Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Literatura
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Slawo
Witam!

Studiujê na Politechnice Warszawskiej na specjalizacji Uzbrojenie.
W zwi±zku z pisaniem pracy magisterskiej, której tematem jest broñ ciêciwowa, szukam pozycji literaturowych traktuj±cych o ³ukach i kuszach.
Chodzi mi g³ównie o opis rodzajów takiej broni, czasu i miejsca jej wystêpowania, osi±gów, itp. do czê¶ci opisowej mojej pracy.
Niestety nie znalaz³em do tej pory za wiele takich ksi±¿ek.
By³bym bradzo wdziêczny, gdyby¶cie wskazali mi gdzie i czego mam szukaæ.

Dziêki!
Bodzio
Witam.
Najpierw moze napisz jakie ksiazki posiadasz czy przegladales azeby nie dublowac podawanych pozycji ksiazkowych, bo wtedy mozna cos poradzic.
Pozdrawiam
Adsumus
Witam!!!

Zapoznaj siê z indeksem z Bowtime

Pozdrawiam
bodkin
literatura dotyczaca kusz : http://www.crossbows.republika.pl//literature.shtml
nowa pozycja jest " die hornbogenarmrust" richtera

pozdrawiam
maps
CYTAT(Slawo @ 10:16 31.10.2006) *
Witam!

Studiujê na Politechnice Warszawskiej na specjalizacji Uzbrojenie.
W zwi±zku z pisaniem pracy magisterskiej, której tematem jest broñ ciêciwowa, szukam pozycji literaturowych traktuj±cych o ³ukach i kuszach.
Chodzi mi g³ównie o opis rodzajów takiej broni, czasu i miejsca jej wystêpowania, osi±gów, itp. do czê¶ci opisowej mojej pracy.
Niestety nie znalaz³em do tej pory za wiele takich ksi±¿ek.
By³bym bradzo wdziêczny, gdyby¶cie wskazali mi gdzie i czego mam szukaæ.

Dziêki!

witam wszystkich!
dopiero co odkrylam te strone i dosyc mnie zainteresowala.co do literatury,to na poczatek kilka pozycji-tematyka od archeologii przez samo lucznictwo,po budowe ..przykro mi,ale wszystko po niemiecku lub angielsku..pozdrawiam i mam nadzieje ,ze znajdziecie tu cos dla siebie
-A.Web "Archeology of Archery"
-P.E.Klopsteg"Turkish Archery and the Composite Bow"
-P.Bickerstaffe"The Herritage of the Longbow"
-V.R,Hardy"Longbow-a social and military History"
-N.Vurtilopulos,C.Dabiet,K.Leidorf"Fernwaffen in Südeuropa.Neolithikum bis frühe Bronzezeit."
-R.Bohr"Pfeil und Bogen der Plains- und Prärieindianer Nordamerikas."
-G.Rausing "The Bow."
To na poczatek..Wiecej literatury: www.bogenschiessen.de/webshop/index.html
ciag dalszy nastapi
Cream
My¶le ¿e jest to dobry temat na nowinki wydawnicze.

W Ameryce w³a¶nie ukaza³a siê czwarta czê¶æ "The Traditional Bowyer's Bible". Kiedy bêdzie dostêpna w Empiku tego nie wiem, ale pewnie mo¿na zamówiæ przez Amazon.com albo co¶ podobnego. Poprzednie czê¶ci mogê poleciæ, by³y kiedy¶ do kupienia na allegro.

Pi±ta czê¶æ w przygotowaniu.
siemko2
Witam!

Poni¿ej moja s u b i e k t y w n a lista pozycji traktuj±cych o d³ugim ³uku angielskim, dla zaczynaj±cych przygodê z ³ukiem:

A) p o l s k o j ê z y c z n e:

- Rafa³ Pr±dzyñski, Gawêdy ³ucznicze;

B)
a n g l o j ê z y c z n e:

Oprócz poni¿szych monografii nieoceniona mo¿e okazaæ siê strona http://www.archerylibrary.com/ , na której znajduj± siê ¼ród³a takie jak Toxophilus etc.

-Robert Hardy, Longbow: A Social and Military History;

-Mathew Strickland, Robert Hardy, The Great Warbow: From Hastings to the Mary Rose;

-Jim Bradbury, The Medieval Archer;

-Donald Featherstone, Bowmen of England;

-Clive Bartlett, English Longbowman 1330-1515;

-Pip Bickerstaffe, The Heritage of the Longbow (A Practical Guide To The Manufacture And Use Of The Longbow, Arrows And Bow Strings As Used In Traditional Archery);

-Hugh D. H. Soar, The Crooked Stick: A History of the Longbow (Weapons in History);

-Hugh D. H. Soar, Secrets of the English War Bow;

-Hugh D. H. Soar, The Romance of Archery: A Social History of the Longbow;

P o m o c n i c z e:

-Jim Hamm, The Traditional Bowyer's Bible, Volume 1-3;

-David Nicolle, Crécy 1346: Triumph of the longbow;

-Charles E. Grayson, Traditional Archery from Six Continents: The Charles E. Grayson
Collection;
- album z piêknymi zdjêciami, nt. kilka interesuj±cych;

Z ¿yczeniami mi³ej lektury
bodkin
witam

ukazala sie ksiazka Adama Karpowicza .
trzeba ja u niego zamowic.
wiecej informacji pod tym adresem:
http://ottoman-turkish-bows.com

pozdrawiam
bodkin
przepraszam , ze napisalem ten post pod moim poprzednim postem , ale chce aby to co ponizej bylo dobrze widoczne.
mam juz ta ksiazke i moge powiedziec , ze przerosla moje najsmielsze oczekiwania .
kazdy znajdzie tam cos dla siebie .
tabelki , typy , przekroje , wymiary , osiagi ,penetracje , zdobienia , wykonanie w praktyce , narzedzia i mnostwo innych rzeczy .
w ksiazce jest bardzo duzo fotek ilustrujacych np . etapy produkcji luku , lub tez penetracje strzal .
po prostu rewelacja
polecam !
Turin
CYTAT(bodkin @ 14:45 10.02.2009) *
przepraszam , ze napisalem ten post pod moim poprzednim postem , ale chce aby to co ponizej bylo dobrze widoczne.
mam juz ta ksiazke i moge powiedziec , ze przerosla moje najsmielsze oczekiwania .
kazdy znajdzie tam cos dla siebie .
tabelki , typy , przekroje , wymiary , osiagi ,penetracje , zdobienia , wykonanie w praktyce , narzedzia i mnostwo innych rzeczy .
w ksiazce jest bardzo duzo fotek ilustrujacych np . etapy produkcji luku , lub tez penetracje strzal .
po prostu rewelacja
polecam !

Witam!
bodkin- skoro masz ju¿ t± ksi±¿kê móg³by¶ mi powiedzieæ kilka s³ów odno¶nie jêzyka jakim jest ona napisana. Chodzi mi o to czy kto¶ z przeciêtn± (chwilowo) znajomo¶ci± Angielskiego zrozumie jej tre¶æ? Czy mo¿e jest ona napisana strasznie fachowym jêzykiem i nawet nie ma sensu abym j± kupowa³ i le¿a³a na pó³ce kilka lat...?
Proszê o odpowied¼ i pozdrawiam.

PS. By³bym wdziêczny gdyby¶ zeskanowa³ np. 2-3 strony ¿ebym zobaczy³ (zreszt± nie tylko ja) czy cokolwiek rozumiem. icon_wink.gif
Daniel Bochra
Witam,
Dzisiaj otrzymalem swoja kopie. Po pierwsze zaskoczyl mnie format A4 i duza ilosc swietnych zdjec. Podpisuje sie pod tym, co napisal bodkin, informacji jest tak duzo, ze zeby to wszystko przetrawic potrzeba troche czasu;
Szkoda tylko, ze strzaly i sama technika strzelania tak przeciaz ciekawa zostaly potraktowane sladowo. Sam Autor napisal, ze te zagadnienia to material na oddzielna pozycje;
Turin pytasz o "jezyk". Trudno jednoznacznie odpowiedziec. Dla mnie dosyc "trudnym" okazal sie rozdzial o wykonywaniu dekoracji na luku- nie mialem do tej pory stycznosci z zadna czescia tego procesu, tutaj bardzo dokladnie opisanego w historycznym aspekcie.
Generalnie jezeli jezyk masz na dobrym poziomie i przeczytales np TBB to sobie poradzisz w przeciwnym wypadku- i tak warto miec ta ksiazke, bo na pewno bedzie sie do niej wracac.
Turin
Dziêki za odpowied¼. Ale i tak muszê poczekaæ a¿ z³otówka polska bêdzie mocniejsza na tle reszty walut bo chwilowo niezbyt mnie staæ na t± ksi±¿kê. icon_cry.gif

Ach ten kryzys angsad.gif to ju¿ 2 rzecz w ostatnim czasie z której muszê zrezygnowaæ, bo jest z drogo...

Vlasta
Nie wiem, czy to wchodzi w zakres Twoich zainteresowañ - Andrew Halpin w ksi±¿ce Weapons and Warfare in Viking and Medieval Dublin opisywa³ kilka znalezk ³uków i kusz - czê¶æ o ³ukach wrzuci³am kiedy¶ tutaj, a jak chcesz ten kawa³ek o kuszach, to te¿ zeskanujê i wklejê.
Pozdrawiam!
Vlasta
Chaos666
Witam!

Tak sobie poczyta³em wrzucon± tutaj bibliografiê, i nasz³a mnie my¶l czy kto¶ ma lub zapozna³ siê chocia¿ z po³ow± tej literatury (mam na my¶li obcojêzyczn±, bo polsk± to na palcach jednej rêki mo¿na wymieniæ)? Jakbym siê spi±³ to wrzuci³bym taaaaak± listê, ale co z tego jak ¿adnej nie przeczyta³em angsad.gif Wiem ¿e parê pozycji jest dostêpnych w ksiêgarniach lub pok±tnie devil.gif jak np.
"Clive Bartlett, English Longbowman 1330-1515" czy "Jim Hamm, The Traditional Bowyer's Bible". Ta pierwsza pozycja u dla mnie ma status priorytetowy smile.gif) Po avatarze siemka widzê ¿e te¿ i u niego smile.gif
Natomiast bardzo ciekawa wydaje mi siê pozycja:
"Pip Bickerstaffe, The Heritage of the Longbow (A Practical Guide To The Manufacture And Use Of The Longbow, Arrows And Bow Strings As Used In Traditional Archery)"
A dostêpno¶æ znikoma. Chodzi mi o to ¿e ja od urodzenia jestem "prosty" szczerba.gif a jak zauwa¿y³em to ksi±¿ki o wysokich walorach ³uczniczych wychodz± jedynie dla "pogiêtych". Ja wiem ¿e tam jest wiêcej do kombinowania ale kurcze nikt nie dzieli w³osa na czworo odno¶nie ELB, a szkoda. Tak przy okazji tej ksi±¿ki Pana Karpowicza mi siê na ¿ale zebra³o icon_sad.gif Je¿eli siê mylê to proszê wyprowadziæ mnie z b³êdu.

P.S. Polskojêzyczne s± jeszcze: Werner - Polska broñ ³uk i kusza, oraz M.Kreyera "Crecy", no i ta ostatnia co j± w innym temacie "wykopa³em", ale nie czyta³em.
P.S.2. Mo¿e co¶ Pan Rafa³ ma w planach bigsmile2.gif

Pozdro
Chaos
bodkin
jak nie znasz angielskiego czy niemieckiego , to zalatw sobie tlumaczenia .
dla chcacego nic trudnego .
innej opcji na razie nie ma , bo w naszym jezyku malo pozycji sie ukazuje .
te twoje zale przypominaja troche pretensje do psa ktory sobie szczeka .

pozdrawiam
berduchwal
Witam serdecznie!

Nawi±zuj±c do wcze¶niejszego postu:

Marcin Tomasz Ma³ecki - £uk d³ugi na polach bitew Europy.

Ksi±¿kê mo¿na pobraæ ze strony autora: maleccy.net

Ksi±¿ka udostêpniona przez autora na licencji Creative Commons: Uznanie autorstwa, U¿ycie niekomercyjne, Na tych samych warunkach 3.0 Polska

Oznacza to w praktyce, ¿e niniejsza ksi±¿ka mo¿e byæ kopiowana i rozpowszechniania przy u¿yciu dowolnych metod z zastrze¿eniem, ¿e jest to u¿ycie nie komercyjne. Pe³en tekst licencji dostêpny jest na stronie internetowej:

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-....0/pl/legalcode

Bardzo by³bym wdziêczny za wszelkiego rodzaju opinie i recenzje. Proszê pisaæ na marcin@maleccy.net
pat1986
Witam

Studjuje na Uniwersytecie Szczeciñskim obecnie jestem na 5 roku Histori o specjalno¶ci archeologia pomorska. Mam do was wielk± pro¶be czy mogliby¶ce podsun±æ mi pozycje polskie oraz obco jezyczne najlepiej angielskie zwiazene z tematyk± ³uku w ¶redniowieczu. Jego historia pochodzenie.

Bêde bardzo wdziêczny.
ET
Kilka publikacji, na które natkn±³em siê pisz±c pracê o ³ukach:

Monografie:

Werner J.
1974 Polska broñ. £uk i kusza, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.

Medvedev A. F.
1966 Ruènoe metatel’noe oru¾ie (luk i strely, samostrel) VIII-XIV vv., „Archeologia SSSR. Svod archeologièeskich istoènikov”, E1-36, Moskva.

Znaleziska ³uków i strza³:

G³osek M., Kajzer L.
1977 £uk ¶redniowieczny znaleziony w Brzegu, „Silesia Antiqua”, t. 19, s. 243-252. - jedyne opracowanie w ca³o¶ci zachowanego ³êczyska.

Polak Z.
1999 ¦redniowieczne przedmioty wykonane z drewna, M. Rêbkowski (red.) Archeologia ¶redniowiecznego Ko³obrzegu, t. IV, Ko³obrzeg, s. 253-259. - opracowanie fragmentu ³êczyska z Ko³obrzegu.

Tokarski W.
2001 Militaria – broñ miotaj±ca, obuchowa i drzewcowa oraz elementy rzêdu koñskiego i oporz±dzenia je¼dzieckiego, Z. Kurnatowska (red.) Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim, t. 1, Mosty traktu gnie¼nieñskiego, Lednica-Toruñ, s. 77-103. - tekst m.in. o kilku fragmentach ³êczysk, które tak na prawdê nimi nie s±, a tak¿e opis jedynej (?) w ca³o¶ci zachowanej strza³y znalezionej w jeziorze Lednickim.

¯aki A.
1956 Sprawozdanie z prac archeologicznych na Wawelu w 1954 roku, „Sprawozdania Archeologiczne”, t. 2, s. 96-107.
1974 Archeologia Ma³opolski wczesno¶redniowiecznej, Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
- o ³êczysku z Krakowa.

Ogólne:

Burchard P.
1965 Z problematyki ³uku „Etnografia Polska”, t. 9, s. 388-421.

Kola A., Wilke G.
1975 Produkcja grotów be³tów do kuszy w ¶redniowieczu w ¶wietle wspó³czesnych prób eksperymentalnych. Uwagi o odkryciach na grodzisku pó¼no¶redniowiecznym w S³oszewach, pow. Brodnica, w 1973 r., „Acta Universitatis Nicolai Copernici”, z. 68, Archeologia V, Toruñ. - dla zainteresowanych w³asnorêcznym wykuwaniem grotów.

Nadolski A.
1954 Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku, £ód¼.

Nadolski A. (red.)
1994 Polska technika wojskowa do 1500 roku, Warszawa.

Nowakowski A.
1991 Uzbrojenie ¶redniowieczne w Polsce (na tle ¶rodkowoeuropejskim), Toruñ.

Strzy¿ P.
2006 Uzbrojenie we wczesno¶redniowiecznej Ma³opolsce, „Acta Archaeologica Lodziensia”, nr 52, £ód¼.

¦wi±tkiewicz P.
2002 Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne z Pomorza Zachodniego, „Acta Archaeologica Lodziensia”, nr 48, £ód¼.

Tyszkiewicz J.
1961 Jady bojowe S³owian Zachodnich we wczesnym ¶redniowieczu „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R. IX, nr 1, s. 3-22.
1970 O ³uku i zatruwaniu strza³, „Z Otch³ani Wieków”, R. XXXVI, z. 2, s. 160-167.

Wachowski K.
1982 ¦redniowieczna broñ miotaj±ca na ¦l±sku w ¶wietle znalezisk z Ostrówka w Opolu, „Archeologia Polski”, t. XXVII, z. 1, s. 167-200. - bardzo fajne rozwa¿ania na temat m.in. wagi grotów i czynnikach j± determinuj±cych.

£uk refleksyjny na ziemiach Polskich:

Dmochowski P., Wrzesiñski J.
2004 W poszukiwaniu ³uku refleksyjnego – mo¿liwo¶ci interpretacji na przyk³adzie znaleziska z Ostrowa Lednickiego, S. Mo¼dzioch (red.) Wêdrówki rzeczy i idei w ¶redniowieczu, „Spotkania Bytomskie” t. 5, s. 313-330. - w artykule dalsza bibliografia dotycz±ca kwestii ³uku refleksyjnego w Polsce wczesno¶redniowiecznej, polecam.

Czê¶æ publikacji by³a ju¿ wspominana powy¿ej, ale wola³em pokusiæ siê o pe³ne zestawienie, którym dysponujê. Mam nadziejê, ¿e siê komu¶ przyda.
pat1986
Mam wielk± pro¶bê. Czy móg³by mnie kto¶ pokierowaæ na publikacje o histori £ucznictwa i kusznictwa w Europie oraz na ¶wiecie.

Z góry dziêkuje.
Marciniasty
Witam wszystkich! Czy kto¶ móg³by wspomóc mnie informacjami o ksi±¿ce "The traditional Bowyer's Bible". Czy jest ona w jaki¶ sposób dostêpna, widzia³em na amazonie... icon_sad.gif Lecz chodzi mi o dostêpno¶æ w Polsce?? Z góry dziêkuje.
Nidhogg
CYTAT(Marciniasty @ 14:07 15.09.2010) *
Witam wszystkich! Czy kto¶ móg³by wspomóc mnie informacjami o ksi±¿ce "The traditional Bowyer's Bible". Czy jest ona w jaki¶ sposób dostêpna, widzia³em na amazonie... icon_sad.gif Lecz chodzi mi o dostêpno¶æ w Polsce?? Z góry dziêkuje.

Dwa pierwsze tomy powinny byæ do zamówienia w Empiku. Czy sprowadzaj± nastêpne - nie wiem.
joopsa
CYTAT(siemko2 @ 19:25 22.03.2008) *
Poni¿ej moja s u b i e k t y w n a lista pozycji traktuj±cych o d³ugim ³uku angielskim, dla zaczynaj±cych przygodê z ³ukiem:
p o l s k o j ê z y c z n e:
- Rafa³ Pr±dzyñski, Gawêdy ³ucznicze;

Aaaa, to ten, który w swej ksi±¿ce twierdzi³, ¿e "w ¶rodku ciê¿ko¶ci ³êczyska znajduje siê niesprê¿ysty, sztywny odcinek zwany po staropolsku majdanem"? Nieszczêsnym Anglikom siê dot±d wydawa³o, ¿e ich d³ugi ³uk angielski mia³ ka¿dy odcinek sprê¿ysty i pracuj±cy, i ka¿demu, który bra³ elb-a do rêki równie¿ - a tu proszê, có¿ za epokowe odkrycie bigsmile2.gif
I to ten, który twierdzi³: "stawianie na absolutn± "historyczno¶æ" ³uków "rycerzy" jest raczej niepo¿±dane. Wszak dobre ³uki winno siê wykonywaæ z cisu, wi±zu, drzewiastej akacji, czyli z gatunków wymieraj±cych lub prawie ca³kiem wymar³ych"
A mnie naiwnemu wydawa³o siê dot±d, ¿e ¿aden rycerz nie mia³ ³uku z akacji, gdy¿ akacja nigdy w Polsce nie ros³a. Zwany b³êdnie "akacj±" grochodrzew bia³y, inaczej robinia akcjowa czy fa³szywa akacja (Robinia pseudacacia) jest dla odmiany dzi¶ bardzo pospolity (a nie wymieraj±cy), ³uki siê z niego i owszem dzi¶ robi - ale w ¶redniowieczu by by³o trudno rycerzowi mieæ ³uk z grochodrzewu, gdy¿ to gatunek drzewa ....z Ameryki bigsmile2.gif

Zatem jak to jest ksi±¿ka (podobno...) najlepsza z polskojêzycznych - to jak wygl±daj± te gorsze? dunno.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
To ten sam idiota który twierdzi³, ¿e w ³uku refleksyjnym ramiê siê blokuje na pewnej d³ugo¶ci naci±gu i ¿e by³y strza³y o czterech lotkach i dwóch naciêciach i ¿e...a zreszt± - no g³upot tam nawali³ co niemiara.
O zgrozo - w tym popapranym ¶rodowisku niektórym idiotom takie g³upoty uchodz±....a innym wychodz± bigsmile2.gif
bodkin
Poszukujê rosyjskiego t³umaczenia " The Crossbow ", autor Payne Gallwey .
Mo¿e kto¶ co¶ wie ?

Pozdrawiam.
joopsa
CYTAT(bodkin @ 07:53 15.04.2011) *
Poszukujê rosyjskiego t³umaczenia " The Crossbow ", autor Payne Gallwey .
Mo¿e kto¶ co¶ wie ?

Pozdrawiam.

Ja nie tylko co¶ na ten temat wiem - ale i to mam - by by³o ¶mieszniej, mam od nowojorskiego rezydenta rosyjskiej mafii smile.gif
mój mail:
jopsa@tlen.pl
bodkin
CYTAT(joopsa @ 21:43 15.04.2011) *
Ja nie tylko co¶ na ten temat wiem - ale i to mam - by by³o ¶mieszniej, mam od nowojorskiego rezydenta rosyjskiej mafii smile.gif
mój mail:
jopsa@tlen.pl

Wielkie dziêki za udostêpnienie .
Czcibor
CYTAT(ET)
Tokarski W.
2001 Militaria – broñ miotaj±ca, obuchowa i drzewcowa oraz elementy rzêdu koñskiego i oporz±dzenia je¼dzieckiego, Z. Kurnatowska (red.) Wczesno¶redniowieczne mosty przy Ostrowie Lednickim, t. 1, Mosty traktu gnie¼nieñskiego, Lednica-Toruñ, s. 77-103. - tekst m.in. o kilku fragmentach ³êczysk, które tak na prawdê nimi nie s±, a tak¿e opis jedynej (?) w ca³o¶ci zachowanej strza³y znalezionej w jeziorze Lednickim.

hej,
Trochê odgrzewam starego kotleta ;)
Czy mogê prosiæ na jakiej podstawie wnioski o tym, ¿e to nie ³uczyska?
pozdrawiam
Saladyn
Za kilka dni uka¿e siê ksi±¿ka po¶wiecona strzelaniu przy u¿yciu zekiera. Wiêcej informacji tutaj
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewforum.php?f=16
lub tutaj
http://zekier.com/
bibik
Ksi±¿ka jest niesamowita-to prawdziwy podrêcznik u¿ywania zekiera i nie tylko
olbrzymia ilo¶æ zamkniêæ zekierowych
Dziêki niej zrozumia³em jakie pope³nia³em b³êdy.
Bardzo pomocne s± dobre zdjêcia i rysunki.
Trzeba j± czytaæ uwa¿nie i ze zrozumieniem tyle zawiera nowych wa¿nych i pomocnych porad .
Mogê z ca³a pewno¶ci± stwierdziæ ze jest to ksi±¿ka prze³omowa
heksar
Sztuka pos³ugiwania siê krótkim ³ukiem refleksyjnym - prawdziwa sztuka

Naukê strzelania ze wschodniego ³uku refleksyjnego z u¿yciem zekiera zacz±³em 5 lat temu.
Mo¿na tez pos³u¿yæ sie inn± miar±, ktora adeptom tej sztuki zapewne bedzie bardzo bliska - 7 zekierów temu.

Po przeczytaniu ksi±¿ki Adama Swobody, mogê spokojnie stwierdzic, ¿e wszystko jest jeszcze przede mn±.
Ju¿ od tygodnia wieczorami æwiczê w gara¿u techniki opisane przez Adama, przerabiam zekiery itd.
Okaza³o siê, ¿e nie potrzebuje pó³ki na majdanie ³uku, zastanawiam sie czy chwyt 30 czy byæ mo¿e 13...
oraz czy 69 lepsze jest prosto czy mo¿e sko¶nie!

To cudowne, ¿e tak specjalistyczna pozycja na temat ³ucznictwa tradycyjnego wydana zosta³a w Polsce.
Wspaniale, ¿e napisa³ j± cz³owiek ktory zdo³a³ zg³êbiæ tajniki zapomnianej dawno sztuki,
dzieki czemu mo¿emy poczuæ napiêcie historii pod swoim kciukiem.

W ksiêdze Adama znajdujemy nie tylko wskazówki co i jak, ale co najwa¿niejsze wyt³umaczenie dlaczego.
W oparciu o staro¿ytne teksty po³±czone z do¶wiadczeniem autora, powsta³a opowie¶æ w której mo¿emy znale¼æ
zarówno wiedzê o technice strzeleckiej, o ³ukach refleksyjnych, o strza³ach i wreszcie o tym jakie kontuzje towarzysz± pope³nianym b³êdom.

Smaku ca³o¶ci dopelnia szata graficzna, doskona³y papier, sk³ad i ¶wietne zdjêcia!

To doskona³a pozycja dla ka¿dego z adeptów ³ucznictwa wchodniego, zarówno ³uczników z do¶wiadczeniem,
jak i te¿ tych którzy dopiero zamierzaj± wst±piæ na t± krêt± jak ³uk scie¿kê, która daje efekty - strza³y w celu.
Dziêkuje Adamie!

Adam Radziun
[color="#8B0000"][/color]
Jaros³aw z Sanoka
„£uk drewniany - metody wytwarzania” Bogus³aw Popek
Muzeum Podkarpackie w Kro¶nie, Krosno 2013

Muzeum Podkarpackie w Kro¶nie wypu¶ci³o na rynek ksi±¿kê znanego chyba wszystkim mi³o¶nikom tradycyjnych ³uków rzemie¶lnika z Podkarpacia. Obecnie pan Popek jest pracownikiem
Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja. £ukami zajmuje siê pod k±tem ich wytwarzania ju¿ kilkadziesi±t lat. Ksi±¿ka do nabycia, jak dotychczas tylko na stronach kro¶nieñskiego muzeum.
Hrabia Chuszinow
CYTAT
£uk refleksyjny na ziemiach Polskich:

Dmochowski P., Wrzesiñski J.
2004 W poszukiwaniu ³uku refleksyjnego – mo¿liwo¶ci interpretacji na przyk³adzie znaleziska z Ostrowa Lednickiego, S. Mo¼dzioch (red.) Wêdrówki rzeczy i idei w ¶redniowieczu, „Spotkania Bytomskie” t. 5, s. 313-330. - w artykule dalsza bibliografia dotycz±ca kwestii ³uku refleksyjnego w Polsce wczesno¶redniowiecznej, polecam.

Kto¶ ma?
kapral21
Parê tygodni temu widzia³em aukcjê na allegro z tym wydawnictwem, tak wiêc mogê poleciæ szukanie w tym miejscu, ewentualnie na platformei OLX, tam mo¿e byæ nawet taniej.
Hrabia Chuszinow
Nie ma w obu tych "miejscach".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.