we wczesnym ¶redniowieczu „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. IX, nr 1, s. 3-22.
1970 O ³uku i zatruwaniu strza³, „Z Otch³ani Wieków”, R. XXXVI, z. 2, s. 160-167.
Wachowski K.
1982 ¦redniowieczna broñ miotaj±ca na ¦l±sku w ¶wietle znalezisk z Ostrówka w Opolu, „Archeologia Polski”, t. XXVII, z. 1, s. 167-200. - bardzo fajne rozwa¿ania na temat m.in. wagi grotów i czynnikach j± determinuj±cych.
£uk refleksyjny na ziemiach Polskich:
Dmochowski P., Wrzesiñski J.
2004 W poszukiwaniu ³uku refleksyjnego – mo¿liwo¶ci interpretacji na przyk³adzie znaleziska z Ostrowa Lednickiego, S. Mo¼dzioch (red.) Wêdrówki rzeczy i idei w ¶redniowieczu, „Spotkania Bytomskie” t. 5, s. 313-330. - w artykule dalsza bibliografia dotycz±ca kwestii ³uku refleksyjnego w Polsce wczesno¶redniowiecznej, polecam.
Czê¶æ publikacji by³a ju¿ wspominana powy¿ej, ale wola³em pokusiæ siê o pe³ne zestawienie, którym dysponujê. Mam nadziejê, ¿e siê komu¶ przyda.
Mam wielk± pro¶bê. Czy móg³by mnie kto¶ pokierowaæ na publikacje o histori £ucznictwa i kusznictwa w Europie oraz na ¶wiecie.
Z góry dziêkuje.
Witam wszystkich! Czy kto¶ móg³by wspomóc mnie informacjami o ksi±¿ce "The traditional Bowyer's Bible". Czy jest ona w jaki¶ sposób dostêpna, widzia³em na amazonie...
Lecz chodzi mi o dostêpno¶æ w Polsce?? Z góry dziêkuje.
CYTAT(Marciniasty @ 14:07 15.09.2010)
Witam wszystkich! Czy kto¶ móg³by wspomóc mnie informacjami o ksi±¿ce "The traditional Bowyer's Bible". Czy jest ona w jaki¶ sposób dostêpna, widzia³em na amazonie...
Lecz chodzi mi o dostêpno¶æ w Polsce?? Z góry dziêkuje.
Dwa pierwsze tomy powinny byæ do zamówienia w Empiku. Czy sprowadzaj± nastêpne - nie wiem.
CYTAT(siemko2 @ 19:25 22.03.2008)
Poni¿ej moja s u b i e k t y w n a lista pozycji traktuj±cych o d³ugim ³uku angielskim, dla zaczynaj±cych przygodê z ³ukiem:
p o l s k o j ê z y c z n e:
- Rafa³ Pr±dzyñski, Gawêdy ³ucznicze;
Aaaa, to ten, który w swej ksi±¿ce twierdzi³, ¿e "w ¶rodku ciê¿ko¶ci ³êczyska znajduje siê niesprê¿ysty, sztywny odcinek zwany po staropolsku majdanem"? Nieszczêsnym Anglikom siê dot±d wydawa³o, ¿e ich d³ugi ³uk angielski mia³ ka¿dy odcinek sprê¿ysty i pracuj±cy, i ka¿demu, który bra³ elb-a do rêki równie¿ - a tu proszê, có¿ za epokowe odkrycie
I to ten, który twierdzi³: "stawianie na absolutn± "historyczno¶æ" ³uków "rycerzy" jest raczej niepo¿±dane. Wszak dobre ³uki winno siê wykonywaæ z cisu, wi±zu, drzewiastej akacji, czyli z gatunków wymieraj±cych lub prawie ca³kiem wymar³ych"
A mnie naiwnemu wydawa³o siê dot±d, ¿e ¿aden rycerz nie mia³ ³uku z akacji, gdy¿ akacja nigdy w Polsce nie ros³a. Zwany b³êdnie "akacj±" grochodrzew bia³y, inaczej robinia akcjowa czy fa³szywa akacja (Robinia pseudacacia) jest dla odmiany dzi¶ bardzo pospolity (a nie wymieraj±cy), ³uki siê z niego i owszem dzi¶ robi - ale w ¶redniowieczu by by³o trudno rycerzowi mieæ ³uk z grochodrzewu, gdy¿ to gatunek drzewa ....z Ameryki
Zatem jak to jest ksi±¿ka (podobno...) najlepsza z polskojêzycznych - to jak wygl±daj± te gorsze?
To ten sam idiota który twierdzi³, ¿e w ³uku refleksyjnym ramiê siê blokuje na pewnej d³ugo¶ci naci±gu i ¿e by³y strza³y o czterech lotkach i dwóch naciêciach i ¿e...a zreszt± - no g³upot tam nawali³ co niemiara.
O zgrozo - w tym popapranym ¶rodowisku niektórym idiotom takie g³upoty uchodz±....a innym wychodz±
Poszukujê rosyjskiego t³umaczenia " The Crossbow ", autor Payne Gallwey .
Mo¿e kto¶ co¶ wie ?
Pozdrawiam.
CYTAT(bodkin @ 07:53 15.04.2011)
Poszukujê rosyjskiego t³umaczenia " The Crossbow ", autor Payne Gallwey .
Mo¿e kto¶ co¶ wie ?
Pozdrawiam.
Ja nie tylko co¶ na ten temat wiem - ale i to mam - by by³o ¶mieszniej, mam od nowojorskiego rezydenta rosyjskiej mafii
mój mail:
jopsa@tlen.pl
CYTAT(joopsa @ 21:43 15.04.2011)
Ja nie tylko co¶ na ten temat wiem - ale i to mam - by by³o ¶mieszniej, mam od nowojorskiego rezydenta rosyjskiej mafii
mój mail:
jopsa@tlen.pl
Wielkie dziêki za udostêpnienie .
CYTAT(ET)
Tokarski W.
2001 Militaria – broñ miotaj±ca, obuchowa i drzewcowa oraz elementy rzêdu koñskiego i oporz±dzenia je¼dzieckiego, Z. Kurnatowska (red.) Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim, t. 1, Mosty traktu gnie¼nieñskiego, Lednica-Toruñ, s. 77-103. - tekst m.in. o kilku fragmentach ³êczysk, które tak na prawdê nimi nie s±, a tak¿e opis jedynej (?) w ca³o¶ci zachowanej strza³y znalezionej w jeziorze Lednickim.
hej,
Trochê odgrzewam starego kotleta ;)
Czy mogê prosiæ na jakiej podstawie wnioski o tym, ¿e to nie ³uczyska?
pozdrawiam
Za kilka dni uka¿e siê ksi±¿ka po¶wiecona strzelaniu przy u¿yciu zekiera. Wiêcej informacji tutaj
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewforum.php?f=16lub tutaj
http://zekier.com/
Ksi±¿ka jest niesamowita-to prawdziwy podrêcznik u¿ywania zekiera i nie tylko
olbrzymia ilo¶æ zamkniêæ zekierowych
Dziêki niej zrozumia³em jakie pope³nia³em b³êdy.
Bardzo pomocne s± dobre zdjêcia i rysunki.
Trzeba j± czytaæ uwa¿nie i ze zrozumieniem tyle zawiera nowych wa¿nych i pomocnych porad .
Mogê z ca³a pewno¶ci± stwierdziæ ze jest to ksi±¿ka prze³omowa
Sztuka pos³ugiwania siê krótkim ³ukiem refleksyjnym - prawdziwa sztuka
Naukê strzelania ze wschodniego ³uku refleksyjnego z u¿yciem zekiera zacz±³em 5 lat temu.
Mo¿na tez pos³u¿yæ sie inn± miar±, ktora adeptom tej sztuki zapewne bedzie bardzo bliska - 7 zekierów temu.
Po przeczytaniu ksi±¿ki Adama Swobody, mogê spokojnie stwierdzic, ¿e wszystko jest jeszcze przede mn±.
Ju¿ od tygodnia wieczorami æwiczê w gara¿u techniki opisane przez Adama, przerabiam zekiery itd.
Okaza³o siê, ¿e nie potrzebuje pó³ki na majdanie ³uku, zastanawiam sie czy chwyt 30 czy byæ mo¿e 13...
oraz czy 69 lepsze jest prosto czy mo¿e sko¶nie!
To cudowne, ¿e tak specjalistyczna pozycja na temat ³ucznictwa tradycyjnego wydana zosta³a w Polsce.
Wspaniale, ¿e napisa³ j± cz³owiek ktory zdo³a³ zg³êbiæ tajniki zapomnianej dawno sztuki,
dzieki czemu mo¿emy poczuæ napiêcie historii pod swoim kciukiem.
W ksiêdze Adama znajdujemy nie tylko wskazówki co i jak, ale co najwa¿niejsze wyt³umaczenie dlaczego.
W oparciu o staro¿ytne teksty po³±czone z do¶wiadczeniem autora, powsta³a opowie¶æ w której mo¿emy znale¼æ
zarówno wiedzê o technice strzeleckiej, o ³ukach refleksyjnych, o strza³ach i wreszcie o tym jakie kontuzje towarzysz± pope³nianym b³êdom.
Smaku ca³o¶ci dopelnia szata graficzna, doskona³y papier, sk³ad i ¶wietne zdjêcia!
To doskona³a pozycja dla ka¿dego z adeptów ³ucznictwa wchodniego, zarówno ³uczników z do¶wiadczeniem,
jak i te¿ tych którzy dopiero zamierzaj± wst±piæ na t± krêt± jak ³uk scie¿kê, która daje efekty - strza³y w celu.
Dziêkuje Adamie!
Adam Radziun
[color="#8B0000"][/color]
„£uk drewniany - metody wytwarzania” Bogus³aw Popek
Muzeum Podkarpackie w Kro¶nie, Krosno 2013
Muzeum Podkarpackie w Kro¶nie wypu¶ci³o na rynek ksi±¿kê znanego chyba wszystkim mi³o¶nikom tradycyjnych ³uków rzemie¶lnika z Podkarpacia. Obecnie pan Popek jest pracownikiem
Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja. £ukami zajmuje siê pod k±tem ich wytwarzania ju¿ kilkadziesi±t lat. Ksi±¿ka do nabycia, jak dotychczas tylko na stronach kro¶nieñskiego muzeum.
CYTAT
£uk refleksyjny na ziemiach Polskich:
Dmochowski P., Wrzesiñski J.
2004 W poszukiwaniu ³uku refleksyjnego – mo¿liwo¶ci interpretacji na przyk³adzie znaleziska z Ostrowa Lednickiego, S. Mo¼dzioch (red.) Wêdrówki rzeczy i idei w ¶redniowieczu, „Spotkania Bytomskie” t. 5, s. 313-330. - w artykule dalsza bibliografia dotycz±ca kwestii ³uku refleksyjnego w Polsce wczesno¶redniowiecznej, polecam.
Kto¶ ma?
Parê tygodni temu widzia³em aukcjê na allegro z tym wydawnictwem, tak wiêc mogê poleciæ szukanie w tym miejscu, ewentualnie na platformei OLX, tam mo¿e byæ nawet taniej.
Nie ma w obu tych "miejscach".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.